Jégre nentünk
Megjelent: 2011. január 13. | Forrás: Gotthárd Ferenc Alpár | Írások


Beköszöntött az újév, új célokkal, új fogadalmakkal, de elsősorban egy új lékhorgász szezonnal. Nem váratott sokat magára az első rablóhalas lékes próbálkozásom, majd az elsőt gyorsan követte a második is. Ennek a két alkalomnak az eseményeit szeretném most megosztani.

István barátommal készültünk meghódítani a jég birodalmát. Kora reggel indultunk útnak, még napkelte előtt a helyszínre érkeztünk. A hidegben ropogott minden. Magunkra kapkodtunk minden meleg holmit, nem mertünk a hőmérőre nézni, nehogy sarkon forduljunk. Kényelmesen becihelődtünk a tó jegére, majd latolgatni kezdtük, hogy merre fúrjuk az első lékeket. A fúró hangosan csikorogva vágott magának utat a csontkemény jégpáncélba. Mire a horgot felcsaliztuk, vékony jég képződött a lékekben. Nem lesz egyszerű feladatunk, azt tudtuk, de ha már nekifogtunk, akkor nincs visszaút. Közben a napsugarak is kezdtek kimerészkedni a domb mögül. Ekkor vette elő barátom a hőmérőjét a táskából, már meg sem lepődtünk azon, amit mutatott, gyenge -10 fok volt.


Igazi horgászidő


Nyáron ezt a pillanatot
általában élvezni szoktam


Felszereléseink egyszerűek voltak. Barátom a tároló orsókat és a rövid, 1-1,5 méter körüli teleszkópos botokat részesíti előnyben, igazi retrós hangulatot idéztek a pecái. Én a már jól bevált és a szívemhez nőtt egyrészes 60-80 centis rövid kis pálcáimra és a mindennapokban is használt orsóimat szereltem. Szerelékeink egyformák voltak, 8-10 gramm körüli úszók, és a csalihalakhoz mért egyágú horgok. Célhalaink a süllők és a csukák voltak. A fürge kishalak idegesen cibálták a termetes úszókat, minden pillanatban vártuk, hogy mikor rántja a jég alá egy éhes ragadozó.

Csendben teltek a percek, nem történt semmi a belógatott szerelékekkel. Intenzív lékfúrásba fogtunk, próbáltunk rálelni a fagyos víz lakóira… Valamint, ha folyamatos mozgásban voltunk, nem éreztük annyira a hideget. A csukáknak szánt szerelékekkel a part menti övezetben keresgéltünk, míg süllőre csalizott horgainkat, a mélyebb vizekben kínáltuk fel. A folyamatos keresgélés közben néha eltávolodtunk az ordasoknak beélesített botoktól. A tüskéshátúakban bíztunk a legjobban. A csukák ezt sértőnek találták, és rendesen megbosszulták. A magukra hagyott szerelékekről 10-15 méter madzagot is lehúztak, majd jól becsavarták a nádtorzsák közé. Csak hosszas lékfúrások, és a hideg vízben való kotorászás után sikerült eljutnunk a horgokig, de azon már egy fia hal sem volt. Ezt a játékot párszor eljátszották velünk. Csak egy pillanatra fordítottunk hátat a szerelékeknek és a lazára állított féknek, illetve a nyitott felkapókarnak köszönhetően könnyedén húzták le a zsinórt. Nem kockáztattunk, hogy a pillekönnyű botokat elvigyék ezért nem állítottunk a fékeken. Ha a csukás szerelékek mellett strázsáltunk, akkor a süllők cibálták le a damilt, majd távoztak, jókora hasadásokat hátrahagyva a kishalakon. Felváltva figyeltünk a part menti és a mélyben elhelyezett botokra, és így sikerült barátomnak elcsípnie ez első csukát. Rohantam a fotógépemmel, hogy meg tudjam örökíteni a pillanatot.


Tágra nyitott álkapcsokkal
próbálta kirázni a horgot


Egy tarkófogás
és a jégen az ordas

Nem nagy, de nekünk
nagy örömet okozott így télen


A sikeres csukafogás követően a süllős pálcája sült el Istvánnak. Izgalmas huzavona után egy formás süllő suhant el a lék alatt. Néhányszor még megpróbált visszatörni a fenékre de sikertelenül, hamarosan őt is lencsevégre kaphattam.


Megvan

Jogos az öröm


Még egyet így is


Ezzel a két hallal zártuk is a napot, nem volt több kapásunk. A hazafele vezető úton már azon töprengtem, hogy legközelebb mikor tudok visszatérni. Majd’ 4 napot kellett várnom, hogy újra szerencsét próbáljak a halaknál.

Ezúttal Leventével igyekeztünk horogra keríteni a kedvenceinket. Az időjárás nem volt valami kegyes, immár nem röpködtek a mínuszok, hanem plusz fokok voltak és az eső is el-eleredt. Ez sem a legideálisabb januárban. A jeget pár centi vastagon víz borította, és ennek hála rendesen csúszott. Minden lábujjammal kapaszkodtam a csizmába, és kacsa módjára tocsogtam a vizes jégen, míg megszoktam a biztonságos járkálást.
Nem kellett időd fecsérelni a halak keresésére, már nagyjából tudtam merre bújhatnak. Gyorsan átfúrtuk a jeget néhány helyen és türelmesen várakoztunk az első jelentkezőkre. Röviddel a kezdetek után meg is volt az első hal, egy kissüllő tisztelt meg.


Ez a fiatal egyed, jókora forradás nyomait őrzi

Csak ekkora


A csukák reményében a partszélt vallattuk


Amíg a süllőcskével voltam elfoglalva, egy csuka megviccelt. Kezdett hasonlítani a szituáció az első alkalomhoz, habár most szervezettebbek voltunk. Még két kapást sikerült elbambulnom a délelőtt folyamán, mire végre elcsíptem egy tarka krokit. Csepergett az eső, lassan a köd is erősödni látszott. Néha a túlpartot is alig láttuk. Ennek ellenére jobb volt a szabadban lenni, mint otthon a tévében valami bugyuta műsort bámulni.


Köthető csukabiztos előke, erre kerültek az egyágú horgok

Mintha mosolyogna


Csendélet


Közös pózolás

Egy szellőztető lékben engedtem szabadon


Alig pár perc múlva Levi füttyentett, hogy harcol valakivel. Igyekeztem odasietni, anélkül, hogy dobnék egy hasast a vízben. Mire odabicegtem már a jégen pihent egy bő kettes csuka. Barátom szája a füléig ért. Szép is a léki horgászat, ha ilyen halakkal találkozik az ember. Egymás után furkáltuk a part mentén a lékeket újabb halak reményében, de nem volt több érdeklődő. A délután már csendben telt. Akárcsak korábban a roham a déli órákra volt tehető, 11 és 2 közt voltak aktívak a csukák. Majd’ 5 óráig kitartottunk bízván a süllőkben, de ők ránk sem hederítettek. Így is szépre sikeredett számunkra a nap és talán legközelebb ismét kegyesek lesznek a pikkelyesek hozzánk.


A „bestia”


Mehet vissza

Mindjárt eltűnik a szemünk elől


Estére a köd is erősödött




Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...