Black Friday a Black Shadow pálcával
Megjelent: 2022. december 15. | Forrás: Szebenyi Péter | Írások

Megérkeztek a csípős hajnalok és a már-már minden napossá válnak a hideg, északi szelek is. Az esti fényváltásokkor sem kell már kétszer mondani, hogy öltözzek fel rendesen! 

Ragadozó halaink az apróhal-rajok után indulnak amiket már nem lehet bárhol megtalálni. Célzottan a mély gödrökben és az esetleges meleg vizű források közelében érdemes keresgélni. Egy ilyen helyre érkeztem én is, kivételesen nem pergető, hanem fenekező, élő kishalas szereléssel felfegyverkezve.

Fényváltás előtt beélesítve a két pálca.

Egy 3 és egy 3,3 méteres Carp Expert Black Shadow telefeeder botot vittem magammal, melyekre két CXP Neo Feeder Runner orsót tettem 5000-es és 6000-es méretben.

Dekoratív, fekete bottest, hozzá illő parafa nyéllel. Semmi felesleges csillogás. Visszafogott, mégis vonza a tekintetet.


A szetthez illő 5000-es és 6000-es CXP Neo Feeder Runner orsók kerültek a botokra.

A 120 grammos dobosúlyával a bot egy jól terhelhető, erős pálca, amely a nagy mélységekből is a legkissebb gond nélkül fel fogja segíteni a ragadozókat, mégis a teleszkópos kivitelnek köszönhetően könnyen szállítható. Folyóvizen is bátran be merem vetni nagyobb súlyú végszerelékkel is. A 3 és a 3,3 méteres hossz pedig segít abban, hogy kellően eltartsam a zsinórt a víz alatti törésektől, megkockáztatva a súrlódás okozta damil sérülést.

Célra tartva a meghorgászni kívánt törések irányába.

A téli horgászatok az orsóknak is keményen feladják a leckét. A minusz fokok, a hideg északi szél és a fel-fel csapódó víz mind-mind felszínre hozhatják az eszközeink gyenge pontjait. Az egyszerűség elvét követve a botokhoz Carp Expert Neo Feeder Runner orsókat választottam, melyek a masszív, grafit háznak köszönhetően kifejezetten jól bírják a zord időjárást. 6 golyóscsapágyuk és a tűgörgős visszaforgásgátlójuk biztosítja a komfortos horgászatot, mégsem bonyolítja túl a felszerelésünket.

Letisztult és egyszerű

0.28-as és ...


0.30-as Excalibur SEA fluoro carbon coated zsinórokat csévéltem az orsókra két okból.

Ez a „szín” a tiszta bányatavakban sem lesz riasztó, hisz a fénytörési tulajdonságai miatt szinte láthatatlan a legtisztább vízben is. Emellett a kopásállósága is kimagasló. 

Végszereléknek a Wizard Live Bait Rig Light és Medium tirolifás fluro carbon szereléseit hoztam magammal.

Két féle méretben kapható. Mindkettő 0,30 mm-es fluoro carbon zsinórral van felszerelve. A 20 grammos tirolifás szett 2-es méretű horgot, míg a 40 grammos tirolifával szerelt szett 1-es horgot kapott. Kész szerelés, melyet a forgókapoccsal szerelt kivitelnek köszönhetően, másodpercek alatt a főzsinórunkhoz köthetünk. Még egy fontos alkotóelem maradt hátra, amire szükségem lesz a fényváltás utáni ragadozós horgászathoz, ami nem más, mint a kapás észlelését biztosító iBite világító spiccvég.  

A két legerősebb spiccre otthon bandázsolással és ragasztás felerősítettem egy-egy iBite spiccgyűrűt.

Több méretben is elérhető, melynek köszönhetően minimális kézügyességgel bármelyik feeder botunkkal kompatibilissá tehetjük.

A hozzá illő elemekből is széles választék áll rendelkezésünkre.

Piros és ...

... zöld színben is elérhető, függően attól kinek melyik a szimpatikusabb. Javaslom két bot esetében a vegyes használatot. Segít a kapás érzékelésében ha nem egyforma színnel világít a két spicc.

Már csak a csali hiányzik, hogy bevethető legyen.

Vörösszárnyú keszegek és bodorkák nálam a preferált csalihalak élő kishalas horgászatnál.

Fényváltás előtt kicsivel sikerült is bejuttatnom a kívánt törésekhez a két szettet.

Épp egy üdítő elfogyasztásába kezdtem, amikor a távolabbra helyezett szerelésem iránt valami azaz inkább valaki érdeklődést mutatott. Két erőteljes rántás a spiccen, majd a belazuló zsinór jelezte, elkapta valami a vörösszárnyú keszeget. Nyeletés nélkül hamar be is vágtam. Agresszív védekezéshez kis súly párosult, így hamar a felszínre kényszeríthettem kezdésnek egy szép tenyérnyi méretű csíkos csapót.

Ha nem szándékozok a konyhára halat vinni, akkor semmiképp nem nyeletek. Azonnal bevágok, így nagyobb az esélye a szájszéles akadásnak, ami a ragadozónkkal való kíméletes bánásmódot teszi lehetővé.

Gyors horog szabadítás és már úszhat is tovább

Épp az újra csalizással voltam elfoglalva, amikor megreccsenő fékhangra lettem figyelmes. A közelebbre dobott felszerelésem is gazdára talált. Itt viszont az előzővel ellentétben egy lassú, de folyamatosan távolódó húzós kapás érkezett. Ezesetben jól jött a nyeletőfék, mert háttal a víznek és így a botnak is, bajban lehettem volna. Ekkor sem volt szükség nyeletésre. Véleményem szerint már a feeder bot hajlása befordíthatta a horgot, így azonnal átváltottam a nyelető féket, felvettem a kontaktust és beleemeltem a szettbe. Egy jobb hal súlyát éreztem, kevésbé agresszív ellenállással. 

Óvatos oldalazással körülbelül egy percen belül felszínre került egy 50 centi körüli süllő.

Csak ismételni tudom magam. Nyeletés nélkül, kiváló szájszéles akadás.

Ő is szabadon távozhatott

Ezen a hétvégén még pár fényváltáskor kivittem magammal ezt a szettet és több csíkos ragadozót is partra segíthettem egy-egy fotó idejére.

Így telt a Black Friday hétvégéje a Black Shadow szériával.

 

Fotók: Kánya Ferenc és Szebenyi Péter

Szöveg: Szebenyi Péter

CARP EXPERT BLACK SHADOW TELEFEEDER BOT
16 490 Ft
WIZARD LIVE BAIT RIG TIROLIFÁS RABLÓHALAS SZERELÉK
1 690 Ft
IBITE 211 FEEDER SPICCGYŰRŰ SZETT - ELEM + LED + GYŰRŰ
3 390 Ft
EXCALIBUR SEA FLUORO CARBON COATED ZSINÓR 200M
1 390 Ft
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...