Gumicsónakkal, könnyedén
Megjelent: 2011. február 12. | Forrás: Lukácsi Béla | Írások


A csónakos horgászat tágabb tereket enged a horgászoknak. Sok helyet csak csónakból lehet megközelíteni, így egyre többen tesznek, vagy szeretnének szert tenni egy csónakra. A csónakválasztás már magában gondot okozhat, mivel anyagában lehet fa, vas, alumínium, műanyag vagy akár gumi is. Az utóbbinak nagy előnye a mobilitása, a hátránya… Nos, nincs hátránya! Talán csak a nagysága, vagyis kicsisége okoz néha gondot, de ezt bővem ellensúlyozza a mobilitása.


0:00 perc Egy saras napon tettünk látogatást egy Tisza holtágon, ahová magunkkal vittük a gumicsónakunkat is. A gumicsónak két darab nagy táskába van csomagolva, egy embernek elég nehéz kezelni a mérete miatt de ketten könnyedén bántunk vele.


Régebben „féltem” a gumicsónakoktól, könnyen kilukad, labilis, és körülményes. Ezek voltak azok a pontok, amik visszatartottak a gumicsónak használatától. Azután szerencsére kipróbálhattam egy darabját, és kellemesen csalódnom kellett. Aki ült már gumicsónakban, és van más anyagú csónakkal összehasonlítási alapja, akkor biztosan a stabil jelzőt ragasztja rá elsőre, bármilyen furcsának is tűnik. Kipróbáltam a sérülékenységét is, egy horgot próbáltam beleakasztani, sikertelemül, na persze nem azt állítom, hogy örült módjára nem lehetne beleakasztani egy horgot, de normál használatnál nem hiszem, hogy érhet hasonló baleset bennünket. Ott van még a nagy kérdés, mennyi ideig tart egy ilyen csónakot összeállítani, és szétszedni? Az erre fordított idő a horgászattól vesszük el, így érthető, hogy minél rövidebb idő alatt szeretnénk letudni ezt a procedúrát. Érthető tehát hogy tartottam ettől a procedúrától. Az első összeszerelések igen körülményesen mentek, azután szépen lassan kialakult egyféle taktika, az össze, és szétszerelésre, így ma már rendkívül gyorsan letudjuk, ezen részét a csónakos horgászatnak. Ezt a kialakult taktikát szeretném megosztani az olvasókkal.


1:00 perc Először a csónak testet terítsük ki egy megfelelő helyen, ami lehetőleg legyen sima és éles tárgyaktól mentes.


3:00 perc Ezután következhet a felfújása a három kamrának. Ilyenkor nagy előnyt jelent egy szivargyújtóról működő elektromos pumpa, ami hasonlóan működik a porszívóhoz. Az egyik irányba termeli a levegőt a másikirányból, pedig szívja, az utóbbi a leeresztésnél lesz segítségünkre.


Mivel ez a pumpa csak mennyiséget szállít, ezért nyitva kell legyenek a szelepek, ezt a belső kis nyolcszögletű szelepzár elfordításával tehetjük meg. Először csak lazára kell fújtatni a kamrákat mivel még a alumínium padlót belekell raknunk.


A padló berakását a csónak két végétől kel kezdeni, a padlózat egyébként meg van számozva, így minden darab tökéletesen a helyére kerül.



5:30 perc Az utolsó lét darabot egy kicsit megemelve egymásba csúszik a két nút, ezt lenyomva máris egyben van a padló.


6:30 perc A padló széleket még meg kell merevíteni, hogy egységesek legyenek. Erre négy darab alumínium rúd van mellékelve, ha az ülésdeszkákat is be szeretnénk rakni, akkor ezt is most tegyük meg.



10:30 perc Ezután ismét az elektromos pumpa következik, amennyire csak lehet, fel kell fújni a három kamrát, és rögtön el kell zárni a szelepet.


16:30 perc Mivel így nem elég merev még a csónak és az elektromos pumpa nem tud nagyobb nyomást előállítani, így most következik a keményebb része az összeszerelésnek. Lábpumpával kell megfelelő keménységűre fújnunk, ha csak evezünk, vagy elektromos motort használunk, akkor nem kell túl keményre fújtatnunk. Azonban ha robbanómotorral használjuk, akkor teljesen fel kell fújtatni a kamrákat.



17:00 perc Praktikus a legvégére hagyni a kiel felfújását mivel ez után már billegni fog csónakunk a szárazföldön


18:00 perc Legvégül pedig felrakhatjuk az evezőket az erre kialakított csapokra.



Alig húsz perc alatt a vízen van a csónakunk!


0:00 perc A horgászat után szét is kell szedni a csónakot, ez már kevésbé kellemes egy egész napos pergetés után. Kezdésnek kinyitjuk az összes szelepet.



1:30 perc Utána kivesszük a merevítőket a padlók mellől.


3:30 perc Ezután a padozat kivétele következik, középen egy toldásnál megemeljük, a többi pedig már szinte magától jön.


5:00 perc Levesszük az evezőket is és becsomagoljuk a padozattal, merevítővel együtt.



8:00 perc Utána ismét az elektromos pumpa jut szerephez. Most működtetjük fordítva,hogy kiszippantsa a maradék levegőt a légkamrákból.


Látható, hogy mennyire kiszívja a levegőt a kamrából a pumpa, a vákumolás után a szelepet el kell zárni nehogy vissza szívjon levegőt a kamra.


10:00 perc Így levákumolva könnyedén belefér a tartózsákba, a gumicsónakunk.


Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...