Pergess finomabban: pergető bot teszt
Megjelent: 2022. szeptember 15. | Forrás: Lukácsi Béla | Írások

A horgászatban már a különböző módszereken belül is vannak módszerek illetve finomságok, amelyek között egy laikus számára nehéz eligazodni. Ezekhez különböző felszerelések kellenek. Most a legfinomabb vagy leglájtosabb módszer felé kacsingatunk. Közben bemutatok egy nagyszerű botot is, amellyel a legapróbb súlyok is eldobhatóak és vezethetőek.

Nem is gondolnák sokan, hogy ez a csuka is egy UL felszerelésen veszett rajta.

A Light vagy a UltraLight pergetés sokak számára népszerű. Kétség kívül, ezzel a finom pergető felszereléssel akár egy snecit is megfoghatunk, de ha jó kezű horgász kezében egy megfelelő összeállítás van, akkor a nagyobb halak is könnyedén szákba terelhetőek. Itt a nagyobb halak esetében természetesen az egy kilogramm feletti példányokra gondoltam.

Igazi "egykezes" pergető bot, amellyel tényleg lazán - akár zsebre tett kézzel - dobálhatunk.

Persze csínján kel bánni a finomkodással, mert a fogott halak átlagos mérete kisebb lesz. Ezt bármennyire szeretnénk szépíteni, tény. Azonban a kapás élménye sokkal gyakoribb és persze mindig ott van a kapitális hal fogásának az ígérete, bármennyire is apró csalival horgászunk.

A bot hivatalos verziójának első hal, a teszt bottal nagyon sok balint, sügért, kősüllőt és más ragadozót fogtam már.

Apró csalik között manapság már bőséges a kínálat, legyen az akár egy pici plasztik, vagy egy apró támolygó, mind elérhető manapság a horgászboltok polcain. Itt még nem is említettem a wobblereket melyek közül kiemelkedik a Salmo kínálata, elég  csak a Tiny vagy a Hornet nevet említeni.

A bot alsó részén egy keresztszálas karon erősítés is van, ennek ellenére rendkívül karcsú maradt.

A bot talán az egyik legfontosabb elem a képletben, hiszen el kell tudjuk dobni az akár egy gramm alatti csalikat, ennek mozgását pedig érzékelnünk kell. Nos, erre valóban speciális bot, vagy botok kellenek. Eddig a kedvencem, ebből a szegmensből a Perch Blade volt, de ez nagyon határeset,ettől sokszor  finomabb pálca is kell, éppen ezért jött létre a Light Guide névre keresztelt legújabb pergető bot. Ez valóban egy olyan finom pálca, amellyel picurka csalikat is dobhatunk, azt vezetve pedig érzékelhetjük a csali rezdüléseit, bár egy apró csalinak a veretése nem éppen agresszívnek mondható. Persze lehet lágy, finom pálcát alkotni, de az akasztás és  a fárasztás kritériumai sokszor mást kívánnak meg, mint a dobás kritériumai az ilyen botnak, teljesen ellentétesnek is mondhatjuk a kettőt. Éppen ezért nehéz megtalálni a helyes középutat egy ilyen botnál, egyszerre legyen finom, kecses, és lágy, de ha kell legyen benne szigorúság is. Itt inkább a finomság volt a cél és így egy könnyed 8 dekagrammos súlyt sem elérő pergető bot lett a végeredmény.

Kis finomság, nem csak finomkodásra.

Ehhez kell a kisebb és persze kisebb súlyú orsó, kiváló fékkel!

Nézzük akkor közelebbről ezt a botot. Mindösszesen 190 centiméter hosszú, emiatt és a nyélkiképzés miatt egy igazi egykezes bot lett. Mivel ezekhez a kis súlyokhoz nem kell brutális erő, így tökéletesen tudunk akár csuklóból is dobni, ehhez kiváló az egykezes változat. Ezzel tényleg szinte minden szituációt meg tudunk oldani, ehhez persze kell kellő gyakorlat, de élmény vele a dobás.

A 0,5 -6 grammos dobósúly árulkodó adat, 6 gramm fölé nem ajánlatos menni!

Mint említettem a dobósúlya nem a nagy csalikhoz lett igazítva, így az ajánlott 0,5 grammos súlytól a 6 grammig valóban mindent könnyedén eldobhatunk, ehhez a bot első részébe tűspiccet építettünk, ami a legapróbb csalik dobását is lehetővé teszi, ez mellett pedig mint említettem a legapróbb rezdülést is érezni fogjuk a bottal. A bot kétrészes, így könnyedén tudjuk szállítani, de a toldás terhelés alatt sem észrevehető, vagyis átmenet nélkül hajlik. Karaktere inkább parabolikus felé tendál, vagyis akár karikába hajlik. Ez ijesztő lehet elsőre, de a bot rugalmassága, a jobb halak erejét szinte magától fel fogja őrölni. Karcsúságát jól jellemzi, hogy az alig harminc centiméteres nyéltag előtt is csak 8 milliméteres a bot átmérője.

Kétrészes lévén kell a toldás is, ami szinte észrevétlen maradt.

Egy ennyire finom boton nagyon fontos a helyes, megfelelő apró gyűrűsor. Ezért  a 7 arab apró gyűrű a felelős. Természetesen  keverő gyűrű itt is viszonylag nagy és magas lábakon áll, amely fokozatosan csökken egészen a negyedik gyűrűig, ahol már az egészen apró gyűrűk vezetik tovább a zsinórunkat, egészen a spiccig.

Fonott vagy monofil? Igazából mindkettő, de figyelni kell a zsinór "vékonyságra".

Apropó zsinór! Nagyon fontos megjegyezni, hogy ehhez természetesen kell a megfelelően vékony zsinór is, itt kettő zsinórt ajánlok, az egyik a monofil, abból is a 0,18-as maximum 0,20-as átmérőjű. Itt én előszeretettel használom az L&K Fine Mono zsinórt, mely kevésbé nyúlik, így a  kapásérzékelést és az akasztást is elősegíti. A másik a fonott, amely 0,06-nál ne legyen vastagabb. Igen ezek nem vastag zsinórok, de ha megbízhatót választunk, akkor ezzel a bottal szinte képtelenség elszakítani.

Hihetetlen élvezetes a fárasztás ezzel a bottal, a karikába hajló bot is sokat segít a fárasztásban.

Említettem már az összhangot, melyhez kell egy megbízható orsó is. A legfontosabb itt a  megbízható fék, ehhez szerencsére kiváló alternatívát adnak, a Ryobi orsók. Itt most egy olyan orsót mutatok be amely már nem kapható kereskedelmi forgalomban, de van méltó utódja. A Ryobi Slam Pro 800 orsót már régóta nyúzom, és nincs szívem lecserélni újabbra, egyszerűen kiválóan teszi a dolgát, így nincs is okom a cserére. Lényeg még, hogy könnyű az orsó. De hogy miről van szó, talán árulkodó, hogy az orsó mindössze 160 gramm ami rendkívül könnyűnek számít. Ez a bottal  egy tökéletes párost alkot, persze a teszt darabon használtam eddig, de most az orsó átkerült a bot végleges verziójára! Ezzel az összeállítással valóban élmény az apró csalikkal való horgászat.

Szöveg: Lukácsi Béla

Fotók: Lukácsi Béla, Őze Dániel

L&K FINE BRAID 8 SÖTÉTZÖLD FONOTT ZSINÓR 150M
6 990 Ft
Salmo Tiny 3cm, S,F
3 390 Ft
Salmo Hornet 3,5 cm, F, S
3 490 Ft
Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...

Nőtincsi verseny
Megjelent: 2024. március 20. | Forrás: Nieto Ramon | Írások

A csapat idén is részt vesz a Nőtincsen megrendezésre kerülő harcsafogó versenyen. Ebben a cikkben bemutatom a 2023-as versenyünket és tapasztalatainkat. Kezdő harcsásoknak pedig egy kis iránymutatást és felkészülési javaslatokat egy harcsás versenyre. A tóról néhány érdekesség: Nógrád megyében található ez a gyöngyszem. Ezt a körülbelül ötven hektáros tavat a Lókos-patak felduzzasztásával hozták létre 2000-ben. Alapvetően a tó árvízvédelmi...

Hideg vízi pontyok rakóssal
Megjelent: 2024. március 16. | Forrás: Csala Viktor | Írások

Az első, erős napsugarak megjelenésével a horgászok zöme óvatosan ugyan, de megjelenik a vízparton. Ebben az időszakban, amikor még a vízhőfoka nem éri el az 5 celsius fokot, nehéz kapásra bírni a halakat. Kiemelt fontosságú az átgondolt tudatos horgászat. Alig vártam, hogy kijussak a vízpartra és horogra csaljam a holtág pontyait. Szeretem a tél végi és tavasz eleji horgászatokat, sokat lehet taktikázni, talán ilyenkor tud a legtöbbet fejlődni az ember....