A fenekezés eszközeiről kezdőknek
Megjelent: 2012. március 02. | Forrás: Székely Zoltán | Írások

A fenekezés hazánkban a legnépszerűbb horgászati módszer. Kényelmessége mellett ennek több egyéb oka is van. Nagy távolságban, nagy mélységben, erős sodrású, felpörgős vizekben szinte csak így tudunk halat fogni, de az erős szél, hullámverés is rákényszeríthet minket, hogy így vessük be horgainkat. Legkedveltebb halfajunk a ponty, egyéb szintén a fenéken táplálék után turkáló fajokkal/pl: márna/ egyetemben, életmódjukból kifolyólag így csalhatóak leginkább horogra.


Az ARNO fenekező botcsalád 3 méteres, 60-120gr-os dobósúlyú változata


A fenekezés lényege, hogy egy nehezék segítségével, mely esetleg etetőanyagot is tartalmaz, juttatjuk el a horgon lévő csalit az aljzatra, ahol a halakat sejtjük, vagy ahova előzetesen beetettünk. A fenekező szerelék a súly elhelyezkedésétől függően lehet végólmos vagy csúszó. Az előbbinél a nehezék a főzsinór végére van rögzítve, fölé kötve az előkék a horgokkal. Ezt a szereléket nagyon iszapos, akadós területen használjuk, vagy ha nagy távolságra, netán vízközt kívánunk horgászni.


A finomszerelékes feederezés nagy előnye, hogy sokkal több kapásunk van, mert érzékenysége miatt a fehér halak is
horogra kerülnek, ez által sokkal szórakoztatóbb a horgászat.


A legáltalánosabb az a csúszós szerelék, ahol a nehezék, többnyire etetőkosár, a főzsinór végére kötött horog felett két ütköző között csúszkál. A több kapás esélyének érdekében a felső ütköző fölé gyakran kötnek még egy horogelőkét, de ez csak akadálytalan terepen ajánlott, mert a felső horogra akadt hal könnyen elakaszthatja fárasztás közben az alsó szabad horgot és odaveszhet a hal is, szerelék is.


A Fighter Match 40-es feederezésre kiválóan alkalmas, három dobja különböző vastagságú zsinórokkal több variációs lehetőséget biztosít. Az orsón jól látni az ideális zsinórfeltöltés méretét.


A hal megmerítése is ennél a szereléknél nagyobb odafigyelést igényel. Csúszó ólmot használunk görgetéskor is, itt külön előkén ütköztetjük a nehezéket és a főzsinóron lévő horog általában túllóg a súlyon /ez az egyetlen kézben tartott bottal történő, folyóvízi fenekezés/. A bojlizásnál hosszú előke fölé többnyire fixen kötött súlyt használunk, mert ez vág be a halnak.


A Comet Runner 50-es első, hátsó és harcifékes, igazi
nagyhalazó fenekező orsó, 30-as damilból 300 méter fér rá.
Előtte a nekem nagyon bevált lapos-bordás etetőkosár.


A fenekező bot kiválasztásánál figyelembe kell venni a dobástávolságot, a víz áramlásának erejét, a várható halak méretét, a terep akadályait, a szerelék súlyát. A mai botokon már feltüntetik a dobható súly optimális alsó-felső határát, de ezt etetőanyaggal együtt kell érteni, különben bottörés lesz bedobáskor a vége.


A világító patronnal töltött csiptetős kapásjelzők
rezzenésre készen várják az éjszaka pontyait


A fenekezők közül sokan esnek abba a hibába, hogy két teljesen egyforma felszereléssel szeretnek horgászni. Én inkább egy finomabb és egy erősebb készséget ajánlanék, mert a mi agyonhorgászott vizeinken, gyakran megesik, hogy az érzékenyebb szerelékre sokkal több kapás van. Egyik pálcának ezért egy feederbotot javaslok, mely a finomszerelékes fenekezés tökéletes szerszáma.


A nagydévérek is szívesebben felveszik
folyásban a fenékre letett, álló csalit


Sok gyűrűs, könnyű de nagyon rugalmas, több különböző lágyságú, cserélhető spiccel rendelkezik, melyek a kapásjelző szerepét is betöltik. Áramló vízben különösen hatékony, lehetővé teszi a vékonyabb zsinórral történő horgászatot, de nagyfokú rugalmassága nagyobb halak megfogására is alkalmassá teszi/pl:Competition Feeder 360/.


A Technoplankton speciális etetőanyagai mágnesként
vonzzák a halakat a horgon lévő technopufihoz,
mellyel még busát is foghatunk szájba akadva


A klasszikus fenekező horgászbotok általában három méteres felső határig készülnek kétrészes, vagy teleszkópos kivitelben. Én az előbbieket nagyobb teherbírásuk miatt javaslom, az utóbbiak kétségtelen előnye viszont a könnyebb szállíthatóság.


A gyakorlatban leginkább bevált fenéksúlyok típusai


A finomabb spicc itt is ajánlatos, nemcsak azért mert folyóvízen többnyire ez jelzi a kapást, hanem a merevebb botvégről a rosszabb kontaktustartás miatt, valamint a szájkitépés okán is sokkal több halat veszíthetünk. Az Energo Fish által hét féle változatban, különböző dobósúlyban és hosszméretben forgalmazott Arno botcsalád szerintem kezdőknek, haladóknak egyaránt minden igényét kielégíti, már csak jó ár-érték aránya miatt is.


Különböző etetőkosarak, fent gubancgátló szárral egy
feederkosár, alul létrán egy készre kötött csúszókosaras
szerelék, melyet csak egy kapoccsal kell rögzíteni a főzsinórhoz


A fenekezéshez ajánlható orsók mérete saját tapasztalataim alapján a 40-es – 60-as közötti méretben a legideálisabb. Amennyiben messze kell dobnunk, olyan orsót válasszunk, melynek egyik dobja nyújtott, erről jobban lepereg a damil /a fenekező orsók legtöbbjét egy-két pótdobbal árulják/.


Rendszeresen etetett helyen a fenekezés
előbb-utóbb meghozza aranypikkelyű gyümölcseit


A számozott osztású hátsófékes orsó nagy előnye, hogy minden fárasztás, bedobás után nagy biztonsággal, gyorsan vissza tudjuk állítani a féket az optimális helyzetbe, megelőzve ezzel a bot esetleges le vagy vízbe rántását. Kezdőknél ez különösen fontos! A fenekezésnél az orsó nagy áttétele nem igazán érdekes, inkább a minőségi csapágyazásra és a biztonságos fékre figyeljünk.


Egyszerű, kishelyen elférő
bottartók csiptetős kapásjelzőkkel


A dobok feltöltésénél az ideális telítettség, ha a felcsévélt zsinór mennyisége majdnem elérí a perem átmérőjét, tovább ne töltsük, mert dobáskor könnyen leborulhat és nagy gubanc keletkezhet. A finomabb feederbotokhoz 20-28-as, az erősebb botokhoz 25-40-es zsinórokat használjunk/pl: Carp Expert/.


Egy csodálatos szeptemberi éjszakai fenekezés pontyai


A nehezék mérete legyen mindig a bot dobósúlyával, az áramlással, a dobási távolsággal és az iszapoltsággal arányos. Folyásban a kanál alakú, akadós pályán a huzal vagy repülő formájú súly a legmegfelelőbb, állóvizeken a szélesebb típusok, melyek kevésbé süllyednek az iszapba. A spirális kosarak kihúzáskor csavarhatják a zsinórt, ezért használjunk inkább bordás önetetőket, különösen a lapos-bordásat ajánlom, mely áramlásban is megáll, mindig a talpára esik, ezért kevésbé süllyed el az iszapban és első rántásra feljön vízközé. Többféle 20-30-50gr-os mérete nagyobb variációs lehetőséget nyújt.


A jól sikerült horgászat végén, a szükségletünkön felüli halakon könyörüljünk meg, hadd éljenek tovább


A fenekezés fontos kelléke a kapásjelző. A feederbotok spicce önmagában hordozza ezt a funkciót. A 2-3 botvég közül nekünk kell kiválasztani a legmegfelelőbbet, ami a víz áramlásával, a nehezék súlyával, a zsinór vastagságával legjobban harmonizál/kisebb terheléshez, állóvízre, vékony zsinórhoz a lágyabbat tegyük fel/. A karikajelzőket inkább csak ragadozóhal horgászatához ajánlom, ahol nagy lógót hagyva kapáskor nyeletünk.


Jelenleg itt tartunk, velem együtt etetőanyagos
vödröm vastag hósapka alatt álmodozik a tavaszi pontyokról


A csiptetős jelzők nagy előnye, hogy bevágáskor leesnek a zsinórról/ezért a bottartóhoz kell kötni/, ezáltal nem zavarják a fárasztást. Hengeres testük szétcsavarható, belsejükbe éjszaka világítópatront, erős folyás, szél esetén súlyozást tehetünk. A bottartók lehetnek nagy terjedelmű, többféle állítási lehetőséggel bíró állványok, de kezdőknek, sőt haladóknak is megteszi az egy vagy két részes/tehát állítható magasságú/ normál botvilla is.

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...