Melyik bot legyen?
Megjelent: 2010. november 26. | Forrás: Murányi Antal | Írások


Szezonzáró műlegyes horgászataim jó lehetőséggel szolgáltak még néhány bot-kérdés tüzetes megvizsgálására, és a kapcsolódó eszközök éles próbájára. Legyezőbotunk viselkedése nagyban függ a párosított zsinórtól, így hát néhány zsinórt is megmutattam még a halaknak.

A Vision Cult sorozat egy különleges, egyben hiánypótló szériaként jött el közénk, hiszen éppen azt az extrém lágyságot, nyugodt akciót hordozza, ami nagyon kell a vékony tippetek használatához. Valószínűleg pusztán azért halogattam eddig a Cult botok próbáját, mert hosszú dobásban nem túl erős ez a bot, erényeit inkább a rövid nimfázásban vagy cseh nimfázásban fogjuk felismerni.


A legszükségesebb cuccok mindig nálam vannak


A bronzszínű Cult


A 2-es osztályú, 8 lábas Cult igen jó játéknak tűnt az elején, de aztán kezdett kényelmetlenné válni a bot rövidsége, és inkább a 10-11 lábas méretek közül válogattam – végülis ebben jó igazán a Cult. A 10 lábas, 3 osztályú bottal már igazán kényelmesen lehetett vezetni a nimfákat, nem kellett nyújtózkodni, mégis jó hosszú pályát járt be a horog. Végre megadatott az érzés, hogy jó eszköz van a kezemben, nem módosítanék semmit rajta, ráadásul a halak is viszonylag aktívak voltak. Tökéletes helyzet!

Első halként egy jó erőben lévő szajbling jelentkezett, rendesen próbára téve a vékony előkét. Öröm volt látni, hogy a Cult bot milyen érzékenyen nyúl a megszaladó hal után, szinte nem is kellett zsinórt adnom. Igen, ez volt az ideális cseh nimfás bot – ha egy életre elkötelezném magam a cseh nimfázás mellett, akkor csakis ezt a botot választanám.


Partnerem a tesztelésben

Szajblingos színek


A zömök hal jó erőben volt

Árkon-bokron túl…


Az van, hogy gyakran alkalmazok hosszú nimfás módszereket is, amikor viszonylag nagyokat kell dobni. Emiatt aztán kénytelen voltam olyan bot után nézni, amivel a legtöbb dobástechnika gördülékenyen működik, de azért megvan benne a szükséges lágyság. Ekkor fedeztem fel magamnak ismét az Attack sorozatot. Valójában kezdőknek szánt széria ez, nagyon baráti áron, de a „medium" jelölésű, engedékenyebb akció éppen jól jön a finomszerelékes nimfázásban. A 4-es osztályú, 8 lábas Attack ma már az egyik leggyakrabban használt nimfás botom, minden horgászatra magammal viszem.

Megérdemel egy bekezdést az ET Competition Fly orsó, ami immár teljesen összenőtt a kis Attack botommal. A gondosan esztergált, széles dobú orsó igazán patinás darabnak mutat, nem kell szégyenkeznünk vele sehol – tényleg kár, hogy továbbfejlesztett változatával már nem számolhatunk, a jelenleg kapható darabok hamarosan már becses ritkaságnak fognak számítani.


Ez még rövid a táv, de már el kell küldeni a zsinórt


Mindig párosban viszem őket: GT FourFour és
Attack botok, utóbbin az ET Competition Fly orsóval


A GT Four valószínűleg a Vision cég legismertebb és legnépszerűbb botja, korábban is illettük már dicsérő szavakkal. Ami még újdonságot jelenthet, hogy ezúttal a széria leggyorsabb tagját, a GT FourFour botot tettem próbára. A szépen színezett, négy részes drágaság már igazán robbanékony akcióval funkcionál. Ezzel a bottal már érdemes speciális zsinórokat is párosítanom: leginkább az átlátszó zsinórokat röptettem vele. Átlátszó legyezőzsinór? Pontosan! Ha zsinórunk a felszínen úszik, nincs jelentősége a zsinór színének, viszont ha víz alatt közlekedik, nagyon tiszta vízben akár el is ijesztheti a halat, legalábbis óvatosságra inti őket.

Sok cég próbálkozott már az átlátszó zsinórokkal, de igazán jól dobható modellek csak az utóbbi években kezdtek megjelenni. A Vision cég elsőként az Extreme Distance nevű zsinórjait toldotta meg egy átlátszó verzióval: ennek csak a fejrésze átlátszó, a többi egyszerű fehér. Tavalyi évtől jelent meg a teljes hosszban átlátszó Attack zsinór, ami azóta is megállíthatatlanul terjed a legyesek körében – jól dobható, tartós felületű zsinór, igazán lágy, monofil maggal.


Az átlátszó fejjel gyártott
Extreme Distance zsinór…

…és az alkalmazott nimfáim


Viszonylag ritkán esik szó a Vision Compound zsinórokról, pedig ez is egy különleges széria, amelynek legfőbb jellemzője a viszonylagos merevség. Sokszor tapasztalhatjuk, hogy amíg a lágy zsinórok könnyen futnak kéretlen karikákba a hosszú dobás alatt, addig a picit merevebb zsinórok mindig igyekeznek egyenes vonalban maradni, ritkábban lesz rajtuk csomó vagy hurok. A Vision Compound talán azért is szívbéli nagy kedvencem, mert az idei szezonom egyik legszebb pisztrángja éppen ezzel a zsinórral lett az enyém. Éppen az utolsókat dobtam egy kövezett kanyarban, amikor éles ütéssel horgon termett a hal és magával akarta vinni a GT FourFour botomat is. Ezt nyilván nem engedhettem, ezért inkább hálóba tereltem a halat, hogy kiakasszam szájából a méretes nimfát.


A FourFor bot és Compound zsinór győzelme


Másnap már erre a vízre mentem

Ők voltak a főszereplők


Hazafelé egy medvecsaládba botlottam, megörökítettem őket


Másnap már kis pettyes pisztrángokra vadásztam, és az első hal után némileg keménynek találtam a FourFour botot. Bár előnyösen gyors volt, a vékony előkével nagyon kellett vigyázni. Visszaballagtam hát az autóhoz, hogy lecseréljem az Attack-ra. Egy hal után az Attack-ot is lecseréltem a hosszabb Cult-ra, majd egy újabb hal után ismét a FourFour botot vettem elő... Őrület, hogy mennyi jó bot van körülöttem! Egyszerűen képtelen vagyok dönteni!



Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...

Nőtincsi verseny
Megjelent: 2024. március 20. | Forrás: Nieto Ramon | Írások

A csapat idén is részt vesz a Nőtincsen megrendezésre kerülő harcsafogó versenyen. Ebben a cikkben bemutatom a 2023-as versenyünket és tapasztalatainkat. Kezdő harcsásoknak pedig egy kis iránymutatást és felkészülési javaslatokat egy harcsás versenyre. A tóról néhány érdekesség: Nógrád megyében található ez a gyöngyszem. Ezt a körülbelül ötven hektáros tavat a Lókos-patak felduzzasztásával hozták létre 2000-ben. Alapvetően a tó árvízvédelmi...

Hideg vízi pontyok rakóssal
Megjelent: 2024. március 16. | Forrás: Csala Viktor | Írások

Az első, erős napsugarak megjelenésével a horgászok zöme óvatosan ugyan, de megjelenik a vízparton. Ebben az időszakban, amikor még a vízhőfoka nem éri el az 5 celsius fokot, nehéz kapásra bírni a halakat. Kiemelt fontosságú az átgondolt tudatos horgászat. Alig vártam, hogy kijussak a vízpartra és horogra csaljam a holtág pontyait. Szeretem a tél végi és tavasz eleji horgászatokat, sokat lehet taktikázni, talán ilyenkor tud a legtöbbet fejlődni az ember....