Téli visszatekintő
Megjelent: 2010. március 26. | Forrás: EnergoTeam | Írások


A címmel szeretnénk a tavaszt inspirálni, hogy tudniillik jöjjön már el végre, hisz a télre visszatekinteni, leghamarabb a tavaszból lehet. Vadonatúj eszközöket vetettünk be ragadozó halak ellen, s erről feltétlenül be kell számolni.


A bot fonottal érzi jól magát, de ezúttal mégis monofillel teszteltük


Az ET Excalibur Spin sorozatból az univerzálisnak nevezhető, 2,40-es botot szerettük volna kipróbálni. Kerestünk egy rávaló orsót, a kutakodás nem tartott sokáig, a Power Spin 3000 modellre esett a választásunk. Nézzük, mit is kell tudni a felszerelés fő darabjairól!


Az Excalibur Spin igényesen összeválogatott
alkatrészekből épül föl


Energo Team Excalibur Spin 2,40
A sorozat 5 tagból áll, az egészen rövid 1,80-as modelltől a 3,00 méteresig. A 2,40-es pont a középső testvére ennek a máris népszerű családnak. Dobósúlya 25-50 g, ami nagyjából lefedi a közepesen nagy műcsalikkal való pergetéshez szükséges tartományt. A botra igényes SIC gyűrűket bandázsoltak, melyek - biztosak lehetünk benne - a bot teljes élettartamán keresztül ki fogják szolgálni az igényeinket. Az orsótartó felülről zár, így a tenyerünk mindig a puha EVA nyélen pihenhet. A nyél egyébként az utóbbi évek divatjához hasonlatosan osztott, ez jótékonyan érinti a bot összsúlyát is, ami mindössze 135 g. Utoljára hagytam a bot anyagát, ami nagy tisztaságú, IM8-as carbon. Ennél többet nem is kívánhatunk!


Íme az adatok, minden lényeges a képen!


A bot karaktere egyébként sajátos. Nem az a rezzenéstelen dióverő, ami már-már érzéketlenné teszi a nagyobb márkák számtalan méregdrága modelljét. A gerincességért folytatott versenyben néha megfeledkeznek a tervezők arról, hogy egy jó bottal azért egy elég széles dobósúly-tartományban szeretnénk csalikat a halak felé röpíteni. Elkövetik azt a hibát, hogy a bot túlfeszített lesz, a könnyebb csalikat alig lehet velük kidobni. (Persze a valós dobósúlynak gyakran csak a felét írják rá a botra, hogy a felületes szemlélő elégedetten sóhajthasson: „hú, de gerinces". Ráadásul ezeket a botokat fonott zsinórral használva bukkannak elő az igazi gondok. Ha a zsinór sem nyúlik, meg a botnak is imádkozni kell, hogy hajoljon, akkor hol a rugalmasság, hol a tartalék?


A háromtalpas SIC gyűrűk bandázsolása nagyon szép munka


S itt át is térhetünk a mi ET Excalibur Spinünkhöz, mely igazi értékeit éppen fonott zsinórral mutatja meg. A bot a régi rendszerben valószínűleg „B" akciós besorolást kapna, ami annyit tesz, hogy nem csak a spicce hajlik terhelésre, hanem annál több is. Így a nyúlásmentes fonott zsinórokkal teljes összhangban van, ami megmutatkozik a dobások kivitelezésénél, és a bevágások alkalmával is.


Az Energo Team Power Spin még zsinór nélkül


ET Power Spin 3000
Az orsó egy nagyon mai, igen korszerű darab. Már a dizájnja is a legújabb fejlesztéseket idézi. Persze nem ez a lényeg. Sokkal fontosabb, hogy igen masszív, speciális carbon házban lapul a meghajtó szerkezet, hogy 11 csapágy gondoskodik a sima futásról, hogy visszaforgás-gátlója a legnagyobb hidegben is kifogástalanul működik. Az első pozícióban elhelyezkedő fékek lamelláit nagyra tervezték, hogy minden körülmény között a megfelelő fékhatást biztosítsa, s az egyszer beállított fékerő a fárasztás, vagy akár a horgászat teljes időtartama alatt konstans maradjon. Hajtókarja alumínium, a fogantyú stabil. A könnyített fém dob mellett egy grafit pótdobot is találhatunk a dobozban.


0,25-ös ET Power Spinning monofilt kapott


Ha már annyit dicsértem fonott zsinórral a botot, ezúttal direkt egy új monofillal szerettem volna kipróbálni. Ennek fontosabbik oka az volt, hogy a februári Tisza igencsak letisztult a teszt idején, s reméltem, hogy a balinok jobban kapnak majd az átlátszó damilra, mint a fonott zsinórra. Ezért egy erős 0,25-öst kerestem a feladatra, ami nem volt más, mint (stílusosan) az Energo Team POWER Spinning monofilja. Ez egy szinte teljesen átlátszó damil, igen markáns, 7,88 kg-os szakítószilárdsággal. 0,25-ösben ez igen magasnak számít.


Először citromsárga Mann’s twisterrel kezdtünk horgászni


A télvégi horgászathoz twisterekkel készültünk. A Mann’s Hard Nose családból a sárga, és a piros-fehér modelleket toltuk előtérbe.

Először egy 4 méteres lapályon álltunk meg, ahol is a sárga twistert egy 8 grammos fejre rögzítettem. Folyással lefelé repült a műcsali, valaha ezek a gödrök sok süllőt adtak. Akár hiszi a tisztelt olvasó, akár nem, az első behúzás közepén karakteres rávágást kaptam. Szépen rákészültem a bevágásra, és határozott mozdulattal megakasztottam a ragadozót. Szépen dolgozott a hal, folyással szemben küzdött becsülettel. Szép, közel 2 kg-os süllő bukkant fel a felszínen. Nos, így kell kezdeni a tesztet, első dobásra süllő! (A dolog szépséghibája - s az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez volt a nap egyetlen süllőkapása.) Több órás sikertelen süllőhajszolás után egy töréshez motoroztunk, ahol rendre balincsapatok tanyáznak.


Az első-dobásos süllő szép ajándék volt


Ezúttal is szerencsénk volt. Igen komoly bandára bukkantunk, már ami a számosságot illeti, hisz 2 óra alatt közel 20 darab őnt sikerült ekkor már a piros-fehér műcsalival átverni. Sajnos az első néhány másfél kilós balin után még vártunk a fotózással egy kettő felettire, de egyre kisebbek lettek az egyedsúlyok, s a végén még annak is örültem, hogy egy kiló-tízessel lefényképezhettem a felszerelést. A nagy balinok valahol egész máshol voltak, de így is remek szórakozást nyújtott a kisebb egyedekből álló csapat. Idővel persze szétkergettük őket, és a folyamatos visszaengedés sem tett jót a helynek. (Sokak véleménye, hogy az adott helyen visszaengedett halak valamiféleképp kommunikálnak a társakkal, s a későbbi kapások lehetőségét rontják. Ha mással nem, hát rezisztens példamutatással. Amerikai fekete sügeres horgászok is inkább élve tartják a szuper csónakjaikban a megfogott halakat, ha egy helyről több halra számítanak.)


A napvégi balinozás sok halat hozott,
ha nem is voltak a legnagyobbak


Akárhogy is, nagyon jót horgásztunk, meg kell ma már becsülni az ilyen napokat. Különösen, hogy a folyó pár napra rá bezavarosodott, és véget vetett a téli szezonnak. Most a tilalom heteit éljük, amikor érdemes így visszagondolni, összegezni a tapasztalatokat, s készülni a májusi bevetésekre. Már ami a ragadozókat illeti. Mert lassan ideje elindulni keszegezni!


Kapcsolódó termékek:




Excalibur Spin

Power Spinning

Power Spin

Mann's twister
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...