Horgászat egy részben
Megjelent: 2014. március 04. | Forrás: Lukácsi Béla | Írások

A cím kicsit ellentmondásos, mert nem egy kalandos horgászatról lesz szó, amit egy részben mesélek el. A téma a horgászbot, mégpedig a rövid, egyrészes botok. Gondolom, most sokan felhördülnek, hogy ez már őrültség, de mielőtt ítélkeznének, hallgassák meg az érveimet.

Először egy picit visszakanyarodnák az időben, mert én sem itt kezdtem a horgászatot. Annak idején mikor komolyabban elkezdtem horgászni a botok forradalma javában jártunk, a nehéz üvegbotokat, akkor pillekönnyűnek tűnő botok váltották fel, talán ennek hatására is egyre hosszabb botok jelentek meg a piacon, és divat lett hosszú bottal horgászni. Szándékosan mondom a divat szót, mert nem biztos, hogy szükség volt minden esetben erre. Talán az erre a legjobb kifejezés, hogy menő volt hosszú bottal horgászni. Valószínűleg éppen ennek hatására, első komolyabbnak mondható pergető botom egy 330 centiméteres háromrészes horgászbot volt. Ez persze az üvegbotokhoz képest jól működöt, de nem volt igazából összehasonlítási alap, mert a piac eleve nem rendezkedett be rövid könnyű botokból, akkoriban ritkaság számba ment egy 270 centiméter hosszú bot is. Aztán ahogy gyűltek a tapasztalatok, úgy vonalazódott ki egyre jobban, hogy nem biztos, hogy szükség van egy ilyen hosszú botra. Sikerült beszerezni eggyel rövidebb, egy 3 méteres botot, ennek akkor két oka volt, ez egyik hogy a rövidebb bot olcsóbb volt, a másik pedig hogy ez nem három, hanem csak két részes volt. Azt hogy kedvezőbb volt az ára nem szorul magyarázatra. Azonban azzal, hogy kevesebb lett a toldás, eleve kevesebb hibalehetőség lett a botban, ez elsősorban a harcsázás esetében volt jelentős. Ami harcsázó botot eltörtem, az szinte mindegyik a toldásnál vagy az miatt tört el. A toldásnál nagyon nehéz –vagy inkább lehetetlen – megoldani azt, hogy ne legyen átmenet a bot terhelésekor, ráadásul szinte mindegyik boton pont a toldás közelében van a keverőgyűrű, ami még ront a helyzeten. Szóval ez a kétrészes rövidebb bot már megmutatta, hogy érdemes elmozdulni a rövidebb botok irányába, egyértelműen könnyebb volt, és sokkal könnyebben tudtam irányítani a halat.


Nincs törés a bot ívében, ez az egyik nagy előnye ezeknek a botoknak

A következő lépés már óriási volt, következett az egyrészes mindössze 180 centis bot! Ez egyébként ma is megvan, és hibátlan a mai napig, kicsit félve nyúltam akkor hozzá, leginkább az ára volt akkor is, ami meggyőzött. Ez egy három méteres bot árának a felébe sem került, ez köszönhető volt annak is, hogy nem kellett akkoriban senkinek ebben a méretben, így áron alul hozzájutottam. Ezzel hihetetlen dolgokra voltam képes, igaz egy picivel rövidebbek lettek a dobások, de a fárasztás közben nem volt semmi félelmem, itt nem volt toldás, és hasonló dolgok, amik gyengítenék a botot. Azért elárulom ezzel már egy picit át estem a ló túlsó oldalára, mert harcsapergetésre azért nem árt egy kicsivel hosszabb bot.


A gyűrűk oda kerülnek, ahová kell, ebből adódóan több előnyünk is lesz

Később egyre több 240 centis, később pedig még ettől is rövidebb botot használtam, amik meggyőztek arról, hogy bizony nem kell 3 méteres bot, elég a rövid kezes pálca is.


Fárasztáskor a bot gyönyörűen dolgozik, nekünk csak élvezni kell a fogást

oggal merülhet fel a kérdés, akkor most mi az ideális méret? Erre azonban nincs egyértelmű válasz, abban az esetben, ha partról szeretnénk horgászni ráadásul sok a növény, akkor kellhet a hosszabb bot, nyíltabb terepen azonban már rövidebb botok is bőven elegendőek, a csónakos pergetésről nem is beszélve, mert ott egyértelműen a rövid botok lehetnek az ideálisak. A másik szempont az, hogy milyen erősségű botot használunk, a finomabb pálcák esetében sokszor elegendő lehet akár a 180 centis, vagy akár rövidebb hossz is, a harcsa pergetés esetében viszont elmehetünk a hosszabb botok felé. A harmadik szempont maga a pergetés módszere, ugyanis nem mindegy hogy egy wobblerrel horgászuk, vagy éppen a plasztik csalinkat kínáljuk fel a ragadozóknak. Az utóbbinál érdemes rövid botokat használni, amik egyébként sokszor jól lehetnek a wobbleres horgászatra is, de a wobbleres horgászat egy picivel hosszabb botot kíván meg. Természetesen van még néhány szempont, mint például a horgász termete is, de ezek már elenyésző dolgok.


A dobások nagyon igénybe veszik a botot, a kétrészes botok esetében gyakran
itt fordul elő a legtöbb probléma. Egyrészes bot esetében ezt elfelejthetjük

Manapság egyre népszerűbbek a rövid botok, viszonylag megfizethető áron minőségit kaphatunk manapság ezekből a rövid pálcákból, az én botjaim legtöbbje is a kettő méter körül van már manapság.


Az új egyrészes botunkat, szokásunkhoz híven megnyúztuk. A harcsapergetésben
is helytállt, persze itt nem kapitális harcsákra gondolunk, oda azért erősebb bot dukál

Van még hová fejlődnünk? Természetesen igen, ebben nem azt értem, hogy a még rövidebb botok felé kell tekinteni, az irány teljesen más, az egyrészes botok világa lehet a következő lépés. Persze ennek a rengeteg előnye mellet van hátránya is, mégpedig a szállítási hossza, de ez az egyetlen, ami visszataszító a legtöbb esetben. Bár erre most már – mint egyrészes bot használója - azt mondom, meg lehet szokni. Előnye azonban sokkal több van így megéri azt a pici áldozatot.


A lényeges adatok ott vannak, gyors akciójú, 198 centiméter hosszú
L&K River Jig, két erősségben 10-25 és 15 -40 grammos dobósúlyban
kapható, és ami lényeg egyrészes

Mik ezek az előnyök? Említettem már a bottörés lehetőségét, itt kivan zárva az a variáció, hogy a toldásnál fog eltörni a botunk, ráadásul a mi hibalehetőségünk is kivan zárva, mármint az, hogy egy rosszul összerakott bot miatt problémánk lenne. Nincs kotyogás, lötyögés. A második előny az, hogy a gyűrűzés oda kerül, ahová igazából kell. A két vagy többrészes botok esetében egyértelmű, hogy nem lehet a toldásra rakni a gyűrűket, sőt érdemes a toldás mellett lévő gyűrűket a lehető legmesszebb rakni a toldástól. Ebből adódóan a gyűrűk nem oda fognak kerülni ahová egyébként az optimális lenne a dobás vagy fárasztás miatt. Ezzel egy pici összefügg, a harmadik előnye, hogy a bot karakterisztikája is sokkal jobb, egyenletesebb, nincs toldás, a gyűrűk pedig jó helyen vannak. A negyedik, de nem elhanyagolható előny az érzékenység, egyrészes bottal a kezünkben máris egy lépéssel előbb járunk, sokkal jobban érzünk minden rezdülést, plasztik csalis horgászatnál érezni fogjuk, hogy milyen talajon vezetjük a csalinkat, egy kapás pedig egy ilyen boton pedig leírhatatlan.

Természetesen mindenki maga dönti el, hogy valóban megéri a szállítás miatti plusz macera az előbb felsorolt előnyöket. Egyet tudok biztosan, nekem megéri!

Forrás: Lukácsi Béla

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...

Nőtincsi verseny
Megjelent: 2024. március 20. | Forrás: Nieto Ramon | Írások

A csapat idén is részt vesz a Nőtincsen megrendezésre kerülő harcsafogó versenyen. Ebben a cikkben bemutatom a 2023-as versenyünket és tapasztalatainkat. Kezdő harcsásoknak pedig egy kis iránymutatást és felkészülési javaslatokat egy harcsás versenyre. A tóról néhány érdekesség: Nógrád megyében található ez a gyöngyszem. Ezt a körülbelül ötven hektáros tavat a Lókos-patak felduzzasztásával hozták létre 2000-ben. Alapvetően a tó árvízvédelmi...

Hideg vízi pontyok rakóssal
Megjelent: 2024. március 16. | Forrás: Csala Viktor | Írások

Az első, erős napsugarak megjelenésével a horgászok zöme óvatosan ugyan, de megjelenik a vízparton. Ebben az időszakban, amikor még a vízhőfoka nem éri el az 5 celsius fokot, nehéz kapásra bírni a halakat. Kiemelt fontosságú az átgondolt tudatos horgászat. Alig vártam, hogy kijussak a vízpartra és horogra csaljam a holtág pontyait. Szeretem a tél végi és tavasz eleji horgászatokat, sokat lehet taktikázni, talán ilyenkor tud a legtöbbet fejlődni az ember....

Kényelemhez elengedhetetlen
Megjelent: 2024. március 09. | Forrás: Csala Viktor | Írások

     Sokunknak megvan az az emlék, amikor csak felpattantunk a biciklire és irányba vettünk egy számunkra kedves kis vízterületet egy maroknyi horgász felszereléssel, amit bele raktunk egy vödörbe. Sok mindenre volt jó az a kis tároló alkalmatosság. Etető anyagot kevertünk benne és valljuk be elfért benne minden és amikor rá került a tető az volt a mi kis székünk is. A kényelemtől messze állt, de megtette egy kis időre ám, de kellemes volt róla felállni is...