Rigek Carp Expert módra
Megjelent: 2023. április 01. | Forrás: Heincz András | Írások

Vannak a klasszikus kötések, melyekbe nem lehet ’’ belekötni ’’. Régóta használjuk őket, sok halat adtak, de mégis vannak olyan kapástalan időszakok, amikor muszáj változtatni ahhoz, hogy eredményesebben zárjuk a horgászatunkat.

Számos alkalmat tudnék példaként felhozni, amelyekben a címsornak megfelelő kapástalan időszakot éltem át, amikor ha sikerült is kapásig eljutni, nem volt megfelelő az akadás, óvatosabban-másképpen szívták fel a felkínált csalit. Ilyenkor nincs más teendő, változtatni kell az előkén. A számomra jól bevált Slip D-rig és bevonatos vagy fluorocarbon zsinórral kötött Ronnie-rig mindig szokott segíteni.

Slip D-rig

Előnye a horoghoz kapcsolódó mégis rendkívül szabadon mozgó csali, melynek köszönhetően kifújás közben a horog jobban tud akadni mint egy klasszikus előke esetében. Mivel a horog szárán fog szabadon futni a csalink ezért célszerű a nyújtott szárú horog típusok alkalmazása (pl. curve shank ).

Szükséges kellékek a Carp Expert kelléktárból.

Válasszunk egy tetszőleges fonott zsinórt. Személy szerint, ennél az előkénél a bevonatos Skin line-t részesítem előnyben. Nem gubancolódik egykönnyen, merevsége pozitív hatással van a kifújás közbeni akadásra, illetve a hámozás határán jobban lehet alkalmazni az ólom pasztát, de erre majd később visszatérek.

Tehát vágunk 25-30 cm hosszú darabot és kb. 10 cm bevonatot lehámozunk a végéből.

Erre teljesen alkalmas a CXP mini ollója. Az élén elhelyezett bevágás, nem csak a zsinórok vágására, hanem hámozására is kiváló. A zsinórt belehelyezve, ujjunkkal rászorítunk, és keresztül húzzuk rajta a hámozni kívánt zsinórvéget..

CXP mini olló és a hámozott Skin line zsinór. Pofon egyszerű a mozdulat.

Ezután a hámozott szakaszt félbehajtjuk. A félbehajtással keletkezett hurkot, a horog öble felől át kell bújtatni a horog fülén elölről-hátra. Az átbújtatott hurokra helyezzünk egy mikro fém karikát.

Mikro karika felhelyezése a horog szemen átbújtatott hámozott zsinórra.

A horogszár háta felől előre, a horog öblébe emeljük a hurkot  és addig húzzunk vissza belőle míg nem tud kiakadni a horog hegye felől. Így kialakítottuk a D-rig-nek megfelelő formát. A hosszabb zsinór szárral egy hagyományos csomómentes kötést alkalmazhatunk a horgon. Ezzel kész is mikro karikánk horogszáron lévő ’’csúszka pályájája“.

A csomómentes kötéssel fixált micro karika. Ezen a szakaszon könnyedén csúszkál a csalink, melynek jelentősége kifújásnál kerül leginkább előtérbe.

Ezután annyit kell vágni a 2,5 mm-es zsugorcsőből , hogy takarja a csomónkat és néhány millimétert túllógjon a horogszemen. Az előke szabadon maradt feléről könnyedén felhelyezhetjük a horogszárra és gőz fölött enyhén a horog öble felé zsugorítjuk. Ezzel helyettesítve a horogbefordító szerepét.


Az enyhén horog öböl felé hajlított zsugorcső ellátja a horogbefordító szerepét.

Ha jó csináltunk mindent, akkor a horog szára alatt marad még nagyjából 3 cm hámozott zsinór szakasz. A hámozott és bevonatos rész találkozására sodorjunk fel némi ólompasztát, ezzel elősegítve a horog irányba fordulását és a megfelelő akadást, amikor halunk felszippantja a csalit. Helyezzünk az előkére egy gumiharangot, ami majd a kötésünket és a quick change-ről való leakadás védelmét fogja szolgálni. Dupla nyolcassal kössünk egy véghurkot a kívánt előkehosszban és CXP csomó húzóval alaposan fixáljuk meg. A felesleges darbot vágjuk le.

 A bevonatos és hámozott rész találkozásánál pasztázott előke. A CXP csomóhúzóval könnyedén a fixálhatjuk a kötésünket.

A mirco karikára fonott zsinórral vagy csali selyemmel tetszőleges hosszban és különböző módokon köthetünk fel bojli és pop up kombinációkat.

Ronnie-rig bevonatos fonott vagy krimpelt fluorocarbon előkével

Ennek az előkének is az előnye, hogy a csali és a horog is igen könnyedén mozog a mederfenéken, a felszippantáskor viszont a bevonatos előke vagy merev fluorocarbon zsinór és a rajta elhelyezett ólompaszta szinte kizárja a kifújás lehetőségét.

Vegyünk kézbe egy tetszőleges bojlis horgot és egy 8-as méretű quick change swivels-t. A horog öble felől húzzuk bele a quickchange-t a horog szembe.

A horog öble felől akasszuk a horog szembe a quick change kampóját.

Vágjunk le egy akkora zsugorcsövet, ami takarja a horog szemet és a quick change kampóját. Helyezzük fel a horog hegye felől és húzzuk rá a horog szemre valamint a quick change kampójára, majd gőzzel vagy öngyújtóval melegítsük rá enyhén a horog öble felé hajlítva. Ezzel biztosítjuk, hogy ne tudjon a horgunk leakadni, illetve a horogbefordító szerepét is elláttuk.

A zsugorcsövet enyhén a horog öble felé melegítsük a szerelékre, ezzel is elősegítve a jobb akadást.

A bevonatos zsinórt hámozzuk meg 8-10 cm-e majd kössük úgy a quick change karikájához, hogy a hámozott részből ne maradjon több 3-4 cm-nél.

Hámozott előke kötése a Ronnie-righez.

A hámozott és bevonatos részek találkozására sodorjunk némi ólompasztát, ezzel elősegítve majd a megfelelő akadást. Húzzunk fel egy gumiharangot az előkére, majd dupla nyolcassal kössünk egy véghurkot és alaposan rögzítsük egy CXP csomó húzóval.

A pasztázott előke segíti a horog megfelelő befordulását és akadását.

A horogra húzzuk fel egy mikro gyűrűt majd egy akkora gumi gyöngyöt, amivel szabályozni tudjuk, hogy meddig csúszhat a gyűrűre kötött csalink. A karikához bármekkora hosszban tudjuk rögzíteni a kívánt csali kombinációt.

A kész végszerelék. Az akadás ezzel szinte 100%.

Ha bevonatos helyett fluorocarbon zsinórral készítenénk el a végszereléket, akkor használjunk 0,50 mm-es átmérőt hozzá pedig 1,2 mm-es krimpelő csövet.

Fűzzük fel a csövet a 30 cm-re vágott előkére. Bujtassuk át a zsinórt a quick change karikáján. Ezután az átbujtatott szárat is toljuk bele a krimpelő csőbe, amiben a szár másik fele már benne van. Hagyjunk egy kisujjnyi hurkot és krimpelő fogóval nyomjuk össze a csövet. Erre az összenyomott csőre tehetjük az ólompasztát. Húzzunk egy gumiharangot az előkére és készítsük el a krimpelt hurkot az előke másik végén is.

A kész ronnie-rig krimpelt fluorocarbon előkével készítve.

Ez a két – három - előke típus igen sokszor bizonyított már kapástalan időszakban, függetlenül attól, hogy téli letisztult vagy nyári pangó vízen alkalmaztam. Bátran ajánlom kipróbálására!

 

Heincz András



CARP EXPERT CLASSIC BOILIE HOROG
1 350 Ft
CARP EXPERT QUICK CHANGE SWIVEL
1 050 Ft
CXP ROUND RIG RING
550 Ft
Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...

Nőtincsi verseny
Megjelent: 2024. március 20. | Forrás: Nieto Ramon | Írások

A csapat idén is részt vesz a Nőtincsen megrendezésre kerülő harcsafogó versenyen. Ebben a cikkben bemutatom a 2023-as versenyünket és tapasztalatainkat. Kezdő harcsásoknak pedig egy kis iránymutatást és felkészülési javaslatokat egy harcsás versenyre. A tóról néhány érdekesség: Nógrád megyében található ez a gyöngyszem. Ezt a körülbelül ötven hektáros tavat a Lókos-patak felduzzasztásával hozták létre 2000-ben. Alapvetően a tó árvízvédelmi...