Vér és verejték
Megjelent: 2008. október 16. | Forrás: Tóth Gábor | Írások
Egyre jobban belemelegedtem a pergetésbe, már-már addig fajult a dolog, hogy hiányzik, ha egy-két nap nem tekerem az orsót, nem suhogtatom a botot és nem érzem a wobbler veretését a tenyeremben. A megoldás egyszerû: menni kell.

Az elmúlt horgászatok eredményességén fellelkesülve és új társat találva magam mellé - Bánóczki Attila személyében -, a soron következõ szombatot se úsztam meg peca nélkül. Attila rendkívül tapasztalt, rutinos horgász. Ha lehet így fogalmazni a helyi példaképem. Ismeri a Dunát, mint a tenyerét. Szóval nála jobb tanárt nem is tudok elképzelni - esetleg még barátja Bokor Károly jöhetne szóba.
Délután hat órára beszéltük meg a találkozót nála. Fél hétre már saját készítésû ladikjában motoroztunk a mostanában annyi halat adó kõrugany felé. A vízállás stagnált, kicsit talán áradt. Én még nem vonok le messzemenõ következtetéseket ebbõl, de hozzáértõ emberek szerint ez jó jel.


Jó a kezdet

Még világossal elértük horgászhelyünket. Kényelmesen kipakolhattunk és elhelyezkedhettünk a kövön. Elõször a balinok megjelenésére számítottunk, ami sajna elmaradt. Teljesen kuka volt a víz. Nem tudtam mire vélni, hiszen elõzõ nap rengeteg rablást lehetett látni, hallani.
Lassan leszállt az est. A nap a láthatár alá bukott. Meleg, fülledt éjszaka köszöntött ránk, izzasztó kánikula, szúnyogmuzsikával. Az ártér bokraiból kirajzó vérszívók egész hada vetette rénk magát. Elõkerültek a szúnyogriasztós flakonok és tetõtõl talpig befújtuk magunkat. Ezek a piszok kis rovarok megtalálják a legkisebb "kezeletlen" bõrfelületet és már belénk is nyomják apró fecskendõiket, hogy megcsapolják vérünket. Többszöri fújás után elfogyott a szabad felület és végre békén hagytak bennünket.


Szép dunai balin

Szünet nélkül dobáltunk, váltogattuk csalijainkat. Nálam egy neon-sárga egyrészest került sorra, azt akasztottam a forgókapocsba és próbáltam szerencsét a kõ alatti visszaforgóban. Néhány dobás után egy apró pöccintést éreztem, valami megütötte fahalamat. A következõ dobásnál erõs rávágást közvetített a zsinór. A 10-30 grammos Spin Blade karikába hajlott. A kis Ryobi Applause pedig zizzent párat. A sötétben nem láttam, mi védekezik a horgon. Süllõt sejtettem, de Attila lehûtötte lelkesedésemet, szerinte nem tüskéshátú az ellenfél. Szerinte "gyanúsan" védekezik. Igaza lett. Egy balin volt a tettes, kézzel vette ki a vízbõl. Szép hal volt, valahol kettõ és három kiló között mozgott a súlya. Örültem neki, van hal erre a napra is. Fényképezni kezdtem. Próbáltam beállítani a fotózáshoz.


Spin Blade - Ryobi Applause = szép balin

Ott matattam a wobbler körül, amikor megtörtént a baj. Feldobta magát a levegõbe és a szabadon lévõ hármas horog egyik ágát a jobb kezem középsõ ujjának körömágyába vágta. Na mit is mondjak. Elõször a felmenõit méltattam félhangosan, majd amikor még egyet vágva letépte magát és visszaugrált a vízbe, még az édesanyját is elszidtam kicsit. Elég szörnyû látvány volt. A horog szinte teljesen átbújt a húson. Visszahúzni nem tudtam. Nem maradt más hátra, mint elõre. A szakállá
Bonjour,
pouvez-vous nous envoyer
t is átnyomtam a húson. Idõközben riadóztattam Attilát, aki hozott egy cseppet sem steril fogót. Ezzel lenyomta a horog szakállát és most már nem volt semmi akadálya annak, hogy visszabújtassam. Ha azt mondom, hogy kiment az álom a szemembõl, még rendkívül óvatosan fogalmaztam. Fájt, lüktetett, de legalább horgászhattam tovább. Nem akartam elhinni, hogy ennyire szerencsétlen vagyok. Három napon belül, kétszer sikerült komolyabban magamba akasztatni a horgot. Attila hozott magával egy kis bort. A maradékot megittam az ijedségre.


Véres és fájdalmas

Most már leültünk mind a ketten. Õ a kövezés alatti és a kövezés felsõ részénél lévõ elvágó vizet vallatta. Teljes volt a csend teltek az órák. Egy jobb hal loccsanását hallottam a barátom irányából. Kérdeztem tõle mi volt az? Egyszerû választ adott: - Nem tudom, de a k..va anyját! Ékes bizonyságát téve annak, hogy már tele a púpja a mai pecával és némiképp reménytelennek látja a helyzetünket.
Valahol tíz óra körül kalandozhatott az óra mutatója, amikor az öt centis Shad rap-ra elemi erejû rávágás érkezett. Talán ha öt méterre volt tõlem mûcsalim. Rögtön húzta is a zsinórt az orsóról. Jó súlyt éreztem és ellenállhatatlan erõt. A mélybe tört. Botom perecbe állt, terheltem rendesen. Örültem, hogy ez a finom bot van most a kezemben, mert így talán nem nyúlik ki a wobbler pici hármas horga.


Harcsaszáj

Harcsa! Nyugtázta társam. Közben a hal a kõláb elõtt rótta köreit. Igazán nem ment sehova. Tíz méteres körzetben maradt. Teltek a percek. Néha már kicsit tudtam emelni rajta. Félvízig is feljött talán. Persze aztán megint fenékre tört. Néhány perccel késõbb a zsinór nyálkás szakasza is megjelent. Közel volt a végjáték. Csak a horog tartson ki. Reméltem, hogy a hal izmos szájszegletébe akadt. Ha igen, akkor nem lehet baj.
Kicsivel késõbb végre megmutatta magát. Én tizenöt kilóra saccoltam, Attila kicsit alá.


15 kg erõ

Kilencet mondott.
Idõközben elõkerült a vágóhorog. Barátomra osztottam a nemes feladatot, hogy kiemelje a vízbõl. Talán harmadikra vagy negyedikre sikerült az álla alá behúzni a gamót és partra emelni. Itt már Attila is hajlott a tizenöt felé. Pányvára került és folytattuk a pecát. Nem sok bizodalmunk volt a további fogásokban. Sokat zörögtünk és lámpáztunk, valószínûleg a világból kifutottak a halak.
Vagy mégse?


Fájós kézzel is büszkén pózolok

Egy pöccintésre lettem figyelmes. Valami érdeklõdött mûcsalim után! Ezt a tényt meg is osztottam társammal. Rá jellemzõ volt a válasz: -Ne akard magad megutáltatni rögtön az elsõ közös horgászatunkon!
Erre nem került sor. Nem volt több jelentkezõ.
A Göncöl rúdja már lefelé mutatott a hajnali égbolton. Két óra körül lehetett, úgy döntöttünk indulunk. A levegõ idõközben felfrissült, nagyokat szippantottam belõle. Imádom a Duna illatát.


Ugye milyen szép?

Ujjam most kezdett újra fájni. A fárasztás és a horgászat teljesen elvonta róla a figyelmemet. Fene bánja! Ha a halfogás ezen múlik, akár minden alkalommal megakasztom magamat. Majd meglátjuk mi lesz. Estére újabb pecát terveztem. Most Pásztor István barátommal.

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...