Csukát csukával
Megjelent: 2007. november 26. | Forrás: Murányi Antal | Írások
A nagy hal megeszi a kishalat… – ezt az ősigazságot talán az üzletemberek csépelték el leginkább, de én nem kívánok ennyire elrugaszkodni, sõt inkább visszaterelném ezt a témát az eredeti környezetébe, hiszen az őszi csukázások során számtalan lehetőségünk nyílik ezen elmélkedni. Mert a csuka tényleg minden kishalat megeszik! Beleértve saját kis utódait is.

Nem kell nagyon figyelmesen átnézni a Salmo wobblerkínálatát, hogy rögtön szembetűnjön a különböző modellek soraiban fel-felbukkanó csuka-mintás műcsali. Ennyire vérengzõ kannibál lenne a csuka, hogy már önmagával is jól fogható?


Egy marék csukáért…

Nos, a csukás vizekrõl érkező beszámolók szerint, a kiscsuka-modellek olykor minden más műcsalit megelőznek – sőt, vannak olyan időszakok is, amikor kizárólag kiscsukával sikerül csukát fognunk! Van, akit egyáltalán nem érdekel, hogy mi lehet e mögött… De gyanítom, hogy jó néhány sporttársunk elgondolkodott már azon, hogy miért választaná inkább saját fajtársát eledelül a csuka, szemben több más kishallal. Korábban én is csak megközelítőleges válaszokat tudtam adni magamnak, amíg el nem kezdtem kutakodni a csuka-pisztráng párhuzam mentén, hiszen a pettyes kedvenceim is hasonlóan kannibálkodnak, és jól foghatóak az önmagukról mintázott műcsalikkal.


Utolsó igazítás, és máris repül a kiscsuka!

Minden ott kezdődött, hogy pisztrángot szerettem volna tartani az otthoni akváriumomban… Nem volt nagy ügy, elmentem a legközelebbi tenyészdébe, és pár szép szóért kaptam egy maroknyi kispisztrángot, amit aztán műanyag zsákban szállítottam az előre berendezett akváriumba. A korábbi félelmekkel ellentétben mindegyik pisztráng túlélte az utat, és az akváriumot is hamar elkezdték birtokba venni. És itt kezdődtek a bajok… Hiszen ezek a tulajdonképpeni ragadozók egyáltalán nem akartak társas lényként viselkedni. A legerősebbek rögtön elfoglalták a jobb pontokat, és érkezésük után alig pár órával már agyba-főbe verték azt, aki bemerészkedett a területükre.
Olyan heves harcok dúltak, hogy két nap alatt kicibálták az ültetett növények nagy részét… Hát nem tehettem mást, minthogy a domináns egyedeket „eltávolítottam" az áhított béke érdekében. Hiába minden, alig pár perc múltán újabb pisztrángok álltak be az eltávolítottak helyére, és ugyanolyan agresszíven viselkedtek – konokul őrizték a kijelölt területüket, még akkor sem voltak hajlandóak odébbállni, ha kézzel nyúlkáltam az akváriumban, hogy visszagyömöszöljem a növényeket! (Itt eszembe jutnak a lábam alól megriadó pisztrángok, vagy az utolsó percben megugró csuka, amely képes az utolsó méteren is bevárni a gázoló horgászt… Hát ezért! Mert a végsőkig őrzi a leshelyét.)
Nos, ez megadta a választ arra, hogy miért támadja meg a pisztráng a területére „betévedő" pisztráng-mintás wobblert… És ugyanígy nem az éhség vezérli a fajtársára támadó csukát sem – csupán elzavarni, „megsemmisíteni" akarja az érkező konkurenciát, és mivel ezt a szájával teszi, hát ennél fogva akad horogra. A horgászok többsége pedig igen tévesen rögtön arra gondol, hogy nicsak, megkívánta saját fajtársát!

Pedig ezek az állatok sokszor olyan műcsalit támadnak meg, amely csak hajszálnyival kisebb náluk!


Érdemes megfigyelni a műcsali és támadó közti méretbeli arányt!

Úgy tűnik a Salmo cég nagyon jó érzékkel állt rá a ragadozók eme területféltési ösztönére, hiszen a kisebb PIKE modellektől kezdve a gigantikus JACK vagy TURBO JACK modellekig igen bőséges kínálattal állt elő, és nem véletlen, hogy manapság a jó csuka-utánzatokat mindenki a Salmók közt keresi.
Hogy mire jó például a 18 centis JACK? Hát a fent leírtak ismeretében, ne lepődjünk meg, ha egy alig kilós csuka is ráveti magát! És hogy egy ilyen nagy méretű műcsalinak is van létjogosultsága vizeinken, ezt a JACK Tisza-tavi vagy Duna-deltai sikerei bizonyítják!


Hosszú bot és nagy orsó – bármilyen trend jöhet, én legszívesebben ezzel vezetek minden wobblert, a kis PIKE-okat pláne!

A kisebb PIKE-okkal pedig szinte bármilyen vízen sikerül felbosszantani a csukákat – nem csoda, ha ezekkel főleg akkor fognak a horgászok, ha a csuka éppen semmire nem megy, azaz úgy általában nem táplálkozik. És a javaslatom is ilyen esetekre vonatkozik leginkább: ha tudjuk, hogy ott a hal, de semmire nem mozdul rá, akkor vezessünk be a területére egy kisebb csuka-utánzatot… És komoly meglepetésben lesz részünk!


A 9 centis PE9-F még a közepes wobblerek közé sorolható. Rendszerint fémelőke nélkül kötöm fel. Kockázatos, tudom, de így sokkal jobban mozog.

A 9 centis PIKE-okból mindig tartok a dobozomban. Ha olyan helyen járok, ahol a csukák kisebb átlagméretűek, és finomabb bottal is boldogulok, a Salmo eme legkisebb csukája még kényelmesen vezethető. Nem utolsó sorban pedig különösen szépre is sikeredett ez a wobbler, úgyhogy egyfajta kabala is már! Egyszóval, ha valaki még csak tapogatózik a csukamintás wobblerek között, elsőként a PIKE kisebbjeiből válasszon bizalommal – biztosan nem lesz haszontalan darabja a műcsalis kollekciónak!


Nagyobb csukák közt viszont a legvastagabb acélelõkétõl sem riadok vissza – lám, ez a ragadozó is
torokra vette a kis PIKE-ot!


Visszamehet. Egy jó horgász mindent megbocsát…

A Salmós kitérő után még egy kicsit etologizálnék… Ugyanis már a harcsahorgászok is kőbe vésték, hogy a fészkét õrző harcsa akkor is felbosszantható a közelébe juttatott sügér- vagy naphal-csalival, ha az éppen nincs étvágyánál. Nyilván, két ikrafaló kisragadozóról van szó, amelytõl a harcsa igyekszik „megtakarítani" a fészek környékét.
Ugyanígy próbálja a csuka is távol tartani területétõl a más fajtájú ragadozókat, hiszen azok mindenképp konkurenciának számítanak (mellesleg a nagyobb sügérek is ugyanígy irtják a közelükbe merészkedő kiscsukát). Egy Duna-delta méretű horgászvízen nagyon jól megfigyelhető, hogy csak nagyon ritkán lehet sügért is meg csukát is fogni ugyanarról a helyről – általában vagy jó csukás helyek vannak, vagy jó sügeres helyek.


Ennek a kiscsukának a mérete körülbelül megegyezik a Salmo JACK méretével. Érdemes megfigyelni a csukán ejtett mély sebet… Elképzelhetjük, hogy miben lehet része nap mint nap!

És ezzel már rá is terelhetném a szót a sügérmintás wobblerek csukahorgászatban elért sikereire – hiszen itt is hasonló okokkal állnánk szemben: a sügérmintás wobblert sem feltétlenül táplálkozási szándékkal támadja meg a csuka. Ráadásul mindig úgy tudtuk, hogy a csuka általában ódzkodik a szúrós falatnak számító sügértől, de hogy mégis megtámadja, én csak a fent vázolt okokra tudom visszavezetni.
Egyébként drukkolok, hogy a gyártók további műcsali modellekkel próbálják meglovagolni a ragadozóhalak párharcát, hogy ebből horgászsikereket kovácsolhassunk akkor is, amikor a halaink éppen nincsenek étvágyuknál. Így tehát kíváncsian várom a kissüllő-wobblert, meg a kisharcsa- vagy kisbalin-wobblert! Szerintem érdekes lesz, ahogy egymás ellen hergeljük a halakat, és nem mellesleg kis is fogjuk őket!
És ha majd valamilyen evolúciós csavar folytán a halak is fognak emberekre horgászni, akkor ezt az elméletet felhasználhatják majd ellenünk is – íme, néhány ötlet: mű-feketét beevezetni a fehérek közé, mű-keresztényt a muzulmánok közé, mű-terroristát az amcsik közé, vagy mű-meleget bevezetni a skinheadek közé. Szerintem, működne!
Húsvéti peca a Verba tanyán
Megjelent: 2024. május 04. | Forrás: Pető Gábor | Írások

Van egy tó Nyíregyháza mellett, ahová sokan járnak pecázni. A családom, barátaim és én is nagyon szeretjük. Szép, tiszta, kulturált környezet, gyönyörű halak, barátságos emberek. Mi is kellhet még egy jó horgászathoz?. Minden évben igyekszem 2-3 napot eltölteni itt, családi vakáció címszóval. Verba-tanya a hely neve, de szerintem sokaknak nem kell bemutatni.  Szerintem, a legtöbben, a rendkívülinek számító ponty és amur állomány miatt...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...