Tavaszi methodozás Törökbálinton
Megjelent: 2023. március 04. | Forrás: Raffer Kristóf | Írások

Végre megérkezett a várva várt tavasz, éppen ezért nem tétlenkedtem sokat, megragadtam az alkalmat és a szép napsütéses időben az első utam a vízpartra vezetett. A kedvenc horgászvizemre látogattam el, ami nem más, mint a Törökbálinti Horgászpark, amit azért is kedvelek, mert itt kis túlzással bármilyen halra lehet eredményesen horgászni.

Egy egész napos horgászatra elegendő csalogatóanyagok.

Amikor tavasszal kifejezetten ponty a célhal a horgászataim során, akkor a tálcámról egyszer sem hiányozhatnak a különböző por állagú etetőanyagok. Erre azért van szükség, mert egyértelműen azt tapasztaltam a hideg vízi, illetve felmelegedő vizek horgászatai során, hogy a halak sokkal gyorsabban reagálnak a különböző etetőanyaggal panírozott pelletre vagy akár csak etetőanyaggal megtöltött kosárra, mint a natúr pellet mixekre.

A két etetőanyag, amit külön-külön kevertem be.

Mindkét etetőanyag egyaránt magas fehérjetartalommal bíró, különböző pelletekkel gazdagon dúsított method mix, amit természetesen a nedvesítést követően lerostáltam.

 Indulhat a horgászat!

Ilyenkor már úgy gondolom, hogy célszerű néhány dobással megalapozni a kívánt helyet, ezért 4-5 duplán töltött method kosárral végeztem el az alapozó etetésem 105 méterre. Az alapozás során minden esetben ügyelek arra, hogy vízbeérkezés után legalább egy-másfél perc elteljen és utána egy erőteljes mozdulattal igyekszem üríteni a kosarat.

Miután megvolt az etetés már repülhet is a kosár szintén az etetéssel megegyező 105 méteres távolságba. Az első néhány dobásnál mindig türelmesebb vagyok ilyenkor, hiszen kell még idő, hogy a halak rátaláljanak a bejuttatott csalogató anyagokra.

A negyedik dobásra végre kapás jelentkezett!

Az első hal egy szép kárász volt.

Melyik kerüljön a tüskére?

A horgászatot a narancssárga színű, csoki-narancs ízesítésű csalival kezdtem, amivel keszegeket és kárászokat fogtam, ezért most ideje feltűzni a barna, hallisztes csalit, hátha ad egy-két nagyobb pontyot is.

A szerelék bent van, jöhet a kapás!

Igyekeztem minél pontosabban horgászni, ezáltal szépen épült fel a horgászat és egyre gyorsabban jöttek a kapások.

Már horgon is a következő hal!

Az egyik kedvenc távdobó orsóm.

A megfelelő távolság elérése miatt mindenképpen egy 420-as méretű, erős botot kellett, hogy használjak, ezért a választásom a Max2 feederre esett. Ezzel bátran el lehet dobni a végszereléket akár 100 méternél nagyobb távolságra is. 

Ehhez a bothoz természetesen egy nagyobb méretű távdobó orsót választottam, ami jelen esetben az Uni Method LC volt. Sokszor horgászom ezzel a bot, orsó párossal és az esetek döntő többségében 60 grammos xl-es kosárral használom, így jól ismerem már ezt a felszerelést.

Fárasztás közben.

Az esetek döntő többségében ezt a botot 90 métertől egészen 110 méterig használom.Mivel egy gerinces, erős botról van szó, ezért nem jelent akadályt számára egyetlen nagyobb testű ponty sem.

Ez a szép nagy tükrös dolgoztatta meg a felszerelést.

Az általam használt két csalival kapcsolatban érdekes tapasztalat volt ezen a pecán, hogy a narancssárga, élénk színű csalira főként a kárász, keszegfélék jelentkeztek, míg a barna színűre már jellemzően a pontyok reagáltak.

Nagy kérdés még, hogy használjunk e aromát és ha igen, akkor mikor érdemes?

Én úgy szoktam, hogy a horgászat elején mindig natúr töltetet dobok viszont, ha 3-4 dobásra nincs kapás, akkor kezdek el különböző aromákat használni és remélhetőleg hamar érkezik majd visszajelzés a halak felől.

A nyerő kosár töltés.

Egyértelműen az volt a legfogósabb, amikor a töltet közepére rejtettem a csalit, és erre fújtam a tutti-fruttis aromából, szintén a töltet közepére. 

Egy igazán pörgős, sok halas horgászat kerekedett ki a nap végére, amihez csupán néhány, jól összeválogatott etetőanyagra és csalira volt szükségem. 

Ha kedvet kaptál egy tavaszi pontyozásra, akkor próbáld ki te is ezt a szettet!

Szöveg: Raffer Kristóf

Kép: Molnár Zoltán

CARP EXPERT CRYSTAL TRANSZPARENS ZSINÓR 300M, 1000M
1 890 Ft
CARP EXPERT UNI METHOD 6000 LC ORSÓ
25 990 Ft
CARP EXPERT MAX2 FEEDER BOT
27 990 Ft
Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...

Nőtincsi verseny
Megjelent: 2024. március 20. | Forrás: Nieto Ramon | Írások

A csapat idén is részt vesz a Nőtincsen megrendezésre kerülő harcsafogó versenyen. Ebben a cikkben bemutatom a 2023-as versenyünket és tapasztalatainkat. Kezdő harcsásoknak pedig egy kis iránymutatást és felkészülési javaslatokat egy harcsás versenyre. A tóról néhány érdekesség: Nógrád megyében található ez a gyöngyszem. Ezt a körülbelül ötven hektáros tavat a Lókos-patak felduzzasztásával hozták létre 2000-ben. Alapvetően a tó árvízvédelmi...