Mindenkinek van egy kedvence
Megjelent: 2007. október 30. | Forrás: Nagy Levente | Írások
Gondolom senki nem fog neheztelni rám, ha habozás nélkül kijelentem, hogy egyetlen pergetõhorgász készletébõl sem hiányozhatnak a különbözõ formájú és színkombinációjú mûhalak, nevükön szólítva wobblerek, hisz mindannyian ugyanarra törekszünk: hogy mûcsalis kollekciónkat folyamatosan bõvítsük, és hogy rendelkezzünk az úgynevezett „fogós darabokkal”- csak így tudunk felkészülni a különféle szituációkra.


Mindig nehezen tudom eldönteni, hogy milyen típussal indítsak. Ilyenkor visszagondolok az elõzõ horgászatra, hogy akkor melyik volt a nyerõ darab, és reménykedek, hátha most is bejön. Ha nem, jöhet a próbálgatás.

Igen ám, de a mai, követhetetlenül fejlõdõ világban szinte hetente jelennek meg új gyártok, új termékekkel, megnehezítve ezzel nem csak a kezdõk, de olykor a tapasztaltabb pergetõhorgászok dolgát is a vásárláskor. Képzeljük csak el magunkat egy kezdõ bõrében, aki pergetéssel szeretne próbálkozni, és szüksége lenne néhány tanácsra. Mit tennénk a helyében? Bemennénk a horgászboltba és kikérnék az eladó véleményét, aki teljesen más szemszögbõl látja a dolgokat, esetleg egyáltalán nem ért a témához, csak úgy tesz, mintha értene? Nem mindig ez a legkézenfekvõbb megoldás! (Félreértés ne essék, hisz természetesen vannak hozzáértõ, jóakaró emberek, eszem ágában sincs konkrét személyekre célozni)
Sajnos évekkel ezelõtt saját bõrömön tapasztaltam, hogy néha elõfordul, ha észreveszik az emberen, hogy nem igazán ért a témához, vagy nem ismerõs számukra, akkor megpróbálnak mindenféle ismeretlen márkájú és eredetû wobblert rásózni, dicsérve annak színét, mintázatát és még ki tudja miét…..
Persze, hogy egy kezdõ bedõl a „szakértõi” véleménynek és gondolkodás nélkül teszi asztalra, az olykor nem kis összeget a „becses darabért”. Aztán horgászatkor rá kell jönnie, hogy a wobbler nem Floating, ahogy a csomagolásán sötét betûkkel fel van tüntetve, hanem Flying, azaz repülõ - így nevezem én azokat a darabokat, melyek az elsõ behúzásnál fél oldalra dõlve szöknek ki a vízbõl, egyszóval használhatatlanok.


Ezekben a mûhalakban soha nem csalódtam, szinte mindig tudtak halat fogni nekem!

Ez sajnos néha elõfordul, én is több alkalommal találkoztam a vízparton olyan horgásszal, aki magyarázatot keresve forgatta kezében újonnan kapott, vagy vásárolt wobblerét és fogalma sem volt, hogy mért nem mûködik. És ezektõl, a daraboktól várjuk el, hogy halat fogjanak, mikor még jóformán a vízben sem képesek megmaradni…
Na, de nincs értelme ennyire boncolgatni a negatív példákat, hisz soha nem látnánk a végét, meg amúgy sem szeretnék a sötét emlékeimben megmaradt márkanevekkel dobálózni, hisz erkölcstelen lenne. A lényeg, hogy minél nagyobb a mûcsali kínálat, annál nehezebb a választás, fõként a témával csak most ismerkedõ horgászoknak. Ezen sporttársaknak szeretnék néhány irányelvvel, tanáccsal szolgálni, hogy még véletlenül se essenek áldozatul a gyártók többmilliós kínálatának és sikerüljön néhány igazán jól mûködõ mûhalat kiválasztaniuk, melyek segítségével elkezdhetnek ismerkedni a horgászat ezen formájával.


Úgy tûnik aznap sikerült jól választanom.

Általában minden pergetõhorgásznak van egy kedvenc típusa, melyrõl mindig szívesen beszél, melyet mindig szívesen vesz elõ dobozából, és megbízik benne. Ahhoz, hogy egy mûcsali kiérdemelje ezt a címet, bizony több évig bizonyítania kell, hogy igen is tud halat fogni, még a nehezebb idõszakokban is, amikor a ragadozók nem vetik magukat mindenféle vízben megcsillanó tárgy után (mert, ha ritkán is, de ilyen napok is vannak). Van, aki erre, van, aki arra esküszik.
Számomra a legkedvesebb daraboknak járó díjat a Salmo cég termékskálájából kikerült Hornet család nyerte el. Számos felejthetetlen élményem kötõdik ezekhez a wobblerekhez, így mindig szívesen beszélek róluk, és bátran merem ajánlani úgy a pergetéssel csak most ismerkedõ, mint a már tapasztaltabb horgászoknak is.


Íme a kedvenceimbõl néhány darab. Ugye jól néznek ki? A halak legalábbis ezt mondják.


Ahhoz, hogy a mûcsalit tökéletesen vezethessük jó bot mellé, jó orsót kell társítanunk! Én a 2, 40-es Spin Blade botomat egy 3000-es Energo Team EXCALIBUR orsóval szereltem fel, és kifogástalanul mûködik!

Amit nagyvonalakban tudni kell ezekrõl a fahalakról, hogy a Salmo család egyik legnépszerûbb változatai (nem véletlenül) és a gyártó szerint az egyik legkeresettebb wobblertípusa. Ötféle méretben 2, 3, 4, 5 és 6 cm, és háromféle terelõlemezzel kapható: úszó, süllyedõ és mélyretörõ változatban.
Szinte bármilyen halfajra megtalálhatjuk a megfelelõ színkombinációjú és méretû darabot: csukára, süllõre, sügérre, domolykóra és pisztrángra is.


Ez a domi is Hornet családból választott.

A kezdetekben, mint minden pergetõhorgász általában, én is körforgókkal dobáltam: abban az idõben csak ezekhez tudtam hozzájutni, az áruk is elfogadható volt, és egy jól mûködõ mûcsalit nehezen tudtam másra cserélni. Jó pár évnek el kellett telnie, míg mások bíztatására kezdtem el ismerkedni a fahalakkal. Kezdetben mindenféle színû, formájú és márkájú darabot kipróbáltam, amihez csak hozzá tudtam jutni, de egy idõ után rá kellett jönnöm, hogy fölösleges pénzkidobás, olyan mûcsalikra költeni, melyeket nem ismerünk. Túl nagy a kockázat! Tapasztaltabb pergetõhorgászokat kerestem meg, véleményt kértem tõlük és így kerültek elõ a Salmo wobblerek, melyeket azóta is elõszeretettel használok, úgy állóvízen, mint folyóvízen egyaránt.
Bátran ajánlom mindenkinek!
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...