Rakós botok tavaszi felkészítése
Megjelent: 2008. március 19. | Forrás: Tóth Gábor | Írások
Lassan vége a télnek. Egyre közelebb kerülünk a jó idõjáráshoz, a vele együtt járó felmelegedéshez, és ami a legfontosabb, a halfogás esélyei a hõmérõ higanyszálának emelkedésével egyenes arányban nõnek. Ideje hát leporolni õsz óta árválkodó botjainkat és harcra kész állapotba hozni õket.


Minden egy helyen

Személy szerint, nekem a rakós botos peca hiányzik már nagyon. Így nem is csoda, hogy a tavaszi nagyszervizt ezekkel kezdtem. Az AGNES és a MULTI CARP október óta árválkodnak sarokba állítva. A tavalyi gumizás egy év alatt alaposan elhasználódott. Jó sok topszett vár megújulásra.


Kis darabokkal kezdjük a szabást

Gyors számolás után kiderül, hogy tíz darabot kell átszerelni és van néhány, ami még nyers méretben az elsõ gumizásra vár. Akárhogy is nézem ez legalább egy napi meló, de muszáj elvégezni ezt a munkát, mert az elõttem álló szezon versenyein AGNES-nek kell hibátlanul muzsikálni, a nagyhalas horgászatok alkalmával pedig a MULTI CARP-nak. Úgy döntöttem, elsõ körben a Multi Carp gumizása kapja meg a nagygenerált.


Elsõ vágás után próba

Az erõs bot jól állta tavaly is a nagytestû pontyok rohamait, eszméletlen jó szórakozást nyújtva. Az idén is szeretnék legalább olyan jókat fárasztani, és szákba terelni egypár tíz kiló feletti potyeszt. Sokat tanultam az elmúlt évben.


A belső teflon vágás nélkül nem fér bele a spiccbe

Ezért is határoztam úgy, ha lehet még profibban, még jobb minõségû alkotóelemekbõl állítom össze készségemet. Hátha sikerül megdöntenem tizenkét kilós rekordomat. Ahhoz pedig az kell, hogy ne legyen gyenge láncszem a felszerelésben.


Addig faragjuk, amíg pontosan nem passzol a teflon

Azt már régen kitárgyaltuk, hogy a Multi Carp kivételesen jó pontyos rakós. Itt tehát nem kell változtatást eszközölni. A következõ lényeges elem a gumi. Úgy döntöttem, hogy tapasztalt versenyhorgász barátim tanácsát megfogadom és a Polemaster Carp Bungee kerül a bottagokba.


Egy csepp pillanat ragasztó...

Több méretben gyártják ezt a csõgumit. Az én választásom elsõnek a 2,5 milliméteresre esett. Úgy vélem, hogy rendkívüli rugalmassága és ereje biztosíték lehet a legvadabb pontyok megfogására is, persze némi szerencsével. De ha ez mégse lenne elég, már a polcon pihen az extrém vastag 3,6 milliméteres bivalyölõ. Kevésbé „necces" horgászatokra pedig az 1,8 milliméteres „finom" gumi.


...és már mehet is a végleges rögzítés

Helyén a teflon

Ezek a csõgumik a legmagasabb elvárásoknak is megfelelnek. Változatos méretskálájuknak köszönhetõen nincs olyan halfajta, vagy horgászati körülmény, amihez ne találnánk meg az ideálisat. Volt még egy szûz pontyos topszettem, úgy határoztam a 2,5-ös gumihoz ezt fogom beszabni.


Ekkora darabot vágtunk vissza

Nagyméretû belsõ teflont választottam, körülbelül három és fél milliméteres furattal. Elõször megnéztem, hogy mekkora az a darab, ami biztosan le lesz vágva a topszett végébõl. Ezt egyszerûen megtehetjük, csak rá kell húzni a teflont. Ahol megszorul, ott megjelöljük és egy recés élû késsel, vagy finom reszelõvel elvágjuk a bot anyagát. (Itt jegyezném meg, hogy a teflon furatának megválasztásánál szem elõtt kell tartani, hogy a gumi könnyen járjon benne. Ha alulméretezzük, akkor megszorulhat, ami zsinórszakadáshoz és azzal együtt a hal elvesztésével jár.)


A fûzõdrót és a gumi...

Itt még biztosan nem megy bele a bottestbe, de már közel vagyunk a megoldáshoz. Ezután folyamatos méretellenõrzés mellett kis darabonként addig szabjuk a botspiccet, amíg a teflon bele nem csúszik úgy, hogy egy kicsit szoruljon. Mondhatnám azt is, finom erõszak árán megy helyre. (Elég sok le fog esni a spiccbõl, de nem kell sajnálni. A szerelék tökéletes mûködéséhez ez elkerülhetetlen. Nálam közel fél méter bánta a vastag gumizást.)


Nagyméretû kapocsba lehet csak belekötni a vastag gumit

Egy egyszerû csomó...

...szorosra húzva

Ezután finoman kisorjázom a spicc belsõ felületét és a végét síkba csiszolom, hogy a teflon pereme tökéletesen felfeküdjön. Ezután egy csepp pillanatragasztó segítségével véglegesen rögzítem. Nem kell sok ragasztó tényleg csak egy nagyon pici csepp. Ha jól szabtuk le a méretet, akkor beragasztás nélkül is tökéletesen használható. Ezzel a mûvelettel a gumizás legkényesebb részével végeztem is. Most már nincs más dolgom, mint hogy a zsinórrögzítõ kapcsot felkössem a csõgumi egyik végére - ez a gumi dobozában található -, és szorosra húzzam a csomót. Egy fûzõdrót segítségével a bottestbe behúzom a gumit (én az AB-tip-be és még egy tagba gumizok). Körülbelül kettõ és fél méter csõgumi áll így rendelkezésemre a fárasztás folyamán. A topszett vastagabb végén Polemaster Large Winder Bung-gal rögzítem és állítom be a megfelelõ feszességét.


A hátsó ütközõ méretre szabása

Nagyon praktikus találmány. Késsel könnyen a megfelelõ méretre vágható és egy célszerszámmal, amit adnak hozzá, a bot belsejébõl kivehetõ és a gumizás erõssége szabályozható. Mégpedig oly módon, hogy feltekerhetõ rá a felesleges gumi, vagy éppen ha a helyzet úgy hozza és kicsit lazább gumizást szeretnék, egyszerûen le is lehet tekercselni.


A dugó könnyen kiszedhetõ a feszesség állításához

Meg kell még említeni mindenféleképpen azt is, hogy ha szeretnénk sokáig élvezni felszerelésünk társaságát a vízparton, akkor nem elég csak használni azokat, hanem karban is kell õket tartani. Ezért vizesen sosem szabad elrakni ezeket. Mindig szárazra törölve csomagolom be a botzsákba felszereléseimet, de még így is elõfordul, hogy kosz kerül beléjük, ami károsíthatja azokat. Most, hogy készülök a szezonra, a botok belsejét is kitisztítom egy erõs acéldrótra szerelt kis rongypamaccsal. Lehet venni speciális tisztítókefe készletet, de az én megoldásom olcsóbb és a célnak ugyanúgy megfelel. Most már a bot gumizva, letisztítva fekszik elõttem az asztalon. Elégedetten nézek végig rajta. Már csak egy dolog van hátra, de szerintem ez meglehetõsen fontos. A botok illeszkedéseit teflon tartalmú sprayvel kezelem le. Ezzel elejét veszem a megszorulásnak, kopásnak, idõ elõtti elhasználódásnak.


Ez a köteg topszet még hátra van

Gyakorlatilag így év elején és egyszer a szezon közepén elég elvégezni ezt a mûveletet, sokáig fent marad a bot felületén. Egy bot tehát kipipálva. Most már semmi akadálya a rekorddöntési kísérletnek. Remélem minél elõbb módom lesz megcsodálni, amint a szikrázó napsütésben csillogva fut ki a rózsaszínû gumi víz alatti ellenfelem rohamának hatására, és élvezettel hallgathatom a pattanásig feszülõ felszerelésen játszó tavaszi szél zenéjét.
Húsvéti peca a Verba tanyán
Megjelent: 2024. május 04. | Forrás: Pető Gábor | Írások

Van egy tó Nyíregyháza mellett, ahová sokan járnak pecázni. A családom, barátaim és én is nagyon szeretjük. Szép, tiszta, kulturált környezet, gyönyörű halak, barátságos emberek. Mi is kellhet még egy jó horgászathoz?. Minden évben igyekszem 2-3 napot eltölteni itt, családi vakáció címszóval. Verba-tanya a hely neve, de szerintem sokaknak nem kell bemutatni.  Szerintem, a legtöbben, a rendkívülinek számító ponty és amur állomány miatt...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...