Hazai vizeken
Megjelent: 2008. október 30. | Forrás: Gotthárd Ferenc | Írások

A Duna - Delta kirándulás után, némileg jól esett újra a hazai tájat látni. Egy idő után meg lehet unni a deltai látványt, és lassan eluralkodik az emberen a honvágy. Az is igaz, hogy pár nap itthonlét után már szívesen mennék vissza, hogy rendet vágjak az ottani ragadozók közt.

Még alig múlt két napja, hogy hazaértem, máris a környékbeli horgászlehetőségeken járt az eszem. Mivel mindenáron pergetni akartam, a lehetőségeim kissé korlátozottak voltak, ugyanis a közeli tavakon még nem mozogott a csuka rendesen, a folyónk meg zavaros volt az esőzések miatt. Kizárásos alapon maradt a zetelaki víztározó, ahol űzhetem a pergetésnek a könnyebbik formáját. Igencsak jó szolgálatot tesz ez a tározó, a legnagyobb esőzésekkor is tiszta marad a vize, mindig kiváló lehetőséget nyújtva a horgászatra.

Gyönyörű napsütéses idő fogadott a tóparton, meghazudtolva az elmúlt napok esős időjárását. A deltában megszokott csónakos horgászat kényelméről és előnyeiről nem kellett lemondanom, hisz az Energo Team HSD – 380 –as gumicsónakja rendelkezésemre állt. Teljesen a rabjává váltam ennek a csónaknak, mára már szinte el sem tudom képzelni a horgászkirándulásaimat nélküle. Csak ott nem veszem igénybe, ahol tilos a csónakból történő horgászat.

Minden apróságot bedobáltunk Szilárd barátommal a csónakba, majd megragadtam az evezők nyelét és a horgászat utáni vágytól hajtva, egykettőre áteveztem a túlparti erdő fái alá. Itt a part meredekebben lejt a vízbe, ahol jókora kövek és bedőlt fák képeznek jobbnál-jobb tartásokat a halaknak. Az sem mellékes, hogy a fák ágairól lepotyogó rovarok terített asztalként szolgálnak az itt megbúvó domolykóknak és táplálékhalaiknak.


Tapasztalataim szerint az ilyen, és ehhez hasonló
helyeken mindig több kapásra számíthatok

Rövid kotorászás után előkészítettem néhány wobblert, amikkel ebben az időszakban eredményes lehetek. Ezen a tározón szerzett tapasztalataim azt mutatják, hogy itt hamarabb készülődnek a halak a hidegebb hónapokra, mint máshol általában, ezért a domolykózásban testesebbnek számító darabokat állítottam csatasorba. Normális esetben a Tinyk és kisebb 3,5 centis Hornetek képezik az alapot, ezekre a méretekre több a kapás, de így nyár végén változik a sorrend, előtérbe kerülnek a 4, illetve 7 centis modellek és csak ezek után jönnek a kisebbek. Ebben az időszakban a méretes példányok hamarabb rámozdulnak egy-egy nagyobb falatra.


A mezőny

Alig érezhetően áramlott csak a víz, ezért nem láttam szükségesnek lesúlyozni a csónakot, csak néha kellett korrigálnom, hogy a parthoz viszonyítva dobástávolságra maradjunk.

Elsőre a Hornettel indítottam. Talán ez a modell a Salmo család leguniverzálisabb darabja, minden halfaj megfogható velük. A bedobás után mindig kivárok pár pillanatot, hogy hadd lebegjen kicsit a műhalacska a víz felszínén. Az esetek egy részében már a beesőre, illetve a víztetején ringatózó csalira rárabolnak a domik, ha meg nincs érdeklődés, akkor egy kisebb rándítással útnak indítom. A tekintélyes terelőlapkának köszönhetően intenzív mozgással tör előre a kis műcsali. Valami elképesztő mozgást képes produkálni ez az egyed, jobbra-balra riszálja a farát még a leglassabb bevontatás mellett is. Többféle bevontatási módot is alkalmazhatunk vele igen eredményesen, a halak ízlésétől függően.


A nagy kedvenc H4F BT, nem csak én,
hanem a halak is kedvelik

A becsobbanó wobblerre nem mozdult rá semmi, ezért picit megrántottam és egész lassú tempóban elkezdtem tekerni a hajtókart, csupán annyira, hogy lomhán, de azért mozogjon a fekete tigris. Néha megállítottam kis időre, gyorsan rántottam rajta kettőt-hármat, majd ismét lassú tempóra fogtam a feldühödött csalit. Második dobás után picit agresszívebbre vettem a figurát, jobbra-balra rángattam akár egy jerkcsalit, majd kisebb időközökre megállítottam, de erre sem mozdult senki. Újabb technikával próbálkoztam: gyorsabban tekertem majd hirtelen megállítottam, hogy emelkedjen pár centit, majd ismét tekerni kezdtem, megállítás majd tekerés. Az egyik ilyen megállításnál elszakad valakinél a cérna, keményen odakoppantott. Gyors bevágás, majd rövid kirohanás, és a felszínen is volt a nap első hala.


Úszna vele messzebb, ha hagynám


Egy rövid fotó erejéig még a csónakba is bekerült

A Hornet továbbra is szépen aratott. Az egyik bevontatásba furcsán belenyúlt egy láthatatlan erő. Erősen, agresszíven, ellentmondást nem tűrően állította meg a csali mozgását és abban a helyben meg is állt vele, nem mozdult semerre, mintha csak akadó lenne. Rendesen bevágtam neki, ekkor elindult és sűrű fejrázásokba kezdett. Süllő – tudatosult bennem -, nem túl nagy, de süllő. Majd hirtelen ismét éreztem botomon a wobblerem remegő mozgását – elment, kiakad a horog. Rövid fárasztás után lelépett a kilós formára saccolt süllő. Nem bántam különösebben, úgyis szabadon engedtem volna, hogy erősödjön az állomány, hisz alig három éve került a tóba ez a fenséges ragadozó és szükség van még egy kis időre, hogy kellően elszaporodjon. A következő bevontatásnál megismétlődött a kapás, annyi különbséggel, hogy ezúttal egy sokkal kisebb egyed volt a tettes.


Újabb süllő


Az előző azért nagyobb volt

A társam csak nézett nagy szemekkel, alig akarta elhinni, hogy ezzel a „csúf fekete izével” milyen sűrűn aggatom a halakat. Hitetlensége ellenére ő is felcsatolt egy hasonló színű, de kisebb méretű példányt, és a következő pillanatban már egyszerre volt kapásunk.


Ha egy csali igazán működik

A változatosság kedvéért a Minnow-kal kísérletezgettem tovább. Alig néhány dobás után a 7 centis darabra meg is érkezett az első domolykó. Aznap valahogy nagyon elemükben voltak a Salmóim, egyik halat fogták a másik után. Enyhe túlzással azt is állíthatnám, hogy nekem nem volt más dolgom, csak a vízbe juttatni őket, és máris verekedtek a pikkelyesek, hogy melyikük kapja el.


Mindjárt megvagy


Így kell ezt


Az előírásnak megfelelően

Fogott még néhány halacskát a Minnow, majd lecseréltem a Bullhead-re, hogy ő is bizonyíthassa rátermettségét. Ez a példány kicsit mélyebbre vezethető, mint az addig használtak, bíztam benne, hogy az alsóbb rétegekben esetleg nagyobb példányok mozognak. Tévedtem. Fél kilónál alig testesebb domolykó volt a legnagyobb, amit be sikerült csapnom.


Ők is megérdemelnek egy fotót

Kis ideig partra szálltam, hogy készítsek néhány fotót a növényekről, pókokról meg hasonló dolgokról. Közben társam tovább szórta a parti részt. A képek elkészülte után megeresztettem pár dobást, amíg barátom visszaevezett értem. Pontosabban két dobásra volt elegendő időm, ugyanis már a másodikra ismerős koppantást kaptam. Már a bevágáskor tudtam, hogy kivel van dolgom, és mikor a felszínre ért csak megerősítette ezt a tényt. Egy formás süllőt ragadhattam tarkón hamarosan. A sors fintora, hogy az aznapi legnagyobb halat partról fogtam.


A hab a tortán

A fotó után mehetett vissza otthonába a tüskéshátú. Mi még dobáltunk egy órácskát, majd szétszereltük a csónakot és kissé fáradtan, de boldogan hazafele vettük az irányt, hisz „mindenütt jó, de a legjobb otthon”.


Húsvéti peca a Verba tanyán
Megjelent: 2024. május 04. | Forrás: Pető Gábor | Írások

Van egy tó Nyíregyháza mellett, ahová sokan járnak pecázni. A családom, barátaim és én is nagyon szeretjük. Szép, tiszta, kulturált környezet, gyönyörű halak, barátságos emberek. Mi is kellhet még egy jó horgászathoz?. Minden évben igyekszem 2-3 napot eltölteni itt, családi vakáció címszóval. Verba-tanya a hely neve, de szerintem sokaknak nem kell bemutatni.  Szerintem, a legtöbben, a rendkívülinek számító ponty és amur állomány miatt...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...