Power Pickerrel a Tiszán
Megjelent: 2009. június 24. | Forrás: EnergoTeam | Írások
Amikor először kézbe kaptam az Energo Team Power Picker botját, azonnal kiderült, hogy az XXX Strong felirat nem csupán reklámfogás. Már „szárazon” érezni lehetett az erejét, amin semmi csodálkoznivaló nincs, ha jobban szemügyre vesszük a pálcát.


Egy Tiszai kanyar külső íves kövezését horgásztunk meg

Az anyaga kevlárral erősített IM8-as carbon, aminél jobbat nehezen találhatnánk a piacon. Ezt a minőséget a konkurencia csak jóval magasabb áron tudja produkálni. A bot kétrészes, s természetesen 2 db cserélhető spiccel kerül forgalomba. Az orsótartója stabil, csavaros változat, a nyele kiváló minőségű parafa. Érdemes szót ejteni a gyűrűzésről is, hisz a pickerre a legjobb minőségű SIC zsinórvezetők lettek bandázsolva.


Íme a küszök, melyek végül süllővé változtak

A Power Picker kétféle hosszban, 2,70-es és 3,00 méteres változatban vásárolható meg, mi a hosszabbat vettük górcső alá. A bot „heavy action” jelzéssel rendelkezik, ami jól mutatja, hogy nagyobb halak fárasztásakor sem fogunk zavarba jönni.

Első horgászatunk alkalmából egy 40-es méretű Excalibur RD 4000 orsót rögzíttetünk a nyélre. A könnyített fém dob 0,25-ös Power Spinning monofil zsinórral volt feltöltve, amit teljesen felesleges lett volna lecserélni, hisz a pergetésre ajánlott damil természetesen kiválóan alkalmas mártogató süllőzésre is, amire épp mi készültünk. A tiszteletet parancsoló 7,88 kg-os gyári érték több, mint elég a könnyed nyári süllőzéshez. Ilyenkor a halaink zöme 1 és 2 kg közötti (örülünk, ha fogunk a felmelegedett vizekben), így ennél durvább felszerelés nem lett volna indokolt.


Szákban az első ragadozó

A nyár nagy előnye, hogy a csalihalfogás nem okoz gondot. A Tisza folyó bokrai alatt szinte mindenfelé snecicsapatok portyáznak, hogy minden lehulló apró rovart összekapkodjanak. Csontival, egy rövid spiccbottal hamar megfogható a horogravaló. A nyár elején az elő hal hozta számunkra a legtöbb kapást hajnalban és napközben, így ezúttal is friss küsszel csaliztunk. A montázs a lehető legegyszerűbb volt, egy kisméretű sörétólommal ütköztetett csúszó pálcaólmot fűztünk a zsinórra, és 1/0-s, Gold Star hosszúszárú süllőző horgot kötöttünk végállásba. Mivel a bokrok alján húzódó kövezést szerettük volna kivallatni, hosszú dobásra nem volt szükség, a víz se volt gyors, így 15 grammos ólom elegendőnek bizonyult.

A nyári melegben a hajnali süllőzést nem lehet elég korán elkezdeni. Nem ritka, hogy azt az 1-2 kapást rögtön a hajnali fényváltásban kapja meg az ember. Később, ahogy telik az idő, a keleti vagy déli partvonalakat szoktam keresni, mert ide süt be a nap legutoljára, s az árnyékos derengésben, a belógó ágak, bokrok takarásában még jóval napfelkelte után is aktív maradhat a süllő.


A Power Picker süllőfogásra is teljesen alkalmas

Nyáron gyakran összefutok Horváth András barátommal a Tisza-tavon, akit sokan csak „Kalap”-ként ismernek. Nyugdíjas lévén szívesen tölti idejét professzionális kialakítású lakóhajóján. Akár heteket is képes vízen tölteni, megfelelőek a körülmények. Rendszeresen horgászik érzékeny spiccű feederekkel, vagy pickerekkel, hisz a süllők mellett szívesen aprítja a keszegeket és a pontyokat is. Olyan botra van szüksége, mely jól jelzi a kapást, de a bevágás után fel tud keményedni, s elegendő tartalékkal rendelkezik testesebb halak kifárasztásához.


„Kalap” mutatja a második süllőt…

Az adott reggelen szerencsék volt. Rögtön az első dobásra süllő fogta meg a csalihalat, s határozott húzással jelezte, hogy komolyak a szándékai. A köves partszakasz számtalan kisebb gallyat is megtart, így a hosszas nyeletés itt nem divat, mert a süllő hamar akadót találhat. Maradéktalanul kihasználhatjuk a bot nyújtotta előnyöket. A spicce gyönyörűen mutatja a csali beforgatását, ahogy kis rándulásokkal nyel a süllő, miközben a páciens mit sem sejt odalenn. Néhány karakteres húzás után, már elég mélyen kell lenni a kis küsznek, s indulhat a bevágás. Ekkor a bot mélyebben hajlik, a terhelés a vékonyka üvegspiccről az IM8-as kevlár erősítéses részre érkezik, s a horog biztosan akad. Nagyon örültünk az első halnak, még ha nem volt óriás az 1,30-as súlyával. A nyári melegben meg kell becsülni ezt is.


Nyáridőben két tepsis süllő tökéletes egy reggelre

Aztán kicsit később, némi akadókeresés és szerelgetés után, még egy másfeles forma ragadozót is sikerült horogra (küszre) csalni, így végképp nem lehetett panasz a duplázós reggelre.


A hátsófékes Excalibur orsónak nem
okozhattak gondot a halak

A felszerelés tökéletesen szerepelt, de igazság szerint ezek a halak nem tehették próbára erejét, viszont nagyszerűen kidomborodtak előnyei. A csónakos horgászat során teljesen felesleges lett volna egy 3,60-as, vagy még hosszabb bot használata. Időnként a bokrok alatt még a 3 méteres hossz is soknak tűnt. Vannak helyek, ahol nem is nagyon lehetne bevágni a hosszú bottal, hisz felettünk nem szabad a pálya, belógnak gallyak, stb. Ugyanezen okból a halak fárasztása is egyszerűbb a rövid bottal a szűk helyeken. Mivel nem kell messze horgásznunk, a dobótávolságban soha nem jelentkezhet a rövidebb bot hátránya. Ezzel szemben könnyebb a kétrészest tárolni, kezelni, szállítani.


A boton olvasható a lényeg: IM8-Kevlar,
heavy action,
2 részes, 3 méteres

Elégedettségünk csak növekedett, amikor néhány nappal később egy keszeges horgászatra vittük a botot és a nyár egyik legjobb pecájába „estünk” bele. De erről majd legközelebb, részletesebben.

Kapcsolódó termékek:




ET Power Picker

ET Excalibur RD

ET Power Spinning

GS süllőző horog





Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...