Pergetésre tervezve
Megjelent: 2014. június 04. | Forrás: Gothárd Ferenc Alpár | Írások

Nem szeretem a „száraz teszteket”, de valljuk be, hogy a legtöbb esetben nem úgy választunk horgászbotot, hogy levesszük a polcról, kivisszük a vízpartra és halat fogunk vele. A jó horgászbot már a kereskedőnél meg kell győzze a leendő gazdáját, hogy miért is vigye őt haza, miért szavazzon neki bizalmat. Nos, én is ebből indultam ki, mikor nekiveselkedtem a cikk megírásának.

Úgy érzem, hogy nem az átlag horgász kötelessége, hogy heteket, hónapokat, olykor éveket szánjon az idejéből arra, hogy létrehozzon egy olyan horgászbotot, amivel szívesen horgászik. Erre a feladatra megvannak az emberek, aki ezt elvégzik a horgászok helyett, megtervezik azt a szerszámot, amit ha kézbe vesz, rájön, hogy ő mindvégig erre vágyott. A kínálat viszont elég színes és széles, így nem elég manapság csak összerakni egy jó botot. Már több horgászcikk gyártó is mutatott remekbeszabott pálcákat, viszont a legtöbb esetben az ár volt az, ami miatt a legtöbben meghőköltek a termék láttán. Az Energofish szakembereinek viszont sikerült valami igazán jót alkotniuk, úgy használhatóság, mint ár terén, és ez nem más, mint a River Jig botcsalád. Igaz, hogy két tagot számlál a família jelenleg, de a legfontosabb két tagról van szó.


A River Jig-ek

A legfőbb tulajdonságaik, hogy rövidek -csupán 198 centisek-, és egyetlen részből állnak. 10, vagy akár 5 éve a legtöbb horgász élből elutasította volna az ilyen botokat, manapság azonban már változott az általános vélemény. Kezdnek rájönni a pergető horgászok, hogy a rövid, gyors horgászbotok bizony több előnnyel járnak, mint hátránnyal. Sok minden szivárog Amerika felől, amit nem feltétlenül kellene átvenni, viszont a rövid pergető botok nem ide tatoznak. Az amcsik már rég rájöttek a rövid botok előnyeire a műcsalis horgászatok terén. Nézzünk csak meg egy Államok-béli pergető versenyt, és rögtön szembeötlik, hogy nem hadonásznak árbocrudakkal. A másik dolog, ami szintén megragadhatja a figyelmünket, hogy a legtöbb bot egyetlen bottestből áll. Igaz, hogy többnyire sügérfélékre pergetnek, de ami fontos, hogy műcsalival horgásznak. Tehát a módszer a lényeg, nem a halfaj. Mivel olyan horgászatról van szó, amit műcsalikkal űznek, a gyorsaság elengedhetetlen, hiszen a hal felismeri, hogy valami nem stimmel azzal a dologgal, ami a szájában van, és pillanatok alatt megszabadul tőle.


Gyors akció és rövid bottest, ez a két dolog kézen fogva jár

Az bot egyrészes mivolta miatt is figyelemre méltó. Igen-igen a szállítás, lehetne panaszkodni. Én több éve használok egyrészes botokat, és még sosem volt probléma a szállítás, a legkisebb autóba is befértek. Viszont több előnnyel jár az ilyen bottest, mint hátránnyal. Nem kel attól tartanunk, hogy szétcsúszik a két bottest dobás közben, vagy a toldásnál eltörik. A bot szívóssága egyértelműen megnő, hisz egyetlen darabból van, nincs megszakítva sehol az anyag. Fárasztásnál is nagyobb igénybevételnek vethetjük alá. És még lehetne sorolgatni tovább, de ezek a fontosabb tényezők, és különben is, mások már felsorolták az ilyen botok előnyeit több helyen. Most az általánosításból visszatérnék a cikk tárgyát képező River Jig botokhoz.

A színre különösebben nem térnék ki, van, akinek bejön a kék, van, akinek nem. Engem sosem a szín érdekelt, hanem hogy mit takar a festék, mi van a felszín alatt. A markolatok viszont már más téma, ennek több jelentősége van, mint a színezetnek. A Jig-ek esetében szivacsos borítást kapott a nyél. Pontosabban az orsótartó környéke és a bot vége, azok a részek, amelyeket tulajdonképpen használunk. A kettő között lévő részen a csupasz bottest van, azaz itt van elhelyezve a klipsz, amibe a csalinkat akaszthatjuk, mikor nem használjuk. Néhányan talán hiányolják a parafaborítást, de nekem ez sem hiányzik. A fából a reszelék kihull, a repedések megnőnek, megtelnek kosszal. A szivacs is kényelmes, könnyen tisztítható, és természetbarát vagyok, így nem zavar, ha nem szedik le a fa kérgét, hogy markolatot készítsenek belőle. Az orsótartó is egyszerű, letisztult formát mutat, tenyérbe simuló, és ami a legfontosabb, hogy jól illeszkedik bele az orsó. A nyél végét gumidugóval zárták le.


Szivacsos markolattal látták el a botot


Az orsórögzítő stabil és kézre álló


Ide akaszthatjuk a csalijaink horgát


A nyél végén szintén szivacs található, és a bottestet gumidugóval zárták le

A nyélnél érdemes kitérni rá, hogy nem túl hosszú, és nem is rövid, ideális a mérete. Nem lóg a könyök mögé, hogy így kényelmetlenkedjen, a ruhánkba akadva hátráltasson. Az alkarom nem hosszabb, se nem rövidebb az átlagnál, így gondolom a legtöbb embernek is hasonlóan áll a kezében. Az orsórögzítő előtt lévő szivacsborítás nem túl nagy, így az ujjamat a bottesten tarthatom horgászat közben, így jobban érzem a csali rezdüléseit, és nem utolsó sorban a kapást is.


A nyél mérete megfelelő


A szivacsborítás sem zavaró, így az ujjam a bottesten pihenhet

Amint korábban említettem, a legfontosabb két bot alkotja a családot. Ezek a botok abban a dobósúly tartományban vannak, amelyeket a leggyakrabban igénybe veszünk. 10-25 g, illetve 15-40 g-os osztályban készülnek, igazodva a finomabb, illetve a nagyobb csalis horgászathoz. Habár a név a folyóvízi jigelésre utal, nem kizárólag ennél a módszernél alkalmazhatjuk őket. A „nőisebb”, kisebb dobósúllyal bíró egyedet egyaránt alkalmasnak találom az éjszakai wobbleres süllőzésre, illetve a könnyebb támolygók dobálására is, de tovább gondolva, balinozni sem szégyellnék vele. Az izmosabb botot bátran ajánlom azoknak, akik jerk csalikkal szeretnének dobálni, ugyanakkor kisebb harcsákra is vadászhatunk vele, valamint, amint a neve sugallja, húzósabb vízen nagyobb jigekhez is kiválóan alkalmas.


A család kisebbik tagja


A szigorú családfőnök


A spiccek vastagságában nem tapasztaltam jelentős eltérést, így,
gondolom a falvastagságban van elrejtve a különbség

A botok egytalpas gyűrűkkel vannak szerelve, amelyek maximálisan megfelelnek az elvárásoknak. A nem nagy, tökéletesen megfelelő méretű keverőgyűrűtől egészen a spiccgyűrűig mindenik rendben van. Az meg kifejezetten tetszik, hogy a bot első részén a gyűrűk közel helyezkednek el a testhez, így majdnem olyan, mintha a bot belsejében futna a zsinór, ezzel fokozva az érzékenységet.


A keverőgyűrűk mérete is el lett találva


A rögzítésben sem találtam kivetnivalót


A bot első részén a gyűrűk a testhez simulnak, így érzékenyebb valamivel a pálca


A spiccgyűrű sincs túlméretezve


Azért ezt se hagyjuk figyelmen kívül

Összegezve a dolgokat, igen sikerszagúnak tűnnek ezek a botok. Nem csak a jó kivitelezés, jó fizikai tulajdonságok miatt, hanem mert pénztárcabarát is. Eddig egy hasonló karakterekkel rendelkező pálcát a duplájáért vásárolhattunk meg, így mindenképp kellemes színfoltot jelentenek a River Jig botok a palettán. A kedvező ár talán a rövid egyrészes botok iránt ellenszenvet tápláló pergető horgászokat is meggyőzi, hogy kipróbálják, és új dolgokat tapasztaljanak meg velük.

Forrás: Gothárd Ferenc Alpár

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...