Tisztán emlékszem
Megjelent: 2023. október 16. | Forrás: Oroszi Gábor | Írások

2011 szeptember 17.-én egy szombati napon.

Ekkor éltem át életem első és egyik legfontosabb élményét a harcsázásban egy véletlen folyamán. Korábban, mint többségünk a nemeshalak iránti érdeklődésem volt domináns, bár vágyakoztam mindig a ragadozó halak után is, de a szóbeszédek alapján, hogy mennyire nehéz és ritkaságok közé sorolható egy-egy harcsa megfogása, inkább nem kezdtem kitartóan foglalkozni a horgászatával, míg véletlen bele nem botlottam egybe...

Ekkor kezdődött el minden, ma már igaz elképzelhetetlen a felszerelések és a gyűjtött tapasztalatok végett, de akkor az az 1 órás fárasztás, aminek a gyümölcse egy 150 centiméteres harcsa volt, megváltoztatta az életem.

Eltet pár év, sok ismeretségre tettem szert harcsás körökben és egyre több tapasztalatra is, a fogások gyarapodtak és a lehetőségeimmel élve sok horgászaton vettem részt, míg végre egy meghívásnak eleget téve, elindultam 2 jó barátommal Gyurival és Zoltánnal a 3. Országos Harcsafogó versenyen megmérettetni magunkat.

Áprilisban került megrendezésre az bajnokság első fordulója, aminek a Kisgyaláni Hársasberki horgásztó adott helyet.

A versenyen 25 csapat mérhette össze tudását és bízhatott a szerencséjében amit be kell vallanunk, szükséges is a harcsa horgászatában,vadászatában.

A sorsolást követően egy sekély pályát kaptunk, aminek nagyon örültünk mivel a tó végi lapos" kiemelkedő helyszin a táplálkozó harcsák elejtéséhez.

Kisgyaláni szektorunk.

Viszont a nappali időszakban a mi esetünkben még fekvő harcsát sem kínált, egy a tó végén lévő a szektorunkon túli mély részről indult meg a táplálkozás a kora esti órákban, egy úgynevezett átmenő forgalomnak lehettünk a részesei. Szerencsére a hirtelen melegedő víz elindította a kárászok ívó kedvét amire fel is figyeltünk, és a harcsák is!

Az este folyamán hallottunk is jó rablásokat, de pontos helyszín még nem volt a bevetéshez, ám mikor hajnali 1 órakor az állásunktól csaknem 160 méterre egy óriást robbanás" történt a nádfal elött, az egyik antennás szerelékem a nyílt vízről azonnal áthelyeztem oda, ahol észleltem az esetet.

Óriásantenna bevetés közben.

Bíztam benne nagyon mert a halat jóval 60kg fölé tippeltem ja meg 2 hete vásároltam Koós Horizont botokat és szerettem volna felavatni őket.

Eltelt az óriásantenna áthelyezésétől 2 óra és visszaérkezett a jónak vélt halunk.

Nagyon bíztam a kárász íváson felkínált tenyeres dévérben.

A távolból egy óriási pukkanást hallottam hajnali 3 kor amit azonnal a kapásjelző karikám is határozottan a tudatomra adott, egy erőteljes bevágást után elkezdődött egy óriási harc amit egy intenzív fárasztást követően egy megérdemelt a verseny addigi legnagyobb halát a maga  227 cetiméterével 70,080 kg-os harcsát fogtunk!

70.080kg 227cm Kárászíváson lefülelve.

A bot nagyon jól dolgozott, rögtön megtaláltuk a közös nevezőt "mindösszesen 8 percig tartott a küzdelem! 

Ezt a 70kg-os harcsát még követte egy 32,600 kilós 160cm amivel átvettük a vezetést az első fordulóban.

32,6kg 160cm szintén antennás készséggel fogva.

Óriási volt az öröm az első tétbajnokságunk első fordulóján!

Szerencsére a két kapásból 2 halat sikerült magunkénak tudni, ami elég is volt végül a dobogó második fokához.

3. Ob harcsafogó első fordulóját a 2.helyen zártunk 103kg fogással.

A második forduló az szeptemberben került megrendezésre a Leveleki horgászparadicsomban amire nagy reménnyel érkeztünk meg az előző forduló dobogó második helyéről 2 versenyponttal.

Sorsolást követően a helyünket elfoglalva egyeztettünk a 2 versenytársammal Gyurival és Zoltánnal a szektorunk adta lehetőségeinkről. 

Itt most nem az akkor új Horizont botok felavatásában bíztam, hanem az új Wizard 150kg mérleget szerettem volna tesztelni!

Az új Wizard 150kg mérlegre is fontos kellék.

 2.forduló a leveleki stégen.

Szokásomhoz híven egyből feltérképeztem az előttem álló medret, egy markáns törésre lettem figyelmes úgy 170-180méterre a parttól tényleg markáns volt 180 centiméterről 

3 méterre tört le, 1 igen 1 méteren tudtam, hogy ez lesz a helyszín amire jobban koncentrálni kell, ezért ezen a törésen tovább kutakodtam valami egyedi után, találtam egy úgynevezett lépcsőt, ami iszapmentes kis átjáró forgalomra engedett következtetni.

Az első 24 óra sajnos kapástalanul telt.

Második nap megérkezett egy harcsa, ha nem is óriási méretekkel bírt, de mérlegelhető, és a versenyben nagyon fontos első halunk, erről a helyszínről 

3,2kg-os bajszos személyében.

Egy 3,2kg harcsával mi is feliratkoztunk a versenybe.

Majd követte egy 20 kg-os, amit a csapattársam Gyuri kényszerített rövid időre Zoltán segítségével a mérlegelésig és fotózásig partra a 3.nap hajnalában.

Gyuri csapattársam 20,2kg fogásával felkerültünk a dobogóra ideiglenesen.

Tudtuk nagyon jól, hibázni nincs lehetőségünk mert bármelyik pillanatban megfordulhat minden, ez meg is történt miután átrendeztük az Ob összetett rangsorát ezzel a 2. megfogott halunkkal, összetettben a második helyre jöttünk fel!

Az utolsó este nagyon kevés mindössze 4 kilóval, de visszacsúsztunk a 6. vagy 7. helyre az összetettben, ami megmondom őszintén még jobban ösztönzött minket! Bíztunk az érkező hidegfrontban hátha megmozgatja a harcsákat.

Front amire 3 napig vártunk.

Míg végre a verseny lezárta elött 5 órával reggel 7 órakor úgy nézett ki a Horizontom újra akcióba kerül.

Az antennámon felkínált kárász csalira csábult el egy 7 kilós harcsa, ami újra az összesített dobogós 2. helyet jelentette számunkra.

Utolsó halunk a versenyen 7 kg volt amivel 3 helyet jöttünk fel összetettben.

Óriási csapatmunka volt ez a 2 fordulós bajnokság 192 órája!

Minden halhoz minden körülmények között helyt kellett állnunk Gyurival és Zoltánnal, hogy magunkénak tudjuk az 

Ország legnevesebb versenyén az ezüst serleget és érmet mindkét alkalommal! Kisgyalánban az első fordulóban a dobogó második helyéig meneteltünk, és összetettben a Leveleki horgászparadicsomban ismeretlen.

Kisgyalán-Levelek gyümölcse.

Amit 6 kapásból 5 kifogott hallal 133kg összsúlyban tudhattunk magunkénak.

Kívánom minden sporttársamnak, aki versenyeken vesz részt, élje át a Magyar Himnusz okozta bizsergést a dobogón.

Szerző: Oroszi Gábor

WIZARD CATFISH SHADOW HARCSÁZÓ BOT
22 990 Ft
WIZARD CATFISH MONSTER HARCSÁZÓ BOT
20 990 Ft
WIZARD PHANTOM HARCSÁZÓ BOT
14 990 Ft
WIZARD CATFISH HORIZONT HARCSÁZÓ BOT
30 990 Ft
WIZARD DIGITÁLIS MÉRLEG 150KG
19 990 Ft
WIZARD GO GREEN TWISTERFEJ 3DB/CSOMAG
1 090 Ft
BANAX KOÓS SI 7000P 6CS ORSÓ
41 990 Ft
WIZARD MASTER TWISTERFEJ
490 Ft
390 Ft
Süllők az ország két végéről
Megjelent: 2023. december 02. | Forrás: Szebenyi Péter | Írások

2023. év végén lehetőségem nyílt részt venni az ország egyik legnevesebb horgász paradicsomában megrendezett 4 napos pergető rendezvényen, ami nem volt más, mint az I. Wizard – St. Hubertus Kupa Kaposváron a Desedai vítározón. Igaz érmekről, kupákról és nyereményekről nem tudok beszámolni, hisz az erős mezőny, a 3 órás technikai probléma (mindkét elektromos motorunk leállt) és a számunkra nehéz terep miatt sereghajtóként zártunk a versenyen, mégis...

Wizard orsó egyensúly
Megjelent: 2023. december 02. | Forrás: Szebenyi Péter | Írások

Leesett az első hó! Azaz havacska, hisz azért a hólapátot nem kellett hadrendbe állítanom. Mégis már megvan az az érzés, hogy igazi téli pecára indulok, hisz a fagyott kavicsok és a finom porhó roppanását hallom a lépteim alatt.  Ezt a napot egy számomra új bot tesztelésére szántam. Wizard Samurai Spin 240, 2-8 gramm IM9-es carbon A nyéltag 1, míg a második tag 10 Fuji mintára készült K gyűrűvel van ellátva. Ez a gyűrű...

Dunai gondolatok methoddal
Megjelent: 2023. november 25. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Egész éves dunai ténykedésemet meghatározta a szelektív horgászat. Minden általam űzött módszernél a nagyok megfogására helyeztem a hangsúlyt, bolós és feederes pecáim mindegyikénél a mennyiségre való törekvés csak másodlagos volt. Kezdődött ez azzal, hogy az etetőanyagot fokozatosan durvább szemcsésre cseréltem, jött több angolmorzsa és mikropellet a mag-mixekkel együtt, aztán októbertől a márnaszezon legjavára már ott tartottam, hogy a kosaraimba a...

Kisgyalánban jártunk
Megjelent: 2023. november 18. | Forrás: Koós Ferenc | Írások

A kedvenc vizeim közé tartoznak a tőzegbánya tavak. A haleltartó képességük átlagon felüli, kiváló életteret nyújtanak a vízivilág számára. 2019. tavasza óta én és Czimmermann Gábor (Csoszi)-val egy verseny csapatot alkotunk, a neve: Koós Catfish Team. Tőzeges környezet. Ebben a tőzeges környezetben sikeresebbek az ívások, gyorsabban növekszenek az ivadékok és rengeteg búvóhely biztosítja a magas megmaradási arányukat is. Az...

Wizard Edge és a fényváltás rablói
Megjelent: 2023. november 11. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Azt mondják, hogy a jó alváshoz három dolog kell: a hűvös, a csend és a sötét. Ezzel tökéletesen egyetértek, azonban nekem nyáridőtájt szükségem van egy negyedikre is. Ez pedig nem más, mint az, hogy az esti ragadozós portyáimon ne maradjak kapás nélkül. Az éjszakai pergetés bizony fárasztó tud lenni, de engem annyira felvillanyoz egy-egy süllős, harcsás akció, hogy utána hazatérve mosollyal az arcomon szédülök ágyba. Az augusztus forró napjait...

Finomszerelékes Ibite úszók
Megjelent: 2023. november 04. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Az iBite úszók fejlesztése újabb mérföldkőhöz érkezett. Idén megjelentek a finomszerelékes horgászathoz készült típusok. Ezzel a naplemente és az éjszakai órák bolognai, match és spiccbotos horgászathoz kaptunk tökéletes megoldást, de természetesen a hajnali derengésben vagy a nappali órákban sem fogunk csalódni ezekben az úszókban! Balról jobbra, Carrot, Allround, River. Az úszók három típusban, Carrot, Allround és River, széles...