Csendes őszi séta
Megjelent: 2010. szeptember 29. | Forrás: Murányi János | Írások


A kispatakos legyezés az a műfaj, ahol jobban kidomborodik a módszer szépsége: tiszta vizek, hegyvidéki táj, és pirospettyes halak. Tovább fokozza a hangulatot a kora őszi napsütés, reggeli a szabadban, és pár jó Vision cucc.

Azért is szeretem ezeket a kis vizeket, mert itt a klasszikus szárazlegyezés is jól működik, legalábbis amíg röpködnek rovarok. Amint kiértem a vízhez, máris a partot kémleltem, és elégedetten nyugtáztam: van rajzás, mozognak a rovarok, ma szép napom lesz!


Vízhatlan ruhába öltözök, kellemes szertartás ez minden horgászat előtt


Belebújtam a gázló ruhába. Ahol nem a vízmélység a legfontosabb szempont, szívesen választok rövidebb nadrágokat. Nagy örömet jelentett tehát a Vision vadiúj Ikon Guiding ruhája, amely gyakorlatilag egy derékig érő nadrág – könnyed mozgást tesz lehetővé, nem melegít fölöslegesen, és a kis dolgok elvégzése sem jelent problémát többé. Anyagában és árfekvésben a korábbi Flywater melleshez hasonlítanám. Tökéletes kiegészítőt jelent a Sprinter bakancs, ebből igyekszem a filctalpas verziót választani, hiszen általában sziklákon kell mászkálnom: vízben és szárazon a jól tapadó talp létszükséglet! A natúr bőrből készült lábbeli immár második éve szolgál kifogástalanul.


Ősszel a barna színekben hiszek

Ez lesz a tuti légy!


Amikor botot és orsót választok, próbálok figyelni az árra és minőségre egyszerre, de gyakran elvakít az utóbbi – így kötöttem ki a zöld GT Four bot és XLA orsó kombójánál. Gyönyörű eszköz, amelyet örömmel vesz kézbe az ember, és biztosan tudja, hogy öreg napjait is ez a felszerelés édesíti majd. Az XLA orsó a Vision csúcskategóriája, nyilván az ára is tükrözi ezt, de ha egyszer megvan, sosem gondolunk többé orsóvásárlásra.


GT Four - csak belenéztem a zöld
szemébe, és egy életre rabul ejtett…


A világ legszebb nője sajnos nem az enyém, de a legszebb orsó igen! Vision XLA a neve (felül az aktuális modell – XLA Hard, alul pedig egy korábbi)


Gyors reggeli a vízparton, és indulhat a horgászat


Zsinórban két kedvencem van: Target és Presentation2. Mindkettőt ultrafelúszó anyagból készítették, így biztosan a víz felszínén marad, még az általam látogatott rohanó hegyi vizeken is. Aki horgászott már ilyen körülmények között, jól tudja, mennyire fontos, hogy zsinórunk ne merüljön el, és ne rántsa magával a legyet! A fenti két zsinór alkalmazása óta ez a probléma megszűnt számomra. Mi a különbség köztük? A Target rövidebb dobófejjel van ellátva, ami rövidebb távon is jól ugrik, ha szűk a hely, inkább ezt alkalmazom. A Presentation2 már hosszabb dobófejjel dolgozik, ha nagyobb a tér (például tavakon, nagyobb folyókon), akkor ez elviszi a nagyobb csalikat is (pl. nagy polifoam legyeket, sztrímereket). Ezúttal természetesen a Target zsinórt tekertem orsóm dobjára.


Tiszta a víz, nagyon is!

Előbb a sekély részeket támadom


Parti köveken is jól tapad a filctalpas Sprinter bakancs


Csak azért álltam meg, hogy elmondjam, ez az XLA orsó az életem értelme! Vagy mondtam már?


Tippetnek 14-es fluorocarbont kötöttem, és erre jött a tízesnél nem nagyobb légy. A légy méretével is érdemes játszani! Ahol ilyen tiszta a víz, a kisebb legyek (14-16) is jól látszanak, de elképzelhető, hogy a halakat hidegen hagyják. Ekkor nagyobb legyet kötök, sűrű gallérral és őzszőrrel (pl. Palmer, Godard Caddis, vagy stimulátorok, de egy testes Adams is jól működik): ez hangosan betoccsanva meglepi a sodrásban álló halat, és mielőtt átgondolhatná, ösztönei lereagálják az eseményt. Sok pisztráng bánta már, hogy abban a századmásodpercben nem volt lehetősége megfontolni a támadást… Őszi sikereimnek ez a kulcsa, és ajánlom mindenkinek: kössünk nagy legyeket!


A Vision Love Handles 7
övtáska hátul van, és nem zavar

De ha úgy tetszik, előre is fordítható


A legyezőhorgászat minimális felszerelésigényéről is híres, de mégis van pár apróság, amit mindenképpen magunkkal kell vinnünk: előkék, zsinórok, zsinórvágó csipesz, légyzsír, legyes doboz, esetleg víz és elemózsia is. Sok mellényt és melltáskát kipróbáltam már eme kellékek kényelmes rendszerezéséhez, ezévben pedig a Vision Love Handles nevű övtáska a sláger nálam. A felsőtestem így teljesen szabad maradhat, és ez nagyon fontos, ha köveken kell mászni, kapaszkodni ágakba, és közben még horgászni is. Ebbe a kis csomagba éppen belefér mindenem, ráadásul deréktámasztó övnek is kiváló.


Minden kis vízfolyást át kell fésülni

Hal a horgon!


A tiszta vízben végig szem előtt van


Egy kiegészítőről nem szóltam még. Sokan el sem tudják képzelni, hogy a hegyi túrán mennyire fontos lehet a vízálló, jól lélegző kabát. Itt állandóan párás a levegő, és bármikor jöhet egy rendes zápor, közben meg gyalogolni kell. Láttam már idétlen, földig érő, nájlon esőkabátokat, meg buta télikabátokat másokon, pedig egy modern legyezős dzsekivel ezt a problémát egy életre megoldhatták volna maguknak. A legtöbb modell csak derékig ér, hogy ne lógjon vízbe, ha mélyben gázolunk. Az anyaga pedig garantáltan szél- és vízálló, már az olcsóbb darabok is messze überelik a horgászkabátok többségét. Emellett lélegző pórusok is vannak rajta, amelyek a testünkről felszabaduló párát kiengedik, beleizzadni nem fogunk. Örök kedvencem marad a Vision Classic és Flywater dzseki, de fejet hajtok az új fejlesztések előtt is, mint a drágább Gillie, Thin Skin vagy Speed dzsekik. Nem titok, hogy tényleg komolyabb befektetést jelent egy rendes legyes öltözék összeállítása, de nagyon hálásak leszünk később, ha zord időjárás fogad a hegyekben, és vígan horgászunk akkor is, amikor mások éppen az elázott ruháikat szárítgatják.


Inkább pontosakat kell dobni, mintsem hosszúakat


Polarizáló szemüveg nélkül bajos lenne
szemmel tartani a habok közt úszó legyet

Hoppá!
Hálóban a pisztráng


Kis patakban ritkán
fordul elő ennél nagyobb

Egy pigment-foltos egyed


Hálóban megfogni is kíméletesebben lehet a halat

Nagy levegő, és vissza a vízbe!


Amint elindultam felfelé a patakon, már az első jobb öbölben feljött egy kis pisztráng, és lecsippentette a legyet. Finoman akasztottam, hiszen a tízes horog még így is túl nagy sebet okozhat. Inkább vállalom a kockázatot, hogy a hal esetleg lerázza magát, pisztrángok esetében szinte természetes, hiszen akasztás után roppant hevesen ugrálnak, próbálnak szabadulni. Bármilyen kicsik is, a merítőháló használata nálam kötelező: jobb nekik, ha rögtön a hálóban kötnek ki, és nem vergődnek a kövek között.


Ostor lendül a halak felé

Megvan az eredmény


Ezen a távon jobb, ha gyorsan lendületbe
hozható a zsinór – ehhez rövid fejű zsinór kell

Harmonikusan összeállított
felszereléssel öröm dobálni


Csajok, valaki egy körre?


Ettől kezdve bármerre dobtam, egy éhes pisztráng bukkant fel, és magának akarta a szárazlegyet. Legnagyobb étvágyuk mellett is olyan gyors, meglepetésszerű felbukkanásokat produkáltak, amit nem volt egyszerű lereagálni. Túl azon, hogy évek óta „edzek” ezekre a villámkapásokra, felszerelésemet is igyekszem úgy összeállítani, hogy minimális késéssel reagálhassak. Olykor vékonyabb zsinórt választok a bothoz, ami nem „fogja” annyira vizet, és gyorsabban feltéphető, de leginkább arra figyelek, hogy a szembe jövő légy elől jó gyorsan szedjem fel a zsinórt, hogy minél kevesebb felszínen tekergőző hurka nehezítse a bevágást. A zsinórkezelés gyors vizekre alkalmazott technikáit (kő mögé dobás, zsinór átemelés stb.) egy ilyen patakon gyakorolhatom igazán, és talán ez a legszebb és legizgalmasabb a legyezésben: mindig van, amit gyakorolni, van ahová továbblépni, sosincs vége. Mindig lesznek új, izgalmas dolgok, amit nem próbáltunk, új helyzetek, új felszerelések, és közben szebbnél szebb tájakon járunk - mert a legyezőhorgász sosem ülhet egy helyben.


Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...