Nádi pontyozás úszóval
Megjelent: 2008. szeptember 04. | Forrás: Székely Zoltán | Írások

Ez a megnevezés gyűjtőfogalom, hiszen hasonlóan szerelünk, ha bármilyen vízinövényzet, sás, nád, fűzes, csuhés, hínaras, tökleveles vagy akadó közelében horgászunk, ahol jobb, ha a zsinór függőlegesen fut a vízfelszíntől a horogig.


Nádi pontyozáshoz bevált úszók, ólmok, horgok

Ez talán a leghangulatosabb pontyhorgászati mód. Figyelmünk a végsőkig feszül, mikor a rendszeresen etetett hely tisztása mögött megrezzennek, majd szétnyílnak a szélső nádszálak, jelezvén, hogy vendég érkezett horgunk közelébe. Némi várakozás után az úszó néhány rándulás után lassan megemelkedik, sőt rá is dől a vízre, mi pedig zakatoló szívvel, visszafojtott lélegzettel bevágunk, és kezdetét veszi a birkózás. Fantasztikus élmény, nem lehet megunni, még a századik kapásnál is izzad ilyenkor az ember tenyere.


A nádi horgászathoz erős felszerelésre van szükség

A helykiválasztásnál igyekezzünk olyan öblöt, tisztást kinéznünk, amelynek vagy természetesen, vagy az etetést követően legalább kéttenyérnyi kemény, egyenletes a talaja. A hely kialakításakor a növényzethez minél kevésbé nyúljunk, mert az alaposan megkopasztott környezet gyanús lesz a halaknak.


A kétszakállú horog jobban megtartja az erőszakos fárasztáskor a halat

A felszerelésnek bírni kell a megakasztott ponty kirohanását, ezért hosszú, erős, de rugalmas pálcára van szükségünk, mint például a DX Kevlar Telecarp, mellyel a többkilós példányokat is ki lehet kormányozni a növényzet sűrűjéből. Ha kapitális példányokra is számíthatunk, bevethetünk akár négy méter körüli bojlis botokat is, mint a Dark Blade.


Ideális pontyozóhely sásosban, a merítő legyen készenlétben!

A zsinórnál választhatunk, hogy a kevésbé rugalmas, de vékonyabb /25-40/, nagyobb szakítószilárdságú, fonott Carbon X-et, vagy a monofil Carp Expert-et /45-60/ használjuk. Sok horgász panaszkodik, hogy hiába próbálkozik fonottal, nem veszi fel a ponty a rajta kínált csalit. Hát nem tudom mi az igazság, de emlékszem annak idején a tihanyi nádasokban a Dacront, sőt a vándorkagylós torzsák miatt többek által használt vékony láncot is eredményesen használták egyesek. Kell két féle szereléket készíteni, és amelyiket gyakrabban veszi fel, avval kell horgászni.


Kukoricával pontyozva egyéb halak is beugorhatnak a nádi horgászatkor

Az orsó passzív szerepet játszik ebben az erőszakos horgászmódszerben, de olyat érdemes választani, mint például a Silver RD 50-es, melyet nagyon finoman be lehet állítani addig a pontig, ahol még nem szakad, hanem egy kicsit enged. A lényeg, hogy sikerüljön a halat a torzsás aljzattól felemelni víz közé, és ha akkor produkál egy ellenállhatatlan kitörést, még mindig van esélyünk, ha berohan a növényzetbe és feltekeri magát, hogy megfoghatjuk.


A bevágás lendületével igyekezzünk
felhúzni a halat a mélyből


Ilyenkor menjünk csendben utána, használjunk inkább fémkeretes merítőt és mikor már a hálóban van a hal, vágjuk el a zsinórt. Minden nagyobb hal után érdemes megvizsgálni a damil első pár méterét, mert a torzsák, vándorkagylók, de még a hínárra tapadt csigák is megbonthatják az erősen feszülő zsinór felületét.


Ez szerencsésen feljött!

A nádi szerelék rendkívül erős, rugalmas anyagú, borotvaéles Maruto horogban végződik nálam, melyek között van egy külső-belső szakálas tipus, mely sokkal jobban tartja a halat, amire éppen az előbb említett nádba rohanásoknál igen nagy szükség van. Mérete a várható pontyok méretétől és a használt csali nagyságától függ. Az ólmozat lehet fix vagy csúszóra szerelt.


Irány a merítő!

Én 5-8 centire teszem az ólmot, vagy az ütközőt és fölé a csúszóra szerelt, általában hosszú antennás úszót, mely a felső gumiütközőig csúszik.


Az egyik legizgalmasabb pillanat

Az úszó mérete változhat a víz mélységétől, iszaposságától, dobástávolságtól és az örök ellenség, a szél gerjesztette hullámok nagyságától és a zsinór vastagságától. Éjszakai horgászathoz ajánlom a világítópatronos úszót, mely fejlámpával kombinálva sokkal jobb, mintha természetellenesen kivilágítanánk erős lámpával a helyünket.


Az univerzális Silver RD50-es pontyozó
orsó és nádba való zsinórok

A kapás az úszó megemelkedésével, nem önsúlyosnál akár a vízre dőlésével jelentkezik. Ne vágjunk be, ha álló helyéből oldalra elsüllyed, ilyenkor csak beleúszik az etetésen matató hal a damilba, csak megugraszthatjuk a csapatot.


Zsákmányt a zsákba, jó lesz a lébe!

A bevágás felfelé irányuló, nagyon határozott legyen és a csónak végéből kilógó hosszúnyelű merítőt igyekezzünk mihamarabb a hal alá tolni. A nagyobb példányok szákba terelése igazi viadal, embert, felszerelést vizsgáztató küzdelem. Kívánom, hogy legyen szerencséjük hozzá!

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...