Balin horgászat - pergetve
Megjelent: 2022. július 09. | Forrás: Lukácsi Béla | Írások

A balin horgászata pergetve rendkívül élvezetes tud lenni. Amennyiben megtaláljuk a tuti csalit, illetve a balinok is partnerek, akkor érkezhetnek a brutális kapások.

A naplemente időszaka is jó fogásokkal kecsegtet.

Amíg a kapásig elérünk, addig azonban sok mindent kell figyelembe vennünk. Az első és talán legfontosabb maga a balin, van amikor mutatja magát, ez természetesen a könnyebb eset. Ez az  az alkalom, amikor mindenki pergetőbotot ragad és megpróbálja megfogni a balinokat. A következő, amikor nem látjuk a balinokat, azonban azok ott vannak egy adott területen, és mindenféle látványos rablás nélkül rabolnak. Ennek legfőbb oka, hogy a mélyebb vízrétegben vannak, és ott táplálkoznak, nem kell itt nagy mélységekre gondolni, elég 1, maximum 1,5 méteres víz és máris észrevétlenek tudnak maradni.

Egy szép Tisza-tavi fenekeszeg.

A Tisza-tavon voltam egy alkalommal, tudtam, hogy a balinok ebben az időszakban merre szoktak portyázni, van amikor felhívják magukra a figyelmet, de most észrevétlenek voltak. Természetesen az ismert területen dobtam egy párat, és nem is  kellett sok dobás, már az elsőre kapásom volt, ezután sorra jöttek a 2 kilogramm körüli balinok. Nagy tanulsága volt az esetnek, hogy a vízfelszín nem mindig árulkodik a fenekeszeg  jelenlétéről. 

Újabb szépség a kézben.

Vannak persze olyan esetek, amelyeknél nem látjuk magát a balint, de a szétfröccsenő apróhalak árulkodnak a mélyebben lévő balinrablásokról. Természetesen a leglátványosabbak a felszíni rablások, mikor a préda a felszín felett, a levegőben is repked és ekkor rádupláz vagy esetleg triplázik a balin. Ezekre érdemes figyelni, és a rablás helyére vagy közvetlen környékére érdemes dobni. 

Több hasonló balint is elcsíphetünk egy jobb helyen.

Az apróhalak, mint például a sneci ívása is extra helyzet tud lenni, természetesen ezt is meg kell találni, de a partszélben fröcsögő kishalak mindig felhívják magukra a figyelmet, és nem csak a mi figyelmünket, a balinok és egyéb ragadozók is odasereglenek a könnyebb prédára. Így az ilyen ívásokon, egész nap fogni tudjuk őket.

Az egyik pont olyan, mint a másik, pont olyan mint a brutális kapásunk.

A felszín közelében, illetve egy kicsivel mélyebben már átvettük a főbb lehetőségeket, de van amikor a balinok is mélyebbre húzódnak, főleg a késő őszi, illetve téli időszakban, amikor a táplálékhalak is nagy csapatba verődve mélyebbre költöznek. Az ilyen téli szituációk elsősorban csónakos horgászattal oldhatóak meg. Ekkor a vermelő, vagy a vermelni készülő halak fölött vagy ha éppen vízközt vannak, akkor közvetlenül alatta tartózkodnak a balinok, a prédára várva.  

Viszlát.

Ezeket a szituációkat persze meg kell oldani, a nehézsége a dolognak, hogy mindegyik helyzethez más megoldás kellhet. Nézzük milyen lehetőségeink vannak. A  felszínen vagy felszín közelében vadászó balinokat akár egy felszíni csalival, például egy popperrel is megfoghatjuk. Ez rendkívül élvezetes horgászat, mivel végig látjuk a csalinkat, így a kapás vizuális élménnyel is társul. Hátulütője, hogy ezek a kapások sok esetben nem akadnak, de a látvány mindenért kárpótol.

Egy kiváló fékű orsó mindenképpen kell a feladatra.

A felszín alatt nagyjából egy méter mélységig oszthatjuk be a következő szintet, erre nagyon sok wobbler jó lehet, melyek közül a nagy kedvencem a Salmo Thrill, de egy egyszerű pilker is lehet rendkívül fogós, mindkettő nagy előnye a nagy dobótávolság. Amennyiben kevés időnk van a horgászatra, egy gyors balinpergetéshez ezt a két csalit mindenképpen ajánlom, azonban felhívnám a figyelmet arra, hogy ezeket rendkívül gyorsan kell vezetni, nagyjából úgy képzeljük el, mintha a fenekező botot kapás után a lehető leggyorsabban szeretnénk kitekerni, a gyors újra dobás reményében. Akkor nem vagyunk még túl gyorsak, amíg a csalink nem pattog a vízfelszínen. Hihetetlen, de az ilyen gyorsan vezetett csalira nagyon sok süllő, harcsa vagy csuka is szokott érkezni, így bizton állíthatom, hogy nincs olyan gyors csali, amit ne kapna el valamelyik ragadozó!

A legnagyobb kánikulában is számíthatunk a kapására.

Azért ez nem minden, mivel van, hogy érdemes lassítani, és kipróbálni, olyan csalikat amelyek lassabban vezethetőek, ezek lehetnek akár kétrészesek is, a lényeg, hogy az adott vízmélységet eltaláljuk vele, ezt már eleve a wobblerek adatairól is megtudhatjuk, de megfelelő vezetéssel, mi is szabályozhatjuk a merülési mélységet, de természetesen ennek megvannak a korlátai, amelyet átlépve már kellhet egy másik csali is. 

A plasztikcsalit is imádja a balin.

Van még egy fontos tényező, mégpedig a csali mérete, azt szoktam mondani, hogy akkora csalit használjunk, amekkora az aktuális táplálékhal mérete. Szerencsére a balinnak van egy preferált nagysága ami általánosnak mondható, így ez egy  5-7 centiméteres nagyságú csalit jelent. Ezáltal  jelentősen szűkítettük a szóba jöhető csalik számát.

Tipikus balinos csali a pilker.

Nagyon fontos a szín is, általánosságban a természetes, sneci színű csalik jól működnek, persze a finnyásabb balinoknak nem árt némi variálás, ezek lehetnek fényesebbek vagy tompább színűek, elég megnézni a Thrill színpalettáját, és máris láthatjuk, hogy egy snecinek is mennyi színvariációja lehet. Még a fehér szín ami szintén fogós lehet, plusz piros kiegészítő, amellyel növelhetjük ezeknek a csaliknak a fogósságát. A tollas horog is sokat dobhat egy csali eredményességén. 

A balinok is megérdemlik a kíméletes bánásmódot.

A mélyebben – 1 métertől mélyebben lévő balinok- esetében elsősorban a süllyedő csalikat érdemes próbálni, ez még mindig lehet a Salmo Thrill, vagy a pilker is, az utóbbi akár egy plusz műléggyel kiegészítve. A plasztik csalik is nagyon fogósak a balinra, a megfelelő méretet és színt eltalálva ezekkel is nagyon eredményesek lehetünk. Itt már a jigek is képbe kerülnek, ennek a nehézsége, hogy el kell találnunk a megfelelő mélységet és rá kell éreznünk a csalivezetésre, ez már bonyolultabb, de kellő gyakorlással már könnyedén megy ez a feladat is. 

Amennyiben valóban kevés időnk van és szeretnénk egy gyors pergető pecát balinra, arra javaslok egy pilkert, egy Thrillt 7 centis méretben, pluszban pedig gumihalat és twistert, ezzel a minimális csali készlettel, könnyedén megoldhatunk egy gyors balinozást.

Forrás: Lukácsi Béla

WIZARD EDGE ORSÓ
24 990 Ft
SALMO THRILL
3 490 Ft
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...