Minőségi percek – októberi peca
Megjelent: 2023. december 09. | Forrás: Heincz András | Írások

A felgyorsult mindennapok és a beléjük zsúfolt teendők mellett nem tud mindenki napokat időzni a vízparton ahhoz, hogy szebb példányokat is horogra csaljon. A készülődésről nem is beszélve, ami olykor órákig is eltarthat. Az általam használt csalik és szerelékek már többször bizonyították, hogy költséghatékonyan, kevés ráfordítással tölthetünk minőségi időt a kiszemelt helyen.

Legutóbbi horgászatomra gyakorlatilag szinte az utolsó pillanatban adódott lehetőség.  Átlagemberként én is hozom-viszem a gyerekeket, koordinálom a folyamatban lévő építkezésünket, helytállok a munkámban, és mellette próbálok minél többet a vízparti szerelmemmel – a horgászattal – is ápolni a jó viszonyt. Éppen ezért célom, hogy ésszerű keretek között, minél több élménnyel gazdagodjak egy-egy alkalommal.

A gyors elhatározást követően a Carp Expert polcain sorakozó termékek nagy segítségünkre vannak, hiszen már rengeteg előre elkészített szerelék és előke található a repertoárban. Jelen esetben egy kész szerelékre esett a választásom. A Cxp Inline Blowback Rig egy belső vezetésű 80g-os ólommentes csúszó nehezékkel ellátott komplex szerelék. Horogbefordítóval kiegészített vastaghúsú 4-es horog, ólommentes leader és 25librás horogelőke.

Amikor nincs idő szerelékkel machinálni, a precízen elkészített végszerelékek között egy kiváló alternatíva a CXP Inline Blowback Rig.

A legutóbbi pecák során jól megdolgozták a felszerelést a 15-35+-os barátaim, így érett a zsinórcsere. Az Efttex díjnyertes Cxp Smoke zsinórokra esett a választásom.

Az Efttex díjnyertes Cxp Smoke zsinór alacsony nyúlással, jó csomótűrő képességgel, valamint teflon bevonattal bír…kell ennél több?

Ha bojlizásról van szó akkor én szeretek 10kg feletti halakban gondolkodni. A tőlük kisebbeknek is örvendek, de őket inkább az általam szintén kedvelt finomszerelékes pálcákkal nyüstölöm. Éppen ezért ma is nagy halak becserkészése volt a cél, a zsinórokat sem az aprajából választottam. A méretes halakhoz, masszív orsó dukál. Az új Cxp MAX 2 orsói éppen ebbe a kategóriába lettek fejlesztve. A MAX 2 Long Cast 8000 rövid és átlagos távok bojlis orsója. Minden ízében a dobást elősegítő szerkezeti felépítéssel rendelkezik. Míg a MAX 2 Method 6000 méretéből, és a benne rejlő masszív tengelyéből adódóan az extra heavy feeder – folyóvízi feeder – lágyabb bojlis botokon tudom elképzelni. Nálam a Benzar No Limit Method Feederen találta meg a helyét és ezen a pecán is bevetettem egyfajta hibrid egységként: feeder bot - bojlis szerelékkel.

A MAX 2 Long Cast orsó – MAX 1 bottal kombinálva parádés páros! 

A No Limit Method Feeder és hasonló karakterű botok megbízható kiegészítője lehet az új MAX 2 Method 6000-es orsó.

A csalogató anyagokban sokat lehet variálni, próbálgatni a kombinációkat, de amikor az idő véges nyilván arra kell tenni a voksot, ami már sokszor-sok helyen bizonyított! Ennek okán esett a választásom a Benzar Turbo Bicolor bojlikra és halibut pelletekre, valamint a The One Purple termékeire.

Sokat bizonyított Benzar bojli és halibut pelletek jól működnek együtt. 

The One Purple bojli és attraktív locsoló jó választás ősszel is.

Érkezést követően első mozzanat, hogy a Benzar vödörben megtörténjen az elemek keverése, legyen ideje összeállni, a pelletek picit felpuhulnak és a bojlik is beszívnak egy kis plusz attraktivitást a locsolóból.

Keverem- kavarom. Ínyenc falatok az Energoteam ’’üstből’’.

Az ízek és aromák intenzívebben bontanak, ha a CXP bojli őrlővel tetszés szerint összetörjük az etetésünk egy részét.

Adottak az eszközök, az előre elkészített Cxp előke is időt nyert nekünk, de merre legyen az arra?! Lepróbált terepen is, de ismeretlen vízen kiváltképp jól jön, ha tudjuk milyen meder és halmozgás található előttünk. Nekem a Lucky Spear etetőhajós halradar nyújt nagy segítséget. Az első behúzás előtt körbejárom, hol-milyen akadó, törés, vagy épp plató található. De a segítségével nem csak a vízmélységet és hőmérsékletet láthatjuk, hanem az aljzat minőségéről is képet ad. Nem mindegy, hogy egy hínáros- hordalékkal teli helyen ’’veszik” szem elől a csalink, vagy egy jól ’’kifürdött” kemény placcon messziről szemet szúr a keresgélő halaknak.

Lucky Spear radarja használható csónakon és etetőhajóra szerelve is!

A mederkép egységes mélységet mutatott, de a radarnak köszönhetően gyorsan meglett a kecsegtető 30-50 cm-es törés. Az aljára elhelyezett szerelék hamar érdeklődőre talált, sejtetve, hogy megvan a vonulási útjuk. A készre szerelt Cxp Blowback Rig szerelék hibátlanul befordult, kellő mélységben akadt a kikönnyített bojlival.

Jobb példa nem is lehetne: Az első jelentkező és a kész Cxp szerelék úgy akadt ahogy elő van írva.

A kezdés bíztató, folytatása következik – reméltem – és az első átlagos fogást követően igazi ellenfelet is érezhettem a Smoke zsinór másik végén. Harciasan próbálta megkerülni a szabadulást jelentő nádszigetet, de a MAX 1 bot és MAX 2 Long Cast orsó úgy dolgoztak az irányításom alatt, mint egy jól összeszokott csapat.

A MAX szériás felszereléssel 90 méterről is magabiztos az irányítás.

Sajnos az egekbe szárnyaló egom miatt hibát vétettem és amikor a halamat nem figyelve a merítőt szemmel kerestem, a meglazult irányítás következtében stég alá szaladt és azonnal körbe úszta az oszlopot Próbáltam engedni, hátha visszafordul, aztán erőltettem, de mindhiába, a zsinórom belemélyedt a korhadt fába. Gyakorlatilag csak a stég oszlop tartott ellent nekem, halat nem éreztem. Végül lehasalva, az egész botot a zsinór után ’’áttekertem’’ a stég alatt és láss csodát, folytatódott a fárasztás. A Smoke zsinór állta a sarat, nem szakadt el, de még csak ki sem szálasodott, a Cxp szerelék pedig stabilan ült, nem tudta kirázni a szájából. Ez igen, jöhet a merítés. A Cxp Carp Handle merítőkből mindig van nálam az egyrészesből és a kétrészesből is. Egyrészt mert előfordulhat dupla kapás, másrészt a 2 részessel bármikor csónakba szálhatok és ott sokkal könnyebb az egy mozdulattal alig 1 méteresre rövidíthető eszközzel dolgozni.

Viszontagságos küzdelem után a várva várt pillanat! Cxp Carp Handle a kézben!

A Cxp Carp Handle egy és kétrészes merítők mindig elkísérnek!

Két merítővel nem érhet meglepés a dupla kapáskor sem.

14kg-os harcos lencsevégen.

A hosszú fárasztás után a tokoknak jár a kellő törődés, ezért időt kell szánni a visszaengedésnél, hogy újra erőre kapjanak. Ellenkező esetben a fáradt hal könnyen a mederfenékre süllyedne és alsó állású szájuk miatt csak iszapot szipákolva pusztulás lehet a vége. Ezért előre hátra ringatva segítsük a kopoltyún keresztül történő víz áramlását. Amint a tokhal erőre kap, megpróbál majd úszó mozdulatokkal tovább állni. (ez változó extrém esetben lehet akár 10-15 perc is).

A vizes közös képeknek is megvan a maga szépsége. 

Egy a szebbek közül, megunhatatlan!

Menetrend szerint tovább álltak a tokok – vagy elzavarták őket a pontyok – mert ahogy átfordult a nap felettem, megérkeztek a pikkelyesek is! Már a kapásaikból is következtetni lehetet, hogy virgoncabb fajjal van dolgom, a kapások mind füstöltek tőlük. Dolgoztatták a MAX 2 Method orsót, de mint ahogy a Long Cast nagytestvérnek sem kottyant meg, ez is állta a sarat. A fék mindkettőben gyorsan és letapadás mentesen reagál a kirohanásokra, illetve a felhasználó módosításaira.

Hibátlan zsinórkép, megnyerő forma, ez a MAX 2 Long Cast 8000-es orsó.

Dupla Benzar halibut-fokhagymás kikönnyített bojli kombóra csábult el.

Ilyen késő őszi időben is meglephet bennünket a nap. Ma sem volt másképp, és egész kellemes pólós idő kerekedett, sőt szemtelenül vakítottak a sugarak. Szerencsére kéznél volt egyik kedvencem, az Aquila Ghillie modellje. Ebben az időben éppen elegendő a sárga lencse is.

Az Aquila Ghillie sárga lencséje az őszi nap sugaraival szemben is nyugodt látást biztosít, hogy oda fókuszáljunk, ahova kell.

Egész sötét tónusú töves, remélem nagyobb korában is újra összefutunk!

Az idő változni kezdett, érkezett a hidegfont, előszele egyre-másra fújta össze a felhőket, újra fel kellett venni a pulóvert. Az utolsó jelentkezőm is egy hibátlan töves volt. Nem ő ma a legnagyobb fogás, nem is ő küzdött a legvehemensebben, de a kezemben tartva érkezett el a nap csúcspontja és járt át az az érzés amikor teljes megelégedéssel nyugtázom a napot! Minden tökéletes! Működött a technika, beváltak a csalik, csodás napsütésben szép fogásokkal gazdagodtam. Ahogy a társai, ő is megkapta a kellő odafigyelést, majd fertőtlenítést követően boldogan engedtem vissza víz alatti otthonába.

Mérettől függetlenül mindegyik horog ütötte sebet kell kezelni!

A boldogság nem mérhető kilókban

CARP EXPERT MAX1 BOJLIS BOT
17 490 Ft
CARP EXPERT SMOKE SÖTÉTSZÜRKE ZSINÓR 300M, 1000M
1 890 Ft
BENZAR NO LIMIT METHOD FEEDER BOT
36 990 Ft
CARP EXPERT MAX2 LONG CAST 8000 TÁVDOBÓ ORSÓ
24 990 Ft
CARP EXPERT LEADFREE GO GREEN INLINE BLOWBACK RIG 80G
1 890 Ft
LUCKY SPEAR WIFIS HALRADAR TARTÓVAL (ETETŐHAJÓRA)
114 990 Ft
88 990 Ft
CXP NEO CARP HANDLE RAKÓS MERÍTŐNYÉL
6 190 Ft
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...