Murányi Antal2011. december 12.

Öröm volt felismerni, hogy az Energofish polcain sokasodni kezdtek a wobbler márkák, és köztük számtalan jó harcsázó wobblertípus lapul. Összeraktam egy kollekciót a Pó folyós túránkra és nem bántam meg: megismertem pár fogós műcsalit, amely nélkül üresebb lenne ez a világ.


Amikor éppen nem horgászok vele, asztali dísznek sem utolsó…


Sosem gondoltam volna, hogy a szilikoncsalikban elhíresült Mann’s ilyen ütős wobblereket is gyárt. Talán inkább feketesügerezésre szánták ezt a sok duci wobblert, de istenbizony, olyan szép hanggal toccsannak a vízbe, hogy annak egy harcsa sem tud ellenállni. Mondanom sem kell, csörgős modellekről van szó, kemény műanyag házban, már csak egy fonott zsinóros erősítést kellett végigvezetnem rajtuk és tökéletes harcsázó wobblerek voltak a birtokomban.

Az elején még vacilláltam, hogy a hosszú csőrű vagy inkább rövid nyelves modellekből tankoljak – hiszen elsősorban felszíni pergetésre készültem velük, de erre a gyakorlati próba sem adott egyértelmű válaszokat. Ma már úgy gondolom, hogy ha mindenféle terepre fel akarok készülni, akkor mindkét típust kéznél kell tartanom.


Felszíni Mann’s wobblerek támadnak


Emlékszem, pár hónappal az olasz túránk előtt már teszteltem a Mann’s wobblereket egy viszonylag sekély vízen. Akkor szó szerint a partmenti növényzetben, alig harminc centis vízben mozogtak a harcsák, és nagyon jól jött, hogy a felszínen járó Mann’s műhal nem merül mélyre: csak egy szép becsobbanást produkált, majd diszkréten elúszott a növényzet felett, anélkül, hogy beleakadt volna. Kis terelőnyelve miatt, alig merült húsz centit (sőt, néha ki is csapott a vízből, ha túl erőszakosan vontattam) – ez más esetben bosszantott volna, de ott és akkor nagyon jól jött.


A Pó folyón ez a mélyretörő típus volt jó

Bevetés előtt kötelezően áthorgoztam őket…


…hiszen nem erre méretre készültem

Inkább ezekre, minimum


Persze, amint az olasz harcsákra kezdtem készülni, inkább a nagyobb nyelvvel ellátott, mélyretörő Mann’s-eket készítettem elő. A Pó folyón rendszerint jelentős mélységek vannak már a part előtt is, ilyen helyzetben pedig azt tartom jó stratégiának, ha a beeső wobblert rögtön a mélységek felé indítom – ehhez pedig nagycsőrű modell szükségeltetik. A harcsa többnyire alulról támad a beeső wobblerre, vagy néha csak elindul feléje, és ha a wobbler éppen lefelé halad, jó eséllyel kiprovokálhatunk egy kapást a víz alatt is. És persze nem beszélve arról, hogy a célhalunk többnyire a mederfenéken henyél, ahová ajánlott leküldeni a wobblert, úgy általában is.


Épp csak hogy megismerkedtünk


Máris elváltunk


A Pó folyón néha 7-9 méteres gödröket is jelzett a radar, de jellemző volt a 2-3 méteres mélység közvetlenül a part előtt. Mondanom sem kell ez az igazán ideális harcsapergetős pálya! A hatékony meghorgászásához viszont jól kell megválasztanunk a wobblert. Folyton olyan műcsalit kerestem a dobozomban, amely már az első méteren leküldhető a fenék közelébe, és ekkor jelentett plusz segítséget a Kamasaki többrészes, duci wobblere, amelyet ezévben fedeztem fel magamnak. Fürgén lekúszott akár 3-4 méter mélyre is, a vezetés közben kiadott csörgése pedig igazi mennyei muzsika volt!


A Kamasaki kétrészes
bébiwobblere
is ütős darab

Éjszakai horgászataim egyik helyszíne a Goro,
a Pó mellékága


A nagy Pó folyón adódtak
8-9 méteres mélységek is…

…miközben éppen
alacsony volt a vízállás


Nagy harcsákra készültem, emiatt nem csak a horgokat és kapcsokat cseréltem a legdurvábbra, hanem a botokat és orsókat is. Nagyon jól jött a Ryobi új orsó szériája, hiszen ebből az Arctica modell tartalmazta azokat az 5000-6000-es méreteket, amivel már biztonságban érezhettem magam. A nagy orsó másik előnye, hogy sok fér rá a vastagabb fonottból – ebben sem cicáztam: 41-es TUF XP került a 6000-es Arctica dobjára, botból pedig egy 100-200 grammos Spin Blade modellt társítottam.


A kis harcsák, ahogy jöttek…

…úgy mentek is vissza


Ez már egy értékelhető példány volt

Nem volt kivétel: őt is visszaengedtem


A kisebbekre
működött a lip grip

A nagyobbak kivételéhez
viszont már kesztyűt kellett húzni


Utólag értékelve, talán kissé túllőttem a célon, hiszen ilyen durva felszerelésen éppen a kapcsok, horgok és karikák váltak gyenge láncszemmé, sok esetben ki is hajlottak. Az összhang hiánya folyton görcsben tartott, egy-egy rendesebb harcsa fárasztása közben szívesen átváltottam volna egy picit lágyabb botra, amely többet enged, ha megszalad a hal. Egy egész éjszaka dobálás után pedig már a grammnyi különbségeken elmélkedtem, amely egy 5000-es és 6000-es Ryobi között adódhat. Tényleg szívesen váltottam volna egy finomabb cuccra.


Kizárólag Ryobi
orsókat dolgoztattam

Friss kedvencem, az Energo Team Mesh Big Game bot egy Ryobi Oasys orsót kapott


Ezt a zöld botot a Fehován vettem kézbe először


És csillogását többé nem tudtam kiverni a fejemből…


Általában hajnalban jött el az a pillanat, amikor a sokkal könnyebb (és mellesleg szebb) Energo Team Mesh Big Game botra váltottam át, mintegy pihenésképpen. Ezt a gyönyörű zöld botot a 2011-es Fehován pillantottam meg először, szerelem volt első látáí 0sra! Már akkor tudtam, hogy amint legközelebb harcsapergetésre indulok, ezt a botot mindenképpen magammal viszem. Bőven voltak közös élményeink, amikor pedig eseménytelen reggeleket kellett átélnem, hát a Mesh Big Game zöld szöveteiben gyönyörködtem. A túra végére teljesen összeálltunk. Mint két kicsi legó.

Horgászat a Pó folyón: www.pofolyo.hu


Bolognai bottal a kikötőben

Bolognai bottal a kikötőben

2019-06-12 | Forrás: Frankó Zoltán

Hetek óta vártam, hogy kipróbálhassam új Benzár Allround Bolo 6 méteres horgászbotomat. A májusi, kiadós esőzések azonban folyamatos áradást okoztak szűkebb hazám, Csongrád megye folyóin, a Tiszán és a Maroson. Így úszós horgászatról szó sem lehetett a zavaros és gyors vizeken. Szerencsémre az áradás, szokás szerint, meghozta a halakat a szegedi Medencés-kikötőbe. Itt a víz is kevésbé zavaros, horgászatra alkalmas volt június első hétvégéjén....


Feeder kosár kalauz

Feeder kosár kalauz

2019-06-06 | Forrás: Szabó Bence

Bár a method horgászat népszerűsége töretlen, egyre többen látják meg a lehetőséget és egyben a kihívást a klasszikus, feeder technika alkalmazásában. Nem véletlen tehát, hogy a 2019-es Feeder Országos Bajnokságra eddig nem látott számú versenyző adta le a nevezését. A hosszú előkés feederezés, bár nem bonyolult, mégis lényegesen összetettebb, mint a töltögetős kosarakkal történő peca. Nem elég, hogy az előke gyakorlatilag bármilyen hosszú lehet 30...


Balinokkal ébredve

Balinokkal ébredve

2019-06-06 | Forrás: Lukácsi Béla

Valami éktelen, csontvelőig hatoló hang hasított a fülembe egész mélyen, majd rájövök ez a jól bevált ébresztőórám. Már rutinosan nyomnám le a szundi gombot, ami még enged egy rövidke ébredezést, de hirtelen belém nyilall a gondolat: Ma szabadul a balin, nekem pedig a vízparton a helyem. Mintha csak Ő csörgetett volna nekem ezen a hajnalon. Bármely halunk tilalmi idejének lejárta után, mindig jobban pezseg a horgászvér. Ennek lehet csak a...


Kedvenc nyári aromáim

Kedvenc nyári aromáim

2019-05-29 | Forrás: Szabó Bence

Nagyjából fél évvel ezelőtt, amikor még javában tartott a tél, bemutattam azokat az aromákat, amelyeket a hideg vízi horgászataim során használok előszeretettel. Már ekkor több kérés érkezett arra vonatkozóan, hogy tegyem meg ugyanezt azokkal a típusokkal is, amelyeket a legmelegebb vizekben használok szívesen, hiszen az igazi horgászszezon mégiscsak a nyár. Mivel minden ilyen jellegű kérésnek igyekszem eleget tenni, ezért máris itt egy olyan írás, amely...


Cseburashka, ahogyan a horgászok ismerik

Cseburashka, ahogyan a horgászok ismerik

2019-05-28 | Forrás: Lukácsi Béla

Ha valaki megnézi a wikipédián a cseburashka történetét, rögtön az elején ebbe fut bele: Külsőleg így néz ki: egy közel a feje méretével azonos fülekkel rendelkező, barna plüss szőrmés, hatalmas szemű lény, aki a hátsó két tappancsán jár. A bábfilmekből ismert figura. akkor mi is a Cseburashka? Természetesen a mesefigura révén vált híressé a cseburashka, a horgászathoz egyre elterjedtebb nevét a mesefigura fejéről kapta, ugyanis az első...


Két hangszín, egy orsó - beépített kapásjelző

Két hangszín, egy orsó - beépített kapásjelző

2019-05-28 | Forrás: Ujszászi Dániel

A cím első olvasata során teljes joggal merülhet fel a kérdés bárkiben azzal kapcsolatosan, hogy egy „tekerő" tekintetében vajon milyen jellegű hangokról lehet szó, amelynek ráadásul egy különálló írás is szentelhető. A mindig várt és remélt kapások eljövetelekor felszólaló nyeletőfék hangjánál a horgász fülének kedvesebbet azt gondolom nehezen találni, bár a túlsó végen meglógni igyekvő hal ideiglenes kirohanásait közvetítő, finomra...