Szabó Bence2019. július 03.

A sok versenyzés nemcsak azért fontos, hogy az ember jobb horgásszá váljon és időről időre megmérkőzzen az ország legjobbjaival, hanem azért is, hogy hiteles maradjon és a versenyek során szerzett tapasztalataival segíteni tudja azokat, akik figyelemmel kísérik a munkásságát. Ez utóbbi számomra különösen nagy jelentőséggel bír, hiszen nincs annál jobb érzés, mint azt látni valamelyik közösségi média felületen, hogy egy általam ajánlott etetőanyaggal vagy akár végszerelékkel fog valaki fantasztikus halakat. A most induló cikksorozattal is egyértelműen az a célom, hogy olyan konkrét, a legapróbb részletekig tisztázott etetőanyagrecepteket osszak meg az érdeklődőkkel, amelyek nekem már bizonyítottak, így vélhetően mások is eredményesen fogják őket használni. Nézzük is az első ilyet!

A 2019-es évem első harmada egyetlen dolog körül forgott: valahogyan jussak döntőbe a method feeder országos bajnokságon. Szerencsére a sok befektetett munkának hála ez sikerült is, sőt, mikor e sorokat gépelem, már javában a döntőre készülök. A Palotavárosi Felső-tavon tett látogatásaim rengeteg tapasztalattal szolgáltak. Fontos feladat volt itt a tavaszi selejtezőre készülve, hogy egy olyan etetőanyagot rakjunk össze a csapattársakkal, amely a pontyok mellett a tóban nagy számban élő ezüstkárászok számára is attraktív, hiszen belőlük is fogni kellett a biztos döntőbe jutáshoz. Úgy gondolom, hogy e téren sikerrel jártunk, hiszen a felkészülési versenyek során rendre remekül szerepeltünk. A sors fintora azonban, hogy mire eljött az elődöntő, egy hirtelen betörő hidegfront miatt minden addigi eredményünket dobhattuk a kukába, annyira megváltoztak a körülmények.

Egy olyan etetőanyagra volt szükségünk, amely a kicsi és közepes méretű pontyok mellett…

…a tóban nagy számban élő, termetes ezüstkárászok számára is rendkívül vonzó!

Visszatérve a kikísérletezett pontyos-kárászos kajához, egy igazán különleges receptet raktunk össze, melyet hétről hétre, versenyről versenyre finomítgattunk, mígnem elérte a végleges, jelenlegi formáját. A keverék ötvözi a klasszikusnak mondható, sötét színű, közepes szemcseméretű, alapvetően hidegvízi, pontyos-kárászos etetőanyagok és a finomszemcsés, magas halliszttartalommal bíró methodos etetők minden előnyét.

A keverék elkészítéséhez három összetevőre van mindössze szükség. Fontos, hogy a Panettone etetőanyagból két egységnyire, míg a scopex&fish Seria Method etetőből egy egységnyire van szükség a megfelelő elegy eléréséhez. Az egyszerűség kedvéért én előbbiből két-, utóbbiból egyzacskónyit készítettem elő.

A Panettonét talán már senkinek sem kell bemutatni. Fekete színű, hallisztmentes, nagyon kellemes, édes aromájú etetőanyag ez.

Ehhez kerül némi folyékony adalék, mégpedig Bait Liquid CSL, melyből a kétkilónyi Panettonéhoz egy deciliternyire van szükség.

Mivel a CSL nagyon sűrű, ezért érdemes a száraz etetőanyaghoz adagolás helyett a megnedvesítéshez használt vízben feloldani elsőként. Ily módon biztosan jut belőle minden szemcsének!

A Panettone etetőanyaghoz apránként kerüljön a CSL-lel gazdagított vízből, nehogy csirizes legyen a kaja állaga!

Miután késznek érezzük, pihentessük néhány percig, majd törjük át egy 4-5 mm lyukbőségű rostán és ez a része a receptnek készen is van!

Természetesen, amíg a Panettone pihen, elkezdhetjük bekeverni a scopexes Seria Method etetőt, melyhez vízen kívül semmi más nem kerül!

Természetesen ezt is rostáljuk le! A Seria Method etetőanyagok esetében én általában 3 mm lyukbőségű rostát alkalmazok, hiszen ezzel a legapróbb rögöket is el lehet tüntetni.

Ha készen van mindkét komponens, akkor nincs más hátra, mint összekeverni őket! Az eredmény önmagáért beszél! Azon túl, hogy eszméletlenül jól néz ki, egy nagyon fogós, „mindenes” keveréket kapunk kézhez!

Ha kész az etetőanyag, már csak egy kívánatos csalira van szükség!

A csoki-narancsos Method Tojás a kedvenc palotavárosi csalink!

A panettonés-scopexes kaja tökéletes methodos csalogatóanyag!


Ha odafigyelünk a megnedvesítésre, egy ideális állagú etetőanyagot kapunk!

Ellenállhatatlan falat a pontyok és a termetes ezüstkárászok számára!

A kész töltet már repülhet is a helyére!


A várakozás percei lényegesen lerövidíthetők egy ilyen fogós etetőanyagot használva!

Kapás!

Bízom benne, hogy akik kipróbálják ezt a keveréket, legalább annyi halat fognak majd a segítségével, mint tettük azt mi a tavaszi horgászataink során. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez a kaja nyáron, azaz most is megállja a helyét, így bátran használható akár 30 fokos vízhőmérséklet mellett is!
Hamarosan érkezik a következő recept, amely már kimondottan a pontyok megfogásában lehet segítségünkre!

Szabó Bence


Az egyszerűség nagyszerűsége

Az egyszerűség nagyszerűsége

2020-05-27 | Forrás: Szarka László

Már nem először próbálunk utánajárni, hogy mi lehet Bódis Jani methodos versenysikereinek a hátterében, ám ezúttal a csapattárs Szabó Bencét kértük és hívtuk, legyen a segítségünkre. Tettük ezt annál is inkább örömmel, mert az Energofish Feeder Team tagjaiként egyébként is sokat hor-gásznak együtt, és a tapasztalatokat igyekeznek kölcsönö-sen megosztani és hasznosítani nem csak a versenyeredmé-nyek javítására, hanem a termékfejlesztés, tesztelés...


Kosarak útvesztőjében

Kosarak útvesztőjében

2020-05-23 | Forrás: Ujszászi Dániel

A horgászatban felmerülő legtöbb kérdéshez, dilemmához hasonlóan a használatba vett etetőkosarak tekintetében sem adható egyetlen összetevős, minden helyzetre átfogó megoldást kínáló „tuti” válasz. A bejuttatott csalogatóanyagok mennyisége, a meghorgászni kívánt távolság, vagy akár a vízmélység mindegyike olyan tényezőket jelentenek, amelyek befolyással lehetnek a végeredményre. Ezzel összefüggésben, a piacon fellelhető alternatívák, illetve...


Velem ne kukoricázz! Elő a tengerit!

Velem ne kukoricázz! Elő a tengerit!

2020-05-21 | Forrás: Jéger Szabolcs

Légyegében egész évben eredményesen használható csali a kukorica. A horgászatban többféle változata és felhasználása ismert. Kiváló alapanyaga a szoktató etetéseknek, és horogra tűzve kiválóan tudja szelektálni a nagyobb testű halakat. Ó, mondd, te kit választanál? Ahogy emelkedik a vizek hőmérséklete, úgy nő a halak étvágya is, és pikkelyes barátaink előszeretettel választanak a „tengeri” étlapról. Sokszor elegendő, ha néhány...


Süllőzés a partról

Süllőzés a partról

2020-05-16 | Forrás: Lukácsi Béla

Olvasóink megszokhatták már, hogy az esetek nagy részében csónakból horgászom. A csónakos horgászatnak kétségtelenül megvannak az előnyei. A nagyobb területű vizeken előnyösebb a csónakos horgászat, főleg az olyan zegzugos vizeken, mint a Tisza-tó. Azonban néha én is a partszélről szemlélem az eseményeket. Lehetőleg olyan vizeken, ahol nem kell a csónak. A tükörvíz látszatra csodás látvány, a ragadozók azonban ezt ritkán jelzik az...


Szezonkezdés KOÓS CATFISH TEAM módra

Szezonkezdés KOÓS CATFISH TEAM módra

2020-05-12 | Forrás: Koós Ferenc

Még mielőtt elkezdeném, érdemes tisztázni, hogy az idény mikortól is kezdődik. Az utóbbi években egyre korábbra tehető ez az időpont, úgy március közepére. Amire érdemes figyelnünk ebben az időszakban az a vizeink hőmérséklete. Ha a vizek elérik a nyolc fokot és az időjárás melegedőre vált a meghorgászandó területen a helyünk, és csak ekkor jelenthetjük ki, hogy az idény elkezdődött. A telelőket elhagyó harcsák ezután már csak fekvőhelyként...


Nem mindennapi aromák a mindennapi horgászatokhoz

Nem mindennapi aromák a mindennapi horgászatokhoz

2020-05-09 | Forrás: Szabó Bence

Egy jól eltalált aromaválasztással lényegesen jobbak lehetnek fogási esélyeink bizonyos szituációkban. Persze túlzás lenne azt állítani, hogy a különféle esszenciák használata a siker alfája és omegája, azonban sok esetben bizony rengeteget jelenthet a megfelelő használatuk. Nem mindegy azonban, hogy mikor milyen jellemzőkkel bíró folyadékokhoz nyúlunk, hiszen a modern gyártástechnológiának köszönhetően már rendkívül széles a paletta, sok különböző...