Nem várt vendég
Megjelent: 2023. október 21. | Forrás: Heincz András | Írások

Egy jól összehangolt felszerelés olyan fontossággal bírhat, mint a kellően megválasztott csali. Hiszen hiába a legfurfangosabban felkínált ínyenc falat, ha a szettünk nem alkalmas a célhalat szákba terelni.

Véget értek a családi nyaralások, és megrögzött pecásként a szép közös élményeket természetesen részben vízparton, horgászbottal a kezünkben szereztük, de azért nem ugyan az a nyüzsgésben eltöltött tengerparti pergetés, mint a jól megszokott nádfal közelében harmóniában lenni a természettel. Így idejét éreztem, hogy több időt töltsek a számomra oly kedves magyar vizeink termetes lakóinak becserkészésével.

A nád közelében érzem úgy, hogy otthon vagyok.

Terveim szerint egy hetet össze is tudtam úgy logisztikázni, hogy 5 napot töltsek távol a városi zajtól, a munkahelyi telefon csörgéstől és egyéb zavaró tényezőktől. Két helyszín került kitűzésre. Ebből 3-at egy bicskei tavon, 2-nek pedig Lajosmizsét választottam helyszínül. A szokásos fortélyok voltak a fejemben. Tombol a nyár, ezért az egyik taktikát mindenképp az amúrok becserkészésére építettem. Ezt a tó adta sajátosságok és szabályai végett, a CXP natúr tigrismogyoróval és Benzar Concourse Sweet Green pellet kombinációval gondoltam kiaknázni. Csalinak szintén édes, mézes Benzar Bojlikat vittem magammal. Aztán ezeket úgy lehet, kombinálni, kikönnyíteni ahogyan csak akarjuk. Az illatfelhőt hatványozva, a Benzar Scopex Attractor sem maradhatott otthon.

Ezután az emberi orr is elcsábul, olyan finom édes aromát áraszt magából.

A másik biztos alternatíva mindenképp büdös-halas. Ez az, ami sosem hagyott cserben. Hűvösebb időben és a nyári hőségben is ’’melegen ajánlom”. Ennek megfelelően Benzar Fish etető bojli, halibut pellet, hozzá illő Attractor és Concourse Pellet Mix adta a bázisát ennek az etetésnek.

A biztos ízek, melyek sosem hagytak cserben.

A jól összeállított szerelék a siker egyik kulcsa. A 3 méteres boton 0,30-ast, a 360-as hosszon 0,35-ös zsinórt használok.

Mivel kisebb nádtorzsák tarkították előttem a mederfeneket, valamint megszerettem volna magam előtt adni a csónakkal történő ki-be állás lehetőségét, ezért a 3db MAX 1 bojlis bot spicceit a lehető legmagasabb állásban helyeztem a rodpod segítségével. Az új CXP Pro Chain swingerek remekül szuperáltak, annak ellenére, hogy igen sok zsinór volt víz felett, valamint a szélből is kaptunk kellően. A hozzájuk járó plusz súlyozásként szolgáló adapternek köszönhetően eszembe sem jutott, hogy merev karos kapásjelzőre váltsam őket.

Hosszított lábakkal kiemelt rodpodon, nagy szélben is remekül helytálló CXP Pro Chain swingerek.

Nagyjából 150 méteren a nádfalhoz közel helyeztem el az amúroknak szánt bóját. A halas etetéshez más irányban, közel 200 méteren alakítottam szőnyegként etetést.

Az időjárás kaotikusan alakult. Napközben olykor beborult az ég és esni kezdett aztán előbukkant a nap, hozzáteszem pusztító sugarakkal, de ha jöttek a felhők, akkor bizony őszi idővel vetekedett a hőmérséklet. A felhők érkezésével a szél is folyton felerősödött és hideg fuvallat borzolta a tarkómat. Mindezen váltakozó időjárási viszonyok ellenére a tigrismogyoró-sweet green pellet alappal megszórt bója környéke stabilan hozta a termetes dévéreket.

Az édes csemege stabilan hozta a dévérkeszegeket.

Amikor a nap sütött, igazi nyár volt.

A szél és a felhők együtt őszi hűvös érzetet keltettek.

Viszont a halas etetés olyan csöndesen pihent, hogy a második napon már kezdtem magam úgy érzeni, mint a filmbeli Matthau-Lemmon páros…csak egy kanapéra van szükségem itt a parton és elücsörgök rajta napokig. Nem értettem mi hibádzik. Rövidebb-hosszabb-lebegtetett előke. Ezt is, azt is variáltam, de semmi. Nem lehet, hogy az időjárás miatt legyen ez a csend. Elővettem, hát a CXP Pva Extra Strong zsinórját, és a halőri tanácsnak megfelelően (nem kell sokat etetni) csupán a horog köré plusz 8 szem bojlival megspékelt füzérrel indítottam bevetésre a hajót.

A CXP PVA zsinórra fűzött csali megtette a hatását. Koncentráltan-kellő mennyiségben kínálta fel a csalit.

A csali felkínálásban végül a dupla bojli 1 popup-pal kikönnyítve hozta meg az áttörést. Egyúttal a választ is meglelve arra, hogy miért nem jönnek a ponty kapások. A második nap derekán nem füstöve, de stabilan indult meg jelző, és egy igen komótosan járó halat közvetített a 360-as MAX1-es bot. Remek érzés volt végre súlyt érezni, nem is akármilyent. Azt gondoltam ez az, amire megérte várnom. Csónak használatát nem éreztem indokoltnak, hiszen akadó felé nem indult meg a hal, és úgy véltem kellően lehet irányítani. 

15 perces fárasztást követően meglett az első bajszos. Bár nem az, amire célzottam horgásztam.

Egy szép meglepetés harcsa a MAX 1 bojlis bottal.

Megesik az ilyen, de talán ennek köszönhető, hogy eddig elkerültek a pontyok? Lehet, úgyhogy újra húzást követően újabb bizakodó időszak vette kezdetét. De amikor a következő megindult jelzésbe emeltem bele, az már nem tűrt tréfát. Nem azt a fajta kirohanást éreztem, mint mikor a tízen egypár kilós megugrik miután megérzi a horog hegyét. Masszívan, a saját súlyával dolgozva úszott volna amerre jónak látta. Azt gondoltam életem pontyát akasztottam, titkon remélve, hogy talán 30+-os tövest.

A bot szépen dolgozott, viszont nekem is alaposan bele kellett állni, hogy tudjam fogni.

Bemutatkozáskor közel 250 méterre elhúzta tőlem magát, Igaz a 600 méternyi zsinórból még bővel futotta, na de mégis. Arra fele már sok az akadó, és sokat is vártam rá! A szerelékben nem volt kétségem. Ezen a boton 35-ös CXP Camou zsinór van fent, ami már nálam 43kg-ig bizonyítottan bírta a halat. A MAX1 pedig gyönyörűen ívben dolgozva nyerte felém vissza a métereket. Az akadókat elkerültük már csak a két szerelék okozhat némi fejtörést mert a középső bottal fárasztottam a partról.  A közelünkben feljövő burványok hatalmasok voltak, és amikor előbukkant a feje, egyértelmű volt, hogy itt miattuk nincs pontyom. Harcsák vannak az etetésemen. Ez már kétemberes mutatványnak bizonyult. Pontybölcsővel voltunk felkészülve, nem harcsának való ponyvával. Egymagam nem is tudtam a kamera elé emelni ezt a szép 35+ -os darálógépet.

35+-os csodaszép mintázattal bíró darálógép.

A CXP Camou 35-ös zsinór most sem okozott meglepetést. Nagyon jól tolerálta a hal kirohanásait, elbírt ezzel a hatalmas súllyal, és a vele szerzett eddigi tapasztalatok alapján magabiztosan mertem a bent hagyott két szerelék között partról irányítani.

Méltó búcsú a meglepést vendégemtől, a ”nagy fehér vadásztól”.

Ezután konstatáltam, hogy a MAX1 360-as bot teljes összhangban van Carp Expert 35-ös Camou zsinórral. Tökéletes szettet alkotva akár egy 35+-os harcsa 200+ méterről történő fárasztásához.

Heincz András

CARP EXPERT MAX1 BOJLIS BOT
17 490 Ft
CARP EXPERT PRO CHAIN LÁNCOS SWINGER
4 490 Ft
CARP EXPERT CAMOU ZSINÓR 600M, 1000M
2 250 Ft
BENZAR MIX CONCOURSE METHOD ETETŐANYAG ÉS PELLET 800G
2 590 Ft
CARP EXPERT TIGRISMOGYORÓ NATÚR
2 190 Ft
CARP EXPERT EXTRA ERŐS FONOTT PVA ZSINÓR 10M
1 590 Ft
Süllők az ország két végéről
Megjelent: 2023. december 02. | Forrás: Szebenyi Péter | Írások

2023. év végén lehetőségem nyílt részt venni az ország egyik legnevesebb horgász paradicsomában megrendezett 4 napos pergető rendezvényen, ami nem volt más, mint az I. Wizard – St. Hubertus Kupa Kaposváron a Desedai vítározón. Igaz érmekről, kupákról és nyereményekről nem tudok beszámolni, hisz az erős mezőny, a 3 órás technikai probléma (mindkét elektromos motorunk leállt) és a számunkra nehéz terep miatt sereghajtóként zártunk a versenyen, mégis...

Wizard orsó egyensúly
Megjelent: 2023. december 02. | Forrás: Szebenyi Péter | Írások

Leesett az első hó! Azaz havacska, hisz azért a hólapátot nem kellett hadrendbe állítanom. Mégis már megvan az az érzés, hogy igazi téli pecára indulok, hisz a fagyott kavicsok és a finom porhó roppanását hallom a lépteim alatt.  Ezt a napot egy számomra új bot tesztelésére szántam. Wizard Samurai Spin 240, 2-8 gramm IM9-es carbon A nyéltag 1, míg a második tag 10 Fuji mintára készült K gyűrűvel van ellátva. Ez a gyűrű...

Dunai gondolatok methoddal
Megjelent: 2023. november 25. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Egész éves dunai ténykedésemet meghatározta a szelektív horgászat. Minden általam űzött módszernél a nagyok megfogására helyeztem a hangsúlyt, bolós és feederes pecáim mindegyikénél a mennyiségre való törekvés csak másodlagos volt. Kezdődött ez azzal, hogy az etetőanyagot fokozatosan durvább szemcsésre cseréltem, jött több angolmorzsa és mikropellet a mag-mixekkel együtt, aztán októbertől a márnaszezon legjavára már ott tartottam, hogy a kosaraimba a...

Kisgyalánban jártunk
Megjelent: 2023. november 18. | Forrás: Koós Ferenc | Írások

A kedvenc vizeim közé tartoznak a tőzegbánya tavak. A haleltartó képességük átlagon felüli, kiváló életteret nyújtanak a vízivilág számára. 2019. tavasza óta én és Czimmermann Gábor (Csoszi)-val egy verseny csapatot alkotunk, a neve: Koós Catfish Team. Tőzeges környezet. Ebben a tőzeges környezetben sikeresebbek az ívások, gyorsabban növekszenek az ivadékok és rengeteg búvóhely biztosítja a magas megmaradási arányukat is. Az...

Wizard Edge és a fényváltás rablói
Megjelent: 2023. november 11. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Azt mondják, hogy a jó alváshoz három dolog kell: a hűvös, a csend és a sötét. Ezzel tökéletesen egyetértek, azonban nekem nyáridőtájt szükségem van egy negyedikre is. Ez pedig nem más, mint az, hogy az esti ragadozós portyáimon ne maradjak kapás nélkül. Az éjszakai pergetés bizony fárasztó tud lenni, de engem annyira felvillanyoz egy-egy süllős, harcsás akció, hogy utána hazatérve mosollyal az arcomon szédülök ágyba. Az augusztus forró napjait...

Finomszerelékes Ibite úszók
Megjelent: 2023. november 04. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Az iBite úszók fejlesztése újabb mérföldkőhöz érkezett. Idén megjelentek a finomszerelékes horgászathoz készült típusok. Ezzel a naplemente és az éjszakai órák bolognai, match és spiccbotos horgászathoz kaptunk tökéletes megoldást, de természetesen a hajnali derengésben vagy a nappali órákban sem fogunk csalódni ezekben az úszókban! Balról jobbra, Carrot, Allround, River. Az úszók három típusban, Carrot, Allround és River, széles...