Viharos siker
Megjelent: 2008. október 20. | Forrás: Tóth Gábor | Írások
Úgy jött ki a lépés, hogy Pásztor István barátom le tudott látogatni hozzám egy vasárnap esti pergetés elejéig. Igaz, nem sok kedve volt a horgászathoz, mivel némiképp összevitatkoztunk az elmúlt napok fogásai miatt. Problémája abból adódott, hogy én nem engedtem vissza minden halat - süllőket, harcsát és balinokat vittem el. Ami az ő értékrendje szerint nem megengedhető. Én a "fogd meg és engedd vissza" - ma oly divatos nézetet nem osztom maradéktalanul. Én szeretem a friss halat az ebédlőasztalon, de csak amennyi tényleg kell. Én felvállalom "halevő" természetemet, nem úg,y mint sok "szakíró", aki ezen a téren a "bort iszik, és vizet prédikál" tétel szerint jár el.


Az első zsákmány...

Azért lassan kiengesztelődött és végre indulhattunk először felderíteni, aztán pergetni. Megint arra a kőre készültem, ami engem annyira kényeztetett az utóbbi hetekben. Meg akartam mutatni neki, hogy hol és hogyan fogtam a halakat. Kisebb kitérőt tettünk még előtte pontyot keresve, jobban mondva pontyozásra alkalmas helyet, de az idő rövidsége miatt nem igazán jártunk sikerrel. Kezdett alkonyodni, az alkony pedig a ragadózóké.


...egy szép csukesz

Vihart jósoltak éjszakára, amit a fülledt levegő is előre jelzett. Szél nem fújt, a légmozgás közelített a nullához, a páratartalom meg az egekben. Fátyolfelhős égbolt. Nem túl bizalomgerjesztő!
Én azért bizakodó voltam - kettőnk közül mindig én vagyok a pozitívabb.


Operáció közben

Hamar a helyszínen voltunk. Nagy halom cuccot pakoltunk ki a ladikból. Fényképezők, kamera, botok és rengeteg műcsali. Barátomnak megmutattam, hogy hova álljon, és hogyan húzza csalijait. Én csak utána raktam össze felszerelésemet. A szokásos felszerelést állítottam ma is csatasorba. Spin Blade 10-30 grammos botot 4000 Ryobi Applause orsóval. István ugyanezen bot 30-80 grammos változatának szavazott bizalmat. Orsója, mint az enyém.


Megvan a mai süllő is

Én kicsit közelebb álltam a parthoz. Nagyjából egy irányba és egy helyre horgásztunk . Néhány dobás múlva odébb állt. Mint később kiderült azért, mert én (szerinte) a nyakára álltam. Nem igazán értettem, de nem is foglalkoztam túl sokat a témával. Ő tudja.
Mint ahogy azt fentebb már említettem, semmi kedve nem volt a pecához. Ami kelletlen hozzáállásán is meglátszott. Tovább süllyedt a letargiába, amikor eldobta az egyik wobblerét, miután rosszul kapcsolta be a forgót a fülbe.


Nem is csúnya

Én ettől függetlenül töretlen hittel és lelkesedéssel dobáltam tovább. Volt pár rablásra utaló jel a kövezés mellett. Az egyik dobásom különösen közel landolt a vízszéli kövekhez. Amint megindult a tizenegy centis wobbler, máris rácsimpaszkodott valami. Mivel még éppen csak szürkült, balinra gyanakodtam. De nem! Egy gyönyörű csuka volt a tettes. Olyan kétkilós forma. Jól küzdött, látványos szaltókkal próbált szabadulni a műcsalitól, de hiába. A küzdelemnek csakhamar vége szakadt. Tarkójánál fogva emeltem ki. Barátom némi közönyt színlelt, de azért kérésemre készített pár képet a halról és rólam. Ennek a csukának is konyhában teljesedett be a sorsa. A woblert mélyre nyelte és megsérült a kopoltyúja.


Készülődés a vissamenetelre

Ezután, mivel a kövön teljes volt a csend. Lementem az alatta lévő zátonyra. Hívtam barátomat is, de nemleges választ adott. Hát jó! Én azért sétálok egyet. Hónom alá csapva műcsali készletem egy részét, lassan sétálva dobáltam a sekély, sóderos vizet, de eredmény nélkül. Egy órát lehettem távol. A csend teljes volt. Egyre inkább hajlottam arra, hogy a csuka csak véletlen volt és nem lesz több halunk. A szemközti oldalról jókora harcsarablás hallatszott, úgy látszik, ott még vannak éhes halak.


Na, indulás

Cserélgettem csalijaimat. Pont mikor visszaértem barátomhoz, egy tíz centi körüli sárga és csörgős darab került zsinór végére. A süllős hely felé dobtam egyet. Ezt a wobblert most használtam először, pedig már évek óta megvolt. Szóval szállt a műhal, vízbe érése után intenzív veretésbe kezdett a meder alját néha megérintve. Kapás!!!


Isten áldjon

Kiáltottam fel meglepetten és egyben boldogan. Jó nagyot beemeltem a halnak. Éreztem a jó súlyt, nem sokkal később a süllőt is megláttam. Futott pár kört, de a kezdeti vehemencia csakhamar alább hagyott. A kőspiccre kikormányozva, tarkójánál megragadva vettem ki. Alig tudtam kezemmel átfogni. Valahol kettő és három kiló között volt a súlya. Hát mégis lehet halat fogni. Kettő azért már nem véletlen. Most barátom jóslata szerencsére nem vált valóra. Ez a hal fényképezés és kíméletes horogszabadítás után visszanyerte szabadságát.


Nem túl kényelmes a köveken

Időközben a távolból villámlás fénye látszott, kicsit összepakoltam, hogy ha úgy alakul, minél előbb el tudjunk indulni. Nem akartam elázni. István szerint nem kell betojni, nem lesz eső. Hát jó! Én hiszek neked. Egy szimpatikus követ kiválasztva, arra leülve folytattam a horgászatot. Úgy tűnt, valóban eltávolodik tőlünk a viharzóna. Barátom befejezte a horgászatot, miután egy másik műcsaliját akadóba tépte. Két nap múlva visszajöttem nappal, és a sekély vízben, egy szék ülőfelületébe akadva megtaláltam wobblerét. Villámok fényképezésével kezdett foglalatoskodni.

Kis idő elteleltével fejem fölé nézve meglepetten tapasztaltam, hogy a csillagos égboltnak nyoma veszett. Azonnal riadót fújtam és induláshoz szedelőzködtünk. Csipp-csöpp. Esni kezdett. Először csak szemerkélt, aztán szakadt. Már a csónakban voltunk a Duna közepén, amikor igazán rákezdett. Na, ez a jóslat se vált be Istvánom. Ma nagyon negatív napja volt. A villámok szerencsére távolabb voltak, de így se éreztem magam túl nagy biztonságban.


Na, ilyen időben jobb menekülni

Persze, mire a kikötőhelyhez értünk elállt az eső. De ekkor már bőrig áztam. Nem volt nehéz rövidnadrágban és pólóban. Alsógatyára vetkőzve ültem kocsimba, és úgy vezettem hazáig.
Otthon pacal pörkölt várt bennünket, megmelegítettem és jó adagot mertem mindkettőnknek. Beszélgetés közben falatoztunk, vagy falatozás közben beszélgettünk, ahogy tetszik. Elszívtuk a jelképes békepipát és a jövőbeni közös munkát, közös pecát tervezgettük.
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...