Eső után
Megjelent: 2008. augusztus 15. | Forrás: Gotthard Ferenc | Írások A tervem az volt, hogy bepakolom a vadiúj Energos gumicsónakot az autóba, felmegyek a Hargita lábánál elterülő zetelaki víztározóhoz, és pergetek egy jót. Ez eddig rendben is volt, csakhogy Adél húgom megtudta, hogy csónakból készülök horgászni és neki is horgászhatnékja támadt, ami nem lett volna baj, de mivel ő nem szeret pergetni, ezért én is lemondhattam róla.

Végül a dolog csak nem fulladt drámába, a csónakos horgászat maradt, no meg a helyszín is, csak a módszer változott. Mivel akad kárász is a tóban, ezért rájuk készítettem össze egy-egy úszós pecát. Ezekről a kárászokról tudni kell, hogy egyes években, töménytelen mennyiségben foghatók, míg más években alig lehet fogni belőlük. Amíg előkészítettem a szükséges dolgokat, addig a húgomnak is melót adtam, az ő feladata volt a giliszta beszerzése. Miután minden készen állt, gyorsan bepakoltunk és máris száguldottunk a víztározó felé.

Mintegy félórás autóút után már a parton álltunk és pumpáltuk is a levegőt a csónakba, ami alig tizenöt perc alatt startra készen állt. Ekkor mintegy végszóra a fenyőfák felett egy hatalmas esőfelhő jelent meg, és, hogy még hatásosabb legyen a jelenség, villámlott egy hatalmasat, majd dörrent is egy olyant, mintha ágyúval lőttek volna, csak úgy visszhangzott a völgy tőle.
Épp annyi időnk volt, hogy felfordítsuk a csónakot és beugorjunk az autóba, erre valósággal leszakad az ég. A sűrű esőcseppektől nem lehetett látni semmit, tejfehér lett a táj, majd némi jég is hullott, hogy jobb legyen. Úgy ömlött az eső, hogy már attól tartottam elviszi a csónakot a dombokról lezúduló hatalmas víztömeg. Az időjárásnak köszönhetően majd két órát dekkolhatunk az autóban, de szerencsére csak elállt, és mintha semmi sem történt volna, kisütött a nap is.

Mi sem teketóriáztunk sokáig, hamar vízre bocsátottuk a csónakot. Mivel régi ismerője vagyok már a helynek ezért tudtam, hogy körülbelül hol keressük a halakat. A tó végi viszonylag sekély (3-4 méteres) vízben kötöttünk ki egy elárasztott bokorcsoport közelében.


Mire vízre szálltunk valóságos nyári időjárás kerekedett

A húgom kezébe nyomtam a neki szánt Impact Telematch horgászbotot, egy tasak horgot és egy úszót, hogy ha már horgászni akar, akkor szerelje is fel a cájgot. Közben én is a szerelkezéssel bíbelődtem, majd túlestem az alapozó etetésen is. A jelek arra utaltak, hogy a kárászok vízközt mozognak ezért ott kínáltuk fel a csalit nekik.


A kis Banax Omega csordultig van töltve, hogy a dobások könnyebbek legyenek


Bevetésen az Impact

Lassan a víz is megelevenedett, mindenfelé ugráltak a halak, és ami meglepő volt, hogy akadt köztük néhány jókora ponty is. Tudtam, hogy már régóta van a tározóban ponty, de az elmúlt években csak egyet fogtak közülük és az is egy apró woblerren bukott el. Valamiért a pontyhorgászok sorra kudarcot vallottak, senkinek nem sikerült a bajszosokból fogni, mára már nem is próbálják. Engem pedig jobban izgatnak a tóban élő pisztrángok és domolykók, mintsem kiüljek napokra, lesni a pontyokat.

Közben megjött az első kapás Adélnak, amit meg is akasztott. Hevesen védekezett a horgán egy izmos kárász, ami a horogszabadítás után mehetett is a kosárba. A következő fél órára be is kellett érnünk ezzel az egy hallal, mert igencsak elkussoltak a többiek.
Legközelebb ismét a húgom úszója bukott a víz alá, ezúttal is kárász volt a tettes, csakhogy ez már nem ezüstös színű volt, mint előző társa, hanem aranysárga, annak ellenére, hogy ő is az ezüstkárászok családjából való volt. Sehol nem láttam ilyen szép színű egyedeket, csak ezen a tavon. Talán a színükre a víz tisztasága és a tározó hegyvidéki jellege lehet a magyarázat.


Megvan a második karcsi is


Sárga akár az arany

Alig dobta újra a cájgot Adél, máris merítette a víz alá az úszót egy újabb jelentkező. A következő egy órában is csak neki húzogattak a halak. Egyelőre én csak a statiszta szerepét tölthettem be, nekem még csak egy mozdításom sem volt, valamiért elkerülték a horgomat az uszonyosok. Nem paráztam, láttam, hogy a csaj jól szórakozik, ezért kényelmesen hátradőltem a csónakban és csak figyeltem az eseményeket.


A tuti csali, nem tudtak ellenállni neki a halak

Kisebb nagyobb szünetekkel jövögettek is szép sorban a kárászok, ám egyszer csak átvették a helyüket a snecik, annak ellenére, hogy giliszta volt a horgon, ugyanis ők a csontira vannak specializálódva. Ezek a fényes halacskák, ha egyszer beülnek az etetésre, lehetetlenség mellettük más halat fogni, oly hatalmas létszámban vannak jelen. Tévedés ne essék, nincs nekem semmi bajom velük csak hát nem miattuk jöttünk, és ilyen szereléssel nem jelent nagy élményt a horgászatuk.
Nem volt más választásunk, mint arrébb evezni, és új helyen próbálkozni. Amint letettük a súlyt, még etetni sem fogtam neki, Adél máris megfogta az elsőt. Az új helyen én is reménykedtem, hogy hátha nálam is változik a szerencse állása. Hát változott, fogtam is vagy két darab kárászt, meg egy szakajtó apró domolykót.


A várakozás kínos percei


Megérte várni, újabb hal a horgon

Nem is erőltettem nagyon a dolgot, inkább a fotógépet vettem a kezembe és azzal próbáltam elcsípni egy-két pillanatot. Elfogadtam, hogy vannak olyan napok, mikor az embert megtanítja egy csaj a halfogás tudományára.


Csak tátja a száját, nem érti, hogy került ilyen helyzetbe


Egy újabb formás kárász

Ha jól szórakozik az ember, az idő is gyorsabban telik, és mivel völgyben voltunk, elég hamar lebukott a nap a környező dombok között. Lassan előkerültek a vastagabb ruhadarabok is, majd hamarosan az indulás mellett voksoltunk. Hátra volt még egy kis evezés, majd a teríték megörökítése, mielőtt még elpakolhattuk volna a csónakot.


A horgászat eredménye, a húgom jóvoltából

Miután mindent elrámoltunk és meggyőződtünk, hogy semmit nem hagyunk a parton, nyugodt szívvel indultunk haza, hisz egy igazán kellemes délutánt tudhattunk magunk mögött, az esős részét leszámítva.

https://images.energofish.hu/publ_images/eso_utan/12.jpg
Így fest a víztározó a gát tetejéről



Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...