Egy kiállítás és az ott felmerült kérdések
Megjelent: 2024. február 20. | Forrás: Pető Gábor | Írások

Az idén február 08-11. között került megrendezésre a 2024-es Fegyver, Horgász, Vadász kiállítás, ahol két napon keresztül volt szerencsém képviselni az Energofish Kft-t. Ezen a két napon rengeteg kérdés érkezett felénk, leginkább a 2024-es újdonságokkal kapcsolatosan, és azok közül is legtöbben az új 5,5 mm-es Concourse Twister Mini csalikról érdeklődtek.  

A Twister Mini csalik rengeteg horgásztársunk érdeklődését felkeltették!

A Twister Mini csalik rengeteg horgásztársunk érdeklődését felkeltették! 

Azzal nagyjából mindenki tisztában volt, hogy az új csalik a „régi” Twister csalik kistestvérei, azaz, hogy ízvilágukban és színükben megegyeznek bátyjukkal, csak a méretükben különböznek: a korábbiak 12 mm-es változatban készültek, míg az újak 5,5 mm-es kivitelben.

A különbség szemmel látható a két csali között.

A különbség szemmel látható a két csali között

Akadt olyan kérdés is, amire nehéz válaszolni, de ezekkel kapcsolatban is megpróbálok hasznos tippet adni. Volt olyan kérdés, hogy meddig használható ez a csali, mikorra száradt ki teljesen és válik használhatatlanná?  

Nyilván erre a kérdésre nem lehet konkrét választ megfogalmazni, de ha nem haragszik meg senki leírnám az ezzel kapcsolatos gondolataimat. A csalik, mint más gyártóknál is álltalában, hasonló műanyag, visszazárható dobozokban vannak elhelyezve. 

A Twister csalik tégelye bizony teljesen tele van! A Twister csalik tégelye bizony teljesen tele van!

Hogy minél tovább megőrizzem a csali állagát és aromáját, akár sima pecáról, akár versenyről legyen szó, mindig a lehető legrövidebb ideig szoktam csak nyitva tartani a dobozt. Kiveszek néhány szem csalit, amit a tálcámra vagy kosárba szánt pelletre teszek és visszazárom a dobozt. Csak akkor nyitom ki aznap újra, ha a korábban kikészített összes pelletszem elfogyott. A zárt dobozokat igyekszek mindig árnyékos helyre tenni. Így, véleményem szerint, minimálisra csökkenthető a csalink kiszáradása, aromavesztése. 

Itt megjegyezném, hogy én pénteken és vasárnap voltam kint a FEHOVA –n. Az új Twister Mini pelletek minden ízéből ki volt állítva a pultra egy-egy doboz. A dobozok nem voltak lezárva a csütörtöki nyitás óta. Még vasárnap is többen jelezték, hogy milyen jó állaga van ezeknek a csaliknak, nem mondta azt senki, hogy milyen kemény, vagy mennyire nincs illata, sőt ennek ellenkezőjét tapasztaltam, aki odajött és megnyomkodta, megszagolta, mind dicsérték. 

Felmerült olyan kérdés is, hogy mekkora a csalik felhajó ereje, megemelik-e a horgot? 

Mint általában az ilyen kérdések, ezek további kérdéseket szülnek. Ki milyen típusú horoggal horgászik, a csalit hogyan kínálja fel (milyen csalitüskén, gumikarikán, quick stop módszerrel stb.)? 

A Concourse Twister Mini csalik wafter csalik, vagyis alapjában véve nem emelik meg a horgot, de a talajtól elemelkednek és így várják a halat.  

Az új Concourse horgok minden méretéből 18-astól 10-es méretig kötöttem kombinált (a csalitüske fonottzsinóron van) előkét, a hajszálelőkére Concourse Slim csalitüskét tettem. 

Aprócikkek a finom method horgászathoz. Aprócikkek a finom method horgászathoz.

A csalitüskére ugyan abból a dobozból kivett 5,5 mm-es Twister Mini pelletek kerültek.  Ezután következhetett az akvárium teszt. Korábban már jónéhány horogtípussal és csalival végigjátszottam ezt a tesztet, de valahogy csak nagyon nehezen sikerült elérnem azt az állapotot (összehangolnom a horgot a csalival), amikor a horog és a csali a legmegfelelőbben helyezkedett el az akvárium alján (szerintem ez az állapot az, amikor szinte csak a horog hegye érintkezik a fenékkel, és a horog fölött helyezkedik el a csali).       

18-as Fine Carp horog és a Twister Mini csali: így a tökéletes!

18-as Fine Carp horog és a Twister Mini csali: így a tökéletes!

Elsőként a 18-as méretű horog tüskéjére került fel a „kis hordó”, és így dobtam be az akváriumba. Itt engedjetek meg még egy megjegyzést. Ennél a horogméretnél a csalitüskére helyezett pellet olyan lassan merült le az aljzatra, olyan volt a csali felhajtó ereje, hogy véleményem szerint, ha egy hal csak levegőt vesz a csali közelében, akkor a csali horoggal együtt a torkáig repül.

Ez a méretű horog a víz alján elsőre úgy állt meg, ahogyan kell, az általam tökéletesnek gondolt helyzetben. A 16-os és 14-es horogméreteknél a különbség annyi volt, hogy minimálisan gyorsabban érkeztek le a fenékre, de ugyanolyan tökéletes helyzetbe érkeztek. Ha a 12-es méretű horog csalitüskéjére tettem az 5 mm-es pelletet, akkor a fenékre érést követően a horog félig meddig feküdt az akvárium alján, a 10-es méretű horog teljesen feküdt. 

A 10-es Fine Carp horoggal is ideálisan működik a csali.

A 10-es Fine Carp horoggal is ideálisan működik a csali.

A személyes véleményem a Concourse Twister Mini csalikról - ha lehet ilyet írni -, hogy ezekhez a horgokhoz (Concourse Fine Carp) találták ki őket. Vagy a horgot a csalihoz, de ez már részlet kérdés.  

Kérdésként merült fel az is, hogy ezek a csalik miért nem készülnek egy színben? 

Erre a kérdésre Frankó Zoli csapattársam viccesen megjegyezte, hogy igazából egy színben is lehet használni őket, ha keresztbe tűzzük fel a csalitüskére. Mi is nevettünk ezen. De, ha belegondolunk, valóban így van! 

Az a feltevésünk, hogy a halak a vízben csak kontrasztokat, árnyakat látnak, nem tudnak színeket megkülönböztetni. Az én véleményem ezzel kapcsolatban az, hogy mégis a csali színe, ami a legfontosabb a kapás eléréséhez. Hogy éppen melyik színű csali a legfogósabb az adott napon, az adott tavon, az a különböző időjárási körülmények között, különböző napszakokban más és más. Úgy gondolom, hogy felhős időben más látási viszonyok uralkodnak a tó alján, mint napos időben, más a víz tisztasága egyik és másik tavon. Ezek miatt érdemes egy adott tavon, adott időben több színt is kipróbálni. 

Visszatérve Frankó Zoli vicces megjegyzésére. Tényleg csak vicc? Én úgy gondolom, hogy ennek is van valami igazság alapja. A hal általában felülről veszi fel a csalinkat, vagyis ha mondjuk a csoki-narancs ízű, citromsárga-narancssárga színű pelletet a citromsárga szín irányából tűzzük a csalitüskére, akkor felülről narancssárga látható, és ez igaz fordítva is. Az én személyes kedvenceim egyébként a fehér-narancssárga (mangós) és a citromsárga-narancssárga (csoki-narancs) színek.

Sokan tették fel azt a kérdést is, hogy mekkora halat lehet fogni velük? Azzal a megjegyzéssel, hogy a méretük miatt csak keszegfélék megfogására alkalmasak.

Csak a véleményemet tudom kifejteni ezzel kapcsolatban is. Igaz az, hogy a mérete miatt egy keszeg vagy kárász könnyebben meg tudja enni (mondjuk, van az a versenyszituáció, amikor ezekre a halakra kell horgászni). A magyar method horgászat nagy általánosságban pontyokról szól. Ennek köszönhetően a magyarországi methodos vizek túlnyomó többségét pontyok lakják. Azt mondják nagyjaink, hogy az etetésünkön általában a keszegfélék jelennek meg először és idővel ezt követik a pontyok. Ha a nagyobb testű halak megjelennek az etetésen „elverik” a keszegféléket onnan. Nekem az a véleményem, hogy ilyenkor, ha kis (jelen esetben 5,5 mm-es) csali van a csalitüskén a ponty azt könnyebben, kisebb erőkifejtéssel tudja felszippantani, ezáltal gyorsabban tudunk kapást elérni ezekkel a kis csalikkal (például ha finnyásan táplálkozik a hal). 

Igazán szép pontyokat is lehet fogni ezekkel a pici csalikkal! Igazán szép pontyokat is lehet fogni ezekkel a pici csalikkal!

Hogy ponty megfogására is kiválóan alkalmas a Concourse Twister Mini csali, az véleményem szerint nem kérdés. A hal mérte csak attól függ, hogy éppen milyen méretű hal elé dobjuk be. Az köztudott, hogy a nagyobb halak óvatosabbak, nehezebb őket becsapni. Ha belegondolunk ebbe, akkor beláthatjuk, hogy mondjuk egy nagyobb hal kevésbé lesz gyanakvó akkor, ha a csalipellet mérete közelebb van az etető pellet méretéhez (én nem használok 4 mm-nél nagyobb méretű etető pelletet).      

Eszembe jut még több kérdés is, amit feltettetek nekünk a FEHOVA-n, de szerintem már így is túl sokat írtam és így is örülök, ha valaki végig olvassa! 

Pető Gábor

BENZÁR CONCOURSE TWISTER MINI
1 990 Ft
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...