Pergetett jászok
Megjelent: 2011. július 01. | Forrás: EnergoTeam | Írások

A jó öreg Duna egyik legszebb ajándéka a jászkeszeg. Ezt a kiválóan küzdő halfajt számos módszerrel eredményesen horgászhatjuk, de kétségtelenül a pergetés a legsportszerűbb.


A bot ízléses ruhában szállítható


A Dunaparton cserkelve jól azonosíthatók azok a szakaszok, ahol érdemes próbálkoznunk. A kövezett partot eleve kedveli, s ha ráadásul kisebb ruganyok, keresztkövek tarkítják a partot, megfelelő vízállás esetén biztosan számíthatunk rájuk.


Ezúttal a 2,10-es könnyűpergetőt dobtuk harcba

A bot gyűrűzésére nem lehet panasz


A legjobb helyek azonosítására kiválóan alkalmasak a virradat környéki órák. Ekkor a jász, főleg, ahol kisebb csapatokban állomásozik, előszeretettel ugrik, fordul, mutatja magát a víz tetején. Ahol az ugrások rendszeresek, ott nyilván jó eséllyel próbálkozhatunk rájuk. Jellemző, hogy a szemmel is látható aktivitás nem tart túl sokáig, ahogy a nap megjelenik a horizonton, általában mélyebb vízre húzódnak. Míg a fényhiányos környezetben, akár egész éjszaka a partszéli kövezés környezetében járőröznek, addig nappal kissé beljebb, biztonságosabb távolba húzódnak. A jász gyakorlatilag mindenevő, szívesen csipeget a kövekről, ezért is fogható meg változatos csalikkal. Ugyanúgy felveszi a kukoricát, az állati eredetű csalikat, mint a csonti, vagy a giliszta. Szerencsére műcsalival is lépre csalható. A fővárosi szakaszon sokan kínálnak fel nekik végólommal, előkére kötött ólom nélküli twistert, amivel szinte mártogatva lehet az aljzat közeli régiókat átfésülni. A módszer igen hatékony és pálcaólmot használva, az elakadásra sem nagyon hajlamos.


A kis Salmo Tiny volt a fő fegyverünk


A másik műcsalis módszer, amit a legtöbben használnak, az a wobbleres horgászat. A jász szája nem túl nagy, ezért a műcsali méretét nem növelhetjük túlságosan. A legjobbak az egészen apró, bogárszerű egyrészes wobblerek. Ilyen például a Salmo Tiny, melyek cserebogarat utánzó változatai a legkiválóbb jász csalik közé sorolhatók. Ezek a néhány grammos műcsalik finom felszerelést igényelnek. Mi egy 210 cm-es ET Excalibur Spin botot választottunk 10-30 g dobósúllyal. Lehetne ennél finomabb pálcával is próbálkozni, de tapasztalatunk szerint a gyakran sorozó, és mellévágó halfaj, az ilyen tartományú botokkal akasztható meg a leghatékonyabban. S bizony nem ritkák a kiló, esetleg 2 kg feletti példányok sem, melyek kifárasztásához - partról-, kell azért némi boterő.


A wobbler lassan süllyedő
változat, fölülről tisztára cserebogár…

Az egyik
nagyobb esti jaszkó


Fontos elmondani, hogy ezeket a parányi wobblereket semmiképp ne rögzítsük kapocsba, ne még „not a knot"-ba sem. Sőt, ha a zsinórunk 0,20-0,25-ös körüli, még a közvetlenül a wobbler orrkarikájába kötés is bizonytalanná teheti a műcsali mozgását. Akkor járunk el helyesen, ha felfűzzük a kis fahalat a zsinórra, és egy nagyobbacska fülbe kötjük bele. Így a wobblerünk mozgása a lehető legtökéletesebb lesz. Az optimális zsinórvastagság a 0,15-0,20-as tartományba esik monofil esetében. Ha kifejezetten nagy jászokra bukkanunk, esetleg egy nagyon vékony fonott zsinór is szóba jöhet, különösen éjszakai horgászat esetén.


Mire a nap kel,
már ott kell lenni…

Nem volt nehéz lencsevégre
kapni egy jász forgást


Az elmélet gyakorlatba ültetése bizony igen korai ébredést kíván. Ha a legjobb órákat a vízen szeretnénk tölteni, szinte sötétben el kell foglalni a helyünket, mert az első fénymorzsák megjelenésekor a jászok máris megkezdik táncukat. Ha jó napot fogunk ki, már az első dobásokra halat akaszthatunk. Az éhes jász vehemensen veti magát a műcsalira, s ha kell, akár 4-5 sorozatos támadást is intéz a kiszemelt áldozat ellen. Rablásai, amikor kifejezetten kishalat üldöz, sokkal ritkábban érhetők tetten, mint például a balin esetében, de a hajnali forgásra bizton lehet számítani. Sajnos az említett nem túl nagy, nemi igazán „ragadozós" szája miatt, a kapások, a támadások jelentős részénél, nem ragad rá a horogra a hal, sok a lemaradás és az idő előtt távozó jaszkó. Aki jászra perget, tudja miről is van szó. A kéthorgos wobblerek esetében nem ritka, hogy az alsó horog fogja meg először, majd a vergődése során összeszedi a másodikat is. Ezért gyakran látni olyan kéthorgos akadást, ahol a második horog a szájon kívül, a fej valamelyik oldalán tartja a halat. Így aztán a jászt nem pont orr felől húzzuk, hanem „arcra" kapjuk, ami még vehemensebb védekezést, még látványosabb fárasztásokat eredményez.


A bot legfontosabb paraméterei jól olvashatók


Az első utunk egy budai öblözetbe vezetett, ahol a viszonylag kis vízállás miatt több kisebb (talán horgászok építette) rugany is víz fölé került. A Duna sodrása itt trükkös, vannak részek, ahol visszafelé folyik, máshol szinte megáll, hogy néhány méterrel később újra nekilóduljon. Több jó hely is mutatja magát, ahol ott kell lenni a halnak. A hajnal csendes volt, szél sem rezdült. Volt annyi erő a horgászban, hogy ahelyett, hogy rögtön dobásokkal ostorozta volna a vizet, először fényképezőgépét kapta kézbe, mert igen jó esély mutatkozott arra, hogy a sorozatos jászugrások egyikét élesben elkaphatja. Volt pár terület, ahol rendre megmutatták magukat, így gyors kézzel a vízen vetett gyűrűket is rögzíteni lehetett.


Az ilyen kis mini ruganyok megdobják annyira a vizet, hogy mögé álljon a jász (és más ragadozó is)

Reggeli zsákmány
a kiló felettiekből


A Salmo Tiny, mint első számú favorit került bevetésre. Ez az apróság lassan süllyedő változat, mely cserebogárra hajazó kinézetével a jászok mellett a domik figyelmét is felkeltheti. Vékony zsinórral egész jól dobható, teljesen alkalmas egy parti cserkelésre. Ahogy arra számítottunk az előzmények alapján, az első kapások hamar megszülettek. Egy óvatos sorozás után, a második, vagy harmadik dobásra megakadt az első bogárzabáló. Olyan 80 dekás súlyával átlagosnak mondható a Dunán. Egészen a kövezés szélén, a parttól legfeljebb 1 méterre kapta el a wobblert. A ruganyokat végig járva szinte mindenütt történt valami, koppintástól a fogásig. Két egyéb halunk is volt, egy apró kősüllő menekült el, már a kezünkből a fotózás elől, míg egy jó kettes balinból a mini horgok szakadtak ki a landoltatás előtt. A legnagyobb jász másfél kilós lehetett. Az egész nem tartott tovább, bő 1 óránál. S reggel 7-re már mindenen túl voltunk.


A bot osztott nyeles, és igen szépen kivitelezett


Kétszer is próbálkoztunk este, naplementben majd az éjszaka elején. Ezek az órák kevésbé voltak hatékonyak, mint a hajnalok, de mindkét este sikerült jaszkót fogni.


Ha szerencsénk van, ilyen bőven
2 fölötti jászokat is foghatunk a Dunán


A kis 2,10-es bot remekül bevált, szépen lehet vele parírozni a halat. A 10-30 grammos dobúsúly tényleg jól jön a kiló feletti egyedek fárasztásakor, de legközelebb kipróbálunk majd valami finomabbat is, csak az élmény kedvéért! A Salmo Tiny magasan a legjobban megkonstruált miniwobbler, amivel valaha horgásztunk. Már a mi a járását és a veretését illeti. Olyan megbízhatóan jön folyásban, örvényben is, ami a konkurensek fölé emeli. Amire esetleg fel lehet hívni a gyártó figyelmét, az a tény, hogy a gyári két horog bizonyos szituációban össze tud akadni. Ilyenkor igazi környezetbarát csalivá válik. Bár halainkat így is, úgy is, visszaengedtük. A jászra való pergetés kitart egész nyáron át, így bizakodjunk jó vízállásban, tiszta vízben, mert anélkül nehéz lesz a dolgunk!

Salmo Tiny 3cm, S,F
3 390 Ft
Rapid bojlizás
Megjelent: 2024. szeptember 14. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A cím hallatán sokakban felvetődik a kérdés, hogy vajon érdemes-e bojlis botot ragadni akkor, ha nincs időnk többnapos, vagy hetes túrák leszervezésére és megvalósítására? Ha csupán néhány óra, mondjuk egy teljes délután marad csak kedvenc pontyos módszerünkre, lehetünk-e bojlival eredményesek? A válaszom egyértelmű és határozott IGEN. Még akkor is, ha bizony megvan az esélye egy óriási nullázásnak, na de kérdem én: mikor nincs? Júniusi forró szellő...

2023. - Második felvonás
Megjelent: 2024. augusztus 24. | Forrás: Koós Ferenc | Írások

Sziasztok! Ebben az írásomban az ígéretemhez híven a Koós Catfish Team, a csapatunk, 2023. évi idényének a második felét, a nyári és az őszi hónapok eseményeit foglalom össze.  A nyár közepe, a fogás szempontjából nehézkes időszaknak számít. Az oka egyszerű: a nyár közepére az idei táplálék halivadékok is elérik a fogyasztható méretet, az egyéb vízlakókkal együtt, így táplálékbőség alakul ki a vizeinkben. A harcsák válogatósabbá,...

Busás kaland
Megjelent: 2024. augusztus 17. | Forrás: Szabó Attila | Írások

A busa a 60-as években került be hazánkba Kínából, azonban sajnos akkor még nem tudták, hogy mekkora mértékben képes elszaporodni, és szennyezni a vizeinket. Horgászata azonban egyre népszerűbb, hiszen egyébiránt egy fantasztikus sporthalról beszélünk, céltudatosan rá pecázni igazi élmény, melyben a Carp Expert és a Busalu Team együttműködésének hála részem lehetett. Igazán különleges küllemű hal a busa, horgászata pedig nagyon izgalmas!...

TigAir Nut-tal a Dália tavon
Megjelent: 2024. augusztus 10. | Forrás: Heincz András | Írások

Ismerd meg kishazádat jeligével 80%-ban nem ugyan azon tavon horgászom, hanem inkább hegyen-völgyön át barangolva szeretek eljutni egy-egy kiszemelt szép vidékre és annak is a horgászható tavaira! Így került látótérbe a Dália-tavak, amely egészséges, szép halai és sokszínűsége miatt is ismerős a horgászok között. 4 tóból álló rendszerről van szó melyből 3 már üzemel. Egy vadregényes pergető tó, egy náddal tarkított feederes-úszós tó és a...

Batéi pontyok
Megjelent: 2024. július 27. | Forrás: Pető Gábor | Írások

Egy jó barátom meghívásának eleget téve volt szerencsém két horgásznapot is el tölteni Somogy megyében. Somogyban annyi szép, halban gazdag horgásztó van, hogy csak nehezen tudtuk kiválasztani, hogy melyikre is menjünk.   Sudár Gergő csapattársam a nagybajomi Ötös-hárs horgásztavon indul a method OB selejtezőjén, ezért összebeszéltünk, és így dőlt el, melyik tóra esik az első napi túra. Ezen a napon is jól sikerült a peca, fogtunk sok halat, de itt...

Pecasuli Ráckevén
Megjelent: 2024. július 24. | Forrás: Skultéti László | Írások

Ahogy egyre sokasodnak a horgászattal töltött éveim, azt gondoltam, hogy sok újdonságot már nem tartogathatnak nekem, hiszen kevés olyan szegmense lehet még, melyekhez idáig nem volt szerencsém. Mekkorát tévedtem!  2024 januárjában egyszer csak megcsörrent a telefonom és a vonal másik végén az ismeretlen hang Varga György a Ráckevei Horgászegyesület Ifjúsági felelőseként mutatkozott be. Egy közös horgász barátunk közbenjárásának hála jutott el...