Sebes-körösi kaland
Megjelent: 2023. október 14. | Forrás: Vass Norbert | Írások

Számomra a legkedvesebb horgászvíz a Sebes-Körös, mely Körösszeg és Körösnagyharsány közt lép Magyarország területére. Igen változatos mederviszonyok jellemzik, gazdag élővilággal. Egy, a folyó melletti kis faluban nőttem fel, azonban felnőttként kénytelen voltam elköltözni onnan, de amint lehetőségem akad, visszatérek, hogy az igazán vad halakat kergessem. Így tettem egy nyári hétvégén is, amely beszámolóját most olvashatjátok.

A Sebes változatosságának köszönhetően szinte minden halfaj horgászatához találunk ideális folyószakaszt, ahol a megfelelő módszert alkalmazva az eredmény nem marad el. Persze nem árt némi helyismeret, melyből nekem több, mint 20 évnyi akad.

A gyönyörű Sebes-Körös.

Ezen a hétvégen domolykó volt az elsőszámú célpontom, aminek nagyon szép állománya él a folyó szinte egész magyarországi szakaszán. Ennek megfelelően most pergető botot ragadtam, és gyorsfolyású, akadókkal tarkított pályákat kerestem fel.

Egyensúly.

A nálam már megszokott Wizard Samurai Spin II, 240 cm, 2-8 grammos bottal, Wizard Edge 4000 orsóval, 0,08as Wizard Braid zsinórral indultam neki a szinte áthatolhatatlan csalán és gaz falakon keresztül a halak nyomába. A domolykó szája igen lágy, ugyanakkor fárasztás közben nagyon hevesen védekezik, valamint a kapások kicsikarásához sokszor tű pontos dobások szükségesek. Ez a felszerelés jól helyt áll ebben az szituációban is.

Embert próbáló feladat néhány óra horgászat a dzsungelben.

A domolykó, főleg a nagyobb egyedek szinte mindig takarásban, valamilyen búvóhely közelében tartózkodnak, így nekünk ott kell keresni őket. Ez a horgászat már-már vadászat, hiszen a lehető leghalkabban kell járnunk, kerüljük a rikító színű ruházatot, és próbáljunk takarásban maradni.

Különböző Salmo woblereket csatoltam a kapocsba, variáltam a merülési mélységgel és a vibrációval. Nem is kellett sokat várni az első halra, ugyan a méret még jócskán a vártnál alul maradt, de megadta azt a kis biztatást, amely megnyugtat, hogy jó úton járok a képlet megfejtésében.

Egy sötét tónusú Salmo Rattlin Hornet bizonyult nyerőnek.

Folytattam a hínárfoltok és bokorszélek dobálását, majd kis idő múlva egy egyel már jobb méretű domi kapta el a cranket.

Nem nagy, de annál szebb! 

A következő beálló az egyik kedvenc helyem, sajátossága, hogy egy nagyon sekély, nagyon hínáros, rohanó víz és egy visszaforgós, meglassult ritkán hínáros szakasz találkozása ez. Általában első 3 dobásból jó halat szokott adni, most sem volt ez másképp. Egy bő 40+-os dominak örülhettem.

Egy jobb domi alatt bizony karikában a bot…


… de ez a rugalmasság kell ahhoz, hogy a fárasztás sikerrel záruljon.

Gyors fotó és elengedés után mélyre törő csalira váltottam, egy gyors vízben kószáló márna reményében. A kapás hamar meg is érkezett, de egy kis süllő tette magáévá a fenéken kocogtatott cranket.

A mélyre törő Rattlin Hornetet nem csak a domolykók kedvelik! 

Erre a napra ennyi jutott, másnap egy másik szakaszt látogattam meg, ahol több átlagos méretű domi után kezembe vehettem egy 47 cm-es szépséget és egy 62 cm-es márnát is.

Ez a méret már megérdemli a „nagy domi” jelzőt!


A Sebes ékkövei!

Írta: Vass Norbert

Fotózta: Vass Norbert, Vass Balázs

WIZARD EDGE ORSÓ
24 990 Ft
SALMO RATTLIN HORNET
3 690 Ft
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...