Lékre magyar! De mivel, és hogyan?
Megjelent: 2010. február 15. | Forrás: EnergoTeam | Írások


Mikor, ha nem most?! Röpködnek a mínuszok, mint dalos pacsirták nyáridőben. A tavak jege vastagra hízott, a csukák pedig aktívak. Így hát mi is azok leszünk! Irány lékelni!


Csak akkor merészkedjünk jégre, ha annak vastagsága már megfelelő, legalább 12-15 cm


Kovács Adriánnal vágtunk neki a mintegy 2,5 km hosszú morotvának. Ősszel kiválót pergettünk a vízen és reméltük, hogy jég alól is sikerül pár jobb csukát kicsalogatni. Ezúttal a műcsalik maradtak otthon, az élő halakra osztottuk a főszerepet. Lelassult kárászok, és friss, virgonc bodorkák és vörösszárnyúk rettegtek a vödörben, nehogy pont őket halássza ki apró hálónk a csalizás előtt.


A szánkó valóban nagy segítség, ha sok a felszerelés


De először egy pár szót a felszerelésről. Talán furcsa, hogy egy jó szánkót említek először, de nem nehéz belátni, hogy a felszerelés beszállításához nagy segítség. Adrián is mindig hoz magával egyet! Előfordul, hogy több km-t is gyalogolunk, jó, ha nem vállunkat nyomja a felszerelés, hanem könnyedén siklik utánunk.


Az ’ICE’ botsorozat három tagja


A lékhorgászatra gyakorlatilag mindenféle legalább közepesen erős bot megfelel. Írhatnánk, hogy a hossz nem számít, amivel nem is mondanánk nagyot, de ezzel együtt inkább a rövidebb változatokat keressük. Ha tehetjük, válasszunk kifejezetten lékhorgászatra szánt, egy méternél is rövidebb nyeleket, melyekből egész sorozatot kínál az Energo Team. A leghosszabb, 80 centis darab „ICE Pike” névre hallgat és Heavy megjelölést kapott. Ez egy valóban erős kis törpe, mellyel gyakorlatilag minden hazai vízben unatkozó csuka a jég fölé cibálható.


A botok bár, rövidek, de kiváló minőségben vannak elkészítve


A sorozat középső darabja az „ICE Zander” 70 centis és Medium besorolású. Akár a nevéhez hűen süllőzhetünk is vele, de a közepes csukák kifogására is maradéktalanul megfelel. A széria legkisebb darabja a 60 centis „ICE Bass” mely Light jelzésének megfelelően leginkább aktív, vertikális sügeres horgászatra való. A kistesót is elhoztuk, de gyakorlatilag nem került bevetésre, mert a vízrendszerben a hírek szerint nincs, vagy nagyon kevés a sügér. Így a csukákra koncentráltunk.


Adrián szerel, fontos, hogy minden apró részlet rendben legyen!


Valamennyi léki bot orsórögzítője egyszerű, a nyélen csúszó 2-2 szorítóhengerből áll, melyek a parafára ragyogóan, teljes biztonsággal fixálják az orsókat. Egy ilyen kis botra 3-4 gyűrű tökéletesen elegendő, inkább arra kell figyelni a tervezéskor, hogy a gyűrűk átmérője lehetőleg a nagyobbak közül kerüljön ki, hogy az esetleges jegesedés minél kisebb gondot okozzon. Valójában egy léki bot nagyon egyszerű kis szerszám, épp ezért meglepő, hogy milyen kevés gyártó foglalkozik velük. Így igazi piaci résbe fejlesztett bele az Energofish, még ha kifejezetten olcsó darabokról is van szó, nagyon speciális és hasznos eszközök.


A MORA jégfúróval könnyű dolgunk van


Amit a botválasztás kapcsán szeretnék kiemelni, az egy súlyos ellenjavaslat. Ha csak lehet, kerüljük el, hogy egy kétrészes bot alsó tagját (jobbára egyetlen nagy keverőgyűrűvel) alkalmazzuk léki bot gyanánt. Ennek ugyanis a világon semmi rugalmassága nincs, mint horgászbot, a lehető legrosszabb választás. Ha kétrészes botról beszélünk, még a szállítási hossza sem növekszik, ha a spicctagját is magunkkal visszük, és teljes hosszában legalább egy rugalmas végű, fárasztásra is alkalmas készséget kapunk. Adrián is bevetett egy ilyen „általános” botot, nincs is azzal semmi baj.


A fúrószár emelésével egy kis vizet juttat a jégre, ami a havat feláztatva egy kis fényt juttat a jég alá, a csali közelébe


A szerléket sem kell túlbonyolítani. Egy átlagos csalihalhoz elegendő egy 20 gramm körüli csukázó úszó. Sokszor látni, akkora akár 100 grammos úszókkal csukázni horgászokat, hogy a Cápa c. film hordós jelenetei jutnak az ember eszébe. Na, azt vidd el, ha tudod, csukapofa! A téli ragadozó, azért nem gőzmozdony, eszik ő, ha étvágyánál van, de azért ne kényszerítsük edzőtermi munkára egy brutális úszóval!


A kész végszerelék nagyon egyszerű


Válasszunk hosszú, ha úgy tetszik magas úszót, melynek lehetőleg jó nagy piros bóbitája van, mely messziről is jól látható. Ha sok a hó a jégen, akkor látszódjon ki fölötte, s ha esetleg egymástól messzebb vágunk ki léket, akkor is maradjon látható! Ennek érdekében a besúlyozását is úgy oldjuk meg, hogy a tömeget hordó nagy úszótestet a csalihal ne tudja (huzamosabb ideig) víz alá meríteni. Ha merül az úszó, az kapás legyen!


Bevetésre készen az ICE Pike és az ICE Zander


A drótelőke, vagy valamilyen harapásbiztos megoldás kötelező. Erre is számos megoldást találunk az Energo Team vagy a Gold Star kínálatában. Műanyaggal bevont drótelőkék többféle hosszban, kevlárok, vagy épp köthető, tekercsben kapható, így tetszőleges hosszban kiszabható speciális előtétzsinórok nehezítik a választást. Nálunk volt Gold Star műanyagozott fonott drótelőke, és köthető változat is. Mindkettőt csatába küldtük!


Adrián ellenőrzi az eresztéket - ott épp alig másfél méternyi víz volt


Tehát a felszerelés nagyon egyszerű, a drótelőke fölé feltétlenül kell egy forgókarika, azt hiszem, ezt nem kell túlmagyarázni, aztán jöhet egy gumigyöngy, hogy a fölötte levő ólmot megállítsa a kötés előtt (na, ezt felejtettük otthon, de itt hadd említsük meg!), aztán tehát jön a gömbólom, ami az úszó névleges teherbírásának kb. 2/3-át kell, hogy kitegye. Szoktunk fölé a zsinórra nyomni egy lágy, vágott sörétólmot, hogy a csúszóólom mozgását bekorlátozzuk, majd jön a csúszó úszó, fölötte az ütköző. Használhatunk gyári ütközőt, de ha épp elfelejtettük föltenni, mert ugye azt kell legelőször, akkor egy egyszerű befőztes gumiból is köthetünk egy stoppert, a szerepét betölti.


A kis botok kellőkeppen
rugalmasak a fárasztáshoz


De a legfontosabb, és bizton állíthatom, leghasznosabb eszköz, amit magunkkal vittük, az a Mora lékfúró volt. Amióta azt használjuk, megszűnt az a barátságtalan állapot, hogy a lékvágások után az ember többé, vagy optimális esetben kevésbé, de vizesen kezdte a horgászatot. A fejszés lékvágásnak megvannak trükkjei, de az utolsó percekben mindenképp feltör a víz, és bizony, ha oda akar az ember rendesen sújtani, csapkolódik a víz. Az ügyesebbekre csak néhány csapás erejéig, a kezdőkre bőségesen. No ez a kellemetlen epizód a lékfúrókkal teljesen kiküszöbölhető. A kedvenc MORA ICE EASY 175MM (http://www.energofish.hu/product.php/J%C3%89GF%C3%9AR%C3%93-MORA-ICE-EASY-175MM/2398/) lékfúró által ütött „seben” akár egy 8-10 kg-os csuka is kicsusszanhat, ennél optimistábbak azért nem vagyunk… További előny még, hogy a lékfúróval nagyon lerövidül a processz, és sok helyen lukaszthatunk, keresve a halakat. No és az sem elhanyagolható, hogy a 17,5 centi átmérőjű lukba biztosan nem fog senki beleszakadni másnap sem!


A halkiemelővel megkönnyíthető a nagyobbacska csukák kivétele


A felszerelésünk eresztékét úgy állítsuk be, hogy a csalihal fenékközelben, de még vízközt evickéljen. Ha maradt víz alatti növényzet, próbáljuk meg fölé pozícionálni a csalit, hogy lehetőleg ne bújhasson el benne, de közel legyen hozzá. Az orsó dobját hagyjuk nyitva, biztos, ami biztos, hadd vigye a csuka, ha épp nem is állunk pont a lék szájánál. Jégen nem nagyon futkos az ember, talán az első nagyobb perecelésig - utána meggondolja. Szóval hagyhatunk egy pár ütemet nyugodtan a ragadozónak, nem kell úgy rohanni a lékhez kapás esetében sem. A bevágásnál azért a rövid botokkal figyeljünk oda, időnként kicsit szélesebb, határozottabb mozdulatra van szükség, mint pl. egy 3 méteres pergetőbot esetében.


Egy előzetes, ha úgy tetszik kedvcsináló a következő részből - igen szép halak is jégre kerültek


Jó szolgálatot tesz egy halkiemelő, ha a csuka szája megjelenik a léknél, ügyesen rá lehet fogni, és onnantól már meg is van. De enélkül is kicsusszanthatók a ragadozók a lék mellé, általában ezzel nem szokott gond lenni.

A horogszabadításhoz nagy segítség a szájfeszítő és egy hosszabb fogó.

Ha szerencsénk van olyan szép halak is előkerülhetnek a jég alól, amelyet Adriánnak sikerült prezentálni, de erről legközelebb. Már írom is…


Használt termékek:


ET Ice Bass

ET Ice Zander

ET Ice Pike

Mora Ice Easy lékfúró

ET Lip Grip

Szájfeszítő





Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...