Küszök ütemre
Megjelent: 2023. december 30. | Forrás: Csala Viktor | Írások

A küszök létezéséről minden pecás tud, de valahogy mindig csak akkor kerülnek előtérbe amikor csalihalakat akarunk fogni, de van amikor ez is nehézséget okoz. Valahogy akkor sosem akad a horgunkra, amikor szükség lenne rá. Ebben szeretnék egy kis segítséget nyújtani.

A szélhajtókat nagyon sokszor lehet látni mutatják magukat csapatokban mozognak szedegetik a vízbe pottyant rovarokat és az apró kis táplálékokat. A ragadozó halaink fontos tápláléka sokszor mutatják magukat az életükért menekülő küsz rajok, amikor egy-egy balin vagy süllő közéjük rabol. Nagyon precízen kell horogra raknunk, ha csalihalként hasznosítjuk a küszöket, mert nem a leg ellenállóbb csalétkek. A küszök horgászata könnyűnek tűnik, de nem egyszerű, ha igazán hatékonyan szeretnénk horgászni rájuk.

A felszerelés elfér egy nagyobb vödörben.

Mivel egy kisebb testű halról beszélünk, aminek a szája állásáról is látjuk, hogy a felszínen keresi a táplálékot mi is a felszín közelében keressük. A formája a fűzfa leveléhez hasonló. A horgászat alkalmával az Energofish termék palettájáról háromméteres Kamasaki viking spicc botot választottam ez a bot tökéletes snecizni nem túl kemény nem is túl lágy bot. A kemény bottal az a baj, hogy lepattognak róla a kis halak nem dolgozza ki a bot a kis halak táncát mi közben magunkhoz emeljük. A túl lágy bottal pedig nem tudunk egy feszített ütemet horgászni.

Egyszerű de nagyszerű dizájn.

Sokan gondolnák, hogy minél rövidebb egy spicc bot annál könnyebb kezelni pedig ez nem így van. A négy és öt méteres botokat a leg könnyebb kezelni véleményem szerint, ugyanis a rövid botokon a rövid „zászló” elég könnyen tud gubancolódni oda figyelés igényel. Vékony zsinórt használjunk én egészen finomítsunk le, ha kell én a Benzár 0,10mm monofil zsinórját nagyon szeretem. Etetőanyag szempontjából mindenképpen apró szemcse méretet kell választani, ha olyan helyen horgászunk, ahol vannak nagyobb küszök (10-15cm) szelektálhatjuk őket nagyobb szemcse mérettel és horgászat közben csúzlival pár szem csontit lőve. Etető anyagnak mivel keszegféléről beszélünk én a Benzár Mix Dévér Speciál etetőanyagát használtam ezt rostáltam át egy nagyon apró lyukú rostán ezáltal egy finom apró szemcséjű homogén kaját kaptam iszonyat jó illattal.

A Dévér speciál az egyik legjobb keszeges kaja.

A túl vizezett etetőanyag felhőt képez, amit szeretnek a küszök!

Csalinak élő anyagot használjunk szóba jöhet pinki és csonti vagy ha nagyon finnyássak akár a szúnyoglárva is. Az a kivételes horgászat a küszözés, ahol igazán apró horgokat használunk majdhogynem látni alig-alig látjuk a horgot. A finomszerelékes versenyeken sokszor előkerült ennek a halnak a horgászata, bár napjainkban kezd egy kicsit feledésbe merülni, aki igazán ügyes percenként 8-10db halat is tudott fogni sok embert felsegített ez a hal a dobogóra, aki ügyesen felismerte a helyzetet jó pár kg halat össze bírt kapkodni míg mások várták a nagyobb halakat. A csontit hosszában feltűzve horog állóbbá tudjuk tenni akár 6-7 halat is tudunk vele fogni.

Hosszában a csonti ellenállóbb!

Összhangban a felszerelés!

A gyors ki-be „csapkodás” strapabíró, de egyben finom felszerelést igényel és a felszerelés egyik lelke az úszó. Olyan úszót válasszunk, ami a legkisebb küszök kapását is közvetíti én a Joker 1g úszóját használom és egy egyszerű ólmozást a kis apró pikkelyes csapatot ott kell tartanunk igazán falánkak, ezért szinte minden hal után dobjunk egy kis gombócot én túl szoktam vizezni ezáltal tudnak a „felhőben” szedegetni a küszök igazán piszkos munka a snecizés és a gyorsaság a kulcsa.

A felhős etetésen ott vannak a küszök.

Egy a legkisebb fogható méret közül.

Kapásra várva!

Ennél a pecánál bónusz hal nem igazán szokott lenni, de talán ez az egy, olyan módszer, ahol nem örülnénk neki, ugyanis annyira finom felszereléssel vagyunk jelen, hogy egy tenyeres keszeg vagy kárász is megtépne minket. Általában a kis balinok szokták megkívánni a süllyedő csontit vagy egy-egy vörös szárnyú keszeg jelenik meg az etetésen esetleg bodorka vagy razbóra szokott még partra kerülni. A másik fontos tényező, hogy a haltartó szákunkon semmi esetre se legyen egy minimális lyuk sem, mert bizony ezek a kis betyárok kiférnek rajta és nagyon kellemetlen tud lenni, amikór egy versenyen vért izzadva gépeljük ki a küszöket és a mérlegeléskór derül ki, hogy hiába fáradoztunk.

Szebb küsz!

Az akasztást követően igyekezzünk minél rövidebb úton és minél gyorsabban a kezünkben tudni a halakat, mert a gyors ütem miatt és a halak apró termete együtt véve sokszor azt eredményezi, hogy nem biztos az akadás előfordul, hogy a hal szinte a horgot alig-alig kapta be és csak a csalit fogja. Általában a felszínen láthatjuk a küszöket, de amikor borongós felhős az időjárás előfordulhat, hogy mélyebben tartózkodnak ezek a halak, olyankor akár egy méteres mélységben kell pecázzunk rájuk.

Reptetés!

Általában ugye rövid botokkal pecázunk közel a parthoz, ezért kulcs fontosságú a zaj elkerülése talán ez a halfaj, aminek a legtöbb természetes ellensége van a ragadozóhalak és a vízi madarak zöme is előszeretettel vadászik rájuk, ezért kifejezetten óvatosak. Remélem tudtam egy kis segítséget nyújtani ezeknek a kis szélhajtóknak a horgászatában, akár csak egy egyszerű csalihal horgászat során is. Sikeres szezont kívánok mindenkinek.

Csala Viktor

BENZAR MONO FEEDER HOOKLINK TRANSZPARENS ELŐKEZSINÓR 50M
1 150 Ft
KAMASAKI VIKING SPICCBOT
1 490 Ft
BENZÁR MIX ETETŐANYAG 1KG, 3KG
1 090 Ft
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...