Balatoni jelen, jővő - 2
Megjelent: 2008. január 10. | Forrás: ZéBé | Írások És most lássuk az előző cikk folytatását néhány telepítési adattal bővítve.

Haltelepítések a Balatonba 2007. November 15.-ig
elõnevelt csuka
telepítés térsége telepített darab
Alsóõrs 30 000
Paloznak 42 500
Fonyód 27 500
Keszthely 25 000
Balatonlelle 57 000
Balatonfûzfõ 22 000
Fonyód 17 000
Fenékpuszta 31 000
összesen 252 000
elõnevelt fogassüllõ
telepítés térsége telepített darab
Siófok 300 000
Balatonfûzfõ 300 000
Tihany 300 000
Fonyód 47 000
Keszthely 17 000
Badacsonytomaj 30 000
Balatonõszöd 31 000
összesen 1 025 000
I.nyaras fogassüllõ
telepítés térsége telepített darab
Fonyód 24 000
összesen 24 000
II.nyaras compó
telepítés térsége telepített darab
Fonyód 10 000
összesen 10 000


Gardák a tihanyi kútból

Pontytelepítések a Balatonba, 2007. November 15.-ig
II.-III. nyaras ponty
telepítés térsége telepített kg
Keszthely 82 408
Balatonboglár 2 985
Balatonalmádi 820
Balatonfüred 6 785
Balatonkenese 9 136
Balatonfûzfõ 10 609
Fonyód 70 074
Siófok 1630
Balatonszemes 83 875
Balatonlelle 820
Balatonederics 820
Balatonakali 1 630
összesen 271 592

Ha az idõjárás az idén megfelelõ lesz, akkor a tó be fog fagyni. A balatoni horgászrend, amely a mai napig érvényes, 2004. 12. 02-tõl hatályos. Ennek ellenére évrõl évre az tapasztalható, hogy elvétve tartják csak be a téli horgászatra vonatkozó elõírásokat. A horgászrend 17. pontja a jégen való horgászatról az alábbiakban rendelkezik:


Viharos horgásznap

„A szabad vizek jegén tartózkodni azokon a helyeken szabad, melyek nem esnek rendelkezés alá. A szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellõ szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, jármûvel, kikötõk és veszteglõhelyek területén, folyóvizeken. Aki a jégen 1 m²-nél nagyobb léket vág, köteles a jégmentessé vált területet 1 méteres magasságban elhelyezett, legalább 10-10 centiméter széles piros-fehér csíkozású korláttal ellátni. A kihelyezõ a jégmentessé vált területet jelzõ eszközöket köteles eltávolítani a figyelmeztetõ jelzés elhelyezésére okot adó körülmény megszûnésekor. Aki a jégen 1 m²-nél kisebb léket vág, köteles a jégmentessé vált területet legalább 50 méterrõl jól felismerhetõ módon megjelölni, amelyhez a vízparton található természetes anyagokat (pl. nádkéve, sáskéve, száraz ágak) is fel lehet használni. Tilos a jégen tüzet rakni, eltekintve veszélyhelyzettõl, jeladás céljából- vagy olyan anyagot használni, ami olvadás után vízszennyezést okozhat. Ifjúsági vagy gyermek horgász jégen csak nagykorú felügyeletével horgászhat”.


Az esti süllõzés mindig hangulatos

BALATONI HORGÁSZREND

A Balatonon és vízrendszerén a halászati jog gyakorlója a Balatoni Halászati Rt. (BH Rt.) 8600 Siófok, Horgony u. 1. A horgászoknak, a helyi viszonyokhoz igazodó Balatoni Horgászrend elõírásait be kell tartaniuk.
E szabályok rendeltetése elõsegíteni a horgászat céljának érvényesülését: a halfogást sportszerû eszközökkel és módszerekkel, a kifogott hallal való ésszerû kíméletes bánásmódot, a szabadidõ kulturált eltöltését, az egészséges kikapcsolódást a természetben. A horgászatot törvények és egyéb jogszabályok szabályozzák. Az egyes vizeken a horgászközösségek, illetve a víz kezelõi tovább szabályozhatják a horgászatot. Végül szabályozzák a horgászatot azok az etikai normák, amelyek mindenki számára biztosítják a zavartalan szabadidõ-eltöltést.
A HORGÁSZATHOZ KAPCSOLÓDÓ JOGSZABÁLYOK
Ø 1997. évi XLI. törvény a halászatról és a horgászatról, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 78/1997. (XI. 4.) FM rendelettel
Ø 73/1997. (X. 28.) FM-KTM együttes rendelet a nem halászható (horgászható) halfajokról és víziállatokról, valamint az egyes halfajok szerinti halászati tilalmi idõkrõl
Ø 46/2001. (XII. 27.) BM rendelet a szabad vízen való tartózkodás alapvetõ szabályairól
Ø 49/2002. (XII. 28.) GKM rendelet a kikötõ, komp- és révátkelõhely, továbbá más hajózási létesítmények általános üzemeltetési szabályairól, valamint az üzemeltetési szabályzatok alkalmazásáról
Ø 1995. évi LVII. törvény a vízgazdálkodásról
Ø 72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról
Ø 2/1985. (III. 28.) OVH rendelkezés a vizeken és a vízilétesítmények vízterületén víziállások létesítésérõl és használatáról, valamint a víziállások felülvizsgálatáról
Ø 1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvrõl
Ø 1978. évi IV. törvény a Büntetõ Törvénykönyvrõl
Ø 2000. évi CXII. törvény a Balaton Kiemelt Üdülõkörzet Területrendezési Tervének elfogadásáról és a Balatoni Területrendezési Szabályzat megállapításáról
Ø 22/1998. (II. 13.) Korm. rendelet a Balaton és a parti zóna nádasainak védelmérõl, valamint az ezeken folytatott nádgazdálkodás szabályairól
Ø 2000. évi XLII. törvény a vízi közlekedésrõl
Ø 39/2003. (VI. 13.) GKM rendelet a vízi közlekedés rendjérõl
Ø 273/2001. (XII. 21.) Korm. rendelet a természetes fürdõvizek minõségi követelményeirõl, valamint a természetes fürdõhelyek kijelölésérõl és üzemeltetésérõl

1. Tilos a horgászat megkezdése, a helyi horgászrend ismerete nélkül.

2. A Balatonon és vízrendszerén – a területi engedélyeken feltüntetett tóterületeken és folyószakaszokon – csak érvényes állami horgászjeggyel és területi engedéllyel szabad horgászni.

3. Az állami horgászjegyen és a területi engedélyeken feltüntetett elõírásokat minden horgász köteles betartani.

4. Haltelepítések környezetében a falragaszokon vagy fákon elhelyezett eseti szabályozás betartása minden horgász számára kötelezõ.

5. Saját és mások testi épsége védelmében a csónakból horgászó köteles a víziközlekedési szabályokat betartani így különösen a viharjelzés utasításainak, feltétel nélkül engedelmeskedni.
A csónak - a szükséghelyzet kivételével - „Figyelmeztetés az elõvigyázatosság betartására jelzésnél (I. fokú viharjelzésnél) csak a parttól számított 500 m távolságon belül közlekedhet, „Figyelmeztetés a fenyegetõ veszélyre” jelzésnél (II. fokú viharjelzésnél) nem közlekedhet.

6. Tilos a vízi és vízparti növényzet csonkítása, kiirtása, a partvédést szolgáló építmények megbontása, károsítása.

7. A Balatonon vízi állás (bejáró stég), horgászhely (horgász stég) csak a területileg illetékes jegyzõ hatósági jogkörében kiadott engedélye alapján létesíthetõ.

8. Horgászhely elhagyása – bevetett horgászkészség esetén – illetve azok felügyeletének másra bízása tilos.

9. Szennyezett, szemetes horgászhelyen horgászatot kezdeni, vagy folytatni tilos, a horgászat során keletkezõ hulladékot gyûjtõedényben (doboz, szemetes zsák) kell tárolni, és azt hulladékgyûjtõben kell elhelyezni. A horgászat befejezése után a horgászhelyet tisztán kell elhagyni.

10. Kikötõkben, a kikötõrendben foglalt szabályok betartásával lehet horgászni.

11. Amennyiben az adott helyen eltérõen nem szabályozzák, tilos horgászni a kijelölt fürdõhelyen (strandon) május 01. és szeptember 30. között illetve olyan helyen, ahol a bevetett horgok, mások testi épségét veszélyeztethetik.

12. A Balatonon, a halak nagy tápanyagtartalmú és nagy mennyiségû szoktató beetetése tilos. Etetõkosár használata engedélyezett.

13. A kifogott halat – amennyiben az valamely korlátozás miatt visszabocsátandó a vízbe – kíméletesen és azonnal vissza kell engedni, hogy ezáltal a túlélési esélye ne csökkenjen.

14. Azt a halat, amelyik valamely korlátozással védett, de a megfogását követõen bármilyen okból sérült, vagy elpusztult, a horgász nem tarthatja meg, hanem köteles azt haladéktalanul a vízbe visszabocsátani.

15. Tilos a megfogott halak kínzása. A halakat a horgászhely elhagyásáig élve kell tartani, szákban, szájbilinccsel esetleg más módszerrel, vagy azonnal meg kell ölni.

16. Tilos minden olyan halfogó módszer és eszköz alkalmazása, ami nincs engedélyezve, ide értve a csalizatlan hármashorog használata is, kivéve a pergetõ módszerrel történõ horgászatot.

17. A szabad vizek jegén tartózkodni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá. A szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellõ szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, jármûvel, kikötõk és veszteglõhelyek területén, folyóvizeken. Aki jégen 1 m2-nél nagyobb léket vág, köteles a jégmentessé vált területet 1 méteres magasságban elhelyezett, legalább 10-10 centiméter széles, piros-fehér csíkozású korláttal ellátni. A kihelyezõ a jégmentessé vált területet jelzõ eszközöket köteles eltávolítani a figyelmeztetõ jelzés elhelyezésére okot adó körülmény megszûnésekor. Aki a jégen 1m2-nél kisebb léket vág, köteles a jégmentessé vált területet legalább 50 méterrõl jól felismerhetõ módon megjelölni, amelyhez a vízparton található természetes anyagokat (pl. nád, sáskéve, száraz ágak) is fel lehet használni. Tilos a jégen tüzet rakni – eltekintve veszélyhelyzettõl, jeladás céljából – vagy olyan anyagot használni, ami olvadás után vízszennyezést okozhat. Ifjúsági vagy gyermek horgász jégen csak nagykorú felügyeletével horgászhat.

18. A lékhorgászat esetén, a horgászatra vonatkozó egyéb szabályok – területi engedély típusa, hatálya, érvényessége, fogási napló vezetése – ugyanaz, mint hígvíz esetén.

19. A balatoni területi horgászengedélyek érvényes kelléke a fogási napló, melynek vezetése kötelezõ. A területi engedélyrõl leválasztott, vagy nem a Balatoni Halászati Részvénytársaság által kiadott fogási napló – kivéve a MOHOSZ, HALTERMOSZ és BH.Rt. által közösen kiadott országos területi horgászengedélyt – a halfogás igazolására nem használható fel.

20. A méretkorlátozással védett fajokat, a megfogást követõen azonnal, a nem védetteket a horgászat befejezésekor regisztrálni kell a fogási naplóban.

21. A horgász, a horgászat ellenõrzésére jogosult személy, hatóság (Rendõrség, Halászati Hatóság, halõr, mezõõr, természetvédelmi õr), felszólítására köteles a horgászatra jogosító iratait, fogási naplóját felmutatni, illetve haltartó alkalmatossága (szák, tartóláda, stb.), jármûve átvizsgálását biztosítani.

22. Horgászversenyt, a Balatonon és vízrendszerén, a B.H.Rt-hez történt bejelentést követõ 30. napon túl lehet megtartani. A bejelentésre a verseny szervezõje kötelezett. A 78/1997. (XI. 4.) FM rendelet 27. § (3) bekezdésében meghatározott verseny szervezõje, a felmentésre irányuló kérelemhez köteles a B.H.Rt. írásos hozzájárulását megszerezni, majd ennek birtokában az illetékes (Somogy megyei) halászati hatóság felmentését beszerezni. A verseny szervezõi kötelesek a verseny idejére a B.H.Rt. halõri állományából 2 fõ halõrt felügyeleti szolgálatra alkalmazni, 7.500,- Ft / fõ szolgáltatási díjért.

23. Tilos a Balatoni befolyókon, és azok torkolatától mért 200 m-en belül horgászni, március 01-én 00.00 órától, április 30-án 24.00 óráig.

24. Március 10-én, 00.00 órától, április 20-án, 24.00 óráig, csak a keszthelyi, és balatonkenesei B.A.H.A.Rt. mólótól délre a víz szélétõl, vagy a vízben álló nád szélétõl számított 300 m-es, az északi oldalon, 100 m-es sávon belül szabad horgászni és kizárólagosan békés halakra. Ezen idõszakban, ragadozó halakra, még ezen a területen belül sem szabad horgászni.

25. Aki a tudományos kutatások céljából, egyedi azonosító jellel (vékony, a hal bõre alá rögzített színes hengeres mûanyag, azonosító számmal) megjelölt halat fog, a fogási hely és idõpont, a hal súlyának, test és törzshosszának megjelölésével a jelet juttassa vissza a BH Rt.-nek. Minden visszaküldõ jutalmazásban részesül.

26. A B.H.Rt. a 2005. évi balatoni horgászszezonra, szabályozni kívánja a balatoni horgászkalauzok képzésének, tevékenységének és alkalmazásának rendszerét, az érdekelt hatóságok és gazdasági kamarák bevonásával.


B.H.Rt. 2004.12.02.

Húsvéti peca a Verba tanyán
Megjelent: 2024. május 04. | Forrás: Pető Gábor | Írások

Van egy tó Nyíregyháza mellett, ahová sokan járnak pecázni. A családom, barátaim és én is nagyon szeretjük. Szép, tiszta, kulturált környezet, gyönyörű halak, barátságos emberek. Mi is kellhet még egy jó horgászathoz?. Minden évben igyekszem 2-3 napot eltölteni itt, családi vakáció címszóval. Verba-tanya a hely neve, de szerintem sokaknak nem kell bemutatni.  Szerintem, a legtöbben, a rendkívülinek számító ponty és amur állomány miatt...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...