Kezdőknek: úszózás orsós bottal és alapfelszerelései
Megjelent: 2012. február 24. | Forrás: Székely Zoltán | Írások

Ennek a nagyon népszerű módszernek is több változata van, a lényege, hogy a spiccbothoz képest sokkal nagyobb távolságot tudunk meghorgászni, és az orsón tárolt zsinór engedhetősége miatt gyakorlatilag bármekkora halat ki tudunk fárasztani – ha szerencsénk van. Alapjaiban foglalkozom csak a témával, ami a technikai szükségleteket illeti, aztán a gyakorlat megszerzése után mindenki lehetősége és igénye szerint specializálódik, szerzi be a számára legcélszerűbb eszközöket.


A Dunán érdemes kissé erősíteni úszós felszerelésünket,
mert gyakorta jöhetnek nagyobb testű halak.


A nyíltvízi úszózás a legelterjedtebb keszegezési módszer, melynél a fehér halak mellett termetesebb pontyot, márnát, esetleg jókora amúrt is merítőbe terelhetünk. Ezért az egyik kedvenc horgászmódszerem, finom felszereléssel nagy halat fogni, kétesélyes küzdelem és sportszerűség!


Az orsós úsztatás fontos kellékei, a jobboldali, kétpontos
úszók inkább állóvízre, a baloldali egy ponton rögzítettek 7folyásba, az önsúlyos gumi illetve cérnaütközők között
csúszó típusok szintén állóvízre, nagy távolságra vagy
mélyvízben horgászásra alkalmasak orsós bottal.


A felszerelés két alapvető darabja a gyűrűs bot és az orsó. A bot lehet két-három részből összedugható, vagy egymásba tolható ízekből álló teleszkópos bot. Az előbbi a kevesebb toldás miatt könnyebb és erősebb, míg utóbbit kényelmesebb szállítani.


A trágyagiliszta sokszor a koratavasz nyerő csalija,
mindig legyen nálunk egy nagy dobozzal.


Hazai vizeken az úszós botok leggyakoribb optimális mérete 3,5-4,5 m közötti, különösen mély pályákon használható a „bolonyai”, mely a speciális teleszkópbotok 7-8 méterig kihúzható változata, de ez nem igazán kezdőknek való. Én erősségük, hajlékonyságuk, könnyűségük miatt a 3,9-4,2 m hosszúságú, kétrészes match botokat kedvelem, mint amilyen az Emerald Plus 390-es, és a Bream Match 420, melyek a korszerű úszózás minden igényét kielégítik.


A pinki, csonti az úszózás leggyakoribb csalija, érdemes
odafigyelni milyen dobozba tároljuk, mert könnyen
kimászhatnak és sok kellemetlenség adódhat belőle.


A botválasztásnál ezekre a tulajdonságokra kell elsősorban figyelni, megemlíteném még a gerincességet/ha megrázzuk ne hullámozzon a bottest/, és az orsótartó úgy helyezkedjen el, hogy a bot vége minél kevésbé lógjon ki a könyökünk alól.


Ezen a gyönyörű januári napon, itt a nyíltvízen, egész finom felszereléssel estek a keszegek, majd a váratlan pontyok.


Az orsó kiválasztásánál ügyeljünk, hogy harmonizáljon a bothoz, a fent említett méretekhez a 30-as, 40-es méretűt érdemes használni. A szám emelkedésével emelkedik a dob átmérője, de a tároló kapacitás nem mindig arányosan, mert vannak mély és félig mély zsinórtároló dobok is.


Ezt a kormorán által megcsonkított dévért gilisztával fogtam.


A mély típusokra érdemes alátét fonalat csévélni úgy, hogy a damil majdnem a peremig töltse ki a dobot. Túltöltés esetén dobáskor le fog bukni és hatalmas gubancot okozhat! Az optimális súlyú orsó úgy hozza egyensúlyba a botot, hogy ha mutatóujjunkat előtte keresztbe alátesszük, szépen megáll, az ilyen készséggel akár egész nap könnyedén elhorgászunk, de ha előre bukik, tehát orrnehéz, húzni fogja a kezünket, tehát hamar elfárad, de a bevágás is lassabb lesz.


A négy fokos vízben a piros, 14-es Maruto horogra tűzött pinkit ették legjobban a halak, melyek között több returponty is volt.


Az orsó kiválasztásánál tehát figyelembe érdemes venni a súlyt, a dobátmérőt, a fékrendszer finom egyenletességét, tartalékdobok számát, kézreállóságot és különösen folyóvízi úsztatáshoz az áttételt, mert minél nagyobb, annál gyorsabban tekeri fel a zsinórt, ami egy félnapos paducozásnál sokkal több halat jelenthet.


Alig hittem a szememnek az év első méretes pontyának
láttán. A képen jól látható az osztott súlyozás.


Én legtöbbször a Carp Expert Match 4000-est, vagy a Gold Star X-Match 40-est használom, mert ezek a fenti szempontokat kielégítik, és feederezéshez is nagyon beváltak.


A 2012-es év első „éppen” pontyai
match-botos horgászattal jöttek.


A nyíltvízi úsztatásnál használatos zsinórokról annyit, a körülményekhez és a várható halak méretétől függően bátran használhatunk – különösen hideg vízben - vékonyabb átmérőt/12-14/, mert azt a hal jobban felveszi és az orsó lehetőséget nyújt a fárasztásra.


Ezek a 40-es orsók már komolyabb halakra
is jók úsztatni, sőt feederezésre is alkalmasak


Általánosan elmondható, hogy emeljük a zsinórvastagságot pár századdal, ha nagyon eszik a hal, netán sok az emelhető méret, és én a Dunán is durvítom az egész szereléket kissé/damil vastagság, horogméret, úszónagyság, ólmozás/, mert ott nagyobbak, vehemensebbek a halak.


Az Energo Fish által forgalmazott match botok a
könnyítés miatt egytalpas siccgyűrűkkel és
masszív csavaros orsótartókkal vannak ellátva.


Az orsós úszózás erősebbik változata, mikor akadályos terepen/hínaras, nádas-torzsás, tartásos, köves-egyenetlen altalaj/, nagyobb testű halakra, például: pontyra, süllőre, csukára, harcsára horgászunk. Itt a nagyobb erőkifejtés miatt csak a kétrészes, akár kisujjnyi spiccel rendelkező botokat ajánlom és hozzávaló 50-80-as orsót.


A nyeles, nagykeretes haltartóban jól élve maradnak a halak,
mely egyben gyorsítja a horgászatot mert könnyű
beledobni a zsákmányt, a sóderen vízbeállós pecánál
az egyetlen, tökéletes szákrögzítési mód, és jelöli is a helyünket.


A felszerelés súlya itt nem igazán fontos, hiszen jobbára letett bottal horgászunk, de a fékrendszer tökéletessége alapkövetelmény, mert úgy kell beállítani, hogy a szakítás előtti pillanatban kezdje csak adagolni a zsinórt, de akkor biztonságosan.


Egy jól sikerült tavalyi match botos úsztatás eredménye.


A fent említett orsók nagyobb méretei általában megfelelnek e célnak, viszont botból a kevlár erősítésű, három librás Power Carp 390-es felel meg ár-érték arányban ennek a célnak leginkább.


A Power Carp 390-es úszós pontyozó bot
jól használható minden akadós terepen.


Külön értéke, hogy viszonylag nagyobb hossza miatt hamar fel lehet vele húzni, vagy kormányozni a halat, ami az akadók közelében nagy előny. Az ehhez a szerelékhez használandó zsinórokról annyit, hogy nagyon meghatározza a halak várható mérete és a terep adottságai, ezért a Carp Expert zsinórok 30-50-es mérete ajánlott, vagy végső esettben 25-40-es ….. fonott.


A Power Carp 390-es kemény spicce és keresztszövéssel
erősített kevlár anyaga a nádi horgászatra is alkalmassá teszi.


Természetesen a szerelék többi alkotóelemét is arányosítani kell, tehát nagyobb úszó, hozzá való ólmozás, öblösebb 2-1-es pontyhorog, illetve 2/o-4/o-ás Owner harcsahorog, süllő-csuka esetében 4-2-es méretű hosszúszárú, vagy hármashorog.

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...