A magyar tenger ajándéka
Megjelent: 2021. október 05. | Forrás: Kubuk Dániel | Írások

Július végén egy óriási mérföldkőhöz érkeztem horgászat szempontjából. Egy régi vágyam vált valóra, ugyanis egy bakancslistás helyszínre sikerült eljutnom, méghozzá a Balatonra! Úgy gondolom a híres Magyar Tenger nem csak számomra, nem is csak a magyar, de az európai horgászok nagy részének is bakancslistás helyszínként szerepel. Nem véletlen ez, hiszen egyedülálló halállományával, hatalmas méretével és gyönyörű, szinte hihetetlen látványával egyértelműen egyedülálló horgásztóról beszélünk.

Elképesztő látvány a hatalmas kisimult víztükör, mely 40 000 hektáron terül el.

Behúzós horgászatra készülve, nem maradhatott otthon az E-sential 66-os elektromos motorom sem!

Meg kell jegyeznünk azonban, hogy aki ideérkezik és egy Balatoni horgászatra adja a fejét, az nem kis fába vágja a fejszéjét! 40 000 hektár... Kimondani is hihetetlen. Aljzatát tekintve kevés a törés, ami támpontot adhatna a horgásznak, így aki ismeretlenül érkezik ide, annak nagyon fontos, hogy a helyiektől kapjon némi útbaigazítást! Ezen a vízen a távolság átértékelődik. A bányatavokon szerzett tapasztalatok korántsem biztos hogy sokat segítenek, hiszen merőben más méretekben és horgászatban kell gondolkodnunk! Rengeteg tervezés, felszerelés, rengeteg szabályozás (mind halvédelmi mind életvédelmi szempontokat figyelembevéve). 

A név, mely garancia a minőségre!

Na de ejtsünk pár szót a horgászatról magáról is. Kétféle felszereléssel indultam útnak erre a túrára, melyek közül az egyik egy kimondottan behúzásra szánt botból, az új Carp Expert MAX 1 300-as botjából (mely személyes kedvencemmé vált az elmúlt hónapok során!) és egy a nagy távolságú horgászatra tökéletes Sonik Black Surf orsóból állt. A bot a behúzós peca által állított minden igényt maximálisan kielégít, a 2,5 lbs dobósúlyából adódóan az IM10-es carbon blank a hal minden apró rezzenését maradéktalanul közvetíti a horgász számára és eközben remekül dolgozza ki a hal erejét. Az orsó, a Sonik márka talán egyik legkisebb árkategóriájú orsója, ám a feladatra maradéktalanul megfelel. Esztétikus, teljesen fém szerkezete, nagyméretű ergonómikus fogantyúja, 8000-res dobja (40-es damilból 300 m kapacitás), 5+1 csapágya és 4,6:1-hez áttétele tökéletesen alkalmassá teszi az itteni megpróbáltatásokkal szemben! Zsinór tekintetében számomra ilyen horgászatra szóba sem jöhet más, mint a Carp Expert fluo damilok, ebből is a neon sárga, melyre rávilágítva éjszaka egy UV lámpával remekül végigkövethetővé válik a pályán futó zsinór, ha menőverezésre kerül a sor. Ebből a balatoni hínármezőknek, kagylóknak és egyéb zsinór próbáló körülményeknek köszönhetően 0,35-ös méretet választottam!


Max 1 300 és Sonik Black Surf tökéletes összhangban!

A másik felszerelés egy kimondottan dobós horgászatra tervezett 3 részes MAX 1 390-es botból állt, az orsó típusa szintén a Black Surf volt. Ezen bot minden porcikája a távoli dobásokra lett megalkotva. Nagyméretű osztott nyele, 50-es keverőgyűrűje, a második tagon kezdődő gyűrűsora, 3 talpas gyűrűi, gubancolódásmentes spiccgyűrűje, 3,5 lbs dobósúlya, mind mind a nagy távolságok elérését szolgálja.

A Balaton esetében damillal sem kell finomkodni, hiszen a terület adottságai megkívánják az erős felszerelést!

Hogy miért készültem két különböző felszereléssel? A válasz egyszerű, a Balatonon ha vihar érkezik és a fényjelzések percenként 90x felvillannak nincs vízreszállás. Ez a másodfokú viharjelzés! Az elsőfok percenként 45 villanást jelent. Ekkor 300 m távolságig még használhatunk csónakot, azonban egy olyan horgász aki elősször horgászik ezen a vízen mint például jómagam, nem biztos hogy komfortosan érezné magát és effektíven tudna horgászni a szél álltal felkorbácsolt hullámok között! Ilyenkor remek tud lenni egy közelebb kialakított etetés, amit szélben is kényelmesen megtud horgászni az ember és megadja az esélyt a halfogásra!

A táltos paripám, mely az E-sential motornak hála szépen szelte a habokat!

Horgászhelyünk egy Balatonakali és Zánka között elhelyezkedő stég volt, melyet Csönge Ferenc és felesége jóvoltából vehettünk igénybe! Ezúton is szeretném hálásan megköszönni ezt a remek lehetőséget! Előttünk remek adottságokkal ellátott terület volt, kagylópadokkal, hínármezőkkel és 2,5-3 m-es vízmélységgel. Így a horgászatra 250-300 m közötti területet választottam ahol 2,8 m-es vízet mértem vékony iszapréteggel. Itt készítettem egy hatalmas alapozó etetést! A Balatonon nem igazán szokás a hagyományos kis területű koncentrált etetés, itt inkább a nagy területen elterített „étkezőasztal” válik be. Egy dobólapátnak ilyenkor remek hasznát vehetjük!

Az itteni horgászat szerves része egy masszív, erős és mindenek előtt stabil rod pod, mely számomra egyértelműen a Giant!

Végszerelék tekintetében nem szükséges túlbonyolítani a dolgokat. Az én esetemben az utolsó 20 m 0,40-es Fluorocarbon zsinór volt, mely képes volt túlélni a kagylók támadásait, melynek a végére egy egyszerű ólomclipset húztam, ennek a fülét levágtam hogy az akasztás pillantában a 180 grammos grippám a vízben maradjon. A clips-et forgón fixáltam! 

Ezekre a az „akadályokra” itt készülni kell!

Mivel az ólomelhagyós szerelék itt csak környezetbarát megoldással párosulhat, Go Green nélkül nem indulnék el a Balatonra!

Nehezék tekintetében az elhagyós szerelék és a környezetvédelmi előírások miatt kizárólag köveket, illetve Go Green nehezékeket lehet használni, így én is ezekkel indultam útnak. A 180 grammot pedig a nagy távolság, a szél,a hullámzás, illetve a leszakadó hínárok sodródása indokolta! Ezzel a tömeggel már gondnélkül egyhelyben tartható a szerelék, amellett pedig rendkivül jó munkát végez az akasztás pillanatában!

Horogelőkének mindkét botomra horogbefordítóval ellátott Blow Back Rig-et kötöttem, melyen a horog mérete 4-es de inkább 2-es méretű volt. Ettől nem kell félni, ugyanis az itteni halak szája hihetetlenül nagy, és a szelektálás miatt a nagy csali használat, nagy horgot is igényel. Ezek az előkék kivétel nélkül remekül akadtak a halak alsó szájának középső részébe! 

A különböző rig-ek közül messzemenően a horogbefordítóval kombinált Blow Back rig működött a legjobban!

A hajszálra dupla 24-es méretű főtt, big one került, illetve dupla 22-es The One black bojlikkal kísérleteztem. Mindkettő esetén szinte egyforma arányban érkeztek a kapások.

A Balatonon etetni kell! Számomra napi minimum 3-4 kg bojli volt a mennyiség, de ezt utólag belegondolva lehetett volna fokozni!

Etetésre természetesen a csalizásra szánt bojlikat használtam, illetve a nagy mennyiségű etetésigény miatt a black bojli helyett a hozzá tartozó lassan oldódó Carp Food bojlit választottam. Ezt tudom ajánlani mindenkinek kölcséghatékonyság szempontjából! Hogy mennyit kell etetni? Egy egyszerű hétvégi horgászat során, igyekeztem reális keretek között horgászni, de így is több mint 9 kg bojli-t szórtam az etetésre.  Ezt természetesen lehetett volna fokozni, de mivel a halak ígyis jó ütemben jöttek nem láttam értelmét. A kezdeti alapozás után, már csak kapást követően szórtam az etetésre, illetve az esti kapások érkezése előtt végeztem némi ráetetést!

Kora esti, még éppen sötétedés előtt érkező 17,64 kg-os tükörponty megkoronázta a túrát!

Igen a kapások többnyire az esti órákban érkeztek. Amint a nap megbújt a hegyek mögött, a pontyok elindultak táplálékszerző körútjukra és a jól kiépített etetésről akár óránként is meglehetett fogni 1-1 szép pontyot. A három nap leforgása alatt mintegy 9 kapásból 7-et sikerült halra váltanom. Ebből a bandanagy egy gyönyörű 17,64 kg-s vaskos, kerek tükörponty volt! Óriási élményt jelentett számomra, mikor a kora esti órákban erőteljes húzós kapásra emelhettem rá. Meglepett, ugyanis minden fáma arról szólt, hogy itt a Balatonon 1-1 csippanás jelenti a halat és lehet is indulni rá. Itt azonban nem volt ellentmondás, füstölt a precízen állítható Sonik fék. Ráemeltem és fölémentem. Mikor a csónakban állva a 300-as MAX bottal erőltettem a halat a felszín felé, megláttam a gyönyörű kerek formáját és ekkor már tudtam, hogy rögtön az első nap belefutottam a halba amiért idejöttem! Innentől már szín tiszta élmény horgászatról volt szó. Néhány imát elmondtam azért magamban miközben a tömzsi tükrös kirohanásait korrigáltam, de ez a pálca méretéből és paramétereiből adódóan remekül kezelhető a csónakos fárasztások során így magabiztosan fárasztottam. Természetesen ilyen helyzetben az is fontos hogy egy stabil csónakban állva tehessük ezt meg! Tudtam, hogy a felszerelésem remek, minden ízében hibátlan! Bíztam minden elemében, a kötésekben, a rig-emben és az akadásban! Ez be is igazolódott, mikor sikerült megmerítenem ezt a gyönyörű halat! Természetesen mérlegelés és fényképeszkedés után kíméletesen visszatért a „tenger” habjai közé!

Hatalmas öröm egy ekkora vízből fogott, ilyen gyönyörű halat a karjaimban tartani!

A három nap tanúlságai alapján kijelenthetem, hogy a Balaton egy roppant változatos és nehéz víz. Hatalmas kihívásokat rejt akár a rutinos horgászok számára is, azonban az idelátogatókat olyan élménnyel ajándékozza meg hazánk legszebb és legnagyobb állóvíze, ami felejthetetlen egy horgász életében! Bíztatni tudok mindenkit, hogy ha lehetősége adódik rá, pakoljon össze és irány a vízpart, ahol akár az egész családdal egy kellemes kikapcsolódásokkal teli hétvége alatt is remek kalandot tudhatunk magunkénak, a lehetőség pedig mindig benne van, hogy álmaink hala épp a mi csalinkat szippantja fel a fenékről!

Nem könnyű terep a Balaton, de az itt eltöltött napok feledhetetlen élményt nyújtanak egy horgász számára!

Írta: Kubuk Dániel

Fényképezte: Kubuk-Kiss Alexandra

CARP EXPERT MAX1 BOJLIS BOT
17 490 Ft
SENTIAL RED 66LBS ELEKTROMOS CSÓNAKMOTOR
129 990 Ft
104 990 Ft
CARP EXPERT NEO GIANT ROD POD
62 990 Ft
49 990 Ft
ZSINÓR CARP EXPERT UV FLUO 1000M, FÉMDOBOZOS
4 790 Ft
CARP EXPERT FLUOROCARBON TRANSZPARENS ZSINÓR 50M
2 290 Ft
SONIK SKS BLACK SURF ORSÓ
22 990 Ft
Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...

Nőtincsi verseny
Megjelent: 2024. március 20. | Forrás: Nieto Ramon | Írások

A csapat idén is részt vesz a Nőtincsen megrendezésre kerülő harcsafogó versenyen. Ebben a cikkben bemutatom a 2023-as versenyünket és tapasztalatainkat. Kezdő harcsásoknak pedig egy kis iránymutatást és felkészülési javaslatokat egy harcsás versenyre. A tóról néhány érdekesség: Nógrád megyében található ez a gyöngyszem. Ezt a körülbelül ötven hektáros tavat a Lókos-patak felduzzasztásával hozták létre 2000-ben. Alapvetően a tó árvízvédelmi...

Hideg vízi pontyok rakóssal
Megjelent: 2024. március 16. | Forrás: Csala Viktor | Írások

Az első, erős napsugarak megjelenésével a horgászok zöme óvatosan ugyan, de megjelenik a vízparton. Ebben az időszakban, amikor még a vízhőfoka nem éri el az 5 celsius fokot, nehéz kapásra bírni a halakat. Kiemelt fontosságú az átgondolt tudatos horgászat. Alig vártam, hogy kijussak a vízpartra és horogra csaljam a holtág pontyait. Szeretem a tél végi és tavasz eleji horgászatokat, sokat lehet taktikázni, talán ilyenkor tud a legtöbbet fejlődni az ember....

Kényelemhez elengedhetetlen
Megjelent: 2024. március 09. | Forrás: Csala Viktor | Írások

     Sokunknak megvan az az emlék, amikor csak felpattantunk a biciklire és irányba vettünk egy számunkra kedves kis vízterületet egy maroknyi horgász felszereléssel, amit bele raktunk egy vödörbe. Sok mindenre volt jó az a kis tároló alkalmatosság. Etető anyagot kevertünk benne és valljuk be elfért benne minden és amikor rá került a tető az volt a mi kis székünk is. A kényelemtől messze állt, de megtette egy kis időre ám, de kellemes volt róla felállni is...

Egyedi, trendi és fogós? Megérkezett a Salmo FWS és LBS!
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Őze Dániel | Írások

2023 év közepén összeültünk Lukácsi Bélával és több beszélgetés és eszmecsere után, vallatva a műcsalis dobozainkat, megkerestük azt a rést és hiányt, ami hiányzott még az arzenálunkból és persze a kínálatunkból. Ezen ötletelések hamar grafikai munkába torkollottak, és a mai trendeknek és tapasztalatainknak hála, megszületett egy teljesen egyedi Salmo szín-páros, az FWS és LBS! Megannyi gyártó és megannyi műcsali elérhető manapság,...

Eső és napsütés = Szivárványos napok
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Szebenyi Péter | Írások

Március közepét írva örömmel vettem fel a telefont, amikor a Zabos Géza Horgász Egyesület Halászati és Horgászati Ellenőrének, Márton Károlynak a nevét írta ki csörgéskor a készülék, hisz bíztam benne: megérkeztek a pisztrángok. Minden évben egyszer-kétszer a téli és a tavaszi hónapokban pisztráng telepítést hajt végre a Zabos Géza HE a Nagycsécsi tóba. Ezen agresszíven táplálkozó és többféle módszerrel is jól fogható ragadozókról...