A bolognai bot kiválasztása
Megjelent: 2010. szeptember 22. | Forrás: EnergoTeam | Írások


Az ősz a nagy folyóinkon számtalan lehetőséget kínál. Keszegféléink még igencsak étvágyuknál vannak, s ha mélyebb vizekben szeretnénk úszós felszereléssel megfogni őket, szükségünk lesz egy bolognai botra. Ennek kiválasztásáról és felszereléséről lesz szó a továbbiakban.


Az ET Blade Bolo gyűrűit praktikus borítás védi szállítás közben


Az 5-6-7 méteres teleszkópos botokkal akkor kényelmes a horgászat, ha azok megfelelő minőségűek, az önsúlyuk nem túl nagy, és könnyen kezelhetőek. Ezek az ismérvek jobbára összefüggenek, az a bolognai lesz könnyen kezelhető, mely megfelelően rugalmas, kicsi a belógása, gyorsan reagál a mozdulatainkra, és nem annyira nehéz, hogy már nyűg legyen vele a horgászat. A bolognaikon ráadásul még gyűrűk is vannak, melyek súlya a hosszú erőkar miatt hatványozottan jelentkezik, egy hasonló gyűrűnélküli teleszkópos bottal összevetve.
Így hát rögtön az elején érdemes leszögezni, hogy bolognaiból minőséget érdemes venni, ha nem szeretnénk, hogy az életkedvünk is elmenjen rögtön az első horgászatok alkalmával.


Az IM12-es alapanyag biztosítja a bot kiváló tulajdonságait


Mert a bolognais horgászat egyébként egy halas vízen nagyon effektív, élménydús elfoglaltság, amit hiba lenne egy rosszul megválasztott bottal elrontani. A leggyakrabban eladott bolognai bot hosszok 5, 6 és 7 méteresek. Azért van szükség ezekre a méretekre, mert a folyóvízen gyakran kell újat dobni, amit egy teljes hosszában csúszó úszóval szinte lehetetlen. Fixen rögzített úszóval viszont a szerelékünk sokkal hamarabb beáll, a süllyedése (kiterülése) horgász szempontból sokkal előnyösebb, s ugye az orsós bottal még tudjuk kísérni is az úszót egy darabon, megkeresve, hogy az etetési sáv melyik részén kapnak leginkább a halak.


Villámzáras, fém orsótartó


Gyakran előfordul, hogy 5-6 méteres vizet kell eredményesen meghorgászni, ehhez alapesetben már egy 7-es boló ajánlott. Az alapeset szót kiemelném, mert van azért alternatíva. Az alternatíva keresése, azért tanácsos, mert ezekben a hosszokban már kényelmi szempontból nagyon sokat számít 1-1 méter. Ha a 7-es bot helyett 6-ossal is boldogulunk, akkor feltétlenül az utóbbival kell horgásznunk. Ha viszont a víz pl. 6 méter mély, hogyan tudjuk ezt 6-os bolognaival megoldani? Erre az utóbbi években megszületett a profik válasza, amire a horgászcikk-gyártók is reagáltak. Ha 6 méteres eresztéket húzunk, akkor a dobásaink rendkívül
kényelmetlenek lesznek, az úszó és a spiccgyűrű közelsége miatt. Ha nem vagyunk körültekintőek, az úszó könnyebben feltekeredhet a hajlékonyabb spiccszakaszra, s általában is a horgászat folyamatossága nem lesz biztosítva. Erre találták ki a nagytestű csúszó úszókat. Ezzel egy csapásra két hatalmas előnyt is az oldalunkra állíthatunk.


Az orsótartó felülről kényelmes fogást biztosít a kéznek


Egyrészről az úszó csúszását csak a felső 1 méteren engedjük, az eresztéket szabályozó cérnaütköző (és az úszó) alatt bő egy méterre egy másikat is rögzítünk a zsinórra, így nem engedjük, hogy az úszó és a horog távolsága kisebb legyen kb. 5 méternél. Ez a szerelék kiterülését még nem befolyásolja hátrányosan, viszont a dobásaink sokkal könnyedebbek és magabiztosabbak lehetnek a 6 méteres bottal. Arra oda kell figyelni, hogy megfelelően vékony cérnaütközőt használjunk, mely könnyedén fut ki és be a gyűrűk között.


Az orsó felhelyezése, és beszorítása logikus és egyszerű


A csúszó úszó másik hatalmas előnye a bevágások alkalmával jelentkezik. Ugyanis nem nehéz elképzelni, hogy a példánkban szereplő 6-os vízen a 6-os (vagy még egy kicsivel a visszatartás miatt hosszabb) eresztékkel elúsztatunk, mondjuk 10 méterre. Ez teljesen életszerű. És pont itt kapjuk a kapást, amire be kell vágnunk. A spicctől a horgunk (és a hal) 10 méterre van, és még lefelé 6-ra. Megkímélem a kedves olvasót, hogy a derékszögű háromszögekre vonatkozó Pitagoras tétel részleteivel fárasszam, higgye el nekem, hogy a spiccen nagyjából 4,5 métert kell emelni ahhoz, hogy érdemben a bevágás egyáltalán eljusson a horoghoz, s további métereket, hogy a bevágás üljön is. A gyakorlott bolózók tudják, hogy ez azt jelenti, hogy igencsak nagyot kell bevágni! A sorozatos nagy bevágás egy fixen rögzített 6-8-10 grammos, (vagy még nagyobb) úszó lassú, de biztos halála.


A zsinór befűzésekor ne hagyjunk ki egy gyűrűt sem!


Ezt tudjuk zseniálisan elkerülni egy olyan úszóval, mely az első méteren csúszik. Ekkor a bevágáskor kifejtett erő csak késleltetve jelentkezik az úszónál, és nem a felső bekötőszemnél fejti ki durva hatását (hogy az pár bevágás után kiszakadjon az úszóból), hanem az úszó aljához érkezik fel az alsó ütköző, ami sokkal, de sokkal kisebb károkozási lehetőséget jelent az úszóra nézve. Az úszók élettartama így (egyáltalán nem túlzás) akár meg 10-, vagy 20-szorozható. Minél hosszabb a bot (az erőkar), elvileg annál egyszerűbb a bevágás. Egy hosszabb bottal nagyobbat tudunk mozdítani a spiccen. Ez feltétlenül igaz, viszont meg kell találni a kompromisszumot, mert pl. egy 7-es bolóval lassabb a bevágás, nagyobb a reakcióidő, mint egy hatossal, s ha adja isten, egy dunai paducozásról beszélünk, a bevágással való késlekedés nem megengedett. Valószínűleg sokkal több halat fogunk akasztani hatossal, s ami biztos, hogy kényelmesebben fogunk horgászni.


A tartalékmotyó elfér egy kis dobozban

A bizonyos 10 grammos csúszó úszó


A hasznos bevezetővel gyakorlatilag meg is indokoltuk, hogy miért a 6-os Energo Team Blade Bolót választottuk a 7-es helyett egy pont 6 méteres vízre. Ahogy a bolognaik általában, ez a modell is mentes mindenféle sallangtól. Egy villámzáras, rendkívül könnyű orsótartót kapott, melynek botra szerelése példa értékű. Megkapta azt a bandázs-sort, ami stabilan fixálja a botra, de a kéznek felülről is kényelmes, és az összsúlyt sem gyarapítja feleslegesen. A kifejezetten karcsú IM12-es blankra 9 darab gyűrű került, melyek egy része, a spicchez közel, szokás szerint csúszógyűrű. Érdemes 1 percet rászánni a bot kihúzásakor az ellenőrzésre, hogy a gyűrűk egy vonalban, jól rögzítve álljanak. Nem különben arra, hogy a zsinórt minden gyűrűn átvezettük-e. Ezek a botok igen érzékenyek, simán eltörhetnek egy kicsit vastagabb zsinórral terhelve, akár bevágáskor, akár fárasztás közben, ha kihagyunk a spicc-közelben egy gyűrűt.


Jól látható, hogy mennyire kiáll a felső zsinórvezető,
mely lehetővé teszi, hogy a zsinór ne érjen az úszó testéhez


A Blade Bolóra egy Banax Blitz 750-es orsó került, mely megfelelően könnyű és megbízható a feladatra. Az orsó dobjára Carp Expert 0,18-as zsinórt csévéltünk. A tervezett horgászat az elő Tiszán zajlott, s a víz sebességéhez egy 10 grammos csúszó úszót választottunk.


A főólmozás egy kupacba került


A hatos eresztéken a súlyozáshoz használt egy darab nagyobb, műanyagbetétes cseppólmot és a nagyobb vágott söréteket egy kupacba húztuk, kb. 130 centire a horogtól. A maradék (ha úgy tetszik jelző-) ólmokat a horog fölötti 40-50 centin osztottuk el, úgy, hogy az utolsó az előkét rögzítő duplatestű, de mini méretű forgókarika felett közvetlenül helyezkedjen el. A forgókarika melegen ajánlott, különösen, ha csontival horgászunk. A mély vízből kivett szerelék végén úgy tudnak pörögni a csontik, mint egy propeller, a forgókarika gyakorlatilag megszünteti a zsinór ez okból történő csavarodását. A folyóvízi úsztatáskor azért előfordulnak elakadások, érdemes a horogelőkét annyival vékonyabbra tervezni, hogy ha probléma adódik, egyértelműen csak az szakadjon. Esetünkben a 0,18-as főzsinórra 0,14-es előke került. Horgok tekintetében ragaszkodtunk a jól beállt FUDO Chinu 8-as és 10-es változataihoz.


Íme a kis dupla forgó erős nagyításban,
ezzel kevésbé csavarodik a zsinór


A bolognai végszerelékek egyébként nem foglalnak sok helyet, felesleges egy regiment cuccot kihordani a vízpartra. Kell pár tartalék úszó, ólmok, előkezsinór, ütközők és pár csomag horog. A kis forgók, vagy egy előketartó sem foglalnak sok helyet. A fenékmérő ólom rendkívül fontos a talajviszonyok feltérképezésében, az etetés helyének meghatározásában.


A horgok tekintetében is biztosra mentünk


Ha minden összeállt, akkor már csak a hely kiválasztása, az etetés és a horgászat van hátra. Ez lesz a következő bolognais anyag témája. Még Kovács Adrián a Salmo Hungary Team oszlopos tagja is meglátogatott bennünket egy kis vendéghorgászatra. A pergetések között lehet némi békéshalazás is a változatosság kedvéért!

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...