Delta fíling-alkonyatkor - második rész
Megjelent: 2007. július 30. | Forrás: Murányi Antal | Írások

Ha egész nap hatalmas műcsalikat dobál az ember, a nap végére már egyre inkább izgatják a kis wobblerek, könnyű cuccok. Így voltam ezzel én is (Hm… tehát ember vagyok. Én pedig azt hittem eddig magamról, hogy… Várjunk csak! A félisten az félig ember is?) – mert a Delta nem csak nagy halakat rejt, hanem sok kicsit is (ez megint elég logikus, ugye?), tehát igazán kellemes terep lehet a könnyűpergetők számára is.

Minő szerencse, hogy „kituggya” alapon magammal vittem az apró Salmo wobblereimet is: kis Hornet, Minnow, Tiny meg társai kerültek elő a táskámból, és máris egy új kaland vette kezdetét. Csukák kizárva, harcsák kizárva – lássuk, mi jöhet még ezen kívül…
A 2000-es RYOBI APPLAUSE, illetve RYOBI ZAUBER orsókra 0,12-es SUFIX MATRIX PRO fonottat tekertem, és 10-30 grammos BLADE SPIN botokkal egészült ki a szerelés – így horgonyoztunk le két csatorna összefolyásánál.


Balinok jönnek, balinok jönnek…


A lemenő nap vörös fényében Encikém rögtön egy kis balinnal indított, és akkor még nem tudtuk, hogy az est hátralevő részében bármerre dobálunk, ezek jönnek majd, számolatlanul. Mielőtt panaszkodásnak tűnne, gyorsan hozzá teszem, hogy ez így nagyszerű alkalom volt az apró Salmo-k próbálgatására. Sűrűn csereberéltük a kis fahalakat, és csak egy bő óra múltán emelkedett ki néhány darab a bőséges választékból – pontosabban a TINY (IT3F-BT), MINNOW (M5F-GS) és HORNET (H3F-T) annyira fej-fej mellett halad, hogy mindenfajta rangsorolás csak ezek után kezdődhetett. Futottak még a FANATIC és a nagyobb HORNET modellek. Sajnálatomra, a MINNOW hatcentis merülőjével semmilyen kapást nem sikerült kicsikarnom, pedig nagy reményeket fűztem hozzá. Lehet, hogy csak én csináltam rosszul valamit… Nem tudom.


A kisméretű Salmo tesztalanyok


Kétórányi balin-invázió után úgy döntöttem, hogy kiszállok a partra, és onnan folytatom a horgászatot – hátha más halak is előkerülnek… Olyan ez az alkonyat, hogy folyton az a benyomásom, mintha pillanatokon belül ránk sötétedne az ég. Emiatt aztán kapkodok, gyorsan el akarok végezni mindent. Fél gondolattal már a sötétedés utáni harcsapergetésnél kalandozok, így az alkonyati pergetés egy köztes szórakozássá silányulhat a fontosabb napi események között. Még jó, hogy rendszeresen felismerem ezt a hibámat, és igyekszem tenni ellene. Meg akarok változni, igen! Jobbá akarom tenni az életemet! És ilyenkor lassúbb tempóra váltok, csak ráérősen, igen könnyedén vezetem a fahalat…


Ryobi Applause, szép kis darab. A női kezekben is jól mutat.

Negyedik dobásra máris megérkezett a várva várt koppintás, és a harcias nekifutamodásból rögtön sügérre tippeltem… Igazam volt, szép tenyeres fenevad bukkant elő a vízből, és valamit nagyon el akart mondani, de nem értettem egy szavát se… Visszavettem tőle a szalmót, és hagytam, hogy szabadon távozzon, megtöltve pánikkal a víz alatti világot. Mire jó ez a hiszti? Csak egy kis könnyed wobblerezés folyik itt. Meg a Duna.


A Hornet minden méretben kívánatos.


Encikém közben tovább aprította a balinokat. Hiába kérleltem, hogy ne bántsa a kicsiket, ő nem tudott lemondani a sűrű kapásáradatról. Újra és újra visszadobta wobblerét a kövek elé, emiatt pedig újra és újra fogott egy halat.


Nem túl nagy, viszont elég kicsi. Éppen jó lesz most.



A következő bevágásnál hirtelen karikában marad a botja, majd két tolatós lüktetés jelezte, hogy valami nagyobb bestia is beszállt a játékba. Encike próbált uralkodni a helyzeten, de az első pillanatokban a hal diktált… Futott két nagyobb kört, a kis APPLAUSE sírva adta utána a zsinórt. Hirtelen nem tudtam, hogy érdemes merítőt készíteni elő, vagy fogadjuk el, hogy bukunk egy szalmót… De a következő pillanatokban a cucc (meg Encike, persze) kezdett felülemelkedni a halon, így hamarosan megpillanthattuk a bő kétkilós csukát. Pedig én másra tippeltem volna… Öreg balinra, vagy szebb süllőre. Eléggé esteledik már ahhoz.


Olyan, mint a balin, csak kicsit nagyobb, és csuka.

Amikor Encike látta, hogy ismét ő vezet, magabiztosan hálóba terelte az ordast. A kis Salmo ott fityegett a szájszélben – ez csakis a sors keze lehetett! A cájg többi része is boldogan lélegzett fel: a zsinór, bot és orsó összeállítás ekkor még nem sejthette, hogy alig három óra múlva pontosan kétszer ekkora megpróbáltatással is szembe kell majd néznie! Igen, az éjszakai horgászatra gondolok… De addig még történt néhány dolog, amit szóvá kell tennem.


Szép az élet kettesben! Pláne, ha ennyi lé van körülötted…

Éppen a naplementében, meg egyéb álmodozó semmiségekben gyönyörködtünk, amikor két puskalövés csattant el a túlpart felől. Nem volt vészes, de azért elgondolkodtam… Vadásznak? Itt a falu mellett? Mire? Hm… Igen furcsa!

Később érdeklődtem a helyiek körében, hogy mire vadásznak itt a Deltában… Disznóra! – bökték ki nagy természetességgel. Vaddisznóra? Á, dehogy! Házi disznóra… Mi ebben a furcsa?

Csak akkor állt össze teljesen a kép, amikor megismerkedtem a deltai állattartás rejtelmeivel. A házi sertést általában nem tartják háznál, hanem kicsapják őket egy szigetre, ahonnan nem tudnak elkóborolni sehova. Itt éldegél a konda télen-nyáron, anélkül, hogy emberrel találkoznának. Csak a falubeliek tartják számon, hogy kinek hány disznaja van, és melyik szigeten. A sertések közben elvadulnak, igazi szőrös vaddisznókká válnak, sőt olykor az igazi vaddisznókkal is kereszteződnek. Szóval, amikor először pillantottam meg egy ilyen elvadult sertést, rendesen megfagyott bennem vér!

Aztán ha közeledik a disznóvágás ideje, a gazda kimegy a szigetre egy vadászpuskával, és frankón lő magának egyet a sertései közül. Ennyi az egész. Mi ebben a furcsa?


Kis hajó tart hazafelé a naplementében.


De nem akarom elterelni a szót legfontosabb teendőnkről: a horgászatról – hiszen már vacsora közben is fentük a wobblerek horgait! Mert ha beáll a teljes sötétség, a Delta még elevenebbé válik, mint hinnénk! De erről a következő részben beszélek inkább… Jó, mi?
Murányi Antal

- folytatása következik -


















Húsvéti peca a Verba tanyán
Megjelent: 2024. május 04. | Forrás: Pető Gábor | Írások

Van egy tó Nyíregyháza mellett, ahová sokan járnak pecázni. A családom, barátaim és én is nagyon szeretjük. Szép, tiszta, kulturált környezet, gyönyörű halak, barátságos emberek. Mi is kellhet még egy jó horgászathoz?. Minden évben igyekszem 2-3 napot eltölteni itt, családi vakáció címszóval. Verba-tanya a hely neve, de szerintem sokaknak nem kell bemutatni.  Szerintem, a legtöbben, a rendkívülinek számító ponty és amur állomány miatt...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...