A Békésszentandrási duzzasztó ragadozói
Megjelent: 2022. augusztus 03. | Forrás: Őze Dániel | Írások

Régóta tervben volt a Körös és annak mentén található vízterületek ragadozóállományának feltérképezése és becserkészése, melynek első állomása számomra, az igazán sok és pozitív visszajelzéssel bíró Békésszentandráson található duzzasztó volt. Ezen rapid, pár órás pünkösdi horgászat kapcsán remélem, másnak is meghozom a kedvét a Körösök felfedezéséhez.

Maga a helyszín nem csupán egy vízügyi létesítmény, hanem turisztikai látványosság is, ezt saját magam is tapasztalhattam, mivel váratlanul sok látogatója volt a helynek ottlétemkor is, akár csak pár kép elkészítéséig.

De persze a látványosság mellett, horgász szemmel nézve teljesen extra a helyszín. A duzzasztóműtől lejjebb érve, szemből, jobbról-balról, egyszóval mindenhonnan kb. áramló és extra oxigéndús víz fogadja az ideérkezőket, mely köztudott, hogy a balinok kedvelt területe.

A békésszentandrási duzzasztó és hajózsilip, más néven békésszentandrási vízlépcső, régebbi nevén Horthy István zsilipmű a Hármas-Körösön, Békésszentandrás és Mezőtúr határában, Békés- és Jász-Nagykun-Szolnok megye határán lévő építmény, ami 1936 és 1942 között jött létre.

A duzzasztómű mellé épített vízerőmű átadása 2013. szeptember 12-én volt, a 2 MW teljesítményű kisvízerőmű körülbelül 3000 háztartás energiaigényét képes biztosítani.

A hely varázsát, a duzzasztóműtől pár száz méterre található extra befolyó is bővíti, melynek forrása a Kákafoki holtág.

A „torkolat” és annak sodorvonala volt számomra a legkecsegtetőbb balinos pálya.

Erre a horgászatra teljesen minimális felszerelést hoztam, a legegyszerűbbre fogva a dolgokat, mivel inkább a megismerés volt a cél. Botnak egy Light 10-30 grammos 2,4 méteres Spin Blade-et vittem magammal, mely bármekkora balinnal fel tudja venni a versenyt és a bónusz beeső halakkal szemben is helytáll.

Orsó egy megszokott és régóta bizonyító Ryobi Zauber 3000-es méretben, egy 8-as fonottal párosítva. Ettől erősebb felszerelés nem szükséges a pályára.

Nem megszokott nálam, de csupán egy doboz csalit vittem magammal, melyben a bevált és már bizonyított balinos repertoár kapott helyt, mellyel többféle szituációra is lehet reagálni. Wobblerek, pár pilker és egy maroknyi plasztik csali.

A 7 cm-es Salmo Thrill RBL színben nem maradhatott el a wobblerek közül, ez nyáron minden vízterületen favorit és a távolabbi haltartó helyeket is könnyedén meg lehet vele horgászni. A fenti felszereléssel például a túlparti rablásokat is meg tudtam dobni a befolyó alatt.

Az elmúlt időszak azt bizonyította, hogy a wobblerek mellett, néha 1-1 kis plasztik is kiemelkedő eredményt tud produkálni nyáron, főleg erősen meghorgászott helyeken, mint pl. a mostani, így pár kis Mann’s és L&K Floating Shad is került a dobozomba.

A maximálisan oxigéndús víznek köszönhetően rendkívül jó erőben volt a horogvégre csalt balinok mindegyike, extra vehemens kapásokkal tarkítva ezt a pár órát.

Természetesen minden hal visszanyerte a szabadságát, a lehető leggyorsabban.

A szakaszon rendkívül sok lehetőséget láttam, így a közeljövőben biztosan visszalátogatok még, akár egy éjjeli pergetésre, megcélozva a Körösök süllőit is. 

Forrás: Őze Dániel

MANNS SHAD
950 Ft
L&K FLOATING SHAD
990 Ft
Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...

Nőtincsi verseny
Megjelent: 2024. március 20. | Forrás: Nieto Ramon | Írások

A csapat idén is részt vesz a Nőtincsen megrendezésre kerülő harcsafogó versenyen. Ebben a cikkben bemutatom a 2023-as versenyünket és tapasztalatainkat. Kezdő harcsásoknak pedig egy kis iránymutatást és felkészülési javaslatokat egy harcsás versenyre. A tóról néhány érdekesség: Nógrád megyében található ez a gyöngyszem. Ezt a körülbelül ötven hektáros tavat a Lókos-patak felduzzasztásával hozták létre 2000-ben. Alapvetően a tó árvízvédelmi...

Hideg vízi pontyok rakóssal
Megjelent: 2024. március 16. | Forrás: Csala Viktor | Írások

Az első, erős napsugarak megjelenésével a horgászok zöme óvatosan ugyan, de megjelenik a vízparton. Ebben az időszakban, amikor még a vízhőfoka nem éri el az 5 celsius fokot, nehéz kapásra bírni a halakat. Kiemelt fontosságú az átgondolt tudatos horgászat. Alig vártam, hogy kijussak a vízpartra és horogra csaljam a holtág pontyait. Szeretem a tél végi és tavasz eleji horgászatokat, sokat lehet taktikázni, talán ilyenkor tud a legtöbbet fejlődni az ember....

Kényelemhez elengedhetetlen
Megjelent: 2024. március 09. | Forrás: Csala Viktor | Írások

     Sokunknak megvan az az emlék, amikor csak felpattantunk a biciklire és irányba vettünk egy számunkra kedves kis vízterületet egy maroknyi horgász felszereléssel, amit bele raktunk egy vödörbe. Sok mindenre volt jó az a kis tároló alkalmatosság. Etető anyagot kevertünk benne és valljuk be elfért benne minden és amikor rá került a tető az volt a mi kis székünk is. A kényelemtől messze állt, de megtette egy kis időre ám, de kellemes volt róla felállni is...

Egyedi, trendi és fogós? Megérkezett a Salmo FWS és LBS!
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Őze Dániel | Írások

2023 év közepén összeültünk Lukácsi Bélával és több beszélgetés és eszmecsere után, vallatva a műcsalis dobozainkat, megkerestük azt a rést és hiányt, ami hiányzott még az arzenálunkból és persze a kínálatunkból. Ezen ötletelések hamar grafikai munkába torkollottak, és a mai trendeknek és tapasztalatainknak hála, megszületett egy teljesen egyedi Salmo szín-páros, az FWS és LBS! Megannyi gyártó és megannyi műcsali elérhető manapság,...

Eső és napsütés = Szivárványos napok
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Szebenyi Péter | Írások

Március közepét írva örömmel vettem fel a telefont, amikor a Zabos Géza Horgász Egyesület Halászati és Horgászati Ellenőrének, Márton Károlynak a nevét írta ki csörgéskor a készülék, hisz bíztam benne: megérkeztek a pisztrángok. Minden évben egyszer-kétszer a téli és a tavaszi hónapokban pisztráng telepítést hajt végre a Zabos Géza HE a Nagycsécsi tóba. Ezen agresszíven táplálkozó és többféle módszerrel is jól fogható ragadozókról...