Nem várt vendég
Megjelent: 2023. október 21. | Forrás: Heincz András | Írások

Egy jól összehangolt felszerelés olyan fontossággal bírhat, mint a kellően megválasztott csali. Hiszen hiába a legfurfangosabban felkínált ínyenc falat, ha a szettünk nem alkalmas a célhalat szákba terelni.

Véget értek a családi nyaralások, és megrögzött pecásként a szép közös élményeket természetesen részben vízparton, horgászbottal a kezünkben szereztük, de azért nem ugyan az a nyüzsgésben eltöltött tengerparti pergetés, mint a jól megszokott nádfal közelében harmóniában lenni a természettel. Így idejét éreztem, hogy több időt töltsek a számomra oly kedves magyar vizeink termetes lakóinak becserkészésével.

A nád közelében érzem úgy, hogy otthon vagyok.

Terveim szerint egy hetet össze is tudtam úgy logisztikázni, hogy 5 napot töltsek távol a városi zajtól, a munkahelyi telefon csörgéstől és egyéb zavaró tényezőktől. Két helyszín került kitűzésre. Ebből 3-at egy bicskei tavon, 2-nek pedig Lajosmizsét választottam helyszínül. A szokásos fortélyok voltak a fejemben. Tombol a nyár, ezért az egyik taktikát mindenképp az amúrok becserkészésére építettem. Ezt a tó adta sajátosságok és szabályai végett, a CXP natúr tigrismogyoróval és Benzar Concourse Sweet Green pellet kombinációval gondoltam kiaknázni. Csalinak szintén édes, mézes Benzar Bojlikat vittem magammal. Aztán ezeket úgy lehet, kombinálni, kikönnyíteni ahogyan csak akarjuk. Az illatfelhőt hatványozva, a Benzar Scopex Attractor sem maradhatott otthon.

Ezután az emberi orr is elcsábul, olyan finom édes aromát áraszt magából.

A másik biztos alternatíva mindenképp büdös-halas. Ez az, ami sosem hagyott cserben. Hűvösebb időben és a nyári hőségben is ’’melegen ajánlom”. Ennek megfelelően Benzar Fish etető bojli, halibut pellet, hozzá illő Attractor és Concourse Pellet Mix adta a bázisát ennek az etetésnek.

A biztos ízek, melyek sosem hagytak cserben.

A jól összeállított szerelék a siker egyik kulcsa. A 3 méteres boton 0,30-ast, a 360-as hosszon 0,35-ös zsinórt használok.

Mivel kisebb nádtorzsák tarkították előttem a mederfeneket, valamint megszerettem volna magam előtt adni a csónakkal történő ki-be állás lehetőségét, ezért a 3db MAX 1 bojlis bot spicceit a lehető legmagasabb állásban helyeztem a rodpod segítségével. Az új CXP Pro Chain swingerek remekül szuperáltak, annak ellenére, hogy igen sok zsinór volt víz felett, valamint a szélből is kaptunk kellően. A hozzájuk járó plusz súlyozásként szolgáló adapternek köszönhetően eszembe sem jutott, hogy merev karos kapásjelzőre váltsam őket.

Hosszított lábakkal kiemelt rodpodon, nagy szélben is remekül helytálló CXP Pro Chain swingerek.

Nagyjából 150 méteren a nádfalhoz közel helyeztem el az amúroknak szánt bóját. A halas etetéshez más irányban, közel 200 méteren alakítottam szőnyegként etetést.

Az időjárás kaotikusan alakult. Napközben olykor beborult az ég és esni kezdett aztán előbukkant a nap, hozzáteszem pusztító sugarakkal, de ha jöttek a felhők, akkor bizony őszi idővel vetekedett a hőmérséklet. A felhők érkezésével a szél is folyton felerősödött és hideg fuvallat borzolta a tarkómat. Mindezen váltakozó időjárási viszonyok ellenére a tigrismogyoró-sweet green pellet alappal megszórt bója környéke stabilan hozta a termetes dévéreket.

Az édes csemege stabilan hozta a dévérkeszegeket.

Amikor a nap sütött, igazi nyár volt.

A szél és a felhők együtt őszi hűvös érzetet keltettek.

Viszont a halas etetés olyan csöndesen pihent, hogy a második napon már kezdtem magam úgy érzeni, mint a filmbeli Matthau-Lemmon páros…csak egy kanapéra van szükségem itt a parton és elücsörgök rajta napokig. Nem értettem mi hibádzik. Rövidebb-hosszabb-lebegtetett előke. Ezt is, azt is variáltam, de semmi. Nem lehet, hogy az időjárás miatt legyen ez a csend. Elővettem, hát a CXP Pva Extra Strong zsinórját, és a halőri tanácsnak megfelelően (nem kell sokat etetni) csupán a horog köré plusz 8 szem bojlival megspékelt füzérrel indítottam bevetésre a hajót.

A CXP PVA zsinórra fűzött csali megtette a hatását. Koncentráltan-kellő mennyiségben kínálta fel a csalit.

A csali felkínálásban végül a dupla bojli 1 popup-pal kikönnyítve hozta meg az áttörést. Egyúttal a választ is meglelve arra, hogy miért nem jönnek a ponty kapások. A második nap derekán nem füstöve, de stabilan indult meg jelző, és egy igen komótosan járó halat közvetített a 360-as MAX1-es bot. Remek érzés volt végre súlyt érezni, nem is akármilyent. Azt gondoltam ez az, amire megérte várnom. Csónak használatát nem éreztem indokoltnak, hiszen akadó felé nem indult meg a hal, és úgy véltem kellően lehet irányítani. 

15 perces fárasztást követően meglett az első bajszos. Bár nem az, amire célzottam horgásztam.

Egy szép meglepetés harcsa a MAX 1 bojlis bottal.

Megesik az ilyen, de talán ennek köszönhető, hogy eddig elkerültek a pontyok? Lehet, úgyhogy újra húzást követően újabb bizakodó időszak vette kezdetét. De amikor a következő megindult jelzésbe emeltem bele, az már nem tűrt tréfát. Nem azt a fajta kirohanást éreztem, mint mikor a tízen egypár kilós megugrik miután megérzi a horog hegyét. Masszívan, a saját súlyával dolgozva úszott volna amerre jónak látta. Azt gondoltam életem pontyát akasztottam, titkon remélve, hogy talán 30+-os tövest.

A bot szépen dolgozott, viszont nekem is alaposan bele kellett állni, hogy tudjam fogni.

Bemutatkozáskor közel 250 méterre elhúzta tőlem magát, Igaz a 600 méternyi zsinórból még bővel futotta, na de mégis. Arra fele már sok az akadó, és sokat is vártam rá! A szerelékben nem volt kétségem. Ezen a boton 35-ös CXP Camou zsinór van fent, ami már nálam 43kg-ig bizonyítottan bírta a halat. A MAX1 pedig gyönyörűen ívben dolgozva nyerte felém vissza a métereket. Az akadókat elkerültük már csak a két szerelék okozhat némi fejtörést mert a középső bottal fárasztottam a partról.  A közelünkben feljövő burványok hatalmasok voltak, és amikor előbukkant a feje, egyértelmű volt, hogy itt miattuk nincs pontyom. Harcsák vannak az etetésemen. Ez már kétemberes mutatványnak bizonyult. Pontybölcsővel voltunk felkészülve, nem harcsának való ponyvával. Egymagam nem is tudtam a kamera elé emelni ezt a szép 35+ -os darálógépet.

35+-os csodaszép mintázattal bíró darálógép.

A CXP Camou 35-ös zsinór most sem okozott meglepetést. Nagyon jól tolerálta a hal kirohanásait, elbírt ezzel a hatalmas súllyal, és a vele szerzett eddigi tapasztalatok alapján magabiztosan mertem a bent hagyott két szerelék között partról irányítani.

Méltó búcsú a meglepést vendégemtől, a ”nagy fehér vadásztól”.

Ezután konstatáltam, hogy a MAX1 360-as bot teljes összhangban van Carp Expert 35-ös Camou zsinórral. Tökéletes szettet alkotva akár egy 35+-os harcsa 200+ méterről történő fárasztásához.

Heincz András

CARP EXPERT MAX1 BOJLIS BOT
17 490 Ft
CARP EXPERT EXTRA ERŐS FONOTT PVA ZSINÓR 10M
1 590 Ft
BENZAR MIX CONCOURSE METHOD ETETŐANYAG ÉS PELLET 800G
2 590 Ft
CARP EXPERT PRO CHAIN LÁNCOS SWINGER
4 490 Ft
CARP EXPERT CAMOU ZSINÓR 600M, 1000M
2 250 Ft
CARP EXPERT TIGRISMOGYORÓ NATÚR
2 190 Ft
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...