Csukák a jég alól
Megjelent: 2010. március 01. | Forrás: EnergoTeam | Írások


Kovács Adriánnal a Salmo Team Hungary oszlopos tagjával nyomoztuk a jégbe zárt csukák kapó kedvét. Kivittük jó pár tipikus léki botot magunkkal, annyi léket fúrtunk, hogy kezdő olajtársaság is megirigyelhette volna. Könnyű felszereléseket fabrikáltunk, mozgékony, friss bodorkákat kínáltunk a ragadozóknak, szóval minden együtt volt, hogy fogjunk is végre valamit.


Alszik a holtág, de a mélyén
azért zajlik az élet


A vízterület, ahol próbálkoztunk egy kis eldugott holtág, ami nincs is horgászkezelésben, de tudjuk, hogy igen termetes csukák lakják. A víz mélysége csupán másfél-két méter, és alja még télvíz idején is növényes. Ezért az úszó eresztékét úgy kell meghatározni, hogy a csalihal ne bújhasson be a megfáradt növényi szálak közé, mert akkor aztán várhatnánk a kapást!


A 18 grammos úszó pont megfelelt az elképzeléseinknek


Felszereltünk néhány botot az ICE Pike és az ICE Zander kínálatból, de Adrián egy felszerelt „normál méretű" Banax botot is bevetett, minek átszerelgetni, ha egyszer már meg volt csinálva. Ezt a cuccot egy gyékényes-közeli, még az itteni viszonyokhoz képest is sekély részen engedte a jég alá. A kisebb célszerszámokat a közepe felé, mélyebb vízen élesítettük be. Szerettük volna inkább ezeket kipróbálni.


Az orsóval szemben nincsenek
végletes elvárások. Gyakorlatilag,
ami van, megfelel. Itt egy
ET Excalibur állt csatasorba


Az összes végszerelék, ami aznap a vízben ázott, teljesen azonos egységekből állt. Azt gondoljuk, hogy csuka nem lát a hóval borított jég fölé, így akár azt is mondhatnánk, hogy mindegy, milyen botot használunk. A fontos, hogy azért egy hatékony bevágást abszolválni tudjunk, és legyen a botnak egy használható rugalmassága, ami jól jöhet egy termetesebb hal fárasztásakor. Ahogy ez ilyenkor lenni szokott a „jó" hal Adrián hosszú botjára érkezett.


A rövid bot, ha nincs nagy szél,
felállítható a képen látható módon,
és nem fagy a zsinór a jéghez


Az úszó, mint a villám tűnt el a lékben, s láttuk, hogy az orsóról már pereg is a zsinór szorgalmasan a jég alá. Kicsit megállt, ilyenkor szoktuk azt mondani, hogy forgatja befelé a halat. Ez jól hangzik, de valójában fene tudja mi történik, nem látta még senki. Mindenesetre, amikor újra elindul, akkor szokás megakasztani. Esetünkben is ez történt. Adrián rögtön felnézett és rá is bólintott, hogy ez bizony komolyabb ellenállás, valamire való hal van a horgon! Nem is volt olyan egyszerű zsinórt nyerni, illik óvatoskodni, a lék alsó pereme éles lehet, és a nekifeszülő zsinórt el tudja vágni.


Adrián fáraszt, jó hal lesz ez…


Lassan felbukkant a lék szájában az úszó, ami azt jelezte, hogy már nincs messze a hal. A lék fúrásakor némi vizet felhúztunk a fúróval a lék köré, ami megolvasztotta a körülötte a havat és egy kisebb körben átlátszóvá tette a jeget. Nagyon furcsa látvány volt, ahogy megjelent a csuka az átlátszó jég alatt, s dühösen rázva a fejét próbált szabadulni a horogtól. Amikor a feje a kék közvetlen közelébe került, Adrián egy erőteljesebb mozdulattal a fejét kikormányozta, s a lip grippel megragadta a száját. Innen már nem szabadulhatott!


Aha, ott az úszó, már nincs messze a csuka sem


Gyönyörű, 4-5 kg közötti csukát fogott, ami jég alól már igen szépnek számít. Sőt pergetve se fog az ember minden nap ekkorát. A horogszabadításhoz dukál egy stabil szájfeszítő, és egy hosszúnyelű fogó is jó szolgálatot tehet. Csukánk egyébként mutatva agresszivitását, a megszabadulva a horogtól egy ugrással elkapta Adrián botjának parafa nyelét, és úgy szorongatta, hogy alig akarta elengedni. Benne hagyta a fognyomát, nem lett volna kellemes, ha a tenyerébe próbálkozik ugyanezzel.


Hű, ez bizony darabos lesz…


Ezek után folyamatosan fúrtuk a lékeket és költöztünk egyre távolabb, hogy újabb kapásokat csikarjunk ki. A szép kezdet ellenére úgy érzetük, hogy valahogy mégsem esznek a csukák igazán. Fogtunk egy bugylit, volt pár merítés és marcangolás, de kicsit többre számítottunk.


Ahogy a feje a lék fölé kerül, egy határozott
mozdulattal kifordítható a feje


Végül egy nagyobb ugrásra szántuk el magunkat, és a holtág egyik távolabbi zugába cuccoltunk át. Az új lékekbe friss csalihalak kerültek, s reménykedtünk, hogy ezen a részen talán több kapást kapunk.


A nagyobb halak esetében
jól jön egy lip grip


Sajnos hamar kiderült, hogy nem igazán a helyekkel van itt a gond, inkább a levegőben volt valami, talán a nagyon alacsony légnyomás nyomasztotta a csukákat. Arra jutottunk, hogy a sekély vízen a kapások akkor következtek be, ha viszonylag távol helyezkedtünk az adott léktől, mintha közelségünk zavarta volna a ragadozókat. Aztán a távolmaradás meg is bosszulta magát majdnem.


Adrián tudja, innen már megvan!


Már figyelgettem vagy 10 perce, hogy az egyik úszó antennája időnként abnormálisan mozdul egyet-egyet oldalra, de merülni nem akart így nem mentem közelebb. Aztán megelégelve a dolgot, ellenőriztem a léket. Rögtön megértettem mi történik. Az úszó rendesen belefagyott a lékbe, és a csuka elragadva a kishalat, az ereszték beállításához felcsomózott gumigyűrűt is megmozdítva szakaszosan lopta a zsinórt, úgy, hogy az úszó szinte egy helyben maradt. Amikor megiramodott a zsinórral, akkor bólintott néha az úszó, de annyira körbe volt fagyva, hogy inkább az ereszték gumi engedett.


Jogos a mosoly, egy ekkora csuka
már komoly siker a jég alól


Ahogy betörtem a vékony jeget, az úszó úgy tűnt el a jég alatt, mintha egy föld-víz rakéta csapódott volna az óceánba. Itt már nem volt értelme, hogy várjunk a bevágással, ki tudja mióta küzdött már a csukánk a bodorkával. A bevágás elsőre nem is ült rendesen, annyi cikk-cakkot csinált a ragadozónk a növényzet szárai között. Amikor újra megéreztem az ellenállását, még egyet akasztottam, az volt az igazi bevágás. Legalább 40 méterről húztam vissza, de éreztem, hogy a húzott növénnyel együtt halam is van.


Gyönyörű, téli, telített színekben pompázott a halunk


Végül kibukkant a lékből egy két és feles forma megfáradt csukaarc. Szegény jól megküzdött a zsinórral, de nem volt hajlandó a bodorkát elengedni. Ezt a nap korábbi részével nehezen tudtuk összeegyeztetni, hisz nagyon gyengén kaptak a halak. Kivéve ezt. Ez a hal végre az ICE Pike botra kapott és elég hosszasan küzdöttem a visszahúzással, így a rövid nyelet is sikerült élesben kipróbálni.


A Banax bot nyelében otthagyta a fognyomát


Jó hideg nap volt, végig mínuszokkal, így jól esett a nap végén belesüppedni az autó fűtött üléseibe. Nem lékelünk túl gyakran, így nagyon örültünk, hogy azért voltak események, és szép halakat fogtunk. Talán a saját elvárásaink voltak kicsit túlzóak, a víz képességeit ismerve, mert valljuk be, három fogott csukával, és további néhány kapással azért elégedett lehet egy léki horgász, különösen, ha az egyik hal majd 5 kg-ot nyom.

Használt termékek:


ET Excalibur FD

ET Halkiemelő

ET Ice Zander

ET Ice Pike





Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...