Nagy csali, nagy csuka
Megjelent: 2010. január 13. | Forrás: Murányi János | Írások

A címből valószínűleg nem derül ki, hogy valójában a multis jerk-horgászatban tett kirándulásaimról fogok beszámolni, de a jerkelés, illetve méretes jerk-wobblerek ma már végérvényesen a kapitális csukák műcsalis horgászatával fonódnak egybe.


Erre gondolok!

Amikor román legyes- és pergető-bajnok (és román Energofish teszthorgász) Adi Vlasiu indíttatására nekifogtam a multis jerkelésnek, az első időkben csak annyit érzékeltem, hogy nem fogok semmit… A korábban könnyedén összevillantózott napi 3-4 darab átlagcsuka végleg eltűnt a képből, nem láttam többé őket. Maradtam a napi nulla vagy egy kapással, de fogalmazzak inkább úgy, hogy egy gigamega orbitális kapással! Mert egy tíz kiló körüli csuka már elég szépen oda tud durrantani! Később már igazi meglepetés volt, hogy 1-2 kilós csukák is horogra akadtak, hiszen ez a módszer elsősorban a kevés, de nagyméretű fogásról szól.


Adi Vlasiu három napnyi jerkelés után
akasztotta meg ezt a halat, bő tíz kilós volt!

Néha ilyen kicsik is bejönnek,
de nem jellemző

Ami a nagy tengeren túl több évtizedes hagyományt jelent, azt igen nehéz volt nekem európai aggyal befogadni – kezdve a fordítva tartott multis bottól, a merev spiccig és kis áttételű multiplikátoros orsóig. Ezzel a szereléssel a dobás lendülete is teljesen más, időre volt tehát szükségem, amíg igazán magabiztosan kezeltem az új szerelést. Mennyi időre? Két horgászat után már úgy éreztem, készen állok, és egy stabil multis cucc beszerzésén törtem a fejem.


Idővel egyre hosszabbakat dobtam

Viszonylag egyszerű dolgom volt, hiszen az Energofish kínálatában minden előfordul, amire a jerk-horgászatban szükségünk lehet: nagyszerű botok és orsók, nem beszélve a tengernyi Salmo jerk-csaliról – na, de ez utóbbit majd később tárgyalom.


Penn Millenium – szép kidolgozású bot, de nagyobb dobósúly-választékot inkább a Banax Jerk PF szériában találunk

Botban a legrövidebbet kerestem. Rendszerint csónakból pergetek, a 180-190 centi körüli hosszt találom ideálisnak. Ezzel még dobni is jól lehet, és ügyesen „rángatni” is. Elsőre szembetűnő volt, hogy a jerk-botok módfelett merevek – a rájuk írt dobósúly nem ugyanazt fedi, mint a hagyományos pergető botjainkon! Igaz, hogy jelentős súlyú wobblereket kell majd eldobálnom, én mégis inkább a középerős botok felé hajlottam… Kapitális csukák ide vagy oda, engem alapból zavar, ha a bot mindkét vége egyformán vastag és kemény. Úgy 15-60 g környékén találtam meg azt az akciót, amit még el tudok viselni, és a legnagyobb jerkek-et is gond nélkül küldte. A Banax Jerk PF volt a listám elején, de igen megszerettem a Penn Millenium modellt is.


Tavaly a Banax Tova volt a kedvencem

Az orsó kiválasztása már nem jelentett akkora vívódást. Mivel itt minden típusból csak egy méretet találtam, szemre méricskéltem tehát, és teljesen a belső megérzéseimre hagyatkoztam. A Banax Zest a legszebb orsó volt, ami eddig a kezembe került, végül mégis a Banax Tova modellre szavaztam, a tavalyi szezont azzal dobáltam végig. Az idei évben pedig a Ryobi Ixorne orsóval folytattam kalandomat, és most úgy érzem, ezzel akár meg is tudnék öregedni. Igaz, hogy ára is jelentősen magasabb az előzőeknél, de minőségben is azt a kifogásolhatatlan tökélyt hozza, ami teljes biztonságérzetet adott úgy a nyári harcsapergetésben, mint a késő őszi jerkelés során.


Az idei szezonban már a Ryobi Ixorne szedte a jeges zsinórt

A zsinór kérdése továbbra is nyitott előttem. Többnyire fonottat használok, a méret pedig széles skálán változik 0,15-től akár 0,36-ig is. Nyilván, ha bokor alá dobálok harcsára, akkor a legvastagabb zsinórt alkalmazom, amikor viszont a hosszú dobás lenne a fő szempont, akkor úgy a 0,18-as méret körül szoktam megállapodni – ha nagyok a csalik, és nagy csukákra számítok, akkor picit fölé megyek, de egyébként inkább alá. Elsőre azt gondolhatnánk, hogy a dobástáv növelésében nincs nagy jelentősége a zsinórvastagságnak, hiszen ez főleg a dob futásának beállításán múlik, a gyakorlat mégis azt mutatja, hogy vékonyabb zsinórral messzebbre küldhető ugyanaz a műcsali.


Nagy műcsalik a nagy dobozban

Legbővebben talán a műcsalikról tárgyalhatnék, hiszen a Salmo kínálata nagy mennyiségű jerk-csalit tartalmaz, talán még túl sokat is. Mindenképp szerencsés helyzet, hogy olyan klasszikusok vannak így kéz alatt, mint a Slider, Fatso vagy Jack.


Slider-ből is a nagyobbakat választom

Mivel jerkelve főleg a lehűlő vizek mélyeit kutatom át, elsősorban az élénk színű modelleket választom ki – a GT szín már régi kedvencem, de nagy favorit az RH, RT vagy PA színkód is. Említettem, hogy elsősorban a mélyebb vizeket horgászom meg, nyilvánvalóan a merülő modelleket részesítem tehát előnyben, nálam ebből van több. Sőt, a legtöbb műcsalival az a gondom, hogy nem küldhető elég mélyre… Az általam meghorgászott 4-6 méteres mélységekbe csak kevés modell merül le, plusz súlyozás nélkül.


A Salmo Jack is egy közkedvelt darab

Ez a Whitefish jól merül, főleg emiatt szeretem

Amikor az öreg csukák jerk-horgászatán elmélkedünk, elsőként azon kell elgondolkodnunk, hogy egy kapitális csuka nem csak hogy békés halakból is a nagyobbakat választja, de igen agresszíven védi a vadászterületét – így gyakran kerülnek fogai közé termetes sügérek, és akár félkilós-egykilós csukák is. Nem túlzás tehát műcsalinkat is ezekhez méretezni, hiszen lényegében arról van szó, hogy a gigászi csuka territóriumába beküldünk egy mű-sügeret vagy mű-csukát, és addig ingereljük vele az egyébként óvatos halat, amíg megtámadja a „betolakodót”.


Ez lenne a helyes bottartás

A dobás fél kézzel is működik



Ha ujjunkat az orsó dobján tartjuk, a nagyméretű
műcsali becsapódását is kontrollálni tudjuk

Ezért van tehát komoly létjogosultsága a csuka-mintájú Salmo wobblereknek, mint a Pike, Jack, Turbo Jack, vagy a sügér-mintájú Slider, Fatso vagy Perch modellek. Amíg a jerk-wobblerek jelentős része nyelv nélkül készül (hiszen éppen ez adja a természetes kishalhoz hasonló, kiszámíthatatlan mozgását), addig szép számban találunk terelőnyelvvel készült modelleket is, amelyek nagy méretük miatt nagyszerűen hasznosíthatóak a jerk-horgászatban is – gondolok itt a Fatso Crank, Whitefish vagy Skinner modellekre elsősorban, de a fent már említett Perch 14 centis modellje is verhetetlen, ha tökéletes sügér-utánzatot akarunk leküldeni a csukánk elé.



Használt termékek:




Banax PF Jerk

Banax Tova

Polaár sapka

Salmo Slider



Penn Millenium Baitcast

Ryobi Ixorne

Salmo Whitefish

Salmo Jack





Húsvéti peca a Verba tanyán
Megjelent: 2024. május 04. | Forrás: Pető Gábor | Írások

Van egy tó Nyíregyháza mellett, ahová sokan járnak pecázni. A családom, barátaim és én is nagyon szeretjük. Szép, tiszta, kulturált környezet, gyönyörű halak, barátságos emberek. Mi is kellhet még egy jó horgászathoz?. Minden évben igyekszem 2-3 napot eltölteni itt, családi vakáció címszóval. Verba-tanya a hely neve, de szerintem sokaknak nem kell bemutatni.  Szerintem, a legtöbben, a rendkívülinek számító ponty és amur állomány miatt...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...