Csúcsbot született – Benzár Concourse Method Feeder
Megjelent: 2020. október 13. | Forrás: Szabó Bence | Írások

A 2020-as évre a Benzár Feederek köre teljesen megújult és úgy gondolom, hogy egytől egyig olyan botok kerültek a boltok polcaira Benzár Zsolt nevével fémjelezve, amelyek mind a methodos, mind pedig a hosszú előkés feeder horgászat tökéletes eszközei lehetnek. Egyet közülük, a Concourse Feedert korábban már részletesen is bemutattam, most pedig következzen az a pálca, amely számomra egy új dimenzióját nyitotta meg a methodos horgászbotoknak. Egy olyan csúcsminőségű, kompromisszumokat nélkülöző feeder lesz tehát ennek az írásnak a középpontjában, amire még a legszkeptikusabb horgásztársak is csettinteni fognak, ebben biztos vagyok! 

A bot neve Concourse Method Feeder. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy ez a név hamarosan fogalommá válhat a hazai horgászok körében is, hiszen a tok egy egyedülálló paraméterekkel rendelkező botot rejt. A Concourse Method Feederek két hosszban, 360-as és 390-es kivitelben készültek el, így a középtávoli és a távoli method horgászatot kedvelők számára jelentik a legjobb választást. 

Már a botok tokja sem hétköznapi! Nagyon elegáns, exkluzív hord táskában kerültek a boltok polcaira ezek a feederek, amely olyan megjelenést biztosít számukra, hogy garantáltan első látásra szemet szúrnak majd mindenkinek. 

A tok 3 fach-kal rendelkezik, melyben a tagok és a spiccek egymástól jól elkülönítve tárolhatók.

Maximális védelmükről gondoskodik a tok szivacsos hátulja, amely az ütésektől és mindenféle káros, külső behatástól megvédi botunkat.  

A bot aranyozott felirata, egyrészt rendkívül stílusos, másrészt pedig jelzi, hogy nem egy hétköznapi tömegtermékről van szó, hanem egy különleges, prémium pálcáról! 

A nyéltag alsó részén minden fontos információ megtalálható a bottal kapcsolatban, melyek közül mindenképpen említést érdemel a 120 grammban maximált dobósúly, illetve az IM12-es, TORAY karbon alapanyag, amely, úgy gondolom, hogy az ínyencek számára biztosan ismert, elvégre ez talán a legjobb minőségű japán bot alapanyag napjainkban.

A botok osztott nyéllel rendelkeznek. Ennek vége, kúpos kialakításának köszönhetően nagyon biztos fogást tesz lehetővé, így nedves, esős körülmények között sem csúszhat le a kezünk a botról egy lendületes dobás során. 

A Concourse Method Feederek esetében az orsótartó talán az egyik legkülönlegesebb elem, hiszen karbonszövet mintázatú, felülről tekerős, csúcsminőségű orsótartó került ezekre a pálcákra, melybe akár a kifejezetten nagy talppal rendelkező, távdobó „tekerők” is gond nélkül beleférnek. 

Még a 390-es típus súlya sem több mint 250 gramm, ami ebben az árkategóriában is kimagasló jó mutató. A pehelysúly elérésében természetesen hatalmas szerepe van a bottestre bandázsolt ultrakönnyű, Seaguide gyűrűknek, melyek ereje és stabilitása tekintélyt parancsoló, annak tudatában főleg, hogy gyakorlatilag súlytalanok ezek a gyűrűk. 

A Concourse Method Feederhez 3 különböző erősségű rezgőspicc jár, melyek közül a piros a legerősebb, a sárga a közepes erősségű, míg a zöld a leglágyabb. Fontos, hogy még a zöld spicc sem töri meg a bot tökéletes akcióját, beszéljünk akár a dobásról, akár a fárasztásról. 

A bot neve árulkodó, hiszen alapvetően a method technika gyakorlásához lett kifejlesztve. Ennek a módszernek is inkább a nagyobb távolságra történő kivitelezésében van hatalmas segítségünkre a Concourse Method Feeder, hiszen egy megfelelő orsóval párosítva nincsen elérhetetlen távolság a bottal! Dobtam már vele 120-130 métert is és, bár alapvetően nem távdobó botnak használom, mégis jó tudni, hogy, ha a helyzet úgy kívánja, versenytársaimtól lényegesen messzebbre is be tudok nyúlni vele. 

Természetesen vannak vizek, ahol a folyamatosan bejuttatott, nagymennyiségű etetőanyag vezet csak eredményre, így a bordás kosár használata a célravezető. A Concourse Method bot ettől sem ilyed meg és a 25-35 grammos bordást is tökéletesen bírja! 

Elképesztő dobási tulajdonságokkal bír a bot, köszönhetően a Toray karbon alapanyagnak, valósággal rakétaként lövi ki a megtöltött kosarat! A bottest csillapítása is hihetetlen, hiszen egyetlen szempillantás alatt visszaáll a blank az eredeti pozícióba, ami szintén rengeteget jelent egy nagyerejű dobás során. Úgy vélem, hogy ezt a botot használva sokkal kisebb erőkifejtés mellett lehet elérni ugyanazt a távolságot, mint egy átlagos feedert kézbe véve. Ez versenykörülmények között hatalmas plusz, na meg lényegesen javítja a horgászat pontosságát is! 

A fárasztás során megmutatja a Concourse Feeder, hogy az ereje mellett a rugalmassága is párját ritkítja. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy egy termetesebb dévér vagy ezüstkárász megfogása is élmény a bottal, arról nem is beszélve, ha egy igazán termetes ellenfél akad horogra! 

Brutálisan jól dolgozik a blank! Tulajdonképpen észre sem vesszük fárasztás közben, hogy komoly terhelésnek vetjük alá botunkat, annyira jól tolerálja a nagy ellenállást. Irányítani lehet vele akár az igazán erős, nagytestű pontyokat és amurokat is, anélkül, hogy kitépnénk a horgot a szájukból. 

A versenyhorgászok jól tudják, hogy sok esetben az a siker kulcsa, hogy ki tud elmenni leginkább a végletekig, legyen szó akár a meghorgászott távolságról, akár a horog méretéről vagy az előke vastagságáról. Ezekben a szituációkban egy olyan bot, mint a Concourse Method Feeder, szó szerint aranyat érhet!

A bottal már az átlagos méretű pontyok megfogása is hatalmas élmény, de, ami ettől is fontosabb, a fárasztásuk gyors és nagyon hatékony.

Törekszem arra, hogy ne tűnjek elfogultnak, de erről a botról tényleg csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Igen, az ára meglepő a többi Benzár feederhez képest, de cseppet sem túlzó. A bot mindenből a még talán éppen megfizethető legjobbat kapta, nem csoda hát, hogy ezidáig bárki, aki kézbe vette, szavakkal vagy szavak nélkül, de rögvest kifejezte meglepettségét. Romániában sokan már hetek óta várták, hogy végre megvásárolhatók legyenek ezek a pálcák és nincs kétségem afelől, hogy hazánkban is nagy sikerük lesz. Egy biztos, nálam mindig ott lesznek, ha methodozni indulok és nagyon szívesen megmutatom majd minden érdeklődőnek őket a vízparton, hiszen ezeket a botokat kézbe kell venni, dobni kell velük és rögtön egyértelmű lesz, hogy mit is tudnak valójában.

Szabó Bence

Képek: Molnár Zoltán

BENZAR CONCOURSE METHOD FEEDER BOT
76 990 Ft
Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...

Nőtincsi verseny
Megjelent: 2024. március 20. | Forrás: Nieto Ramon | Írások

A csapat idén is részt vesz a Nőtincsen megrendezésre kerülő harcsafogó versenyen. Ebben a cikkben bemutatom a 2023-as versenyünket és tapasztalatainkat. Kezdő harcsásoknak pedig egy kis iránymutatást és felkészülési javaslatokat egy harcsás versenyre. A tóról néhány érdekesség: Nógrád megyében található ez a gyöngyszem. Ezt a körülbelül ötven hektáros tavat a Lókos-patak felduzzasztásával hozták létre 2000-ben. Alapvetően a tó árvízvédelmi...

Hideg vízi pontyok rakóssal
Megjelent: 2024. március 16. | Forrás: Csala Viktor | Írások

Az első, erős napsugarak megjelenésével a horgászok zöme óvatosan ugyan, de megjelenik a vízparton. Ebben az időszakban, amikor még a vízhőfoka nem éri el az 5 celsius fokot, nehéz kapásra bírni a halakat. Kiemelt fontosságú az átgondolt tudatos horgászat. Alig vártam, hogy kijussak a vízpartra és horogra csaljam a holtág pontyait. Szeretem a tél végi és tavasz eleji horgászatokat, sokat lehet taktikázni, talán ilyenkor tud a legtöbbet fejlődni az ember....

Kényelemhez elengedhetetlen
Megjelent: 2024. március 09. | Forrás: Csala Viktor | Írások

     Sokunknak megvan az az emlék, amikor csak felpattantunk a biciklire és irányba vettünk egy számunkra kedves kis vízterületet egy maroknyi horgász felszereléssel, amit bele raktunk egy vödörbe. Sok mindenre volt jó az a kis tároló alkalmatosság. Etető anyagot kevertünk benne és valljuk be elfért benne minden és amikor rá került a tető az volt a mi kis székünk is. A kényelemtől messze állt, de megtette egy kis időre ám, de kellemes volt róla felállni is...

Egyedi, trendi és fogós? Megérkezett a Salmo FWS és LBS!
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Őze Dániel | Írások

2023 év közepén összeültünk Lukácsi Bélával és több beszélgetés és eszmecsere után, vallatva a műcsalis dobozainkat, megkerestük azt a rést és hiányt, ami hiányzott még az arzenálunkból és persze a kínálatunkból. Ezen ötletelések hamar grafikai munkába torkollottak, és a mai trendeknek és tapasztalatainknak hála, megszületett egy teljesen egyedi Salmo szín-páros, az FWS és LBS! Megannyi gyártó és megannyi műcsali elérhető manapság,...

Eső és napsütés = Szivárványos napok
Megjelent: 2024. március 06. | Forrás: Szebenyi Péter | Írások

Március közepét írva örömmel vettem fel a telefont, amikor a Zabos Géza Horgász Egyesület Halászati és Horgászati Ellenőrének, Márton Károlynak a nevét írta ki csörgéskor a készülék, hisz bíztam benne: megérkeztek a pisztrángok. Minden évben egyszer-kétszer a téli és a tavaszi hónapokban pisztráng telepítést hajt végre a Zabos Géza HE a Nagycsécsi tóba. Ezen agresszíven táplálkozó és többféle módszerrel is jól fogható ragadozókról...