Önők meg én
Megjelent: 2008. október 03. | Forrás: Nagy Levente | Írások
Az elmúlt napokban a Maros vizét vallatva érdekes, eddig soha nem látott dolgoknak lehettem szemtanúja… Robbant a víz tőlem jobbra, tőlem balra, rablások hallatszottak minden irányból. Ez eddig rendben is lenne, ha csukák lettek volna a felelősek érte. De nem azok voltak, balinok, mégpedig „hatalmas balinok” kergették a víz felszínéről szedegető küszöket…
De, hogy honnan és ennyi egyszerre? Erre még most is keresem a választ.

Amióta a Maros felső szakaszát horgászom, és annak már lassan 20 esztendeje, összesen ennyi balinrablást nem láttam, mint azon a bizonyos délutánon egyetlen óra leforgása alatt. Egyszerűen, mert nem volt mi raboljon? Vagy csak azt hittük, hogy nincs? Nem tudom.

Sajnos aznap egy „lóra” tettem mindent, és utólag kiderült nem éppen a legjobbra. Egész nap a paducok fölött engedtem a szereléket, ahelyett, hogy pergető botot ragadva fejen dobjak egy-két szebbecske önt. De mit tegyek, a pergető bot otthon maradt, így be kellett érjem néhány sudri vésett ajkúval.
A legrosszabb az egészben, hogy végig kellett nézzem a hatalmas rablásokat úgy, hogy semmit nem tehettem ellenük. Idegesítő dolog az biztos!


Az Ásás. Így nevezik a helyi horgászok a Maros ezen szakaszát. Néhány éve 3-4 km-es szakaszon a medret kikotorták, és kiszélesítették, optimális életteret biztosítva ezzel annak a „néhány önnek”, mely a Maros ezen szakaszát választotta vadászterületéül.

Persze, hogy nem hagyott nyugodni a dolog és másnap már virradatkor dobtam is az első wobblert, majd a második és szép sorba bevetésre ítéltem szinte az összeset. Semmi! Csend volt, mintha sose járt volna ragadozó a terepen, vagy talán mindent felfaltak és odébbálltak…
Visszamentem délután, este, és megint reggel, még sötétben is dobáltam… Megint csak semmi, már kezdtem feladni az egészet! Mintha csak álmodtam volna a történteket.
Aztán eltelt egy hét és drótot kaptam.
Megint azok az istenverte balinok… Szólalt meg a vonal túlsó végéről László barátom. Gyere, mert rabolnak!

Újabb esélyt adva magamnak, felforgattam kissé műcsalis dobozaimat és még egy délutánt áldoztam az ügynek. Magammal vittem az összes testesebb wobblert, körforgót, gumihalat, még apán régi házilag barkácsolt balinólmait is, egyszóval mindent, ami számításba jöhet.


Tökéletes mása a balin legkedveltebb táplálékának a szélhajtó küsznek. Három színkombinációban kapható: BMB, OB, RBL. Súlyának köszönhetően (14 g) rendkívül jól dobható! A Trill egyesíti a hagyományos balinólom és a wobbler előnyeit, ezért rendkívül nagy dobás érhető el vele, de nem csavarja a zsinórt, mint az excentrikus balinólom.

Közöttük 3 kimondottan balin horgászatára kifejlesztett műcsalit, mely a balin legkedveltebb táplálékának a szélhajtó küsznek a pontos mása. Szerintem hamar rájöttek, hogy melyik woblerről beszélek. Igen, Salmo Trill 3 színkombinációban (BMB, OB, RBL)!
Szóval, volt mit bevetni bőven.

Véletlen volt az egész, vagy így volt megírva?

Pergető botom összeszerelt állapotban, pihent otthon a sarokban. Kapocs végén egy sügérmintás Salmo Hornet csimpaszkodott… Csak le kellett nyúlni és dobni vele.

Ahogy leértem a vízpartra és megközelítettem az első megállót, azt a bizonyosat, ahol egy hete az önök garázdálkodtak, szinte azonnal „robbant” a víz. Ott az első rablás! Nem volt idő semmire, műcsalit cserélni, eszembe se jutott ilyesmi. Dobni kellett azonnal, rá a rablásra…

Azt hiszem ennél jobbat nem is lehetett volna! Az első dobás egyenesen a balin szájában landolt, szinte vizet sem ért a kis műcsali, azonnal felsírt a 2000-es RYOBY ECUSIMA orsóm fékje és szépen görbült a 2, 70-es SPIN BLADE bot spicce, látszott, hogy jó hallal akadt dolgom.
Ráhúzok egyet és fárasztok…
Miután partot ért, csak akkor jutott el az agyamig, hogy mivel is fogtam valójában. Igen egy sügérmintás Salmo Hornettel!


Most látom, hogy mivel is fogtam!

Meglepően gyorsan történt minden. Azelőtt órákat, szinte már napokat dobáltam, hogy egyet is elcsípjek belőlük, most meg tessék, fél perc alatt megvolt az első.
Igen nem hiába övezi ennyi bizonytalanság a balin horgászatát. Egyik percen bolondul hajtják a felszínen ólálkodó küszöket és degeszre eszik magukat, másik percen meg hűlt helyüket sem találni.

Ugyanaz a mese, az előbb még mindenhol fröcskölték a vizet, most meg sehol sincsenek. Talán megijedtek, vagy gyászolják társuk elvesztését? Nem tudom, de én odébb állok… csalit cserélek, túldobok a rablásokon, majd gyors vontatásba kezdek. Tekerem, ahogy csak bírom próbálva utánozni a menekülő kishal viselkedését. Nem jött be.


Szembetűnő a wobbler terelőlapkájának 90 fokos dőlésszöge. Szerepe a vibráció létrehozása, a halszerű mozgás generálása.

A következő dobást még messzebbre küldöm (vékony fonottal, 0,10 mm SUFIX MATRIX PRO zsinórral nem nehéz egy 14 grammos műcsalit távolra dobni) a folyón lefele, majd belehúzva a sodrásba hol felgyorsítva, hol meg lassúra fogva tekerem. Rámozdul, de elvéti a műcsalit!
Ez mellényúlt, szólok a közben mögém érkező László barátomnak, ki izgatottan figyel és újjal rámutat a következő rablásra. Oda dobd! Dobok, tekerek néhányat az orsó karján, akasztok, fárasztok, majd tarkón ragadom az útonállót és kamera elé mutatom.
Ugye milyen egyszerűen hangzik az egész, mintha ilyen könnyen működnének a dolgok. Pedig nem ilyen egyszerű. Több óra, alkalom volt már a hal nélkül a hátam mögött, míg végre sikerült elcsípnem az első termetesebb példányt.


Itt már vége a harcnak. Én győztem!


Egy gyönyörű balin volt a kitartó dobálás eredménye…


…melyet egy Salmo Trill nevet viselő élethű műhallal sikerült becsapni.

Emlékszem tavasszal a Duna- Deltában szinte mindenre ráragadtak a feles, kiló körüli balinok. Ott volt belőlük bőven. Itt más a helyzet, a Maros ezen szakaszán, a forrástól mindössze 35 km-re, ahol néha még a pisztráng is rámozdul a jól vezetett műcsalira és helyenként akár egy lábszárig érő csizmával is átlehet gázolni a vízen. Itt kevés van belőlük, nincs elég élettere, ezért nehéz elcsípni őket. Nehéz, de nem lehetetlen. Egy kis kitartás, néhány jó műcsali meg egy adag szerencse és meglehet fogni őket.
Egy biztos, megéri fáradozni értük!

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...