Szezonra készülve
Megjelent: 2008. április 11. | Forrás: Nagy Levente | Írások Az elmúlt napokban már nagyon evett a fene, nem tudtam hová tenni magam, annyira hiányzott a pergetés. Nagyon vártam már, hogy végre vízben láthassam az új műcsalikat, végre dobhassak egyet az új pálcával, és szemügyre vehessem, hogyan is rakja az új orsó a vadonatúj zsinórt. Nem is a halak izgattak, inkább a kíváncsiság hajtott, hogy kimenjek a közeli bányatóra és közelebbről, is szemügyre vegyem a tesztelésre kapott új pálcákat, orsókat és mindet, ami új és egyáltalán a pergetéshez tartozik.

Tudtam, hogy az év második pergetése nem a halakról fog szólni, inkább a felszerelésen, az új műcsalik megismerésén lesz a hangsúly. Egy zenészhez tudnám hasonlítani magam, aki az élete koncertjére készülve gondosan behangolja új gitárját, hogy még véletlenül se érjék meglepetések, amikor közönség elõtt kell játszania.


A vadonatúj „motyók”: EnergoTeam EXCALIBUR FD 3000, Ryobi ECUSIMA 2000, EnergoTeam Classic Pike Trio 300.

Azoknak, akik az alábbiakban csodákat és hatalmas halakat ábrázoló képeket várnak, elárulom, hogy csalódni fognak, hisz abban a bizonyos bányatóban annyira kevés hal lakik, hogy évente talán két-három domolykóról hallani, amit pergetve fognak, kb. fele annyi pisztrángról, csukát meg csak telepítéskor láttam benne, ja és a tavaly egyszer rabolni (de azt amúgy is tilalom védi).
Egyszóval ez a senki vize, ahonnan a halakat hosszú évekig csak vitték a horgászok, senki nem tett bele semmit. Talán az idéntől másként lesz, én reménykedem…


Épül az új stég…

Minden esetre az izgalom ugyanaz, mintha tutira mennék, hisz ott van a „sok motyó”, amit össze kell rakni, be kell hangolni, és véleményt kell formálni róla, hogy amikor a halak előtt kell játszani, tudjam mikor hová kell nyúlnom. Persze, azért ha valami megütné a woblert, nem esnék kétségbe, és nem sértődnék meg senkire…Esély valamivel több, mint a nulla, így a remény is ott alszik, valahol bennem, amit csak egy hal okozta gyenge koppantás tud felébreszteni...


Közel 3 hónapos szünet után, az is felemelő érzés, hogy kint a parton a felszerelésekkel bíbelődök. Ennek már van némi köze a pergetéshez.

A helyszínre érve, meglepetésre egy hosszú, vízre épített stég fogadott, ami annak lehet a jele, hogy valaki „idegen” akar valamit kezdeni ezzel a kis, évek óta árvának kikiáltott tavacskával. Hajrá, csak bíztatni tudom az idegent! Na de kanyarodjunk is vissza az eredeti ösvényre, a vizek problémáját, majd máshol tárgyaljuk, lássuk, hogy mit is hoztam magammal.

A télen a számos műcsali mellett egy EnergoTeam EXCALIBUR FD 3000-es és egy Ryobi ECUSIMA 2000-es orsóval lettem gazdagabb, melyek már régóta várják azt a pillanatot, hogy zsinór kerülhessen a dobjukra, majd a megfelelő bottal társítva munkára fogjam őket.
Igen, a zsinórrakás megtörtént mindkét orsóra SUFIX fonott került.
Az EXCALIBUR FD 3000-es 135 méter 0,18 mm-es, SUFIX PERFORMANCE BRAID zsinórt kapott, mely megérdemel egy néhány szavas kitérőt.
Ez egy új mikrószálas technológiával készülő, legmesszebbre dobható és legharmonikusabban összeállított pergetőzsinór, mely a versenyhorgászok igényeit is tökéletesen kielégíti. Számomra még újdonság, hisz most csévélek elõször orsóm dobjára ebből a „szuperzsinórból”, de biztos vagyok benne, hogy jól választottam, hisz csupa jókat hallani róla.


A csukákkal majd alaposan megvallatom.

Végül, de nem utolsó sorban, a három részes EnergoTeam Classic Pike Trio pálca összerakása maradt, melyet főleg a hossza, és a szállítási hossza miatt választottam, na meg persze az újdonság miatt.
Habár én is, mint sokan mások a pergető horgászok közül a rövid és maximum két részes pálcákra esküszök, volt már, hogy fárasztáskor szükség lett volna arra a három méterre, amivel ez a bot rendelkezik.


Íme egy igazi csukázó pergető bot, három részes kiszerelésben.

Az, hogy ez a pergető pálca három részesre lett megálmodva és kivitelezve, ne riasszon el senkit a választás gondolatától, hisz a toldások precíz illesztését tökéletesen megoldották a High Grade Carbon tagokon, melyet a tervezés alatt végzett tesztek is bizonyítanak.
Sokan nincsenek megelégedve a botok szállítási hosszával, az utazás, tárolás gyakran okoz gondot. Ez a gondolat adta a formabontó három részes csukázó pergető bot ötletét.
A 30-60 grammos dobósúlya, a „B” akciója méltó egy igazi csukázó bothoz.


Úgy látom az illesztésekkel, sincs gond. Jónak tűnik!

Most, hogy végre egyben a zsinór, orsó, bot, jöhet néhány dobás, hisz számos műcsali várja már a doboz mélyén, hogy vízbe kerüljön. Nekik is a kedvükben akarok járni, így sorra minden új darabot megúsztatok, és hibákat próbálok felfedezni mozgásukban. Bevallom nem sikerült.


Kár, hogy ebben a tóban nincs fekete sügér…

Különösen kíváncsi voltam a legújabb szerzeményemre, egy illetve két Salmo Pop popperre hisz, hogy őszinte legyek, soha nem volt szerencsém kipróbálni a pergetés effajta módját. Remélem, az idén összejön ez élesben is. Természetesen előkerült még a dobozból néhány Salmo Pike néhány Slider is, melyeket a tavaszra tervezett Duna-Deltai kirándulásra próbálok lelkileg felkészíteni. Mert ezeknek a wobblereknek biza lelkük van!


A legújabb Salmo szerzemények.


Néhány Pike.

Miután minden csukás szereléket „kivégeztem”, vessünk egy pillantást egy finomabb összeállításra, melyet a kisebb ragadozóknak szánok az idei szezonban.
A tavaly már bizonyított EnergoTeam 2,40m-es SPIN BLADE 10-30 g pálca most egy vadonatúj orsót kapott, melynek dobját Sufix Matrix Pro zsinór tölti ki.
Igen egy Ryobi ECUSIMA 2000-es orsóról van szó, mely tökéletesen illik a bot stílusához, tulajdonságaihoz. Szerintem jó párost sikerült összeállítanom, így a csuka, harcsa és süllő mellett a kisebb ragadozók is reszkethetnek az elkövetkező szezonban.


Ryobi ECUSIMA 2000, amit gondolom senkinek sem kell bemutatni.

Így állok kérem, teljesen felkészülve az új szezonra. Két új orsóval, egy vadonatúj bottal, meg néhány tucat új műcsalival gazdagabban várom, hogy végre az időjárás is kegyes legyen hozzám és élesben is bizonyíthassanak a fent említett felszerelések.
Ígérem, amint lehet, munkába fogom őket és beszámolok majd az eredményekről, tapasztalatokról.
Húsvéti peca a Verba tanyán
Megjelent: 2024. május 04. | Forrás: Pető Gábor | Írások

Van egy tó Nyíregyháza mellett, ahová sokan járnak pecázni. A családom, barátaim és én is nagyon szeretjük. Szép, tiszta, kulturált környezet, gyönyörű halak, barátságos emberek. Mi is kellhet még egy jó horgászathoz?. Minden évben igyekszem 2-3 napot eltölteni itt, családi vakáció címszóval. Verba-tanya a hely neve, de szerintem sokaknak nem kell bemutatni.  Szerintem, a legtöbben, a rendkívülinek számító ponty és amur állomány miatt...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...