Murányi Antal2011. december 12.

Öröm volt felismerni, hogy az Energofish polcain sokasodni kezdtek a wobbler márkák, és köztük számtalan jó harcsázó wobblertípus lapul. Összeraktam egy kollekciót a Pó folyós túránkra és nem bántam meg: megismertem pár fogós műcsalit, amely nélkül üresebb lenne ez a világ.


Amikor éppen nem horgászok vele, asztali dísznek sem utolsó…


Sosem gondoltam volna, hogy a szilikoncsalikban elhíresült Mann’s ilyen ütős wobblereket is gyárt. Talán inkább feketesügerezésre szánták ezt a sok duci wobblert, de istenbizony, olyan szép hanggal toccsannak a vízbe, hogy annak egy harcsa sem tud ellenállni. Mondanom sem kell, csörgős modellekről van szó, kemény műanyag házban, már csak egy fonott zsinóros erősítést kellett végigvezetnem rajtuk és tökéletes harcsázó wobblerek voltak a birtokomban.

Az elején még vacilláltam, hogy a hosszú csőrű vagy inkább rövid nyelves modellekből tankoljak – hiszen elsősorban felszíni pergetésre készültem velük, de erre a gyakorlati próba sem adott egyértelmű válaszokat. Ma már úgy gondolom, hogy ha mindenféle terepre fel akarok készülni, akkor mindkét típust kéznél kell tartanom.


Felszíni Mann’s wobblerek támadnak


Emlékszem, pár hónappal az olasz túránk előtt már teszteltem a Mann’s wobblereket egy viszonylag sekély vízen. Akkor szó szerint a partmenti növényzetben, alig harminc centis vízben mozogtak a harcsák, és nagyon jól jött, hogy a felszínen járó Mann’s műhal nem merül mélyre: csak egy szép becsobbanást produkált, majd diszkréten elúszott a növényzet felett, anélkül, hogy beleakadt volna. Kis terelőnyelve miatt, alig merült húsz centit (sőt, néha ki is csapott a vízből, ha túl erőszakosan vontattam) – ez más esetben bosszantott volna, de ott és akkor nagyon jól jött.


A Pó folyón ez a mélyretörő típus volt jó

Bevetés előtt kötelezően áthorgoztam őket…


…hiszen nem erre méretre készültem

Inkább ezekre, minimum


Persze, amint az olasz harcsákra kezdtem készülni, inkább a nagyobb nyelvvel ellátott, mélyretörő Mann’s-eket készítettem elő. A Pó folyón rendszerint jelentős mélységek vannak már a part előtt is, ilyen helyzetben pedig azt tartom jó stratégiának, ha a beeső wobblert rögtön a mélységek felé indítom – ehhez pedig nagycsőrű modell szükségeltetik. A harcsa többnyire alulról támad a beeső wobblerre, vagy néha csak elindul feléje, és ha a wobbler éppen lefelé halad, jó eséllyel kiprovokálhatunk egy kapást a víz alatt is. És persze nem beszélve arról, hogy a célhalunk többnyire a mederfenéken henyél, ahová ajánlott leküldeni a wobblert, úgy általában is.


Épp csak hogy megismerkedtünk


Máris elváltunk


A Pó folyón néha 7-9 méteres gödröket is jelzett a radar, de jellemző volt a 2-3 méteres mélység közvetlenül a part előtt. Mondanom sem kell ez az igazán ideális harcsapergetős pálya! A hatékony meghorgászásához viszont jól kell megválasztanunk a wobblert. Folyton olyan műcsalit kerestem a dobozomban, amely már az első méteren leküldhető a fenék közelébe, és ekkor jelentett plusz segítséget a Kamasaki többrészes, duci wobblere, amelyet ezévben fedeztem fel magamnak. Fürgén lekúszott akár 3-4 méter mélyre is, a vezetés közben kiadott csörgése pedig igazi mennyei muzsika volt!


A Kamasaki kétrészes
bébiwobblere
is ütős darab

Éjszakai horgászataim egyik helyszíne a Goro,
a Pó mellékága


A nagy Pó folyón adódtak
8-9 méteres mélységek is…

…miközben éppen
alacsony volt a vízállás


Nagy harcsákra készültem, emiatt nem csak a horgokat és kapcsokat cseréltem a legdurvábbra, hanem a botokat és orsókat is. Nagyon jól jött a Ryobi új orsó szériája, hiszen ebből az Arctica modell tartalmazta azokat az 5000-6000-es méreteket, amivel már biztonságban érezhettem magam. A nagy orsó másik előnye, hogy sok fér rá a vastagabb fonottból – ebben sem cicáztam: 41-es TUF XP került a 6000-es Arctica dobjára, botból pedig egy 100-200 grammos Spin Blade modellt társítottam.


A kis harcsák, ahogy jöttek…

…úgy mentek is vissza


Ez már egy értékelhető példány volt

Nem volt kivétel: őt is visszaengedtem


A kisebbekre
működött a lip grip

A nagyobbak kivételéhez
viszont már kesztyűt kellett húzni


Utólag értékelve, talán kissé túllőttem a célon, hiszen ilyen durva felszerelésen éppen a kapcsok, horgok és karikák váltak gyenge láncszemmé, sok esetben ki is hajlottak. Az összhang hiánya folyton görcsben tartott, egy-egy rendesebb harcsa fárasztása közben szívesen átváltottam volna egy picit lágyabb botra, amely többet enged, ha megszalad a hal. Egy egész éjszaka dobálás után pedig már a grammnyi különbségeken elmélkedtem, amely egy 5000-es és 6000-es Ryobi között adódhat. Tényleg szívesen váltottam volna egy finomabb cuccra.


Kizárólag Ryobi
orsókat dolgoztattam

Friss kedvencem, az Energo Team Mesh Big Game bot egy Ryobi Oasys orsót kapott


Ezt a zöld botot a Fehován vettem kézbe először


És csillogását többé nem tudtam kiverni a fejemből…


Általában hajnalban jött el az a pillanat, amikor a sokkal könnyebb (és mellesleg szebb) Energo Team Mesh Big Game botra váltottam át, mintegy pihenésképpen. Ezt a gyönyörű zöld botot a 2011-es Fehován pillantottam meg először, szerelem volt első látáí 0sra! Már akkor tudtam, hogy amint legközelebb harcsapergetésre indulok, ezt a botot mindenképpen magammal viszem. Bőven voltak közös élményeink, amikor pedig eseménytelen reggeleket kellett átélnem, hát a Mesh Big Game zöld szöveteiben gyönyörködtem. A túra végére teljesen összeálltunk. Mint két kicsi legó.

Horgászat a Pó folyón: www.pofolyo.hu


TOP 10 karácsonyi ajándék ötlet pontyhorgászoknak

TOP 10 karácsonyi ajándék ötlet pontyhorgászoknak

2019-12-09 | Forrás: Őze Dániel

Egy igazi, akár bojlis pontyhorgásznak nem egyszerű feladat meglepetést kitalálni abban a rengetegben, ami ezt a módszert körbe öleli, így a szakmai részét ennek a technikának, ami az aprócikkek, horgok és végszereléki elemeket jelenti, én úgy gondolom, rá kell hagyni közös szinergiában a profi horgászokra. De, ennek a technikának is természetesen vannak olyan szükségelemei, melyeket bárki ki tud választani. Egy kis inspirációt és segítséget adva, 10 termék...


TOP 10 karácsonyi ajándék ötlet feeder horgászoknak

TOP 10 karácsonyi ajándék ötlet feeder horgászoknak

2019-12-06 | Forrás: Szabó Bence

Rohamléptekkel haladunk az év talán legszebb, legmeghittebb időszaka, a karácsony felé. Az ünnep közeledtével sokunkban ott motoszkál, hogy vajon mivel ajándékozzuk meg szeretteinket. Természetesen a karácsony nem szabad, hogy kizárólag az ajándékokról szóljon, azonban egy jól eltalált meglepetés nagy örömet okozhat családtagjaink, esetleg barátaink számára. Márpedig adni jó, nagyon jó! A következőkben összeszedtem azokat az ajándék ötleteket, amelyeknek...


Őszi plasztikos lehetőségek

Őszi plasztikos lehetőségek

2019-11-25 | Forrás: Lukácsi Béla

A pergető szezon közepén érdemes górcső alá venni, milyen lehetőségeink vannak a csalik terén. A pergetőhorgászok pénztárcájának is kedvező, ám mégis nagyon fogós plasztik csalik ajánlatait nézzük át. A plasztikcsalik azok amelyeket kevésbé sajnáljuk, ha beszakadnak, ráadásul vannak olyan végszerelékek amelyeknél minimális az esély az elakadásra, mint például az offset horgos rendszerek. Éppen ezért bátrabban nyúlunk hozzá, és olyan...


A Szűcsi Völgy-tó pontyai - Sonik XTractor

A Szűcsi Völgy-tó pontyai - Sonik XTractor

2019-11-19 | Forrás: Őze Dániel

A gyönyörű festői környezetben elhelyezkedő, Heves megyében található kristálytiszta vízzel és igazán gazdag növényzettel, töklevelesekkel tarkított Szűcsi Völgy-tó kapitális pontyai ellen próbált szerencsét ebben a kedvelt őszi, kiváló nagyhalas időszakban Csörgő Tamás, bevetve a legújabb és igazán hasznos megoldásokkal felvértezett angol Sonik termékeket. Az impozáns 30 hektáros bányató, helyenként akár 18 méteres vízmélységekkel is...


Csurgói nagypontyok – 2. rész

Csurgói nagypontyok – 2. rész

2019-11-13 | Forrás: Szabó Bence

Az előző részből kiderült, hogy nem akármilyen élményeket tartogathat egy hatalmas víztározó, persze csak akkor, ha kellően felkészültek vagyunk, na meg mellénk áll a szerencse is. Az első nap délutánján sikerült fognom egy fantasztikus, 14 kg feletti pikkelyest, amely nemcsak szépségével képráztatott el, hanem félelmetes erejével is, hiszen hatalmas küzdelem árán voltam csak képes szákba terelni. A fogást követően tudtam jól, hogy elképzeléseimben van...


Kamasaki wobblerek – 2. rész

Kamasaki wobblerek – 2. rész

2019-11-11 | Forrás: Őze Dániel

A Kamasaki wobblerek első részében az igazán süllős, éjszakai, a felső vízrétegekben eredményesen eszközölhető modellek szerepeltek. A jelen 2. részben is helyt kapnak felszíni kivitelek, de azok formája részben különbözik a tipikus Shad és Minnow testektől. Ezek sorban a Vertic, Joint, 3-Joint és a Perch modellek. Ezek az akár, vertikális és többrészes wobblerek, a csukák ellen igazán jó opciók, míg a kisebb méreteket magáénak tudható Perch-ek, a...