Salmo Thrill a Kazah VB-n
Megjelent: 2009. november 13. | Forrás: EnergoTeam | Írások


A magyar csónakos pergető válogatott, benne a Salmo Team Hungary két versenyzőjével, Lukácsi Bélával és Kovács Adriánnal, 2009 októberében a szakág világbajnokságán vett részt Kazahsztánban. Az Ili folyó deltavidékén, a Balhas-tó közelében kijelölt versenyszektor halgazdagsága ellenére nem ígérkezett könnyű pályának.


A megnyitó napján ragyogó idő volt a Tabagan
centrumban, nem messze Almatytól


Az utazás és a megnyitó eseményei után a második napon egy bő kétórás helikopterutazással közelítették meg a horgászok a verseny helyszínét. A komplett mezőny transzportjára a MI-8-as gépezet két turnusban volt képes. A magyar válogatott a délelőtti, első helikopter-fordulóval lejutott a táborba, de a második forduló hatalmas késéssel érkezett csak meg késő délután. Egy ideig úgy tűnt a rendezőség senkit nem enged a pályára, pedig az első hivatalos edzésnek már rég mennie kellett volna. Végül kiderült, hogy minden válogatottból legalább egy páros megérkezett az első turnusban, így országonként egy páros elindulhatott edzeni. Mire a második turnus megjött, elfogyasztotta ebéd/vacsoráját, majdnem este lett. A második párosoknak és a tartalék versenyzőknek csak nagyon kevés ideje maradt az első edzésre. Ezt másnap sajnálta a csapat igazán, mert erős hidegfronttal viharos szél, és áztató eső érkezett.


A díszes megnyitón kitettek magukért a
rendezők, még egész birkát is sütöttek

Helikopterrel utaztak a csapatok
a verseny színhelyére


Így másnap zuhogó esőben zajlott a második tréning, ami leginkább az esőruhában nem igazán felkészült Dél-Afrika válogatottját sújtotta, de lényegében mindenki átfázott és átnedvesedett. Délutánra elállt az eső, de a hőmérséklet már alacsony maradt. Az előzetes információk alapján már nagyjából sejthető volt, hogy a balinoké és a süllőké lesz a főszerep, egy kérdés volt nyitva, hogy a harcsák mekkora szerepet kapnak a zsákmányban. Érdekes, hogy csuka egyáltalán nincs. Tudvalévő, hogy az Ili folyó híres harcsáiról, de ősszel már nem annyira aktívak, és ahogy kiderült, csak apró példányai kerültek elő elenyésző számban az edzéseken.


A táborban jurtákban laktak a válogatottak


Minden páros mellé egy kazah versenybíró került, aki regisztrálta a fogásokat, és vezette a csónakot. Sajnos ezek szerepe (negatív értelemben) megnőtt a második versenynapon.


Körvonalazódott, hogy balinokra hogyan és mivel kell
horgászni - eljött a Salmo Trill ideje


A magyar válogatott a balinokat kereste elsősorban, mert úgy gondolta, hogy a nagyobb egyedsúlyú halakkal lesz érdemes foglalkozni. Míg a balinok között voltak 2-3 kilós példányok, a süllők és kősüllők ha elérték a fél kilót, már nagynak számítottak. Valamennyi nagy márka balinra kitalált csaliját kipróbálták, de hamar kiderült, hogy a Salmo Trill lesz a befutó. Nagyságrenddel több halat hozott, mint bármelyik másik csali. S úgy tűnt más csapatok ebből nem voltak felkészülve.


Takács Laci még süllőt
is fogott a Trillel

Eleinte még sok balin volt a pályákon, d
e később egyre rosszabb lett a helyzet


Az első versenynapon is kifejezetten hűvös idő fogadta a horgászokat, de legalább az eső nem esett. Ekkor derült ki, hogy mely csapatok, milyen következtetésre jutottak az edzések alapján. A kazahok kizárólag balinra mentek, az ukránok pedig csak a jiges horgászatot erőltették kősüllőre. Az oroszok egyik csónakja kősüllőzött, a másik pedig balinra állt rá. A kirgizek és a dél-afrikaiak elég elveszett módon bóklásztak a pályán. A magyar csapat is a balinokat hajtotta, s estére kiderült, nem is rossz eredménnyel. A rendkívül ügyes ukrán jigelők vitték a pálmát, az egyik csónak 169 darab kősüllőt zsákmányolt, így hiába voltak kicsik, mégis jelentős összsúllyal tudtak az élen végezni. Az oroszok balinozós brigádja „elszállt”, de a másik egységük kiválóan jigelt kövesekre. Adrián és Béla több, mint 20 kg balint fogott össze, de még náluk is ügyesebb volt a Fürtös Attila - Takács László páros, akik 30 kg fölé tornászták a fogásukat. A magyar csapat balinozásban bőven lefogta a hazai pályán versenyző kazah válogatottat, s csapatban az igen előkelő második helyen zárta a napot. Az ukránok elsőségéhez nem fért kétség, s a magyarok mögött alig 2 pontra feszültek az oroszok, 3-ra a kazahok.


Adrián és Béla nem
sokkal
az indulás előtt

Adrián mutatja meg, mekkora balinokat adott az Ili folyó


A második versenynap előtt kényszerpályára került a magyar válogatott. Sajnos a Fortuna nem áll mellénk, ugyanis a 15-30 lovas motorválasztékból sikerült 2 kicsit kisorsolni, így a legjobb kősüllős pályákra nem volt esélyünk elsőként odaérni. Maradt a balinozás, pedig jól látszott, hogy az erősen hűlő időben beindult a halak elvándorlása a sekélyebb részekről, s napról-napra kevesebb balint lehet fogni az egyébként hatalmas szektorban. Az igazi csapás azonban akkor érte a csapatot, amikor észrevették, hogy előző napi pályákat lefoglalták a kirgiz és a dél-afrikai csapatok, akiket a magyarok előző napi kazah vezetői küldtek oda. Nem volt túl etikus, de a szabályzatot nem sértette. Előző este a versenybírók kitárgyalták, ki, hol, mit fogott, és másnap ezek szerint cselekedtek.


Csapatban Magyarország
a bronzérmes

Béláék az egyetlen kétszeres vb éremszerzők a hazai csónakos pergetők közül


Így a versenyen kellett új pályákat keresni, ami a Fürtös-Takács párosnak ment kevésbé. Nagyon nehezen találtak balinokat, és ráadásul több haluk is lemaradt, ami nem volt jellemző az első napra. A szétdobált balinok óvatosabban táplálkoztak. Adriánéknak is sokkal nehezebb dolguk volt, mint előző nap, de ők szerencsésebben alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez. A végelszámolásban azért kellett izgulni, hogy a dobogón maradjon a válogatott, s ne tudjon beelőzni a házigazda kazah válogatott. Hatalmas csatában, azonos pontszámmal, de nagyobb fogott súllyal a magyar pergető válogatott szerezte meg a bronzérmet a végig kiváló ukránok, és a jól hajrázó oroszok mögött. Adrián és Béla ráadásul összetettben az előkelő negyedik helyen végzett, megelőzve a világbajnokkal felálló egyik orosz párost is!


A bronzérmes magyar válogatott (balról: Takács László, Fürtös Attila, Szarvas Zoltán, Kovács Adrián, Lukácsi Béla)


A magyar csapat két világbajnokságból két érmet hozott, így igen eredményesnek mondható. A kazahsztáni megmérettetés sztár csalija egyértelműen a Salmo Trill volt, mely az összesen fogott 65 darab balinból 63-nak okozta a vesztét. Ez olyan arány, ami már nem lehet véletlen. A Salmo Team Hungary két versenyzője nem csak tudását és tapasztalatát tette be a közösbe, de bebizonyosodott, hogy olyan eszközök (most épp műcsalik) is a birtokukban vannak, melyek kulcsszerepet kaptak a jó eredmény elérésében.

Forrás: Energo Team

Nemzetek végeredménye:
Ország Fogott db Helyezési szám kg
1 Ukrajna 480 10 (1+3+2+4) 186,92
2 Oroszország 354 16 (2+10+1+3) 145,25
3 Magyarország 65 27 (4+6+6+11) 70,46
4 Kazahsztán 68 27 (5+8+5+9) 57,96
5 Kirgízia 31 37 (7+11+12+7) 32,34
6 Dél-Afrika 29 39 (12+9+10+8) 29,09

Párosok végeredménye:
Ország Név Fogott Db H.sz. kg
1 Ukrajna Szlobodjanyuk - Demidko 293 3 106,72
2 Oroszország Davidov - Zsdanov 260 3 101,49
3 Ukrajna Antonjuk - Szolodovinkov 187 7 80,18
4 Magyarország Lukácsi - Kovács 30 12 32,65
5 Oroszország Csernov - Pitercov 94 13 43,76
6 Kazahsztán Makszudinov - Koskimbajev 44 13 25,61
7 Kazahsztán Zemljanov - Gricevszkij 24 14 32,35
8 Magyarország Fürtös - Takács 35 15 37,81
9 Kirgízia Darijenko - Grigorjev 19 19 16,6
10 Dél-Afrika Steyr - Clark 19 20 22,87
11 Dél-Afrika Jordaan - Van Durten 10 20 11,49
12 Kirgízia Teresenko - Solij 12 23 15,41


Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...