Alapfelszerelések kezdőknek
Megjelent: 2012. február 22. | Forrás: Székely Zoltán | Írások

Az új év kezdete talán sok olyan emberben indította el a legális horgászat iránti vágyat, akik eddig barátaik, családtagjaik mellett feketén kóstolgatták a halfogás gyönyörűségét. Nekem is akad ilyen barátom és az általa megfogalmazott kérdések sokasága adta az ötletet, hogy itt a virtuális hálón adjak, több mint ötven éves horgászati múlttal, tanácsokat azoknak, akik hozzá hasonló helyzetben vannak. A horgászat gyönyöreinek kóstolgatása kezdetben kimerül abban, hogy a minket tanítók, megtűrők már sutba dobott, többnyire rozoga vagy hibás kölcsönadott felszerelésével pár apróságot fogjunk árnyékukban – többnyire véletlenszerűen.


Spiccbotos horgászathoz ajánlott kétpontos úszók,
a zöld korongokon a súlyozhatóság mértékét láthatjuk.


Aki viszont annyira megkedvelte a pecát, hogy a sikeres horgászvizsga letétele után engedélyt vált, annak már önálló felszereléssel érdemes művelni azt, még családon belül is/így elkerülhetjük a vitákat is!/. A mások által elnyűtt, lehorgászott cuccok ugyanis magukban hordják a sikertelenség, a csalódás forrását, mint bottörés, zsinórszakadás, halvesztés, stb. A kiválasztott eszközök ajánlása során igyekszem jó minőségű, de alacsonyabb árszintű eszközöket javasolni, aztán majd a megszerzett tapasztalatok tükrében mindenki úgy vásárol hozzá, ahogy igénye, pénztárcája bírja.


A horgokat méret szerint ilyen dobozokban
célszerű tárolni, a képen láthatók hideg vízre ajánlatosak.


A horgászfelszerelések különbözőségét elsősorban a halfogási módok határozzák meg. Hazánkban a leggyakrabban műveltek három fő ágra oszlanak: az úszózásra, a fenekezésre és a pergetésre. Mindegyiknek sok-sok variációja van, melyekhez ezernyi kütyü szükségeltetik, de én most többnyire azokkal az alapfelszerelési eszközökkel foglalkozom, mellyel, ha egy kezdő kimegy a vízre, képes legyen halat fogni. Egy nagyon fontos dolgot szeretnék még az elején tanácsként mondani, ajánlani, a fokozatosság elvét! Ha valóban komolyan meg akarunk tanulni horgászni, járjuk végig az iskolát a kezdetektől.


A horgászat alapeszközeihez tartozik a merítő és a haltartó, ha otthon felejtjük, szinte biztos, hogy fogunk halat.


Attól senki sem lesz igazi, nagytudású, sokoldalú horgász, ha a kezdet kezdetén elmegy a legközelebbi balektóra, befizet a nagyhalas tócsára és akárhova dobva, akármivel fog öt pontyot hatvan kiló összsúlyban. Nem fog számára örömet okozni a normál körülmények között, sokkal nehezebben megfogható természetesvízi hal, pedig az az igazi peca.


A spiccbot „hatósugarába" kell csalni a halakat,
ehhez ilyen jó minőségű etetőanyagokra van szükség.


Először fogjunk állóvízben kis keszegeket finom pecával, majd merészkedjünk ki folyóvízre és ott is, aztán finom orsós készséggel úsztatva nagyobb keszegekre, kárászokra, kisebb pontyokra horgásszunk. Aztán élvezzük ki a fenekező kapásjelzőjének, vagy vékony spiccének a rezdüléseit, gyönyörködjünk a dévérek bronzszínében, a jászok hömpölygésében, a vad márnák húzásában, és becsüljünk meg minden halat méretétől függetlenül, mely életét a szórakozásunkért áldozta. Ami a zsákmányból nem okvetlen szükséges, könyörüljünk meg rajta, engedjük vissza a természetes vizekbe, mert ez is a mai horgászathoz tartozik!


Az ilyen fagyos időben kivált jó szolgálatot tesz
a spiccbot, mivel nincs rajta gyűrű, nincs ami
befagyjon, nyugodtan horgászhatunk vele.


Első témánk az úszózáshoz kapcsolódik. Ez olyan horgászati mód, mely során a hal jelenlétét, kapását a felszerelésünkre erősített, a felszínen lebegtetett úszó/póta, pedző, buktató, cukfa,stb/ jelzi, elmozdulása esetén akasztjuk meg a halat. Ez a legegyszerűbb változat, melyet az egy szál bot végére rögzített zsinór, azon az úszó, az azt finom egyensúlyban tartó súlyozás és végül a horog alkotja.


A spiccbotos felszerelés készségét ilyen
létrán tárolhatjuk a bothoz gumizva.


Ezt spiccbotos horgászatnak hívják, melyet alapformájában kisebb halak fogása esetén használunk, mivel korlátozottak a fárasztási lehetőségeink /gumizással ezt nagyban lehet növelni, de ez már nem az alapokhoz tartozik/. A bot hosszának kiválasztásánál vegyük figyelembe testalkatunkat, milyen mélységű vízben, vagy milyen távolra kívánunk horgászni. Az optimális méret, mellyel órákon keresztül is képesek vagyunk lógatni az 5-7 méter körüli.


Most januárban, fagyos időben fogott
keszegeim meghálálták a finom felszerelést.


A hatalmas választékból én a lágyabb végűeket ajánlom, evvel halat nem igazán lehet emelni, de sokkal jobban utána dolgozik a halnak, ami nagyobb halaknál növeli a kifogási esélyt. Én az Energofish Lux 4-8 ? méteresig sorozatából a hatost használom, és még a folyásból is kikapok vele méretes pontyokat, a keresztbe szőtt szénszálak a pillekönnyű testben is jól bírják a terhelést. Figyelem! A hosszú, szénszálas spiccbotok jó elektromos vezetőképességük miatt magukban hordozzák az áramütés veszélyét, ezért elektromos kábelek közelében ne horgásszunk vele!


A megtartani kívánt halat mérni és beírni is kell a fogási naplóba!


A zsinór hossza soha ne érjen túl a boton, vastagsága változhat a fogható halak méretétől és a víz hőmérsékletétől, hidegben 12-16-os, nyáron nagyobb halakra el lehet menni 16-24-esig. Minőségben a Carp Expert zsinórok minden igénynek megfelelnek. Az úszók közül elsősorban a két ponton rögzített, hosszúszáras úszók váltak be egészen antennáig súlyozva.


A téli-koratavaszi úszózás sűrű „mellékterméke"
a paptetű, de ennek is kell örülni, ha viszi az úszót.


A szerelék fogóssága az optimális ólmozástól nagyban függ, ezért fentről lefelé csökkentve osszuk meg, hogy a halnak minél kisebb súlyt kelljen emelnie, vagy vinnie. Állóvízben több sörétet használjunk, az alsó mindössze a horogtól 5-10 centire, folyásban kevesebb hosszúkás stil ólmot, az alsót 30 centis lebegő felett. A horog mérete szintén nagyon fontos tényező, itt is függ a fogható halak méretétől és a víz hőfokától, hidegben 10-14-es, míg nyáron elmehetünk akár hatosig.


A pinkivel tűzött 14-es piros Maruto horgot
még az ilyen kis bodorkák is gyanútlanul behörpölik.


A spiccbotozás különösen alkalmas a dévér horgászatára, melynek legjobb csalija az árvaszúnyoglárva. E gyenge, apró, vörös csalit érdemes kisméretű, vékonyhúsú, piros horogra tűzni, mert a színazonosság nagyban növeli a fogás esélyét, ez igaz a pinki és a trágyagiliszta használata esetén is. A spiccbotos horgászatnál, főleg ha gyakran járunk egy helyre, használjunk készségünk tárolására létrát, melyre csak fel, illetve le kell tekerni a már bevált szereléket, hozzágumizzuk a bothoz és így szállítjuk a bottokban.


Speciális dévérező zsinór, az elmaradhatatlan horogkivevő, és a nagyon praktikus, mind az állóvízi, mind a folyóvízi úsztatáshoz alkalmas sörét illetve stil ólmot tartalmazó Gold Star ólmos doboz.


A spiccbotozás az egyik legfinomabb, és legeredményesebb horgászmódszerhez tartozik, nem véletlen alkalmazzák gyakran a versenyzők is. Nagyon sok örömöt, sikert tud nyújtani, egyben nagyon jó iskola a kezdő horgászok számára, melegen ajánlom. A spiccbotos horgászat javára írandó még, hogy nagy vízmélységnél, fagyban, mikor a gyűrűs botok befagynak, illetve a nyárfapihe hullásának idején teljesen zavartalanul horgászhatunk vele.


A képen felül kedvenc Lux 6-os spiccbotom, nyelén jól
látszik a keresztszálas kevlár erősítés,
alatta a következő téma pálcái, az orsós úsztatás egyik fő kellékei.


Az ördög azonban nem alszik, könnyen jöhet nagyobb méretű hal, melynek kivételével igencsak megszenvedhetünk/különösen magas partról, stégről horgászva/, ha nincs nálunk merítő. A horogkivevő is fontos szerszám, mert ha többször beleszakítjuk a halba a mélyre nyelt horgot, az ólmozást meg kell bontanunk és lerövidül a zsinórunk is. Ne feledkezzünk meg a halmércéről, mérlegről, golyóstollról, melyek a zsákmány megtarthatóságának fontos kellékei. Ki fognak talán nevetni, de akkor is leírom, ne felejtsék otthon a keszegezés egyik legfontosabb kellékét: a kéztörlőrongyot. Hiánya, ha igazán megy a dévér, elengedhetetlen. Kívánom, hogy hamarosan megtudják!

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...