Jighorog kisokos - horogválasztás
Megjelent: 2022. október 05. | Forrás: Lukácsi Béla | Írások

A plasztik csali népszerűségnek növekedésével az alkalmazott horgok vagy szerelékek száma is megnőtt. Manapság hihetetlen variációs számot tudunk kihozni az ólom, horog plasztikcsali hármasból. Ha csak a horgot nézzük sok szempontból lényeges annak a milyensége.

Látszik, hogy milyen szép íve van a horog öblének.

Már többször írtam a témáról, különböző megközelítések alapján. Legutóbb például egy táblázatot készítettem, amely nagyban segít a jig horog plasztikkal való helyes párosításában.

Egy szinte tökéletes horog. Vékony szár, mikroszakáll, tűhegyes és persze a horog öblének íve is tökéletes.

A horog formájának és persze különböző méreteinek szempontjából azonban most először írok a lehetőségekről. Picit ismét visszakanyarodnék az alapokhoz, mert a kiválasztás jobb megértéséhez ezekről is tudni kell. 

Aprótól a nagyig fontos a minőség.

A legapróbb jighorgoknál talán a legfontosabb a szép íve  a horog öblének. Ez egy 12-es méretű jighorog.

A horgokat többféle szempontból vizsgálhatjuk, az első ami mindenkinek eszébe jut, hogy hegyes legyen, a második pedig, hogy erős. No itt a második pontnál van egy pici tévhit. Ugyanis a legtöbb horgász a látszatosan erős, vagyis vastagszárú horgokat keresi. Ez pedig nem mindig a legjobbat jelenti. Kétség nem fér hozzá, hogy a vastagabb anyag erősebb horgot jelent, ennek azonban súlyos ára van, méghozzá kettő szempontból. Az egyik az, hogy a feltűzött plasztik csalit a vastagabb szárral jobban roncsoljuk, bármennyire is puha és képlékeny a plasztik csali anyaga, minél vastagabb a horogszár, annál jobban roncsoljuk az anyagát a csalinak. A másik probléma, a hal megakasztásában rejlik, minél vastagabb egy anyag annál nehezebb vastag hegyet készíteni neki, jobb a minőségibb, de vékonyabb anyag, mint egy eltúlzott vastagságú bizonytalan hegyű horog. 

Tökéletes hegy, de ha csontot fog ott nem tud behatolni.

A heggyel van még egy szempont, lényege, hogy a vékonyabb horogszár kisebb sebet ejt a halon, ehhez azért nem árt ha mikro szakáll társul vagy akár szakáll nélküli horgot is alkalmazhatunk, egyrészt ez kisebb sérülést jelent, másrészt pedig, a vékonyabb hegyesebb horog sokkal "fogósabb" vagyis könnyebben akad meg. A vastagabb hegy ellenben nagy sebet ejt, és bizonytalanabb az akadás is. 

Megcsippentettem a horgot, ha ez a rész fogja a halat, akkor nem fog kinyúlni  horgunk, de törni sem, mert nincs nagy törés az ívben.

A kisebb szájú ragadozókhoz kellenek az apróbb plasztikok, és jigek.

Egy nagyon fontos tény van még a heggyel kapcsolatosan, a csontos részekben a leghegyesebb horog sem fog beakadni, erre jelenleg nincs is alternatíva. Amennyiben éppen csak heggyel a csont felé megfogja a halat a horog, akkor sajnos biztos, hogy vagy kihajlik, vagy kiakad a horog. Ahhoz mázli kell, hogy a hasonló esetben a szákba tudjuk terelni prédánkat. 

A balin nem csontos szájú, de a vékonyhúsú horog is kis sebet ejtve tökéletesen megtartja a halat.

Természetesen a vastagabb szárú horog kevésbé tud kinyúlni. Azonban ezzel sokkal kevesebbet tudunk, nyerni, mint a vékony szárú horgok adta előnnyel, és mivel mint mondtam ez is akkor problémás, ha csontos részbe akad a hegy. Ha a horogöbölbe belefúródik a horog első része, akkor a horog kinyúlásának veszélye szinte nullára redukálódik.

Az apróság is rajtaveszt a leghegyesebb horgokon.

A csukaszáj tele van kemény csontos, porcos részekkel, illetve vékony hártyával.

A horog forma is fontos a kiválasztásnál. Keressük az ívesebb nem éles szögben hajlított horgokat. Az éles szögek hajlításánál sokkal könnyebben törhetnek a horgok, ekkor sokszor a horog minősége miatt panaszkodunk, pedig a mi választásunk is ad lehetőséget, arra, hogy elkerüljük a hasonló formákat. Nagyon fontos, hogy megfelelő íve legyen a hajlításnak, a csalitűzés szempontjából is. ugyanis minél ívesebb a horog öböl annál könnyebb azt lekövetni, a csalitűzéskor. Persze gyakorlattal a kacifántosabb ívű horgokra is rátűzhetjük a plasztikunkat. De miért tennénk, hiszen választhatunk magunknak olyan formát amelyre egyszerűen, és persze gyorsan feltűzhetjük a plasztik csalikat.

A süllő esetében gyakori a szájpadlásos akadás, egy vastaghúsú horoggal ez nagy eséllyel végződne a hal elvesztésével.

Az apróbb pár centis féregformájú csaliknál ez még hatványozottabban igaz, vagyis, legyen íves a kiválasztott jig horog formája. Ráadásul itt visszakanyarodhatunk az első szempontokhoz, vagyis a vékony húshoz, és a mikro szakállhoz, amely szintén nagyban megkönnyíti a csali helyes feltűzését és meggátoljuk vele az apró plasztik csalik nagyobb roncsolódását. Ne feledjük ha egyszer elrontjuk a tűzést, akkor egy korrigálás már roncsolással fog járni, még akkor is ha mikroszakállas horogról beszélünk, ugyanis a horgot nem újra rosszul szeretnénk feltűzni, hanem helyesen egy teljesen másik helyen.

A harcsa gereben fogai nem éppen vannak jóba a horoggal.

Egy újabb szájpadlásos akadás.

Összegezve tehát, hogy az alap horgok milyensége mikor megfelelő a jig horognak? Legyen vékony, ennek ellenére erős de ne rideg. A horog öblének az íve ne legyen megtörve, mert ez töréshez vezethet. A szakáll legyen mikro szakáll vagy akár szakáll nélküli horog is jó lehet. A horog hegye pedig legyen valóban tűhegyes, de a vékony horogszár és a jó minőségű alapanyag már szinte adja a jó hegyet.

Íme egy tökéletes csalitűzés.

A végére mész egy apró megjegyzés, ha lehet sötét horgot válasszunk, a több kapás eléréséhez még ez is hozzásegíthet.

Forrás: Lukácsi Béla

L&K LEGEND JIG
1 390 Ft
Light Method - Górcső alatt a Concourse Method Light Feeder
Megjelent: 2024. szeptember 28. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A Concourse Method Light botcsalád több teszten átmenő, tökéletesre fejlesztett, végleges verziójával az Országos Method Csapatbajnokság előtt egy kicsivel találkoztam először. Egyszer egy közeli ismerősöm azt mondta, amikor autóvásárlásról beszélgettünk, hogy nem az számít, hogy mennyibe kerül, milyen márkájú, hanem az, hogy amikor te meglátod, jó érzéssel tölt el, szívesen ülsz bele, és amikor róla beszélsz nem a hibáit keresed, hanem mindig az...

Mikropelletek a pontyhorgászatban
Megjelent: 2024. szeptember 21. | Forrás: Skultéti László | Írások

Az idei szezon nem úgy indult az RSD-én, mint ahogy azt megszokhattam az elmúlt évek alatt, hiszen nehezen jutok el kapásig. Köszönhető ez annak, hogy a Ráckeve-Soroksári Dunaág vízszintszabályozó műtárgyaként elkészült a tassi zsilip, minek következtében megváltozott az állandó vízszint, felgyorsult a folyó áramlása és ennek köszönhetően a halak tartózkodási és vonulási szokásai is. Azon a részen, ahol én horgászom, cca. 2,2 méteres víz...

Rapid bojlizás
Megjelent: 2024. szeptember 14. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A cím hallatán sokakban felvetődik a kérdés, hogy vajon érdemes-e bojlis botot ragadni akkor, ha nincs időnk többnapos, vagy hetes túrák leszervezésére és megvalósítására? Ha csupán néhány óra, mondjuk egy teljes délután marad csak kedvenc pontyos módszerünkre, lehetünk-e bojlival eredményesek? A válaszom egyértelmű és határozott IGEN. Még akkor is, ha bizony megvan az esélye egy óriási nullázásnak, na de kérdem én: mikor nincs? Júniusi forró szellő...

2023. - Második felvonás
Megjelent: 2024. augusztus 24. | Forrás: Koós Ferenc | Írások

Sziasztok! Ebben az írásomban az ígéretemhez híven a Koós Catfish Team, a csapatunk, 2023. évi idényének a második felét, a nyári és az őszi hónapok eseményeit foglalom össze.  A nyár közepe, a fogás szempontjából nehézkes időszaknak számít. Az oka egyszerű: a nyár közepére az idei táplálék halivadékok is elérik a fogyasztható méretet, az egyéb vízlakókkal együtt, így táplálékbőség alakul ki a vizeinkben. A harcsák válogatósabbá,...

Busás kaland
Megjelent: 2024. augusztus 17. | Forrás: Szabó Attila | Írások

A busa a 60-as években került be hazánkba Kínából, azonban sajnos akkor még nem tudták, hogy mekkora mértékben képes elszaporodni, és szennyezni a vizeinket. Horgászata azonban egyre népszerűbb, hiszen egyébiránt egy fantasztikus sporthalról beszélünk, céltudatosan rá pecázni igazi élmény, melyben a Carp Expert és a Busalu Team együttműködésének hála részem lehetett. Igazán különleges küllemű hal a busa, horgászata pedig nagyon izgalmas!...

TigAir Nut-tal a Dália tavon
Megjelent: 2024. augusztus 10. | Forrás: Heincz András | Írások

Ismerd meg kishazádat jeligével 80%-ban nem ugyan azon tavon horgászom, hanem inkább hegyen-völgyön át barangolva szeretek eljutni egy-egy kiszemelt szép vidékre és annak is a horgászható tavaira! Így került látótérbe a Dália-tavak, amely egészséges, szép halai és sokszínűsége miatt is ismerős a horgászok között. 4 tóból álló rendszerről van szó melyből 3 már üzemel. Egy vadregényes pergető tó, egy náddal tarkított feederes-úszós tó és a...