A hídnál
Megjelent: 2008. április 24. | Forrás: Székely Zoltán | Írások
Már három napja erős déli szél fújt, mindenhol végigverte a Ráckevei Dunát, nem lehetett finom felszereléssel úsztatni, pedig tavasszal az lenne a nyerő. Nagyon mehetnékem volt, törtem a fejem, hol van ezen a közel hatvan kilométeres vízen olyan pálya, ami meghorgászható ilyenkor. Aztán hirtelen eszembe jutott Ráckeve, ifjú korom kedvenc horgászhelye, sőt életem első munkahelye. A nosztalgiát persze inkább az ott esett sok kellemes horgászat táplálta, és a tapasztalat, hogy a mondással ellentétben /mármint, hogy déli szélben nem kap a hal/ a szélvédett ráfolyási oldalon igenis sok halat fogtam.


A harcsakanál ma érintettlen maradt

Elő hát az etetőanyagokkal, csalikkal, a mély víz miatt a 4,20-as Gold Match pálcával és irány a híd. Nagy megdöbbenésemre senki sem volt a két felső pályán, gyanítottam, ez azt jelenti, mostanában nem evett a hal. Még fél nyolc sem volt, de már a híd alól, szembe a folyással tarajos hullámok jelezték, ma sem úszom meg az ősi ellenséget, de a pálya a híd töltésének védelmében nyugodt vizet biztosított.


A mellékszereplők, felül a könnyen
összetéveszthető dévér, karika és laposkeszeg


A Tímár féle Carp Plus piros etetőhöz némi áztatott kenyeret, csemegekukoricát gyúrtam és hat gombócot dobtam a parttól 5-6 méterre. Mivel itt, talán az agyonhorgászottság miatt, mindig nagyon finoman eszik a hal, és maximum félkilós keszegekre lehet számítani, 13-as Sufix Specialist süllyedő zsinórt használtam, 14-es vékonyhúsú, borotvaéles Maruto horoggal. Ezt a horgot azért szeretem, mert kis mérete ellenére viszonylag nagy öble a termetesebb halakat is jól megtartja.


A négykilós meglepetés fáradóban

A horog fölé tíz centire került az apró jelzőólom, melyet a lassú áramlásban a kavicsos fenéken csúsztattam. Az ólmozás nagyobbik részét harminc centivel fentebbre tettem, mely egészen az antennáig merítette le a másfél grammos úszót. Találomra húztam egy kb. 3,7 méteres eresztéket, négy szem csonti került a horogra. A jelző alig ment egy métert máris idegesen alámerült. Tenyérnyi karika lett a bevágás eredménye. Nem jó ómen, ha első úsztatásra halat fogok, valamiért akkor ritkán szerencsés a horgászat, de bíztam benne, hogy ma másképp lesz. Zsákmányt a zsákba, hátha összejön egy sütetre való. A karikakeszeget kedvelem legjobban sütve az összes keszeg közül.


A pálya

A 4,20-as Gold Match-el olyan jól ellen tudtam tartani a folyásnak, alig ment valamit az úszó, egymást érték a kapások. Igaz háromból kettő babérlevél méretű volt, de élveztem a sok csípést és bíztam a későbbi jobb halakban. Érdekes, annak ellenére, hogy az alsó ólom igen közel volt a horoghoz, szinte csak merítős kapások voltak, mindössze egy-két dévér emelt. A kenyérrózsa, giliszta, sőt a szúnyoglárva sem volt olyan kapós, mint a csonti. Néha a süllyedő csalit elkapták kis balinok is, de egészen délután háromig szinte csak apró karikák jöttek, akkor hirtelen az is leállt. Már kezdtem unatkozni, mígnem apró ütögetések közepette végre eltűnt az úszóm, beütöttem.


A sok kis karika után, végre egy jó dévér

Lomhán tett egy kört, majd elterült a víz felszínén egy dorozsmás, kilókörüli dévér. Szinte óriásnak tűnt a sok apró karika után. Gyorsan nyakon csíptem, majd izgatottan dobtam vissza a frissen csalizott horgot. Sokáig kellet várni a következő kapásra, de ez még jobban bunyózott, egy éppen méretes pikkelyes ponty volt a tettes. Be a zsákba, beírtam a fogásiba, újat dobtam és két marék csemegével meghintettem az úszó környékét. Teljesen elcsendesült erre a pálya, még a dühöngő szél is alább hagyott.


Dorozs matyi a kilós dévér

Már éppen kezdtem szidni magamat, hogy túletettem a pályát, mikor álmosan elmerült a kicsiny pedző. Bevágáskor, az egyébként rendkívül gerinces pálca ívben maradt a kezemben, majd lassú bólogatásba kezdett. A hal nem ugrott meg, több kört írt le előttem komótosan, néha éreztem, ahogy bognártüskéjén megpattan a zsinór. A zsinór, amelyen a horog felett pár centire egy csomó volt, melyet lustaságból, mondván úgy is csak tenyérnyi halak jönnek, nem szereltem újra. Na most meglátjuk, valóban kötéssel, azaz csomóval bírja azt a Sufix damil, amit ráírtak az orsójára!


Mindenből a legjobb

Nagyot dobbant a szíven, mert érezni lehetett, ez bizony komoly hal. Egyre idegesebb lett /én nem kevésbé/, nőttek a körök, néhány megugrással cifrázva. A torkom kissé elszorult, de az Excalibur 2000 orsó fékje biztonságosan adagolta a damilt. Nem volt mit tenni, „dögre kellet fárasztani”. Először buborékok jelentek meg a zsinór alatt, majd egy aranyló sziluett, végül egy bajszos száj, melybe egy diót is bele lehetett volna pottyantani. A négy kiló körüli tőponty fáradtan dőlt a merítőbe, én meg felszabadultan sóhajtottam. Meg van az idei év legszebb hala!


Megpihenve, bosszúból felfröcskölte a gépre a vizet

A pályában most már nem bíztam, hiszen nagyon meg lett zavarva a hosszú fárasztással, de még egy fél órát adtam a szerencsémnek. Egy marék kukoricát még rászórtam, biztos, ami biztos, és bejött Pár perc múlva remegve megemelkedett egy kicsit a póta, a tettes a bevágás után jól belehúzott, csak úgy zizegett a fék. A csomó természetesen maradt.


Befejezésnek egy ketteske

Nagyobb volt azonban a füstje, mint a lángja, mert hamar kifulladt a kettes körüli karcsú pikkelyes ponty. Nem csak boldog, meglepődött is voltam. A nosztalgiából így születik az újabb nosztalgia, hiszen olyan szép volt ez a nap.
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...