Somogyország kincse 2 - A kiskorpádi Szigetes-tó
Megjelent: 2009. október 21. | Forrás: Jancsek János | Írások
Ahogy ígértem az előző részhez képest egy kicsit komolyabbra vesszük a pecát! A pár naposra tervezett bojlis horgászatra hárman indultunk, a cél Kiskorpád, Szigetes-tó, ami Kaposvártól 15km-re található.


A kiskorőádi Szigetes-tó

A tóról: 4,5 hektáron fekszik, száz db 5- 15,5kg közötti nagy ponty van benne, ezen felül kisebb és más fajta halak is megtalálhatók, de minket igazán a bojlizás érdekelt! A tóval kapcsolatos terv, hogy még 100-200-al szeretnék növelni a nagyponty állományukat. Megtekinthető: http://szigetesto.extra.hu


A kellékek egy része

A tulajdonossal beszélgetve azt is megtudtuk, hogy egy darab halért képes elmenni bárhová, személyesen, azt hiszem, ez magáért beszél, ha a tó halállományáról van szó!


Hálóban az első

Történetünk nem igazán jól kezdődött, ugyanis a tóhoz érve, barátságosan fogadtak minket, sőt a cuccolás érdekében csónakot is kaptunk, de Imi barátom 2-3 méter után - a vízmélységet, vagy a halakat akarta megkenni nem tudom -, a brifkóját szépen elsüllyesztette. A kipakolás és az összeszerelés után, a beetetés következett. A tulajdonostól kérdeztük a titkos dolgokat, és hogy merre és mennyit érdemes etetni.


Hú, de szép

Kérdéseinkre rengeteg választ, segítséget kaptunk. Akadó nincs, teljesen a nádfalat céloztunk, ott egy 10-15 méteres vonalat etettünk, persze csak pár szemet elszórva. Ami még érdekes, hogy a tó sok természetes forrással is rendelkezik és persze egy-kettő beleesett az etetésünkbe! Carp Expert felszerelést hoztunk magunkkal, de Imi biztosra akart menni és a vastag zsinórhoz brutális orsót választott. Egy tankhajót is el tudott volna vontatni volna ezzel a Banax-al, de egy kisebb modell is megtette volna. Én 25-ös damilt használtam, 2-es és 4-es tűket hoztunk magunkkal.


Büszke is vagyok

A bojlit felfűzve és bedobva, elővettem a match botomat és szerelni kezdtem, gondolván, unatkozás űzőnek jó lesz. Bedobás után kb. egy órával kiegyenesedett a damilom és az a csodálatos hang ririririririririri…………. Az eredmény 8 kg-os tükrös koi-ponty, 2-es horog, 20-as tintahalas bojli, és ami még megtetőzte az örömünket, Imi sörhegyekkel halmozott el mindenkit, ugyanis a tógazda 5 másodperc alatt kibúvárkodta a tárcáját! Még három halat fogtam és egy szakítást néztem végig, amikor Imi pattant a botjáért, ugyanis egy gyönyörű kapás rázta meg az egész bottartóját!


Menj Isten hírével

A fárasztást szépen nyugodtan csinálta, nem szerette volna erőltetni, tépni a halat, ezért az csak lassan mutatta meg magát, de az eredmény csodás, 10 kg-os tükörponty volt! A holt időszak elért bennünket, így volt időm a tó szépségének csodálására és a mindennapok pillanatnyi elfeledésére. Aztán eszembe jutott a match botom!


Ez sem csúnya

A horogra feltettem egy szem csemegét és bedobtam. Iminek forogtak a szemei, hisz bojlizni jöttünk, beszélgetni, söröcske meg miegymás, de én nem nyughattam. Persze az úszó be sem állt, a bojli megtetszett valakinek, de csak kóstolóra. Imi és Dieter nagy hahotába kezdett, a match botom félig a vízben, én megdöntve a sprint rekordot rohantam és vetődtem érte, de megérte a kétkilós pikkelyesért!
Eljött az este, és Dieter bebizonyította a német felsőbbrendűséget, ugyanis a háromszemélyes sátrat egyedül foglalta el, mi Imivel bealmoltunk a strapabíró, kényelmes pontyozó székünkbe!


Fárasztás közben

A hajnali órákra is tartogatott meglepetést a tó, mindkettőnk botján Carp Expert Camou damil volt, nálam 25-ös, Iminél 40-es. Az egyszerre jött kapás nem csak abban okozott gondot, hogy ki kinek segít meríteni, matracot, vizet hozni, hanem a halak, mint a hohoban, szándékosa keverték össze a damilt! A kellemetlen helyzet ellenére jól jöttünk ki a dologból, ez köszönhető a damiloknak, és Dieter álomból riadt gyorsaságának!


Éjszakai fogás

A délelőtti órákban szinte még reggelizni sem tudtuk, a tó mintha téli álomból ébredt volna és az összes hal élelemért kutatott! Ezáltal folyamatos kapások, ráncigálások voltak, persze a kis szemtelenek ugrattak minket, de a nagyobb halak nem játszottak, fogták és vitték!


És egy újabb, reggel

Délben mérlegeltünk, és a kisebb halakat nem számolva, 10 db nagypontyot, 65 kg összsúlyban mértünk. Igazán kiszórakoztuk magunkat, összecsomagoltunk és elindulunk haza.
Búcsúnk a tótól fájdalmasnak bizonyult, hiszen a szép fogásokkal, az izgalommal és jókedvvel teli két napot nehéz lesz felejteni.


Kapcsolódó termékek:


ET CarpExpert Boilie


Banax Helicon 5600NF

CarpExpert Evolution

ET CarpExpert

CarpExpert Camou

CE Bojlidobó cső





Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...