Nyíltvízi pontyozás - úszóval
Megjelent: 2008. szeptember 05. | Forrás: Székely Zoltán | Írások
A pontyok általában kedvelik a vízinövények biztonságot és táplálékot adó közelségét, de olykor szívesen kilátogatnak a nyíltvizekre is, főleg, ha ott vándorkagylótelepeket, szúnyoglárvákat, egyéb számukra kívánatos táplálékokat találnak nagyobb tömegben. Rendszeres etetéssel is ki lehet csalogatni őket a védett környezetből és eleve vannak olyan vizes élőhelyek ahol nincs, vagy csak időszakos az elbújásra alkalmas vízinövényzet.


A nyíltvízi úszós pontyozás apró kellékei

A nyílt vízen érvényesülhet a finomabb felszerelés, és a fogósabban összeállított szerelék előnye. Ez is gyönyörű peca, itt nem az erő, hanem az ügyesség dominál, de ehhez feltétlenül érdemes minőségi felszerelést alkalmazni, hiszen a több kilós ponty legyőzése finom készséggel nem akármilyen bravúr.


Nyíltvízen használatos pontyozó úszók

Nagyon fontos az ideális bot kiválasztása, mert részben rugalmasságával ellensúlyozzuk a vékony zsinór sebezhetőségét. Tapasztalataim szerint a nyíltvízi pontyozáshoz a B akciós match vagy telematch botok váltak be a legjobban. Sokkal kevesebb ponty akad le róluk fárasztás közben.


Kiváló, középerős pontyozó telematch

Ennek az lehet a magyarázata, hogy a hajlékonyabb botvég jobban utána dolgozik a halnak, megugráskor átveszi a terhelés egy részét a zsinórról, így ez által a horog nem hasítja szét a pontyszáj belső, lágy részeit A négy méteres Danny Hulk éppen egy ilyen nyári, erősebb változat Tél végén, tavaszelőn, akadálymentes terepen használhatunk nyugodtan finomabb, keszegező match botot is, mint például a …………….., hiszen a pontyok a hideg vízben ilyenkor még kevesebb ellenállást tanúsítanak.


A biztonságos fékű orsó a pontyozás alapfelszerelése

Másik segítőtársunk a biztonságos fékű orsó, sőt az se baj, ha a visszaforgásgátló könnyen hozzáférhető. Aki már akasztott többkilós dunai nyurgát, biztos igazat ad nekem. Néha úgy száguldanak a meder felé, hogy a fék kevés, no meg így nem is sodródik a damil.


Leggyakrabban használatos etetők és csalik

A változó körülmények miatt, nagy előny, ha pótdob is tartozik az orsóhoz, és lényeges hogy könnyű legyen, hiszen sokszor órákig tartjuk kezünkben. Ezeknek a kritériumoknak tökéletesen megfelel a Silver RD 30-40-50-es változatai.


Az etetésre először keszegek állnak be

A nyíltvízi pontyozó zsinórnál a jó szakítószilárdság mellett fontos a lágyság és a csomótűrőképesség, ilyen a Carp Expert, mely még UV álló is, tehát hosszabb az élettartama. A koratavaszi hideg vizekben a lehető legvékonyabb méretet használjuk, majd ahogy melegszenek a vizek és erősödnek a pontyok, lehet vastagítani, ez azt jelenti, hogy 14-estől felmehetünk, ha a terep és a halak mérete megkívánja a huszonötösig.


A nagyobb dévérek a pontyozás kellemes melléktermékei

Állóvízben használjunk önsúlyos úszókat, hiszen ezek nem csak érzékenyebbek, de messzebbre is dobhatók. Folyóvízben a sodrástól függően a középen hasas, vagy palack formájú egypontos úszók váltak be nekem a legjobban. Az úszó kiválasztásánál mérlegelni kell, hogy milyen messze, milyen mélyen kívánunk horgászni, de figyelembe kell venni a szél erősségét és irányát, valamint az esetleges áramlatokat.


Na végre, itt a várvavárt ponty!

A túl finom úszó használata pontyozásnál lehet hátrány is, próbáljunk ki néhányat, míg rá nem érzünk az igazira. Az ólmozat állóvízen fixen osztott, fenékre letéve esetleg csúszóra szerelt, folyásban csak egy, maximum kétpontos legyen.


Csemegekukoricára jött a ketteske

A kiváló japán Maruti pontyhorgok mérete szintén a víz felmelegedésével nőhet, természetesen ebbe belejátszik, hogy milyen méretű csalival horgászunk. Az erősen befelé álló hegyű horgokat inkább fenekezéshez ajánlom, úszózásnál sok üres bevágásunk lesz vele.


Természetes vízen elfogadható eredmény

Az etetés a pontyozásnál rendkívül fontos dolog. Ha csak pontyot szeretnénk fogni, leginkább szemes anyaggal, kukoricával, búzával, apró krumplival, pellettel, esetleg bojlival hintsük meg a pályát. A rendszeresen alkalmazott szoktató etetés nagyban növelheti eredményességünket. Az etetőcsúzli, dobócső jó szolgálatot tesz, ha távolabbra kívánunk horgászni. Hazánkban a leggyakoribb pontycsali a kukorica áztatott-fúrt-főzőtt állapotban. Ahol kevés a fehérhal, vagy sok a ponty, kiváló csali a csemege vagy tejes kukorica, de volt olyan, hogy csak a több szem főtt búza volt eredményes. Az állati eredetű csalik, mint például a csonti, giliszta, pinki, szúnyoglárva inkább csak koratavasszal , sok esetben pufival, csemegekukoricával kombinálva használatosak, de ezeket a fehérhalak is gyakran felcsipegetik. A harmatgiliszta is kiváló pontycsali, mellesleg jókora dévéreket, kárászokat is foghatunk vele.


A félelmetes erejű 12 kilós vadponty

Folyóvízen csak pontyra ritkán úsztatunk, de ha kagylóban, csigában gazdag kövezések oldalában megállítjuk készségünket, szemessel szórunk rá és avval is csalizunk, nem túl gyors áramlásban van esélyünk aranyhasút akasztani. Mivel a folyami pontyok jóval erősebbek és megfogásuk többnyire kagylós aljzaton történik, 22-24-es zsinór alá nem érdemes finomítani. Minden bedobás előtt bizonyosodjunk meg, hogy nem szálkásodott-e ki damilunk, és ha kell, inkább szereljünk újra, különben könnyen szakítás lesz belőle.

A ponty általában fenéken turkáló hal, ezért a csalit is jobbára ott kell felkínálni neki, de tél végén, tavaszelőn a vermelőhelyek közelében a víz felsőbb rétegeinek melegedésére, gyakran feljön vízközé. Ilyenkor, egészen finom felszerelésen vízközt lebegtetve a csalit próbáljuk becserkészni. A távolabbi, egyenetlen aljzatú, sodrásosabb pályákat inkább fenekezve érdemes meghorgászni, de az már a következő rész




Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...