Pillanatok
Megjelent: 2012. augusztus 05. | Forrás: Jakó László | Írások

igarpusztai_pontyok_nyomában

Horgászni jó. Hiába a sok buta sztereotípia, mi szerint a peca unalmas, egyhelyben seggelős elfoglaltság, amit csak néhány csendes bolond képes elviselni, akár igazi értelmet is adhat gyarló létünknek. Szegény, egyszerű elméjű avatatlan földi halandók, kik csak annyit látnak az egészből, hogy a botokat bámulva ülünk mélán a partszélen, semmit nem érzékelhetnek mindabból a csodából, amiben mi részesülhetünk időről-időre. Olyan világ részesei lehetünk, ami minden nap, minden percben új dimenziót nyit számunkra. S ez a világ csakis akkor tárul fel az ember előtt, miután megfertőzte egy életen át tartó gyönyörű betegség, mely által érzékszervei speciálisan kifinomodnak azokra a soha nem múló pillanatokra, amiket azzal a tudattal élünk át számtalanszor, hogy ezzel embertársaink többsége talán csak a képernyőkön keresztül találkozhat. De talán még ott sem…


Elcsípett pillanat pisztrángozás közben

A lányok babáznak, a fiúk fociznak. A férfiak azonban vadásznak, s horgásznak! Olyan elemi ösztön ez, ami ősidők óta az igazi férfiak vérébe itta magát. A vér pedig teszi a dolgát. Ha ez rendeltetett, hát nincs mit tenni, a végzet az végzet. Horgásszá leszünk, mindahányan csak érdemeljük. A sok évezredes ösztön azonban nem csupán a zsákmányszerzés kényszerét adta örökül számunkra! Hiszen még a világ is változik, természetes tehát, hogy vele együtt változik az a teremtmény is, akinek megadatott a gondolkodás, s az érzelem. Gondoljunk csak bele, próbáljuk meg aggyal felfogni, egymilliónyi emberöltő alatt mennyi új és új élmény, feledhetetlen pillanat égette bele magát mindörökre azokba a génekbe, melyek tulajdonosai napról napra járták a folyók, mocsarak, lápok, patakok partjait halak után kutatva. Ezek a gének azóta is hordozzák mindezeket, újabb és újabb titkos, bizsergető momentumokkal gyarapodva.
Hogy őseink mi mindent láthattak, amitől végtelennek tűnő másodperekig bámultak hitetlen szemekkel, önkéntelenül nyíló szájjal, hogy eggyé váljanak mindazzal, aminek részesei lehetnek, vélhetőleg soha nem tudjuk meg. De talán így is van rendjén. Habár magam is szívesen bámulnám a lápvilági csíkok tízmillióinak vonulását, vagy a szemfüles nádi farkas harcát a gigászi csukával. Édes borzongással élném át, amikor a folyóparton mosó nők kezére minduntalan harcsák rabolnak rá, kiket a mángorlók hangja csalt oda. Ám ezek csakugyan attól szépek, hogy megismételhetetlenek. Lelki szemeink visszaadják ugyan pár röpke pillanatra, de ez mégis fényévekre van attól, amikor az ember személyesen átél valamit.
Ellenben, számunkra is megadattak, és megadatnak olyan élmények, melyek talán megismételhetőek, de korábban talán ismeretlenek voltak. Olyanok, ami modern életünknek köszönhető, s nem hogy csökkentené a horgásznak szánt elemi impressziót, de szinte fokozza is azt.


Ez csakugyan a csúcsa az egésznek

Egyetlen kép, ami olyan sokat tudna mesélni!

Kapás van! Ugyan, ki tudja, hányszor hallottuk ezt, s tapasztaltuk már meg testközelből, mit is jelent ez a két kurta szó. A mozdulatlan mindenségnek közepén egyszer csak aprót pöccen a dermedt kapásjelző. Azonnal megszűnik minden más létezni, a tücskök, kabócák fülbántó hangja elhal, a környék minden színe, kontúrja összemosódik. Csakis egy dolog létezik akkor, egy pici kapásjelző! És emelkedik! Az első pöccenés után, mely jelezte, hogy valami vízi lakó megtalálta a csalétket, s épp azt gusztálja, vajon megfelel-e számára egy jóízű falatnak, most határozott iramban siet felfelé a botspicc irányába. Talán egy másodperc sem telt még el, de a horgász agyában irtózatos munka kezdődött, ez idő alatt számtalan gondolat villant már át. „Mi lehet az? Mekkora? Bekapja vajon? Csak játszik vele? Ej, de szépen húzza, vágjak be, vagy várjak? Húzza még! Még húzza! Már lehetne bevágni! Csak nehogy elrontsam!" És ugye, ez bizonyára csak számunkra természetes, hogy ennyi gondolat – vagy talán még több is, hisz a rutinosabbak közben a bot, orsó, zsinór, előke és horog minden paraméterét végigmeózzák magukban bevágás előtt – belefér egy másodperc töredékébe.
Aztán egy határozott, oly sokszor gyakorolt mozdulattal bevág. Talán a következő pillanatban tapasztalt érzés az, amiért igazából horgászunk. Kevesebb gyönyör teli pillanat van annál, mint amikor érezzük, hogy a hal megakadt! A pergetők által tapasztalt érzésről nem is beszélve, ami minden előjel nélkül bombázza idegrendszerünket. Egyetlen villanásnyi idő alatt tudatosul bennünk, hogy hal akadt a horogra, ami épp kitépni igyekszik kezünkből a botot.


Csendben szemlélődő süllő. Ritka jelenség!

Néhány másodperc volt csupán.
Én ott voltam és láttam!

Mindez persze csupán néhány kósza másodperc történése. A fárasztás izgalma, a merítés, a zsákmányszerzés – sporthorgászok esetében a puszta küzdelem – varázsa tovább fokozzák azt, amit csak az érthet meg, aki ezeket átéli. És minél több helyen, annál jobban tudja mindezt fokozni. Hiszen mennyivel más egy ugyanolyan halat tavon, patakon, ártéren, vagy folyón megfogni! Minden körülmény más, természetes, hogy az érzés sem lesz ugyanaz.
Ezen felül persze, számtalan egyéb tényező adódik, ami miatt folyton visszajárunk, még ha sejtjük is, hogy aznap nem lesz szerencsénk. Hányszor fordul elő, hogy ügyet sem vetünk a botokra, annyira belefeledkezünk a tájba? Milyen felemelő dolog rácsodálkozni egy gyönyörű naplementére, melynek vörös fürtjei izzó felszínt festenek a puhán fodrozódó vízre! Aztán egy bodros felhő siklik át rajta, hogy bolondos formát rajzolva átengedjen némi ragyogást, mielőtt végleg eltünteti a vöröslő korongot a világ elől. Máskor nem tudunk betelni a nemrég kikelt kisrécék csapatával, akik billegve igyekeznek anyjuk nyomán maradni, aki időről-időre a víz alá kémlel, hátha akad valami finomság a cseppségek számára.


A megfertőződés szinte garantált!

Derűs percek Repka Attilával és Erdei Zsoltival

A vízi élet elképesztő mennyiségű élményt tartogat. Legyek bárhol, horgásszak bármire, nincs olyan nap, hogy ne találkozzak valami olyannal, ami csak akkor és csak nekem adatott meg. Hód úszik át előttem a hajnali Sajón, vidra szemtelenkedik a keszegek csapatával, jégmadár csap le puskagolyóként a gyanútlan snecikre. Ámulattal tud az is eltölteni, amikor egy leleményes molnárpoloska elragad egy óvatlan ivadékot, aki túl közel merészkedett a felszínhez. Boldogan szemlélem a szitakötők százainak szédítő parádéját, hisz tudom, hogy épp a szúnyogok garmadáját terrorizálják. Együtt érzően biccentek a szegény béka élesen síró hangjának irányába, akit minden bizonnyal egy jókora vízisikló ragadott el, s a szerencsétlen állat utolsó napvilágon töltött másodperceibe jajveszékeli bele minden bánatát, mielőtt végleg eltűnne a hüllő torkában. Máshol süllő jön fel óvatosan a felszínre körülnézni, majd ugyanolyan nesztelenül merül alá ismét, hogy megkezdje a szokásos esti őrjáratot. Én pedig azon mosolygok, hogy hiába volt előttem két méterre, mégsem vett észre, tehát engem is az élettere szerves részének tekintett.


Snecit zsákmányoló rák. Ugyan hány
egyszerű halandó nézhet végig ilyet?

Sütkérező kockás sikló. Nem ritka, mégis annál érdekesebb látvány

Ami mindig, mindenhol lenyűgöz!

Oldalakon át sorolhatnám mindazt, ami minden nyitott szemmel járó horgásznak minden alkalommal megadatik. Olyan világot járunk mi, ami nekünk is csak akkor tárul fel, ha képesek vagyunk befogadni. Apró, talán jelentéktelen dolgok ezek, de aki megtanúlja értékelni a pillanatot, annak máris kettő élet adatik meg egyszerre. Mert a horgászat messze nem csak arról szól, hogy fogjunk nagy halat! Az persze, igazán hab a tortán, amikor egy termetesebb példányt ölbe kaphatunk, hogy hosszú időre megörökítsük. Azok pedig, akik semmiféle egyéb körülményről nem tudnak, csupán azt az egy dolgot látják, amikor a hallal készült képet megmutatjuk nekik. Persze, annak látványa is álmélkodásra készteti őket, ám ettől függetlenül nekik csak a puszta látvány marad. Na meg, az irigykedés. Az összes többi körülmény, mindaz, amin napról-napra keresztülmegyünk, az a sok-sok csodás inger és élmény, az előttük, az emberek zöme előtt mindörökre rejtve marad!
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...